Σελίδες

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Καταπάτηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών στην Ελλάδα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά

Καταπάτηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών στην Ελλάδα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης σας προσκαλούν την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 11:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο (Αίθουσα Τύπου) σε Συνάντηση με θέμα «Καταπάτηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών στην Ελλάδα».

Την συζήτηση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος κ. Λάμπης Ταγματάρχης.

Στην συνάντηση θα συμμετέχουν αποκλειστικά παιδιά και όσοι ουσιαστικά νοιάζονται για τα παιδιά.

Αναλυτικότερα παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», παιδιά θύματα διακίνησης, παιδιά μεταναστών, παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, μαθητές από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία καθώς και γονείς που καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν σειρά σοβαρών προβλημάτων.

Η συζήτηση θα κινηθεί σε πέντε βασικούς άξονες:

- Παιδιά και Σχολείο
- Παιδιά και Υγεία
- Παιδιά και Κακοποίηση
- Παιδιά και Τεχνολογία
- Παιδιά και Μετανάστευση

Στόχος όλων είναι η αποτύπωση της ελληνικής πραγματικότητας όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα καθώς και η διατύπωση προτάσεων για την ουσιαστική προώθηση και πρακτική εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών στην χώρα μας.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα ακολουθήσει στις 14:30 μ.μ. Συνέντευξη Τύπου όπου και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.


«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά
Κεντρική Υπηρεσία:
Στουρνάρη 16, Αθήνα 10683
Τηλ.: +30 210 3306140 - Fax.: +30 210 3843038
E-mail: info@hamogelo.gr - URL: www.hamogelo.gr

-->> ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ-->> Τι χρειάζονται οι συζητήσεις και οι Συναντήσεις και τα Συνέδρια τάχα για το ΠΑΙΔΙ; Η λύση είναι απλή: ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝ

Ωραία να μιλάμε μπλα μπλα μπλα για δικαιώματα μπλα μπλα του παιδιού μπλα μπλα μπλα... Στη πράξη τι γίνεται όμως; Είμαι περίεργη να ακούσω αν θα πάρει θέση κάποιος στη συνάντηση αυτή για τη ΒΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Και δε με νοιάζει αν ειναι αστυνομικοι ή "ειδικοί φρουροί" οι βιαιοπραγούντες, στο κάτω κάτω, οι αστυνομικοί πού βρισκόντουσαν τη στιγμή που σκοτωνόταν το παιδί; ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ; ή μήπως δεν ήταν ένα 16χρονο ΠΑΙΔΙ;

2 σχόλια:

Stazybο Hοrn είπε...

Να και τι βρήκε να πει ο Στυλιανίδης (άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε):

Μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη
για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

Για όλους τα παιδιά είναι το παρόν αλλά κυρίως το μέλλον, όχι μόνο της κοινωνίας της οποίας είμαστε μέλη, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η παιδική ηλικία είναι η πιο σημαντική βαθμίδα για τη διαμόρφωση της ψυχοσωματικής ανάπτυξης του ανθρώπου και αποτελεί τη βάση που καθορίζει την προσαρμογή και την εξέλιξή του στην κοινωνία. Κάθε παιδί έχει τη δική του ιστορία, που περιλαμβάνει μια σειρά από οικογενειακά και κοινωνικά δεδομένα μέσα από τα οποία αναπτύσσεται για να αντιμετωπίσει τον κόσμο που απλώνεται μπροστά του.

Η 11η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, μας κρούει τον κώδωνα της επιβεβλημένης υποχρέωσης που έχουμε στα παιδιά να τους προσφέρουμε αγάπη, θαλπωρή, φροντίδα και προστασία, ένα χέρι που θα τα κρατάει σφιχτά και σταθερά και θα τα καθοδηγεί για να νιώθουν ασφαλή και να προχωρούν στο αύριο.

Όμως, ακόμη και σήμερα που Νόμοι και Συμβάσεις κατοχυρώνουν τα Δικαιώματα του Παιδιού, δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν είναι αυτονόητο για όλα τα παιδιά του πλανήτη. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης καθημερινά τα παιδιά είναι τα αθώα θύματα της ανθρώπινης εκμετάλλευσης και μιας απελπιστικής αδιαφορίας προς αυτά. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις παραθέτουν στοιχεία, αδιάψευστους μάρτυρες της σκληρής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν μικρά παιδιά σε όλα τα επίπεδα: στέρηση βασικών βιοτικών αναγκών, βία οικογενειακή και ενδοσχολική, εγκατάλειψη, καταπίεση, εξαναγκασμό σε βαριές εργασίες, είναι κάποιες μόνο από τις μορφές της εξαθλίωσης που υφίστανται οι παιδικές ψυχές. Όταν αδυνατεί ο κόσμος των ενηλίκων να προστατεύσει στην αγκαλιά του τα παιδιά όλης της υφηλίου, τότε χάνουμε την ανθρωπιά μας, χάνουμε την αξιοπρέπειά μας.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού οφείλουμε όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι να σκεφτούμε ότι δεν αρκεί μια μόνο ημέρα αφιερωμένη στο παιδί. Κάθε μέρα πρέπει το παιδί να κυριαρχεί στις σκέψεις μας, στις καρδιές μας, στη στάση ζωής μας και στη συμπεριφορά μας απέναντί του.

Ας στρέψουμε λοιπόν την προσοχή μας στα παιδιά που έχουν την ανάγκη όλων μας περισσότερο από όσο γνωρίζουμε, κι ας προσπαθήσουμε με όποιον τρόπο, μικρό ή μεγάλο, δύναται ο καθένας μας, να συνεισφέρουμε με μια μικρή ίσως, αλλά βασική και θεμελιώδη ιδέα ή πράξη, ώστε να τα βλέπουμε να χαμογελούν. Άλλωστε, αυτό είναι κάτι, που, κατ’ ουσίαν μας χαρακτηρίζει, μας συγκινεί και μας αγγίζει εκτός από ανθρώπους και ως γονείς.

Rodia είπε...

Εμπνευσμένος λόγος.