Όπως διαβάζουμε σε συνέντευξη του απόστρατου υπαρχηγού της Αστυνομίας Πόλεων Ηλία Ψυχογιού στην Ελευθεροτυπία (1/8/2004), η «συνταγή» προέκυψε λίγο μετά τη Μεταπολίτευση:
Θέμα της εβδομάδας: Μπαρουτοκαπνισμένες γιορτές
-->> Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση www.asprilexi.com
-->> UPDATE: 16 Dec. 2008 -->> Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - ΕΛ.ΑΣ
-->> UPDATE: 17 Dec. 2008 -->> Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - Μολότοφ
«Όταν ήρθε ο Καραμανλής από το εξωτερικό, εμείς δεν είχαμε ειδικά σώματα για ν' αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις. Φώναξε τότε τον υπουργό και του είπε "φτιάξτε τα". Καθίσαμε στο Υπουργείο μια ομάδα αξιωματικών και τα σχεδιάσαμε. Δεν υπήρχε πρότυπον, τίποτα. Το βασικό, τους έλεγα εγώ, είναι να φτιάξουμε μια δύναμη που θα απασχολείται αποκλειστικά (ή σχεδόν αποκλειστικά) με το θέμα αυτό. Να υπάρχουν 100 άνδρες και, όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε κάποια συνάθροιση, να καλούμε αυτούς κι όχι άλλους. Φτιάξαμε έτσι μια ωραία οργάνωση των ΜΑΤ. Πήραμε διάφορα όργανα: ασπίδες, δακρυγόνα κτλ. Πήραμε προσφορές για θωρακισμένα από διάφορα κράτη και τελικά επιλέξαμε να αγοράσουμε "αύρες" από το Βέλγιο.Σήμερα ξεκινά η τελευταία εβδομάδα λέξεων για το 2008. Η άσπρη λέξη είχε προγραμματίσει για αυτή την εβδομάδα λέξεις εορταστικές όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες κ.τ.λ. Λόγω των γεγονότων και της διάθεσής μας η συγγραφή των παραπάνω λέξεων στάθηκε αδύνατη. Έτσι τελειώνουμε τη χρονιά με λέξεις που σταχυολογήσαμε από τα μηνύματά σας τις τελευταίες μέρες.
Συγκροτήθηκαν έτσι τα ΜΑΤ (Μονάδες Αποκαταστάσεως Τάξεως). Η ιδέα της ονομασίας τους ανήκε στο μετέπειτα υπουργό Αναστάσιο Μπάλκο. Για τη συγκρότηση των μονάδων δε χρειάστηκε να ψηφιστεί ειδικός νόμος. Αρκούσε μια απλή υπουργική απόφαση. Η δύναμή τους ήταν 150 αστυνομικοί στην Αθήνα. Μια δεύτερη μονάδα ΜΑΤ φτιάχτηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ αντίστοιχο σώμα οργανώθηκε κι από τη Χωροφυλακή».
Θέμα της εβδομάδας: Μπαρουτοκαπνισμένες γιορτές
-->> Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση www.asprilexi.com
-->> UPDATE: 16 Dec. 2008 -->> Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - ΕΛ.ΑΣ
Η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) δημιουργήθηκε για να εξασφαλίζει ειρήνη και τάξη. Διαβάζουμε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών:
«Η Ελληνική Αστυνομία με τη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε το 1984, με τη συγχώνευση της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων (νόμος 1481/1-10-1984, ΦΕΚ Α΄-152). Σύμφωνα με το νόμο 2800/2000, είναι Σώμα Ασφάλειας και έχει ως αποστολή:
την εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας και της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας.
την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και την προστασία του Κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος, στα πλαίσια της συνταγματικής τάξης, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας δημόσιας και κρατικής ασφάλειας».
-->> UPDATE: 17 Dec. 2008 -->> Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - Μολότοφ
Οι βόμβες (ή κοκτέιλ) μολότοφ είναι «αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που αποτελούνται από φιάλες με εύφλεκτο υλικό και κομμάτια υφάσματος ως φυτίλι.
Το όνομά τους προέρχεται από το Σοβιετικό πολιτικό Βιατσεσλάβ Μιχαήλοβιτς Μολότοφ. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Κόκκινου Στρατού εναντίων των Φιλανδών το Νοέμβριο του 1939 ο Μολότοφ σε ραδιοφωνικό του μήνυμα υποστήριξε πως η Σοβιετική Ένωση δεν έριχνε βόμβες αλλά "πανέρια" με τρόφιμα στους πεινασμένους Φιλανδούς. Τότε οι Φιλανδοί ονόμασαν τις βόμβες αυτές πικ-νικ Μολότοφ και ως αντίδραση χρησιμοποίησαν "φιάλες", τα κοκτέιλ μολότοφ κατά των σοβιετικών αρμάτων.
Τις βόμβες μολότοφ χρησιμοποίησαν και οι Σοβιετικοί εναντίον του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
2 σχόλια:
Από τη στιγμή που άλλαξε η μορφή της διακυβέρνησης και έπρεπε να φανεί δημοκρατικότερο, ήταν λογικό ότι θα δημυοργούνταν μία ειδική μονάδα, καθαρά κατασταλτική, η οποία τελικά θα απενοχοποιούσε σταδιακά και την υπόλοιπη αστυνομία.
Φυσικά και προηγούμενο υπήρχε σε πολλές χώρες. Ήδη η Γαλλία ακι η Γερμανία είχαν ΜΑΤ από τη δεκαετία του '60.
Γιατί δεν μιμηθήκαμε το παράδειγμα της αστυνομίας άλλων χωρών, όπως π.χ. του Καναδά;
Γιατί επιμένουμε σε μοντέλα καταστολής περισσότερο παρά πρόληψης;
Στο κάτω κάτω, δεν μοιάζουμε και τόσο με γερμανούς ή γάλλους που έχουν βιομηχανίες... Μια μικρή χώρα είμαστε που βασίζει την οικονομία της στον τουρισμό και στα αγροτικά προϊόντα. Τι σχέση έχουν αυτά με την ισχυρή καταστολή;
..μήπως, τελικά, το συντεταγμένο κράτος προκαλεί τα γεγονότα βίας και, αν συμβαίνει αυτό, γιατί;
..μήπως για να υπάρχει αιτία να ψωνίζουμε ανάλογο εξοπλισμό ή/και να εισάγουμε ευρωπαϊκά μοντέλα καταστολής; Συμπεριλαμβανομένων φυσικά και "ειδικών σωμάτων" -στο (εγγύς ή απώτερο, πάντως όχι απώτατο) μέλλον..
Δημοσίευση σχολίου