Σελίδες

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Θυελλα στο μπλογκοχωρι

Ενας τυφωνας ενεσκηψε και καλυψε μεγαλο μερος των ενδιαφεροντων των ελληνων κατοικων του διαδικτυου. Το ονομα αυτου Press-gr. Ο τυφωνας αυτος εφερε μαζι του ολες τις αδυναμιες και τα προτερηματα των επαγγελματιων της ενημερωσης. Αυτο που διεκδικησε με δυναμισμο, ειναι ενας σεβαστος χωρος στη συνολικη επιφανεια που καταλαμβανουν οι ελληνες μπλογγερ. Το οτι συστεγαζει το λαικισμο με την επιστημοσυνη και την υγιη αντιδραση με τα βρισιδια, σημαινει πως ειναι αντιπροσωπευτικο δειγμα της ελληνικης κοινωνιας. Κανενα σχολιο δεν εξαιρει, κανενα σχολιο δεν λογοκρινει. Θελει γερο στομαχι μια παρομοια σταση και μονο σκληραγωγημενοι επαγγελματιες μπορουν να πετυχουν. Ενας απλος πολιτης, δυσκολα αντεχει τη βιαιη επιθετικη εκφραση και ουτε και 'γω εξαιρουμαι -μολις πριν απο λιγο διεγραψα ενα σχολιο ασχετο με ποστ που ειχα ανεβασει (αμαρτια εξομολογημενη, κλπ κλπ).

Η απορια μου δεν ειναι κατα ποσο ο χαρακτηρισμος "μπλογγερ" αφορα ενα οργανωμενο σχημα επαγγελματιων -τον δικαιουνται επειδη το μεσον που χρησιμοποιουν ειναι το ιδιο- αλλα το αν οι απλοι μεμονωμενοι μπλογγερ μπορουμε να αντεξουμε αυτη την ολομετωπη επιθεση σε ενα χωρο που τον θεωρουσαμε δεδομενο μεχρι πριν απο λιγο. Συνυπηρχαμε ειρηνικα, μαθαιναμε πραγματα που δεν ξεραμε, θυμωναμε με τα εμετικα σχολια και αυτο ηταν ολο. Τωρα κατι αλλαζει.

Καλουμαι να λαβω θεση. Ποια θεση ομως; Τη στιγμη που οι υπευθυνοι του Press-gr δεν νιωθουν την αναγκη (υποχρεωση) να ενημερωσουν για τα γεγονοτα και να ζητησουν βοηθεια, να δειξουν αλληλεγγυοι με τον υπολοιπο κοσμο της μπλογκοσφαιρας δλδ, διατηρω επιφυλαξεις. Αν δεν καταλαβω τι ακριβως συνεβη, δεν μπορω να λαβω καμια θεση. Απλως, θα περιμενω.

Κατι τι που με βαζει σε σκεψεις ειναι η προβολη (ενεκα αλαζονιας?) του Press-gr ως "το καλυτερο ελληνικο μπλογκ". Που το ειδατε γραμμενο αυτο κυριοι; Στα αστρα;

Με προβληματιζει επισης ο χρονος που συμβαινουν αυτα (διωξεις, κλπ) τοσο, που δυσκολευομαι να τον θεωρησω τυχαιο. Προβλημα αποτελουν επισης τα συνομωσιολογικα σεναρια που κυκλοφορουν. Ε, δεν ειναι ενα μπλογκ (οποιο κι αν ειναι αυτο) το κεντρο του κοσμου!

Νομιζω οτι, μετα απο ολο αυτο το νταβατουρι, η επιδιωξη ελεγχου του διαδικτυακου χωρου κερδιζει ποντους. Νομιζω οτι η επιδιωξη φιμωσης ελευθερων φωνων θα βρει σαφη δικαιολογια στο περιεχομενο (των ανωνυμων σχολιων κυριως) του Press-gr. Νομιζω οτι η εποχη των αγγελων τεινει να περασει και αυριο ολα θα ειναι διαφορετικα. Ισως.

Αυτο που δεν θα πρεπει να συμβει ειναι να αντιμετωπιζεται ενας απλος μπλογγερ ως επαγγελματιας του Τυπου. Διαφορετικα, τρεχω να παρω δημοσιογραφικο διπλωμα και να γραφτω στην ΕΣΗΕΑ!!!

(μπορω βεβαια και να κοψω το διαδικτυο μαχαιρι -που λενε)

..και.. αντε μετα να βρει επιχειρηματα η ελληνικη κυβερνηση να πεισει για τη διαδοση του ιντερνετ..

_____________________
Μερικοι τοποι οπου συζητειται το θεμα: -->>
http://metablogging.gr/archives/1336
http://smyrnaios.blogspot.com/2008/02/press-gr.html
http://blog.teleologikos.eu/?p=436
http://www.blog.anti.gr/?p=1117

7 σχόλια:

Nicholas είπε...

με φόβο διαγραφής μιας και το σχόλιο είναι ελαφρώς άσχετο αλλά στο κλίμα των ημερών, γιατι μου δίνει η ελευθεριτυπία την εντυπωση ότι υπαγορεύει την απολογία της Εύης Τσέκου?
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=40821864
ε οκ είμαι και λίγο παρανοϊκός καμιά φορά..

Rodia είπε...

Δεν αρκει να ειναι μονο ασχετα τα σχολια, Νικολα. Χρειαζεται κατι παραπανω, π.χ. να βριζουν, κλπ κλπ.

Πραγματι, αυτη την εντυπωση δινει το αρθρο. Γιατι να τρεχει στον ανακριτη η γυναικα; Ας τον παραπεμψει στην Κ.Ε. Το ανεβασα στο buzz να κριθει!
Ευχαριστω:-))

KitsosMitsos είπε...

Ύποπτη ιστορία. Για να δούμε την κατάληξη.

ninemos είπε...

Στις ειδήσεις είπανε ότι οι συντάκτες αυτού του blog εκβίαναν μέσω του blog πολιτικά πρόσωπα.Εκείνο που δεν μας είπαν είναι τί τους έκαναν ώστε να τους εκβιάζουν...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα:)σημερα απαντησε ο Ανδρεας Καψαμπελης μεσω του press αλλα ακομη δεν εχουν ξεκαθαριστει πληρως τα πραγματα...

Ανώνυμος είπε...

Ροδιά μας απογοήτευσες αποφεύγοντας να πάρεις θέση υπέρ του press-gr και της ελευθερίας των blogs.
Δεν είσαι μόνη όμως. Υπάρχουν κι άλλοι που βλέπουν αυτή την απόπειρα τρομοκράτησης των bloggers από στενές κομματικές ή ιδεολογικές παρωπίδες.
Αν το ένστικτό σου χτυπά καμπανάκι για τον κίνδυνο φίμωσης των bloggers δεν χρειάζεται να περιμένεις την προσταγή κάποιου άλλου για να δράσεις παρά μόνο αυτή της συνείδησης σου.

Το press-gr επέτρεπε την δημοσίευση σχολίων χωρίς λογοκρισία.
Δεν διαμαρτυρήθηκε κάποιος επώνυμος για τυχόν κατηγορίες προσπαθώντας να αποδείξει το αντίθετο.
Διάβασε τι και πόσα έγραψες για την υπόθεση Βασιλάκη που ο ίδιος αποδεδειγμένα έγραφε και έλεγε τις ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον πολλών πραγματικών αθώων.
Στην περίπτωση ελευθερίας έκφρασης του ιστολόγου και των σχολιαστών του press-gr δεν ήταν μόνο ο Καψάμπελης που έγραφε posts αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει ότι επέτρεψε σε άλλους επώνυμους και ανώνυμους να εκφράσουν την γνώμη τους ή να κάνουν καταγγελίες από το ιστολόγιο press-gr.

Δεν υπάρχουν κατηγορίες εκβιασμού εναντίον του ιδιοκτήτη μια και δεν βρήκαν αποδείξεις μετά την έφοδο στο σπίτι του.
Το αντίθετο μάλιστα φαίνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους μπλόγκερ για να σταματήσουν την δημοκρατική δραστηριότητα τους.

Η περίπτωση υπέρβασης εξουσίας και απόπειρα τρομοκρατίας θα είναι πολύ χειρότερη απ' ότι φαίνεται αν όπως φημολογείται η έρευνα που έγινε στο σπίτι του Καψάμπελη ήταν παράνομη.

Rodia είπε...

Με προβληματιζει το γεγονος οτι ο/οι μπλογγερ δεν σταθηκαν ικανοι να διαχειριστουν το χωρο τους. Το να επιτρεπονται σχολια πολλαπλα (ΣΠΑΜ), σχολια υβριστικα, σχολια εμετικα, (πρωτη φορα ειχα μπει σε ενα ποστ περι μιας βουλευτου, ειχα φριξει και δεν ξαναπατησα εκει περα) ειναι η αδυναμια τους.
Καλως η κακως, ειχε διαμορφωθει ενας κωδικας δεοντολογιας για τη γραφη/εκθεση στο ιντερνετ, η οποια ετηρειτο μεχρι πριν λιγο καιρο. Οχι αυτολογοκρισια, οχι. Ενας τροπος ομως που δεν εθιγε, δεν μπερδευε ανωνυμους και επωνυμους, δεν κατηγορουσε χωρις στοιχεια και ηταν αισθητικα αποδεκτος.
Το να γινεται ενα μπλογκ μεσημεριαναδικο κουτσομπολιστικο σοου, ε, δεν το ειχαμε συνηθισει, πως να το κανουμε!
Ειμαι επιφυλακτικη, επειδη νιωθω αυτη τη σταση αδιαφοριας προς τον υπολοιπο κοσμο του διαδικτυακου μπλογκοχωριου καπως σαν προδοσια απεναντι σε ολους εμας. Τοσο πολυ που σκεφτομαι ωρες ωρες ακομα και σεναρια συνομωσιολογιας: Γιατι να μην ειναι εγκαθετος ο κυριος αυτος, να επραξε ο,τι επραξε δλδ ωστε να δημιουργηθουν οι απαιτουμενες προυποθεσεις ελεγχου..???..
(πλακα κανω)
..αλλα θα μπορουσε να ηταν και αληθεια.. εδω περα ολα γινονται..