Σελίδες

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Επιστήμη και Ανθρωπος

Διάβασα σε διάφορους τόπους -που να θυμάμαι τώρα- κείμενα που αμφισβητούν την προϋπόθεση / απαίτηση να είναι η επιστήμη της οικονομίας ανθρωποκεντρική, να ερευνά και να στοχάζεται με κέντρο τον Ανθρωπο, δλδ εμάς.

Μα, αγαπητοί μου επιστήμονες, αν ο Ανθρωπος πάψει να υπάρχει, πάπαλα οι επιστήμες!

..εκτός, φυσικα, αν τα κείμενα αυτά στοχεύουν στη μείωση του πληθυσμού της Γης, να μείνουν δλδ μονάχα οι Ωραίοι, Νέοι, Υγιείς, Ικανοί να βγάζουν χρήματα και όσοι είναι Ασχημοι, Γέροι, Αρρωστοι, Ανίκανοι να επιχειρούν να τους ρίξουμε στον Καιάδα της Φτώχειας, της Πείνας, της Ανέχειας..

Εύχομαι από καρδιάς, να αναγνωρίσετε την επιπολαιότητά σας, να τιθασσεύσετε αυτή τη νεανική ορμή που διατάζει σήμερα τη σκέψη σας να ξεστρατίζει από το δρόμο της ανθρωπιάς και να σας δώσει η Ζωή μόνο καλά και όμορφα πράγματα και όχι κακοτοπιές που θα σας αναγκάσουν να αναθεωρήσετε βίαια όσα με πολλή ευκολία διατείνεστε σήμερα. Μα την αλήθεια, το εύχομαι!

«ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ» Ηράκλειτος έφα.

11 σχόλια:

Unknown είπε...

Δεν ξέρω ποιοί τα έγραψαν αλλά σίγουρα οι συγγραφείς δεν έχουν κατανοήσει ούτε "ξυστά" την έννοια της επιστήμης :)

(Βέβαια ακούω πολλούς τώρα τελευταία να αυτοονομάζονται επιστήμονες αλλά τί τα θες μπλέξαμε με την "ασυδοσία λόγου")

ange-ta είπε...

φίλη ροδιά, κάνεις κάποια λαθάκια.
Ενα: η οικονόμα δεν είναι επιστήμη.

Παρότι ο άνθρωπος σκέφτεται και κατεβάζει ιδέα, ανθρωποκεντρική λέμε μια θεώρηση του κόσμου που θεωρει κέντρο όλων τον άνθρωπο.

Αντίθετα υπάρχουν αλλες θεωρήσεις που κατατάσουν τον άνθρωπο στην ίδια μοίρα με τα άλλα ζώα και με τις πέτρες και τα βουνά και τον ήλιο και τη θάλασσα, κλπ. κλπ.

Αν δηλαδή σε ενδιαφέρει το όλον, τοτε ο άνθρωπος είναι μια απλή πορδή!

ange-ta είπε...

επομένως, όταν ο άνθρωπος πάψει να υπάρχει, τότε ναι δεν θα υπάρξει και επιστήμη που να την κατανοεί ο άνθρωπος, αφού δεν θα υπάρχει, αλλά δεν σημαίνει ότι κάθε επιστημη είναι ανθρωποκεντρική, επειδή την καταλαβαίνει ο άνθρωπος. Μπορεί να είναι κατανοητη απο τον άνθρωπο, αλλά όχι κατ ανάγκη ανθρωποκεντρική!

Αν κατάλαβες, έτσι όπως τα έγραψα, γράψε μου.

Rodia είπε...

Πρώτα πρώτα, μια παραδοχή: επιστήμη σημαίνει έρευνα, πείραμα, απόδειξη. Οπότε, μια και χρησιμοποιεί αυτά, είναι επιστήμη και η οικονομική.
Κατόπιν, επιστήμη δεν νοείται κατι τι που ερευνά, πειραματίζεται, αποδεικνύει πράγματα έξω και μακριά από το όφελος του ανθρώπου. Αρα, εδώ δεν εξαιρείται η οικονομική επιστήμη.
Μετά, είναι αδιανόητο (για μένα) να νοείται επιστήμη κάτι τι που ερευνά, πειραματίζεται, αποδεικνύει πράγματα εναντίον του ανθρώπου.
Φαύλος κύκλος; Οχι και τόσο, μια και η επιστήμη της οικονομίας βρίσκεται σήμερα στη φάση του... Μεγάλου Πειράματος!
(το θέμα είναι να μη μας εξαφανίσει ως είδος η... Απόδειξη!)

Rodia είπε...

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ενας άλλου τύπου Πόλεμος. Θα είναι κρίμα να συμβεί αυτό που δεν κατάφεραν πραγματικά όπλα -συμβατικά όπλα, μπόμπες, κλπ- να το καταφέρει έμμεσα το Μεγάλο Επιστημονικό Πείραμα των γκουρού της Οικονομίας με όπλο το χρήμα...

Πώς αντισκέκεται κανείς σε αυτό; Ελα μου ντε! Δυο τρόπους διακρίνω. ή το συσσωρεύει ή το απαξιώνει, απεγκλωβίζεται δλδ από τη δυναστεία (της ιδέας) του και το καταργεί!
(τείνω προς τη λύση β')

Greek Rider είπε...

@rodia σε χαιρετώ. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση για το αν τα οικονομικά είναι επιστήμη (οικονομολόγος είμαι και εγώ).

Νομίζω αυτό συνέβη γιατί τα οικονομικά χρησιμοποιήθηκαν πολιτικά για να τεκμηριώσουν τα πιο απαίσια πράγματα.

Προφανώς επιστήμη χωρίς αναζήτηση αλήθειας δεν μπορεί να υπάρξει και η αλήθεια χωρίς τον άνθρωπο καταλήγει ελιτίστικη θεολογία.

Αυτό έχει γίνει σήμερα με τα οικονομικά και οι απολογητές τους οι οποίοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η γη φτάνει για να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε επ' άπειρο, ότι για τη φτώχεια φταίνε οι φτωχοί(!), ότι οι αγορές αυτορρυθμίζονται ή ότι η ελεύθερη αγορά οδηγεί στην τέλεια δημοκρατία κτλ, κτλ.

Rodia είπε...

~~Greek Rider, επαναλαμβάνω τα δικά σου λόγια, που μου άρεσαν πολύ, επειδή νομίζω ότι αποτυπώνουν με επιτυχία αυτό που ζούμε σήμερα: -->>

«...έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Μπερδεύουν τα λόγια τους και κοιτάνε το τι συμβαίνει γύρω τους χωρίς να μπορούν ούτε καν να το περιγράψουν. Δεν μπορούν γιατί απλούστατα δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία σκέψης. Και πώς να τα διαθέτουν όταν όλες οι σκέψεις τους τα τελευταία 30 χρόνια κατέληγαν στην θεολογία, δηλαδή στην αυτορύθμιση και ισορροπία των αγορών. Υπάρχει τίποτα πιο μεταφυσικό από αυτό; Ηταν σαν μια κανονική θρησκεία με δόγμα, θεό, αγίους και προφήτες κτλ.»

zalmoxis είπε...

Rodia,

Πρόσεχε τί εύχεσαι!

Συγνώμη για την "ρητορική" προστακτική, αλλά αν τους δίνει "...η Ζωή μόνο καλά και όμορφα πράγματα και όχι κακοτοπιές..."
τότε όχι μόνο δεν θα αναθεωρήσουν, αλλά ακόμη χειρότερα, θα συνεχίσουν να μαγαρίζουν πολλές συνειδήσεις με τα φαύλα αξιώματά τους και να κάνουν κι άλλους "σαν τα μούτρα τους".


Εγώ θα έλεγα κάτι σαν:
"Εύχομαι να μην αναγνωρίσετε την επιπολαιότητά σας, αλλά και να μην σας δώσει η Ζωή άλλα καλά και όμορφα πράγματα αλλά κακοτοπιές που θα σας αναγκάσουν να αναθεωρήσετε βίαια όσα φαιδρά και με πολλή ευκολία διατείνεστε σήμερα για να παραδειγματιστούν και οι υπόλοιποι"!

Αν μη τι άλλο, αυτό θεωρώ δίκαιο και ανθρωπιστικώς ορθόν.

Όσο για τον αν η οικονομία είναι επιστήμη, πιστεύω πως ναι, είναι επιστήμη, πλην όμως χειραγωγούμενη από τους ισχυρούς και τους κατέχοντες και για τον λόγο αυτό, οι οικονομολόγοι εργάζονται αναγκαστικά πάνω σε αξιώματα που τους επιβάλλει η σύγχρονη "Ιερά Εξέταση".

Rodia είπε...

~~Zalmoxis: κακέ! ;)
Πάντως, εδώ που τα λέμε, βρισκόμαστε όντως σε πολεμικη κατάσταση και η "Ιερά Εξέταση" που γράφεις δεν απέχει και τόσο από τη πραγματικότητα...
Ας αναλογιστούμε όλοι (και οι οικονομικοί προφήτες) τι κατάληξη είχαν οι Ιεροεξεταστές!

Sarasides είπε...

Δηλαδή η επιστήμη τι είναι; Κάτι σαν το Θεό; Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει;
Δεν είναι ανθρώπινη δραστηριότητα;
Αφορά και τα ζώα; (Ποντικός Dr ανθρωπολογίας π.χ.)

Σε λάθος Βάση τό θέτετε το θέμα.
Η επιστήμη, ναι, ήταν είναι και θα είναι ανθρωποκεντρική. Ως ανθρώπινη δραστηριότητα, προάγει τον άνθρωπο. Ικανοποιεί την ανθρώπινη περιέργεια, βελτιώνει την ζωή μας, μας βοηθά να κατανοούμε τον κόσμο.
Οι όποιες αιρέσεις επ' αυτού, αν - κατ' οικονομίαν - δεν προσδοκούν να μας ευαισθητοποιήσουν οικολογικά, είναι απλώς ανοησίες!

Rodia είπε...

~~Αλκιβιάδη, αυτά να τα πεις σε μερικούς -όχι σε όλους, ευτυχώς- αναλυτάδες οικονομολόγους, που, αν δεν θεωρούν τον εαυτό τους θεό, τον βάζουν τουλάχιστον στη θέση του... προφήτη! :)