Σελίδες

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Blog Action Day 2008 - Psychology

Ενα σχόλιο στου κ. Ροΐδη μου έδωσε φόρα!
Το φοβερό είναι ότι έχουν μπει για τα καλά στην υπηρεσία των μεγάλων αλυσίδων ειδικοί επιστήμονες ερευνητές, όπως ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, κλπ, οι οποίοι αντί να τιμήσουν τον όρκο που δίνουν όταν λαβαίνουν το πτυχίο τους -κάποιον όρκο δίνουν νομίζω, σχετικό με την ορθή άσκηση του επαγγέλματος προς όφελος της ανθρωπότητας και άλλα παρόμοια- αντί λοιπόν να τιμούν αυτό τον όρκο, υπηρετούν εκείνους τους λίγους που η μοναδική τους έννοια είναι η αύξηση του όγκου της τσέπης τους.

Ετσι που λέτε, οι "επιστήμονες" που ανάγουν την επιστήμη της κονόμας σε ανώτερο επίπεδο από αυτό της άσκησης του επαγγέλματος προς όφελος της ανθρωπότητας, κλπ κλπ, μη τα ξαναγράφω, ωφελούν ένα ελάχιστο κομματάκι από το σύνολο των ανθρώπων -ε, άνθρωποι είναι και οι *έχοντες και κατέχοντες*, έτσι δείχνουν τουλάχιστον. Οι άλλοι άνθρωποι, τα δισεκατομμύρια που πεινούν, που *ζουν στα όρια της φτώχειας* -τί όρος και αυτός!- που μένουν ασπούδαστοι, που πεθαίνουν στα 25 και στα 30 χρόνια από... γεράματα -ναι, συμβαίνει και αυτό!- να πάνε να κουρεύονται, αρκεί που οι σοφοί επιστήμονες ψυχολόγοι προσφέρουν (αδρά αμειβόμενοι φυσικά) τα φώτα τους στους μεγαλοκαρχαρίες, πώς να αρπάζουν στα σίγουρα και την τελευταία δεκαρίτσα του κοινού θνητού που είναι απαίδευτος να αντιμετωπίσει την απληστία τους.

Μαζί με τις συμβουλές που δίνουν λοιπόν, περί της διακόσμησης γραφείων *ΓΙΑ ΝΑ αποδίδουν καλύτερα οι υπάλληλοι* παρέχουν και συμβουλές αγοράς (sic) στους μεγαλοκαταστηματάρχες των διεθνών αλυσίδων. Πώς να είναι το μαγαζί(!) ώστε να θαμπώνεται ο αφελής θνητός και να τα ακουμπάει πιστεύοντας κιόλας ότι χάρη του κάνουν που τον αφήνουν να... πληρώνει! Ετσι.


Στηρίζω τους μικρούς
Να κλείσουν οι μεγάλοι
Οχι στη σπατάλη

Θα μου πείτε τώρα ότι ανέκαθεν οι πονηροί κορόιδευαν τους αφελείς, κέρδιζαν από τους αφελείς. Μάλιστα, συμφωνώ. Παλιότερα όμως, αυτό αναγνωριζόταν ως **απάτη** και οι απατεώνες συλλαμβάνονταν και τους κλείναν στο φρέσκο. Σήμερα που αλλάζουν μια μια οι έννοιες των λέξεων οι απατεώνες τείνουν να χρισθούν εθνικοί ευεργέτες, εντιμότατοι κύριοι με τα όλα τους! Με τις οφ σορ εταιρείες τους, με τα μυριάκια τους, με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους, κλπ κλπ, όλα νόμιμα και... ανθυποφορολογούμενα! Και καλούμαστε σεις και'γώ να καταβάλλουμε τον οβολόν μας μη τυχόν κλείσει καμιά τράπεζα. Από εκείνες που έχουν ταράξει τον κόσμο στη κοροϊδία, ιδίως τα τελευταία χρόνια. Τόσο καλά. Ασε που και οι πολιτικοί χρησιμοποιούν συμβούλους, να τους πουν πώς να ντυθούν και τι χρώμα γραββάτα να φορέσουν για να σαγηνέψουν τα υποψήφια θύματά τους. Εχετε προσέξει πότε φορούν οι υπουργοί μας κόκκινη ή κοκκινωπή γραββάτα;

Υπάρχουν φυσικά και άλλοι μερικοί -δυστυχώς για την Επιστήμη- "επιστήμονες" σοφοί οικονομολόγοι αναλυτές, χάρη στους οποίους οι κυβερνήσεις βρίσκουν δικαιολογίες και εφαρμόζουν συστήματα ξεζουμιστικά για τις τσέπες και την ασφάλεια των ταλαίπωρων κοινών θνητών που έτυχε να ζουν στην επικράτειά τους. Ετσι, αναπτύσσεται ο νέος κύκλος μετανάστευσης, οι *οικονομικοί μετανάστες* -από ορολογία σκίζει η εποχή μας!- που για ένα κομμάτι ψωμί αφήνουν πίσω τους τα σύνορα της χώρας τους ρισκάροντας ακόμα και τη ζωή τους. Τόση απελπισία!

Αν δεν μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα κόλπα των ειδικών "επιστημόνων" είμαστε χαμένοι από χέρι!
Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας. Ενας ένας τώρα, σιγά σιγά θα γεμίσει το ρεύμα που θα τους φέρει στα μέτρα τους. Παιδιά δικά μας είναι άλλωστε, αρκεί να το καταλάβουν και εκείνοι.

4 σχόλια:

Jim.Hellas είπε...

Συμφωνώ στο γενικότερο νόημα του post. Προτεραιότητα έχει πάνω από όλα ο άνθρωπος κ πραγματικά με λειπεί να βλέπω συναδέλφους να βλέπουν τους ανθρώπους απλά ως νούμερα (αν κ πρέπει να πω πως προσωπικά έχω συναντήσει λίγα άτομα με αυτή τη νοοτροπία)

Πάντως μόνο οι γιατροί δίνουν όρκο. Οι λοιποί επιστήμονες που αναφέρεις όπως ψυχολόγοι κ κοινωνιολόγοι δεν δίνουν κανέναν (τυπικό) όρκο.

Τι τα θες όμως; Ο πιο καλός όρκος είναι αυτός που κάνουμε μόνοι μας με το χέρι στην καρδιά μας... Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του.

Rodia είπε...

Φυσικά, Τζίμυ, οι άνθρωποι γνωρίζουν και συναναστρέφονται ανθρώπους που τους μοιάζουν! :)
..κι αυτό που γράφεις για το *χέρι στην καρδιά* μακάρι να ακούς την καρδούλα σου πάντα, δίνει τις ορθότερες πορείες στη ζωή. Συναισθηματική Νοημοσύνη λέγεται, EQ, κάπως έτσι -νομίζω, ε, δεν είμαι και ειδική..

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα όμως; Ότι ενώ από τη μία μεριά υπάρχουν ιδρύματα, think tanks, επιστήμονες, πόροι, μελέτες, κλπ, από την άλλη υπάρχουν μόνο κάποιοι αμόρφωτοι φουκαράδες (που δεν μπορούν παρά να πέσουν θύματα όλου αυτού του μηχανισμού), καθώς και ελάχιστοι σκόρπιοι δονκιχώτες (καταδικασμένοι να γκρινιάζουν μεταξύ τους στο διηνεκές).

Αν θέλουμε πραγματικά να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση, θα πρέπει να αντιτάξουμε στο τέρας έναν καλά οργανωμένο και μελετημένο αντίπαλο.

Rodia είπε...

Νεφέλικα, νομίζω ότι το τέρας δεν χρειάζεται να αντιπαρατεθεί ένα άλλο τέρας. Ο ιππότης νικά το δράκο που βγάζει φωτιες, όχι ένα άλλος δράκος. Εχω την εντύπωση ότι ένας ένας μπορούμε να πληροφορούμε, να συζητούμε, να βάζουμε το σπόρο της αμφισβήτησης αρχικά και η καρποφορία δεν θα αργήσει. Σιγά σιγά. Μονο κερδισμένοι βγαίνουμε όλοι από απλές αλλά σοβαρές συζητήσεις.
Συζητώ ταχτικά με τον περιπτερά μου και, μετά από καμιά 5ετία, τώρα μου κάνει εκείνος... μάθημα!
Συζητώ με την κυρία που φροντίζει το σπίτι, όταν με ρωτά κάτι -και ρωτά όλο και συχνότερα- της απαντώ με κάθε ειλικρίνεια και πολύ απλά σε ό,τι ρωτά.
Δεν είναι ο κόσμος χαζοί. Αμαθοι κι απαίδευτοι είναι, διψούν να μαθαίνουν -όσοι δεν έχουν κάλο στον εγκέφαλο βέβαια.
Συζήτηση, όχι διδαχή και επιβολή απόψεων. Είναι πολύ σημαντικό -νομίζω.
Ευχαριστώ για την επίσκεψη :)