Σελίδες

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Μερικά στοιχεία από την καταγραφή της περιουσίας του μακαριστού Χριστόδουλου

Ξεσφράγισαν το σφραγισμένο ιδιαίτερο δωμάτιο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Παλαιό Ψυχικό και βρήκαν πάρα πολλά αντικείμενα μεγάλης χρηματικής αξίας. Τα κατέγραψε επιτροπή την οποία αποτελούσαν δικαστικές αρχές, ο διευθυντής της αστυνομίας, ο εκπρόσωπος της εφορίας, ένας συμβολαιογράφος, ο αρχιερατικός επίτροπος Θωμάς Χρυσικός, ο πρώην αρχιερατικός επίτροπος Θωμάς Συνοδινός, ο γνωστός Βρεσθένης Θεόκλητος Κουμαριανός, και δύο διάκονοι του Χριστόδουλου.

Τα πράγματα που καταγράφηκαν βρίσκονταν τόσο στο ιδιαίτερο δωμάτιο του Χριστόδουλου όσο και στα βεστιάριά του(= ιματιοθήκες) και στο υπόλοιπο ανάκτορό του. Μόνο τα μικροαντικείμενα τρεχούσης χρήσεως του δωματίου του ξεπερνούν σε αξία το ένα εκατομμύριο ευρώ.

    Αραδιάζουμε μερικά χαρακτηριστικά από τα καταγραμμένα.

  • 600 ζεύγη χρυσά ή αργυρά μανικετόκουμπα. Απ' αυτά τα 140 ζευγάρια έχουν διαμάντια και μερικά έχουν ζαφείρια.
  • Πάνω από 100 πολύτιμα χρυσά και αργυρά στυλό και πέννες ανεκτίμητης αξίας.
  • Πάρα πολλοί χρυσοί και αργυροί σταυροί ευλογίας με πολύτιμα πετράδια.
  • Πολλές αρχαίες εικόνες. 30.000 ευρώ και 9 χρυσές λίρες σε φάκελο για τον π. Θωμά Συνοδινό.
  • Ένας μεγάλος πολυτιμότατος πολυέλαιος Baccarat αξίας 50.000.ευρώ η ανώτερη φίρμα στον κόσμο.
  • Καναπέδες και πολυθρόνες του σαλονιού, των γραφείων και των δωματίων από τις δυό ακριβότερες φίρμες του κόσμου Versace και Armani.
  • Μεταξωτές κουρτίνες πολυτιμότατες από τις καλλίτερες φίρμες στον κόσμο σε όλο το ανάκτορο.
  • Εκατοντάδες λευκά πουκάμισα, τα περισσότερα μεταξωτά.
  • Εκατοντάδες μαύρα παντελόνια πανάκριβα.
  • Εκατοντάδες ζεύγη παπουτσιών όλα από τις δυό ακριβώτερες φίρμες του κόσμου Sebago και Church' s, απ’ αυτά που φορούν μόνο οι Άγγλοι πρίγκηπες, λόρδοι και άλλοι αριστοκράτες. Ο Χριστόδουλος φορούσε μόνο τέτοια παπούτσια, που το κάθε ζεύγος τιμάται πάνω από 1.000 χίλια ευρώ. (Όταν ανατράπηκε ο δικτάτωρ των Φιλιππίνων Μάρκος, βρέθηκε ότι η γυναίκα του είχε 80 ζεύγη παπουτσιών, ακριβά βέβαια αλλά συνηθισμένα).
  • Τρείς δεκάδες σέτ με καθημερινά δεσποτικά άμφια.
  • 50 επίσημες και μεγαλοπρεπείς αρχιερατικές στολές αξίας κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ η κάθε μία.
  • 12 στέμματα (μίτρες) από χρυσό και πολυτίμους λίθους αξίας κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ το καθένα. Κυρίως έχουν διαμάντια.
  • 100 εγκόλπια χρυσά και γεμάτα πολυτίμους λίθους, κυρίως διαμάντια και ζαφείρια, αξίας 100.000 ευρώ το καθένα.
  • 200 εγκόλπιοι σταυροί ίσης αξίας και παρόμοιας διακοσμήσεως ο καθένας.
  • 25 ποιμαντορικές ράβδοι (πατερίτσες) χρυσές και αργυρές και ελεφάντινες (φιλντισένιες) γεμάτες πολυτίμους λίθους, κυρίως διαμάντια και ρουμπίνια, αξίας κατά μέσον όρο 100.000 ευρώ η κάθε μία.
  • 40 απλές αργυρές ράβδοι (βακτηρίες, μπαστούνια) με ημιπολυτίμους λίθους, αξίας 20.000 ευρώ η κάθε μία.
  • Δύο υπερπολύτιμα δισκοπότηρα χρυσά, σκαλιστά έργα τέχνης, με πολυτίμους λίθους, δώρα το ένα του Βαρθολομαίου και το άλλο του πάπα Ρώμης Βενεδίκτου.
  • Δεκάδες χρυσά και αργυρά κηροπήγια (δικηροτρίκηρα).
  • Δεκάδες χρυσά και αργυρά επιτραπέζια κηροπήγια με πολυτίμους λίθους.
  • Πολλές δεκάδες αργυροί δίσκοι σερβιρίσματος και κεράσματος.
  • Δεκάδες αργυρές φρουτιέρες.
  • Εκατοντάδες δωδεκάδων ποτήρια αργυρά και κρυστάλλινα υψηλής αξίας. Εκατοντάδες πανάκριβα αργυρά κρυστάλλινα και πορσελάνινα σερβίτσια ανυπολόγιστης αξίας.
  • Εκατοντάδες δωδεκάδες πανάκριβα χρυσά και αργυρά κουταλομαχαιροπήρουνα φίρμας Christofie, που είναι η ακριβώτερη στον κόσμο.
  • Εκατοντάδες πορσελάνινες δωδεκάδες πιάτων.
  • Εκατοντάδες πορσελάνινες και αργυρές πιατέλλες.
  • Βαρύτιμες μεταξωτές κουρτίνες σε όλο το ανάκτορο.
  • Εκατοντάδες ζεύγη μεταξωτές μπιζάμες.
  • Δεκάδες μεταξωτές κλινοστρωμνές και μαξιλάρια.
  • Τέσσερες ζωγραφικοί πίνακες αμύθητης αξίας που ανήκουν στο Μουσείο Μπενάκη και τους νοίκιαζε με μηνιαίο μίσθωμα που του καθενός η αξία είναι όσο τα μηνιαία μισθώματα τριών μεγάλων και πολυτελών ρετιρέ.
  • Έξι γκραβούρες με πανάκριβο μηνιαίο μίσθωμα από το ίδιο Μουσείο.
  • Πάρα πολλά και πανάκριβα έπιπλα από πολύτιμα ξύλα υφάσματα μέταλλα και γυαλιά, φτιαγμένα από τις 4 μεγαλύτερες και ακριβώτερες φίρμες στον κόσμο.
  • Τα αρχιτεκτονικά σχέδια για δύο βίλλες-ανάκτορα του Χριστοδούλου, για να ξεκουράζεται, που θα κτίζονταν σε τεράστια οικόπεδά του πανύψηλης αξίας, ένα στην Ερμιονίδα και ένα στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο σε πανέμορφες τοποθεσίες.
  • Ένα τεράστιο ποσό (πολλά εκατομμύρια ευρώ), για να κτιστή ειδικό μουσείο με την επωνυμία «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος», για να φυλάγωνται και να εκτίθενται εκεί σε κοινή θέα οι στολές, οι μίτρες, οι πατερίτσες, και όλα τα λειτουργικά και μη λειτουργικά κοσμήματα και σκεύη του Χριστόδουλου στους αιώνες των αιώνων, μαζί
    και με τα έξοδα συντηρήσεως τόσο του μουσείου όσο και των εκθεμάτων, και με τους μισθούς των υπαλλήλων του μουσείου.

  • ….Και μια ξεραμένη πορτοκαλάδα στο ποτήρι, πάνω στο γραφείο του, την οποία δεν πρόλαβε να πιει, γιατί πέθανε. Είχε μέσα και το καλαμάκι.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόεδρος δημοκρατίας ή πρωθυπουργός, πρώην και τωρινός, ή βιομήχανος ή εφοπλιστής που να έχη σπίτι με τέτοια οικοσκευή και τέτοια ρούχα, παπούτσια και κοσμήματα.

Δεν έρχεται όμως πρώτος στον κόσμο ο Χριστόδουλος, αλλά μόλις τρίτος. Οι δυό πλουσιώτεροί του είναι η βασίλισσα της Αγγλίας και ο σουλτάνος του Βόρνεο. Υπολογίζεται, ότι τον περνούσε και ο δικτάτωρ της Ρουμανίας Τσαουσέσκου.

Άνθρωποι του Χριστόδουλου λένε ότι στο χρηματοκιβώτιο του σπιτιού του υπήρχαν κατά τις τελευταίες ώρες του και 7 εκατομμύρια ευρώ για τις τρέχουσες ανάγκες (καθημερινά ψώνια κ.λ.π), τα οποία όμως παρ’ όλες τις έρευνες δεν βρέθηκαν.

Και όλα αυτά ήταν μόνο το πρόχειρο πορτοφόλι του Χριστόδουλου για τα καθημερινά έξοδά του.
Αγνοείται, τελείως πού βρίσκονται οι κύριες καταθέσεις του στο εξωτερικό ή εσωτερικό, μετοχές, επενδύσεις, ακίνητα, κ.λ.π.
Θα πούν μερικοί κακοπροαίρετοι. «Και τι τα ήθελε όλ' αυτά ο αρχιεπίσκοπος;».
Δεν σκέφτονται οι αδιάκριτοι και απερίσκεπτοι ότι ο Χριστόδουλος όλ' αυτά τα εξοικονόμησε, επειδή του χρειάζονταν για το εισιτήριο του στον παράδεισο;

Οι ευσεβείς χριστιανοί πρέπει να ζουν με λιτότητα και συνετή οικονομία, ώστε να ρίχνουν στο δίσκο της Εκκλησίας όσο μπορούν μεγαλύτερο οβολό, διότι είναι κρίμα ένας αρχιεπίσκοπος να μην μπορέση να συγκεντρώση το ποσό που του χρειάζεται για να κόψη ένα εισιτήριο για τον παράδεισο, σαν αυτό του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Αυτός είναι «Ο Χριστόδουλός σας», όπως είπε κάποτε κι ο ίδιος.

Από το περιοδικό ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ μηνός Σεπτεμβρίου 2008
___________________________
-->> Ολα αυτά αναφέρονται στο σχόλιο του yan στο blog "Ροΐδη Εμμονές"
-->> Αυτό που ρωτώ είναι ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ή ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ όλα αυτά τα πράγματα; Ελπίζω οι πίνακες να επεστράφησαν στο Μουσείο Μπενάκη και τα αρχιτεκτονικά σχέδια να μπήκαν στο μούσκιο αφού πληρώθηκαν στον αρχιτέκτονα. Θα ήθελα να κάνει κάτι με αυτά η εκκλησία, κάτι τι χρήσιμο και αποτελεσματικό για να δικαιώσει το λόγο ύπαρξής της.

-->> Το σχόλιο περί πορτοκαλάδας το βρίσκω άστοχο -τουλάχιστον.
UPDATE -->> Το σχετικό ποστ στο metablogging.gr

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Rodia, απάντησα στο σχόλιο του yan στο blog "Ροΐδη Εμμονές". Η ηλιθιότητα του συκοφαντικού συντάκτη βγάζει μάτι. Δεν το βλέπεις;
Στ. Μποζοβίτης

Mike είπε...

Εντάξει... η ιστορία είναι καταφανώς ψευδής. Ο συντάκτης του άρθρου-σχολίου όμως δείχνει πολύ καλά ενημερωμένος πάνω στις ακριβές μάρκες!!

περιούσιος είπε...

Μήπως ήθελες να πεις ο Σουλτάνος του Μπρουνέι; Σιγά τα λάχανα, δηλαδή, μπροστά στην ταπεινή οικοσκευή του αποθανόντος Χριστόδουλου! Μα τόσο δούλεμα μας έριχνε ο θεομπαίχτης;

Rodia είπε...

Στο ποστ του Ροΐδη απαντά σε σχόλια περί της αμφισβήτησης του κειμένου ο κ. Λασκαράτος:

"Τη λίστα δημοσίευσε το εκκλησιαστικό περιοδικό ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ στο τεύχος του Σεπτεμβρίου 2008.
Επίσης ανάλογη λίστα είχε δημοσιεύσει λίγο πριν το "Πρώτο Θέμα". (...)
Πάρτε τώρα και μια επίσημη ιστοσελίδα, αυτή του περιοδικού Lifo που αναφέρει τη λίστα της ντροπής με τα 600 μανικετόκουμπα http://www.lifo.gr/blogs/wwwlifogrblogsnatash/12578"


Δεν έχω να προσθέσω κάτι και δεν με απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα, το μόνο που έχω να σημειώσω είναι ότι με παραξένευαν οι διάφορες χρυσοποίκιλτες "τουαλέτες" που άλλαζε ο μακαριστός σε κάθε δημόσια εμφάνισή του. Επίσης, κανείς δεν μήνυσε ίσαμε τώρα τα δημοσιεύματα ως αναληθή ή συκοφαντικά. Ακόμη, θα ήθελα πάρα πολύ να δημοσιευτεί η λίστα αντικειμένων από την επίσημη εκκλησία, ώστε να λάβουμε γνώση όλοι. Μια τέτοια ενέργεια είναι προς όφελος της εκκλησίας και προς παραδειγματισμό άλλων επίδοξων πιθανών ακολούθων της νοοτροπίας "ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε" ανώτατων εκκλησιαστικών λειτουργών -νομίζω.

Το να επισημαίνονται τα στραβά διαφόρων μεγαλοσχημόνων δεν σημαίνει επίθεση εναντίον της εκκλησίας. Ισα ίσα, είναι απαραίτητο να συμβαίνει και εκεί όπως και σε όλα τα πρόσωπα που ασκούν εξουσία.

Ανώνυμος είπε...

Καλύτερο είναι να έχουμε το θάρρος να αναγνωρίζουμε ένα λάθος μας. Στον κ. Λασκαράτο απάντησα με απόλυτη τεκμηρίωση εδώ:
http://roides.wordpress.com/2008/10/26/sxoles_vatopedio/#comment-13408

Και μένα με ενοχλούσαν οι στολές...
Άλλο ζήτημα όμως εκείνο και άλλο τούτο εδώ.
Σωστά, το να επισημαίνονται τα λάθη των μεγαλοσχημόνων είναι καλό.
Όχι όμως να είμαστε εύκολοι να υιοθετούμε ανεξέταστα τα αρρωστημένα αποκυήματα των βλαμμένων θρησκευτικών εγκεφάλων...

Υπάρχει άβυσσος ανάμεσα στα δύο...
Στ. Μποζοβίτης

Ανώνυμος είπε...

Kι εγώ κύριε Μποζοβίτη σας απάντησα ξανά:
Στις Δημοκρατίες, όταν ένα έντυπο και μάλιστα μεγάλης (εδώ πολύ μεγάλης) κυκλοφορίας (εδώ το Πρώτο Θέμα και το Lifo), δημοσιεύσουν μια ανακριβή ή συκοφαντική είδηση, ο θιγόμενος ή σε περίπτωση αδυναμίας του (όπως τώρα που ο Χριστόδουλος απεχώρησε) οι οικείοι του, στην προκειμένη περίπτωση ο Θεόκλητος, ο Επιφάνειος, ο Συνοδινός, η Εκκλησία η ίδια, απαντούν δίνουν εξηγήσεις και αν το έντυπο δεν ανακαλέσει υπάρχει και ο Εισαγγελέας. Στην περίπτωση για την οποία μιλάμε, κανείς δεν τόλμησε να διαψεύσει. Άκρα του τάφου σιωπή. Αν, λέω αν, υποθέσουμε πως τα δημοσιεύματα είναι συκοφαντικά και οι αυλικοί του Χριστόδουλου και η Εκκλησία δεν τα διαψεύδουν τότε εκτός που δεν υπερασπίζονται ως οφείλουν την υπόλυψη του νεκρού τους, συνεργούν στον σκανδαλισμό των πιστών. Εκτός και αν η Ιερά Σύνοδος έχει αναθέσει στον κ.Μποζοβίτη να την εκπροσωπεί ειδικά στο μπλογκ του κ.Ροϊδη, και αδιαφορεί για τον υπόλοιπο Τύπο.
ΥΓ
Το Πρώτο Θέμα το δημοσίευσε στις 27/7.
Μήνες τώρα η Σύνοδος σιωπά, ο λαλίστατος Άνθιμος, ο φωνακλάς Αμβρόσιος, ο άγιος Καλλίνικος πνευματικός πατέρας, ο Θεόκλητος πνευματικό τέκνο, ακόμη και ο συγκάτοικος τ.αρχιμανδρίτης Κουλουσούσας. Τι να υποθέσουμε κ.Μποζοβίτη;
Ο σιωπών δοκεί συναινείν ή
qui tacet consentire videtur
Λασκαράτος

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Λασκαράτο, έχω ήδη απαντήσει στο Ιστολόγιο Ροΐδη. Αντιγράφω επακριβώς, με δύο μόνο προσθήκες:

24 Στ. Μποζοβίτης
“Εκτός και αν η Ιερά Σύνοδος έχει αναθέσει στον κ.Μποζοβίτη να την εκπροσωπεί ειδικά στο μπλογκ του κ.Ροϊδη, και αδιαφορεί για τον υπόλοιπο Τύπο” (&17).

“Αρμόδιοι να διαψεύσουν τη λίστα υπάρχουν πολλοί, αλλά φαίνεται πως διόρισαν εκπρόσωπό τους τον κ.Μποζοβίτη” (&22).

Απορώ, κ. Λασκαράτο, γιατί ξεπέφτετε τόσο πολύ.
Νομίζετε ότι θα κερδίσετε κάτι με τέτοιου είδους ειρωνικές αποστροφές; Αν το νομίζετε, κάντε το. Σαφώς και δεν πρόκειται να σας ακολουθήσω. Και λυπάμαι ειλικρινά που με απογοητεύετε με τέτοιο τρόπο.
“ειδικά στο μπλογκ του κ.Ροϊδη”; Όχι βέβαια. Γράφω οπουδήποτε κρίνω ότι μπορώ να πω κάτι “κρείττον σιωπής” και βέβαια χωρίς να με έχει κάποιος διορίσει…

Κάνετε λάθη πολλά και αρκετές φορές το διαπιστώνετε και εσείς ο ίδιος. Εν προκειμένω:

1. Γράφετε: “αν η λίστα του Πρώτου Θέματος και του Lifo είναι φουσκωμένη σε σχέση με αυτήν της “Ε”, αυτό οφείλεται πως η τελευταία γράφτηκε στο ξεκίνημα της απογραφής και η πρώτη, μετά τη λήξη της”.
Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος! Η λίστα στο “Πρώτο Θέμα” (27.7.08) γράφηκε την ίδια περίοδο με αυτή στην “Ελευθεροτυπία” (20.7.08) και μεταξύ τους δεν έχουν ουσιαστικά διαφορές, παρά μόνο ότι η κάπως αόριστη περιγραφή στην “Ελευθεροτυπία” είναι λεπτομερέστερη στο “Πρώτο Θέμα”. Περιλαμβάνουν δε, όπως σαφώς λέγεται, καταγραφή του 80% των αντικειμένων.

2. Η διαφορά και των δύο καταγραφών με αυτή που παρουσιάζει η “ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ” είναι ιλιγγιώδης!
Στο “Πρώτο Θέμα” δηλώνεται ότι η αξία των αντικειμένων που βρέθηκαν είναι περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ:”Αντικείμενα αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ βρέθηκαν κατά την αποσφράγιση
της αρχιεπισκοπικής κατοικίας στο Παλαιό Ψυχικό”.
Στην “ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ” μόνο αυτά των οποίων καθαρά προσδιορίζει την αξία ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά δε αποτελούν μικρό μόνο τμήμα του συνόλου του φοβερού καταλόγου που παραθέτει. Άρα με ελάχιστους υπολογισμούς σημαίνει ότι όλα μαζί θα έχουν αξία εκατοντάδων εκετομμυρίων ευρώ! Έ! κάπου να υπάρξει και στοιχειώδης νους…
Αφήνω το γεγονός ότι για να χωρέσουν όλα αυτά που παρουσιάζει θα χρειάζονταν δεκάδες κατοικίες. (Εκατοντάδες δωδεκάδων από ποτήρια και σερβίτσια και τόσα άλλα!!!)

3. Η “ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ” στο συγκεκριμένο τεύχος της δηλώνει, αορίστως βέβαια, ότι παίρνει τα στοιχεία της λίστας της από τις εφημερίδες του τέλους τού Ιουλίου 2008. (Επί λέξει: Εἰδησεογραφία από τις εφημερίδες της 27.72008")Άρα δεν έχει καινούργια πληρέστερα στοιχεία. Άρα ψεύδεται και συκοφαντεί ασύστολα, όπως και όλα τα παρομοίου επιπέδου Παλαιοημερολογίτικα έντυπα.

4. Γράφετε: “Στις δημοκρατίες μια είδηση που δεν διαψεύδεται αρμοδίως, θεωρείται αληθής”.

Η λίστα των δύο εφημερίδων δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαψευστεί, διότι είναι σωστή.

Η λίστα της “ΙΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗΣ”… Έ! ας κρατήσουμε και μια αξιοπρέπεια. Αλλοίμονο αν κατεβούμε σε τέτοιο επίπεδο! Απλή λογική χρειάζεται για να διαπιστώσει κανείς την αθλιότητα των κατ᾿ επάγγελμα συκοφαντών.

Δεν θα πώ ότι δεν τη διαθέτετε αυτή την απλή λογική. (Έχετε πολύ μεγάλη και αξιοζήλευτη!). Ούτε θα πώ πως από εμπάθεια δεχθήκατε όλα αυτά τα μυθεύματα. (Εκτιμώ ιδιαίτερα το θάρρος με το οποίο παραδέχεστε τα λάθη σας -πράγμα σπάνιο ή και ανύπαρκτο πλέον σήμερα).
Θα πω μόνο ότι από άγνοια του επιπέδου του εν λόγω φυλλαδίου δεχθήκατε τις ηλιθιότητές του.
Ακούστε όμως και μας, που, όπως έγραψα και στο προηγούμενο σημείωμά μου, κάτι παραπάνω γνωρίζουμε για τα Εκκλησιαστικά (ή δήθεν εκκλησιαστικά) έντυπα.

Εξακολουθώ παρά την προσωπική αδικαιολόγητη προσβολή προς το πρόσωπό μου να γράφω:
με φιλικά και ειλικρινή αισθήματα
Στ. Μποζοβίτης

ΥΓ. Κύριε Ροΐδη… εκτιμώ τη νηφαλιότητα, παρά την αντίθετη τοποθέτηση…
Στ.

Rodia είπε...

Αγαπητέ Σταύρο, ευχαριστώ για τα σχόλια. :)
Το θέμα νομίζω ότι δεν θα είχε δημιουργηθεί αν ο κόσμος που ενδιαφέρεται για τη λίστα αυτή είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί αρμοδίως. Τη στιγμή που αυτό δεν γίνεται, κυκλοφορούν διάφορες λίστες, των οποίων δεν γνωρίζουμε την ακρίβεια και την πληρότητα. Αν γνωρίζεις πάνω σε αυτό κάτι, θα με ευχαριστούσε πολύ να το μάθω.
..ένας λόγος που ανέβασα το ποστ είναι και αυτός: μήπως ευαρεστηθεί κάποιος αρμόδιος να ενημερώσει, μια και δεν έχω καμία πρόσβαση σε "πηγές" και βλέπω ό,τι βλέπει όλος ο κόσμος.
Προτίμησα δηλαδή να προκληθεί διάλογος, παρά να σέρνεται κρυφά και υποχθόνια μια λίστα που δεν ξέρουμε αν είναι πράγματι σωστή. Το να μην υπάρχει αντίδραση όμως, ούτε σε δημοσιεύματα εφημερίδων ή/και φυλλαδίων, εμένα με εκπλήσσει δυσάρεστα. Για μια λίστα πρόκειται, δεν είναι υβριστική αναφορά.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Ροδιά, θα συμφωνήσω μαζί σου ότι μια αρμόδια ενημέρωση θα έλυνε όλα τα σχετικά προβλήματα. Δυστυχώς δεν υπήρξε απ᾿ όσο μπορώ να γνωρίζω. Το γιατί δεν υπήρξε είναι μια ιστορία στην οποία δεν θά ᾿θελα να αναφερθώ, δεδομένου ότι θα έπρεπε να θίξω αυτούς τους ενδογενείς παθολογικούς παράγοντες των εκκλησιαστικών παρατάξεων.

Πάντως η συγκεκριμένη λίστα φώναζε από μακριά για το ψεύδος της. Μόνο το στοιχείο του χώρου να χρησιμοποιήσει κανείς, φτάνει.
Μόνο αυτά εδώ:
"...Εκατοντάδες δωδεκάδων ποτήρια αργυρά και κρυστάλλινα υψηλής αξίας. Εκατοντάδες πανάκριβα αργυρά κρυστάλλινα και πορσελάνινα σερβίτσια ανυπολόγιστης αξίας.
Εκατοντάδες δωδεκάδες πανάκριβα χρυσά και αργυρά κουταλομαχαιροπήρουνα φίρμας Christofie, που είναι η ακριβώτερη στον κόσμο.
Εκατοντάδες πορσελάνινες δωδεκάδες πιάτων.
Εκατοντάδες πορσελάνινες και αργυρές πιατέλλες...
Εκατοντάδες ζεύγη μεταξωτές μπιζάμες.
Δεκάδες μεταξωτές κλινοστρωμνές και μαξιλάρια...",
θα χρειάζονταν τουλάχιστον 5 σπίτια για να χωρέσουν. Εκτός αν γέμιζαν όλα τα δωμάτια της κατοικίας του Αρχιεπισκόπου σε σωρό από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι!

Νομίζω, να το κλείσουμε εδώ το θέμα. Όπως έγραψα και προηγουμένως στοιχειώδης νους αρκεί για να φανερώσει την απάτη.

Προσωπικά είχα πολύ περισσότερους λόγους να είμαι δυσαρεστημένος από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Αλλά στη ζωή μου ακολούθησα μια αρχή που συνίσταται στο να χτυπάω το δένδρο, όταν είναι όρθιο! Όταν πέσει, όχι! Το θεωρώ μικρότητα...
Αν δε κάποτε το έκανα, το έκανα, μόνο και μόνο επειδή προκλήθηκα από αυτούς που εννοούν να προβάλλουν τα είδωλά τους και μετά θάνατον και να απαιτούν από όλους μας να τα προσκυνήσουμε...
Σε ευχαριστώ που με τίμησες με την απάντησή σου. Οι άλλες τοποθετήσεις του Ιστολογίου σου με ικανοποίησαν πολύ. (Μην επηρεάζεσαι από την αρνητική κριτική που άσκησα για το βίντεο "Η μεγαλύτερη ιστορία που ειπώθηκε ποτέ").
Με ειλικρινή εκτίμηση
Σταύρος Μποζοβίτης