Σελίδες

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Blog Action Day 2008 - Commerce


«η φτώχεια τρώει τον παρά»

Η σοφή παροιμία το λέει καθαρά: Οταν είσαι φτωχός δεν μπορείς να κάνεις οικονομία. Ξοδεύεις όλα σου τα χρήματα για τα απολύτως απαραίτητα -αν έχεις λίγα χρήματα. Διαλέγεις να ψωνίσεις τα φτηνότερα, χωρίς να ελέγχεις αν πραγματικά είναι καλύτερες οι τιμές, και, μια και είναι φτηνά, δεν προσέχεις την ποιότητα. Μπορεί όμως να μην έχεις καθόλου χρήματα και να εξαρτάσαι από τη καλή προαίρεση των άλλων.

Σήμερα όμως θα δούμε τι συμβαίνει με τα λίγα χρήματα, αυτά που ξοδεύουν οι φτωχοί στα μεγάλα μαγαζιά, όπου συγκεντρώνεται ο μεγάλος όγκος των εμπορευμάτων -και των μεγάλων... ρευμάτων των προσερχομένων καταναλωτών!

Στο μυαλό μας έχει σφηνωθεί η ιδέα ότι στα μεγάλα μαγαζιά, στα γιγάντια σούπερ μάρκετ δλδ, τα πράγματα είναι φθηνότερα και τρέχουμε και ψωνίζουμε από εκεί. Το αποτέλεσμα είναι, ακριβώς επειδή θεωρείται δεδομένη η φτήνεια εκεί πέρα, να μην εξετάζουμε πλέον εμείς οι καταναλωτές αν πραγματικά εξακολουθεί αυτό το δεδομένο να υπάρχει. Ετσι, σήμερα συμβαίνει τα μεγάλα μαγαζιά να ξεπερνούν σε μερικά προϊόντα ακόμα και τις τιμές... περιπτέρου!

Τα μεγάλα μαγαζιά, οι «αλυσίδες» που λένε, παρουσιάζουν μια μελετημένα χλιδάτη ατμόσφαιρα, να εξαπατάται ο φτωχός αγοραστής, να νιώθει πλούσιος και "άρχοντας" όταν μπαίνει εκεί μέσα, και να του τα παίρνουν γλυκά γλυκά.

Ας εξετάσουμε και ποιον τρέφουν αυτά τα μεγάλα μαγαζιά. Τρέφουν ένα τέρας που όλο και μεγαλώνει και σε λίγο, όταν θα έχει εξαφανίσει κάθε μικρό έμπορο από την αγορά, μπορεί να ελέγχει απόλυτα τα είδη κατανάλωσης και, κυρίως, τα είδη διατροφής που είναι και τα απολύτως απαραίτητα.

Αφήνω να μαντέψετε μόνοι σας τι μπορεί να γίνει, αν συμβεί αυτό. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, οι εταιρείες παραγωγής και διακίνησης τροφίμων διασπείρουν ήδη ακατάλληλα τρόφιμα στην ευρύτερη αγορά του πλανήτη, δήθεν για βοήθεια των πεινασμένων ανθρώπων. ΟΙ πεινασμένοι τρώνε ό,τι τους σερβίρεται και δεν ελέγχουν την καταλληλότητα της τροφής. Μένει σε μας, τους χορτάτους, να ελέγξουμε αυτές τις εταιρείες και το εμπόριό τους. Οχι στα μεταλλαγμένα τρόφιμα! Οχι στις μονοκαλλιέργειες!


Στηρίζω τους μικρούς
Να κλείσουν οι μεγάλοι
Οχι στη σπατάλη

Υποστηρίζω ότι πρέπει να στηριχτούν οι μικροί έμποροι, τα μαγαζάκια της γειτονιάς, οι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών, οι χασάπηδες, οι ψαράδες, τα μικρά σούπερ μάρκετ, οι τοπικές συνεταιριστικές ενώσεις παραγωγών.

Με τη στήριξη των μικρεμπόρων γλιτώνουμε μερικά στόματα από το καζάνι της ανεργείας, ελέγχουμε ευκολότερα τα είδη διατροφής, ελέγχουμε τις τιμές, βοηθούμε στην ανάπτυξη κοινωνικής ζωής στις γειτονιές των πόλεων.

Ο πολιτισμός δεν υπάρχει μονάχα στα "πνευματικά κέντρα", στα "μέγαρα" και στις χοροεσπερίδες.
Πολιτισμός είναι και το μικρομάγαζο και η λαϊκή αγορά!

Το θέμα της φτώχειας γενικότερα το ανέπτυξε εξαιρετικά ο κ. pølsemannen και το συνυπογράφω.
Πρωτότυπη, ξεκάθαρη σκέψη και ευαισθησία βρήκα στο άρθρο του Greek Rider, διαβάστε το! Ισως είναι το καλύτερο που γράφτηκε σήμερα στη μπλογκόσφαιρα.

7 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Τις καλημερες μου.Αν θες,ριξε και μια ματια στο παρακατω link.
http://prezatv.blogspot.com/2008/10/blog-action-day-2008-video.html

Ανώνυμος είπε...

είναι μια πρόταση που μπορεί να συμβάλει λιγουλάκι...Όμως το ποτάμι σχεδόν απίθανο να γυρίσει πίσω. Στενάχωρο, αλλά αληθινό.

pølsemannen είπε...

Το θέμα μεταλλαγμένα (με άγνωστες ακόμα επιδράσεις στην υγεία) και μεγάλων αλυσίδων τύπου Wall Mart, Lidl, Carrefour κλπ. έχουν σε τελική ανάλυση να κάνουν με την εξουσία.

Έλεγξε το φαγητό των πολιτών και τους έχεις πιάσει από εκεί που φαντάζεστε.

Τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας και οι μικρές επιχειρήσεις είναι η τελευταία γραμμή άμυνας.

Όμως θα συμφωνήσω με τον Ρο, ότι η αντιπαράθεση είναι δύσκολη και σχεδόν χαμένη εξ' αρχής.

ΟΜΩΣ, σκέψου:

Στην τελική έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις στο σύντομο πέρασμα από αυτήν την θεατρική παράσταση που ονομάζεται ζωή από το να βοηθήσεις να ελαττωθεί η τεράστια υπάρχουσα δυστυχία;

Τι δηλαδή; Βλέποντας Λαζόπουλο θα τη βγάλουμε για ξεκάρφωμα και μετά τα κεφάλια μέσα; (Ξέρετε που). Χαζομάρα δεν είναι;

Αυτά τα ολίγα και ευχαρισΘΘΘώ δια το +λίνκιον+.

Τόσο εγώ όσο και ο αγωνιστής Göran – Ragnar χαιρόμαστε που σας άρεσε το πόστιον!

KitsosMitsos είπε...

Καλημέρα.
Ωραία η ιδέα σου, αλλά να σου πω κάτι πιο ακραίο; Δε με νοιάζει αν είναι μικρός ή μεγάλος, δε με νοιάζει αν είναι έλληνας ή ξένος. Με νοιάζει πάνω απ'όλα η τσέπη μου. Γι αυτό κρίνω και συγκρίνω. Αν έχεις τη σωστή ποιότητα και σε καλή τιμή, θα σε προτιμήσω. Θα ψωνίσω και από τα private label αν η ποιότητα είναι ανεκτή. Αν μικρός και μεγάλος έχουν την ίδια τιμή, θα προτιμήσω τον μικρό. Αν έχουν όμως μεγάλες διαφορές, θα κλίνω προς το συμφέρον μου.
Μπορεί να χάνω τη "μεγάλη" εικόνα, αλλά στο κάτω-κάτω δικά μου είναι τα χρήματα και μ'αυτά "ψηφίζω" αυτό που θέλω...

Rodia είπε...

~~ΠΡΕΖΑ TV, πέρασα και σχολίασα. Είναι μια σημαντική παράμετρος αυτή που θίγεις.

~~Ροΐδη μου, ας μη γυρίσει το ποτάμι, ας στρίψει μόνο λιγουλάκι πριν γίνει... καταρράχτης!

~~Αγαπητέ Κάρολε, έχετε δίκαιον -τεράστιον λέμε.

~~Κίτσο μου, αυτή είναι μια πτυχή. Την άλλη πτυχή, αυτή που όταν ο κοινός θνητός μπει σε μεγαλοκατάστημα τα χάνει, ντρέπεται να πατήσει που λένε, ζαλίζεται και πληρώνει χωρίς να εξετάζει τη σκέφτηκες;
Ασε που όταν μπεις εκεί μέσα για κάτι συγκεκριμένο, ψωνίζεις ένα σωρό άλλα πράγματα... δορυφορικά!
Ετσι και μπεις χωρίς να είσαι αποφασισμένος τι θα ψωνίσεις, με το μπλοκάκι στο χέρι δλδ, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τσέπες σου θα αδειάσουν.

Ανώνυμος είπε...

Η στήριξή μας σε αυτές τις μικρες επιχειρήσεις ειναι απαραίτητη. Συμφωνώ με το κείμενο σου είναι μια περίεργη πυραμίδα και οι απλοί εμποροι βρίσκονται στον πάτο της. Αν χαθούν θα υπάρχει πρόβλημα στην κοινωνία μας και μπορεί να διαμορφωθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις αφού θα χαθεί πλήρως ο έλεγχος και θα περάσει στα χέρια των μεγάλων αλυσιδων (που έτσι κι αλλιώς ήδη σχεδόν τον έχουν). Χρειάζεται λίγη αντίσταση και λίγες θυσίες, ας πληρώσουμε ίσως και λίγο παραπάνω (όσοι μπορούμε) και ας πιουμε ένα καφέ λιγότερο. Ισως είναι και για το δικό μας καλό

ohia είπε...

Πέρασα για μια καλημέρα και Χρόνια Πολλά.