Σελίδες

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

οταν το κλημα ειναι κοντο, βρισκεται ενας γαιδαρος που το τρωει

Ετσι λεει η παροιμια : Ηταν κοντο το κλημα, το 'φαγε κι ο γαιδαρος...

Εδω ομως θα γραψω κατι τι για το αλλο κλιμα, αυτο που γραφεται με γιωτα. Το κλιμα λοιπον αυτο, το εχουν πιασει στο στομα τους (και στα γραπτα και στις μελετες τους) διαφοροι επιστημονες και του εχουν αλλαξει τον αδοξαστο -λεμε τωρα.

Τη μια ανακοινωνουν (βασει μελετων και παρατηρησεων παντα) οτι ο πλανητης ΘΑ παγωσει -οσονουπω- και την αλλη οτι ο πλανητης ΘΑ πυρακτωθει -οσονουπω. Και μεις ακουμε, διαβαζουμε, τρομαζουμε, τρομοκρατουμαστε, τρεμουμε απο αγωνια και κρυο, ριγουμε απο πυρετο και ζεστη. Τι στο καλο θα συμβει τεσπα..???..

Απορω ωρες ωρες με την επιπολαιοτητα με την οποια δεχομαστε εμεις οι ανθρωποι ο,τιδηποτε μας σερβιρουν. Ειπαμε, ωραια, να ακουμε τους επιστημονες, να σεβομαστε τις μελετες και τις ανακοινωσεις τους, πολυ ωραια και καλα, εχουν δικιο σε πολλα πραγματα, αλλα καποτε το παραξηλωνουνε κιολας!

Δυσκολευομαι να τους χρεωσω με καποιου ειδους σκοπιμοτητα, τι στο καλο να κερδισουν -επιστημονες ανθρωποι- απο τη διαδοση αυτου του "κλιματοτρομου"..? Μπορει καπου να ξεπεσε καποιος λογαριασμος, μια αριθμητικη πραξη, και η παραλειψη αυτη (σιγουρα για λαθος προκειται, δε μου φευγει απο το νου) να προξενησε αυτο το αλλαλουμ που συναντουμε σημερα σχεδον παντου -κυριως στο ιντερνετ.

Θυμαμαι πολυ καλα τους παλιους που λεγαν «Βαρυς χειμωνας, βαρυ καλοκαιρι», δλδ οτι μια βαρυχειμωνια με μπολικο κρυο, χιονια, παγους, κλπ κλπ, τη διαδεχεται ενα καλοκαιρι ιδιαιτερα ζεστο -με απανωτους "καυσωνες", οπως συνηθιζεται πλεον η τρομολαγνικη αυτη λεξη: ΚΑΥΣΩΝΑΣ, σαν να λεμε ΚΟΛΑΣΗ.

Στη χωρα μας, υπαρχουν τοποθεσιες παρατημενες εδω και πανω απο 100 χρονια π.χ. «επειδη ξεραθηκαν τα πηγαδια». Ποιος ξερει τι θεωριες να ειχαν αναπτυχθει τοτε! Μαλλον θα ειχαν σχεση με μεταφυσικα φαινομενα, ισως και με αιτιες αναφερομενες σε θρησκευτικα παραπτωματα, ποιος ξερει;

Θα γραψω και κατι τι ακομα, σχετικο με το κοντο κλημα που το τρωει ο γαιδαρος:

Δυο μερουλες χιονισε ατην Αθηνα και ηρθε (τουλαχισον... πλησιασε!) η Συντελεια του Κοσμου. Ισα ισα να αυξηθουν οι τιμες των κηπευτικων προιοντων του θερμοκηπιου -τα υπαιθρια καηκαν απο την παγωνια. Οι πονηροι ομως, θα πουλησουν ακριβα και οι αφελεις θα αγορασουν -ακριβα επισης- για να ενισχυσουν τους "πληγεντες παραγωγους"!!!
Ες κορακαν!!! ΦΤΟΥ.

ΠΟΙΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙ Ο ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΑΡΧΩΝ, Ο ΕΛΛΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ..?

UPDATE: -->> Ελεγα να γραψω για το Κοσσοβο με πρωτευουσα τη Πριστινα, οπου φοιτησε (πηρε το πρωτο διπλωμα, της Νηπιαγωγου 2ετους φοιτησης) η Xειρουργος Νατασσα Μας, αλλα τα γραψαν καλυτερα αλλοι:
http://blog.dontkissthefrog.net/2008/02/19/σφαλιάρες/
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=39603192
..ισως και αλλοι, που δεν ειδα ακομα. Ψαξτε!

6 σχόλια:

Vagelford είπε...

Rodia, η συζήτηση για το κλίμα είναι πολύ μεγάλη. Γενικά, τα αποτελέσματα των επιστημονικών εργασιών δεν είναι πάντα ανακοινώσιμα, με την έννοια ότι δεν μπορεί να τα κατανοήσει ο καθένας. Αν γράψω μια εργασία και το conclusion είναι ότι πλησιάζει περίοδος παγετώνων, για να φτάσω σ' αυτό το συμπέρασμα έχω πάρει κάποια πράγματα υπόψη μου ενώ έχω αγνοήσει κάποια άλλα. Ομοίως αν βγάλω το αντίθετο αποτέλεσμα. Πολλές φορές ακόμα και ένας ειδικός δεν μπορεί να δει όλες τις "κρυφές" υποθέσεις μιας τέτοιας δουλειάς. Τα πράγματα είναι ακόμα πιο ζόρικα αν συνειδητοποιήσει κανείς ότι το σύστημα της γης είναι ένα πολύ περίπλοκο σύστημα όπου δεν γνωρίζουμε με σιγουριά όλη τη δυναμική του.

Με λίγα λόγια οι υπεραπλουστευτικές προσεγγίσεις είναι προβληματικές. Και φυσικά στο ίντερνετ ο καθένας γράφει το μακρύ του και το κοντό του. Ειδικά οι άσχετοι δημοσιογράφοι.

Rodia είπε...

Να σου πω... Εμενα με γοητευουν οι απλοι παρατηρητες της Φυσης. Οι ανθρωποι των οποιων η ζωη εξαρταται απο τη σπορα και το θερισμο, απο τη φουρτουνα και τη νηνεμια. Δεν βγηκαν αδικα τοσες παροιμιες! ;-)
..για να τις αγνοουν εντελως οι διαφοροι μελετητες του γλυκου νερου..
(φυσικα και σεβομαι την Επιστημη, μερικους "επιστημονες" ομως, αυτους που το παραξηλωνουν δλδ, καθολου)

Ελπιζω να συμφωνεις:-))

Vagelford είπε...

Δεν ξέρω τι εννοείς όταν λες «αυτούς που το παραξηλώνουν». Σε ότι αφορά την επιστημονική έρευνα, όλα παίζουν (anything goes). Δεν υπάρχει περιορισμός και κάθε αποτέλεσμα έχει την χρησιμότητά του. Το πρόβλημα είναι στην ερμηνεία και την δημόσια παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας.
Δηλαδή, θα μπορούσα να μελετήσω την θεωρία της κούφιας γης και θα ήταν ενδεχομένως απόλυτα θεμιτό. Το πρόβλημα υπάρχει όταν αρχίζω να κάνω εκπομπές στην τηλεόραση ευαγγελίζοντας περί της κούφιας γης και τα νεφελίμ που υπάρχουν εκεί και πουλάω τα βιβλία μου για να ξυπνήσει ο κόσμος 50 ευρώ το κιλό...

Rodia είπε...

Επικεντρωνουμε στο κλιμα, ετσι; Σε αλλες επιστημες μια τυχαια παρατηρηση μπορει να οδηγησει σε μεγαλη ανακαλυψη, οπως π.χ. στη περιπτωση της πενικιλλινης, κλπ κλπ.
Στην περιπτωση του κλιματος, νομιζω οτι ειναι αστοχο να μελετουμε χωρις να λαβαινουμε υποψη παλιες παρατηρησεις, μια και δεν υπαρχουν επιστημονικα δεδομενα (συστηματικη καταγραφη δλδ του καιρου) πριν απο τον προηγουμενο αιωνα.
..οποτε, "επιστημονες" σε εισαγωγικα, εννοω εκεινους που κανουν μια παρατηρησουλα λιγων ετων και πιστευουν οτι βρηκαν ΤΗ λυση.. (και τη διαδιδουν κιολας!)

Vagelford είπε...

Δυσκολεύομαι να σου πω ότι έχεις δίκαιο, γιατί εξαρτάτε από την «παρατηρησούλα» και εξαρτάτε και από «τη λύση». Αν θέλεις όμως μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι την ίδια δυσκολία που έχω εγώ θα έπρεπε να την έχουν και κάποιοι άλλοι που με ευκολία λένε ότι λένε.

Να σου πω ένα παράδειγμα. Έστω ότι έχουμε ένα σύστημα, το οποίο έχει ένα σημείο ισορροπίας (δηλαδή ένα σημείο στο οποίο θέλει να πάει) και εμείς δεν το ξέρουμε αυτό το σημείο. Εμείς λοιπόν, θα παρατηρούμε το σύστημα να κινείτε προς μία κατεύθυνση. Έστω ακόμα ότι εμείς πειράζουμε μία από τις παραμέτρους που καθορίζουν το σύστημα και άρα περιμένουμε το σύστημα να κινηθεί επειδή το πειράζουμε. Το ερώτημα είναι, δεδομένου ότι δεν ξέρουμε ποιο είναι το σημείο ισορροπίας, μπορούμε να αποφασίσουμε ότι το σύστημα κινείτε με τον συγκεκριμένο τρόπο επειδή το πειράζουμε εμείς; Όπου σύστημα μπορείς να βάλεις κλίμα.

Rodia είπε...

Ωραιοτατο παραδειγμα!
Ευχαριστω:-)

Εχω ακουστα οτι σε εργαστηρια πειραματιζονται σχετικα με το κλιμα. Πως να το ελεγξουν, κλπ, να παρεμβει ο "ανθρωπινος παραγοντας" δλδ. Ελπιζω και ΕΥΧΟΜΑΙ να μη γινει ποτε αυτο.
..φαντασου να γινοντουσαν πολεμοι με κλιματικα οπλα.. ΜΠΡΡΡΡΡ