Σελίδες

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Qui êtes-vous, Monsieur Sorge? (1961)

1 2

O Thomas Holtzmann στο ρολο του κατασκοπου Ζοργκε. Στο φιλμ επικρατουσε ενας διαχυτος ερωτισμος και ειναι ευκολο να φανταστει κανεις ποσες κοριτσιστικες καρδιες ειχε καψει ο πρωταγωνιστης -τοτε, μαζι με τη δικη μου.
Ασπρομαυρο εργο, με φωτογραφια θολη, χωρις εντονες αντιθεσεις (κοντραστ) σε τονους σεπια, καπως σαν καφεκιτρινο το θυμαμαι. Ειχε μια ατμοσφαιρα ποιητικη και μυστηρια. Καμια σχεση με τα φιλμ κατασκοπιας που ενεσκηψαν αργοτερα σαν θυελλα, τυπου Τζεημς Μποντ, κλπ. Ισως επειδη ηταν η αποτυπωση μιας αληθινης ιστοριας.
Η ταινια ηταν μια κοινη παραγωγη Γαλλιας, Δυτικης Γερμανιας, Ιταλιας, Ιαπωνιας και παιχτηκε με τους τιτλους:
Qui êtes-vous, Monsieur Sorge?
La Spia del secolo (Italy)
Spy Sorge: Shinjuwan zenya (Japan)
Wer sind Sie, Dr. Sorge?
Who Are You, Mr. Sorge?
Soviet Spy (USA: DVD title)

Διαρκεια: 129 min / West Germany: 112 min
Γλωσσα: Japanese / French

Πληροφοριες απο εδω: -->>
http://www.imdb.com/title/tt0055350/
http://www.imdb.com/find?s=tt&q=zorge+spy&x=8&y=7
Η φωτο απο εδω: -->>
http://www.answers.com/topic/thomas-holtzmann-as-sorge-jpg-1

Summary (περιληψη)
12th June 1961: German actor Thomas Holtzmann playing the part of the spy Doctor Richard Sorge in Yves Ciampi's film 'Wer sind Sie, Dr Sorge?'. (Photo by Keystone/Getty Images)
http://editorial.gettyimages.com/Editorial/Editorial.aspx

Η δευτερη φωτογραφια ειναι το μνημειο προς τιμη του κατασκοπου Ριτσαρντ Ζοργκε, που αποκαλυψε στους σοβιετικους την προετοιμασια της γερμανικης εισβολης στη Σοβιετικη Ενωση το 1941. Εχει τιτλο "Eyes" και βρισκεται στο Baku του Azerbaijan. Τη βρηκα στη σελιδα BBC Collective Gallery, ανεβασμενη απο spinky.
http://www.bbc.co.uk/collective/gallery/index.shtml?collection=membergallery03&image=6
This statue commemorates Richard Zorge, the spy who informed the Soviet Union that the German army was about to attack in 1941.


-->> UPDATE 6 Feb, 13:16 -->> το σχολιο ουσιας του GiorgosPap:
«Εαν μου επιτρεπετε μια μικρη συμπλήρωση, να πω πως η μεγαλύτερη συνεισφορά του Ρίχαρντ Ζόργκε δεν ήταν η προειδοποίηση για την έναρξη της Γερμανικής επίθεσης (αν και προέβλεπε και τον αριθμό των στρατευμάτων που θα εισέβαλλαν) γιατί ο Στάλιν τον αγνόησε.
Η πραγματικά μεγάλη του συνεισφορά ήταν κατα την περίοδο που πλησίαζαν οι Γερμανοί τη Μόσχα. Τότε ενημέρωσε τους Σοβιετικούς οτι οι Ιάπωνες δεν θα εισέβαλαν στην ανατολή, οπότε και οι σιβηρικές μεραρχίες μπόρεσαν να μεταφερθούν για να σωθεί η Μόσχα (οπότε και απέτυχε η πρώτη φάση της εισβολής).
Αν υπήρχε κάποιος που θα μπορούσε να πει οτι άλλαξε την πορεία του πολέμου μόνος του αυτός είναι ο Ρίχαρντ Ζοργκε.»

-->> ο αληθινός Ζόργκε 1 https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Sorge

-->> ο αληθινός Ζόργκε 2 https://spartacus-educational.com/GERsorge.htm

---------------

 

2 σχόλια:

GiorgosPap είπε...

Εαν μου επιτρεπετε μια μικρη συμπλήρωση, να πω πως η μεγαλύτερη συνεισφορά του Ρίχαρντ Ζόργκε δεν ήταν η προειδοποίηση για την έναρξη της Γερμανικής επίθεσης (αν και προέβλεπε και τον αριθμό των στρατευμάτων που θα εισέβαλλαν) γιατί ο Στάλιν τον αγνόησε.

Η πραγματικά μεγάλη του συνεισφορά ήταν κατα την περίοδο που πλησίαζαν οι Γερμανοί τη Μόσχα. Τότε ενημέρωσε τους Σοβιετικούς οτι οι Ιάπωνες δεν θα εισέβαλαν στην ανατολή, οπότε και οι σιβηρικές μεραρχίες μπόρεσαν να μεταφερθούν για να σωθεί η Μόσχα (οπότε και απέτυχε η πρώτη φάση της εισβολής).

Αν υπήρχε κάποιος που θα μπορούσε να πει οτι άλλαξε την πορεία του πολέμου μόνος του αυτός είναι ο Ρίχαρντ Ζοργκε.

Well done για το ευρημα!

Rodia είπε...

Ευχαριστω Γιωργο:-)
Κι ελεγα, γιατι να παιζουν τοσοι πολλοι γιαπωνεζοι στο εργο...
Δεν θυμαμαι καλα την ταινια, βλεπεις, και θα μου αρεσε να ξαναπαιζοταν. Νομιζω οτι τετοια σπανια εργα ειναι χρησιμο να επαναλαμβανονται.

Γυριστηκε βεβαια το 2003 ενα φιλμ με πρωταγωνιστη τον Iain Glen και τιτλο "Spy Sorge" αλλα δεν πιανει μπαζα -που λενε. Ανευρο και ξενερε.