Σελίδες

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Euro, quand les marches attaquent - Ευρώ, όταν οι αγορές επιτίθενται



http://www.youtube.com/watch?v=HUs--QCSgss

Αυτή η ιστορία αφορά τα λεφτά μας, τα λεφτά σας, τα λεφτά του κράτους, των γέρων, των νέων, των συνταξιούχων, των δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων του σιδηροδρόμου...
Τα λεφτά μας, από πού προέρχονται;
Ζούμε με πίστωση.
Το κράτος ζει με πίστωση.
Ο σύγχρονος κόσμος ζει με πίστωση.
Και χωρίς πίστωση, όταν τα ταμεία είναι άδεια, το κράτος δανείζεται.
__________________________
via L'Enfant de la Haute Mer - Οι καρχαρίες και οι συνεργοί τους: διήγημα

Οπως σημειώνει ο/η που το ανέβασε στο σωλήνα, πρόκειται για:
Ένα ντοκιμαντέρ του Jean Quatremer που προβλήθηκε στο γαλλογερμανικό κανάλι Arte. Έχει θέμα την ελληνική κρίση. Περιλαμβάνει συνεντεύξεις των Ζαν-Πωλ Γιούνκερ, Ζαν-Πωλ Τρισέ, Όλι Ρεν, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Κριστίν Λαγκάρντ κ.ά. Μεταφράστηκε για να έχουν όλοι οι Έλληνες πρόσβαση στην ενημέρωση. Αξίζει ν' αφιερώσετε μία ώρα για να το δείτε. Un documentaire de Jean Quatremer sur la crise grecque et sur l'euro mal gouverné. Je l'ai traduit en grec pour que tous mes compatriotes aient accès à l'information.*
Σ.σ.* ("το μετέφρασα στα ελληνικά, για να έχουν πρόσβαση όλοι οι συμπατριώτες μου σε αυτή την πληροφορία")
__________________________
Συνεχίζεται η μετάφραση των 10 πρώτων λεπτών:

Από πού προέρχεται τόσο χρήμα; Προέρχεται από τις αίθουσες των αγορών. Πηγαίνει, έρχεται, περνάει μεταξύ Λονδίνου, Νέας Υόρκης, Φρανκφούρτης, Παρισιού, Τόκιο... Μέσα σε λίγα ηλεκτρονικά δευτερόλεπτα δεκάδες εκατομμύρια αλλάζουν χέρια.
Αόρατο χρήμα, εικονικό, που μπορεί να εξαφανιστεί σε μια στιγμή. Αυτό συνέβη το 2007.

ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

Κανονικά, οι τράπεζες παίρνουν ως κατάθεση τα λεφτά που κερδίζουμε και ένα μέρος αυτών το δανείζουν σε τρίτους. Οι ίδιες οι τράπεζες δανείζουν η μία την άλλη. Για να κυκλοφορήσει πιο πολύ χρήμα και ακόμα πιο πολύ, οι αμερικανικές τράπεζες εφηύραν πρόσφατα εικονικές αξίες, τα S.I.V., τα δομημένα επενδυτικά οχήματα. Αυτά, είναι ένα καλάθι όπου ανακατεύονται πραγματικά στοιχεία ενεργητικού με κάποια άλλα πιο επισφαλή στοιχεία, ενίοτε εντελώς αναξιόχρεα. Εύκολη πίστωση, λεφτά για όλους πετούσαν στον αέρα...
Τότε, οι τράπεζες άρχισαν να αμφιβάλλουν γι αυτές τις επισφαλείς αξίες. Εχασαν κάθε εμπιστοσύνη, δεν θέλησαν πια να δανείζονται και οι διατραπεζικές συναλλαγές σταμάτησαν. Τέρμα η πίστωση, τέρμα η ρευστότητα, το σύστημα μπλόκαρε, ο κοσμος ξέμεινε. Ετσι έγινε τον Αύγουστο του 2007. Και τον Αύγουστο του 2007, με φαλιρισμένο το σύστημα και χωρίς ρευστότητα, το νόμισμά μας δεν άξιζε πολλά.

Ζαν-Κλωντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας:

Οταν το διευθυντήριο της Ε.Κ.Τ. άνοιξε στις 9/8/2007 το πρωί, η ζήτηση για ρευστότητα ήταν 92 δισ. ευρώ από τις ίδιες τις εμπορικές μας τράπεζες. Ηταν ένα τεράστιο ποσό, που έδειχνε την κατάσταση καταληψίας της χρηματαγοράς. Στο σύνολο χρειάστηκε να πάρουμε μια απόφαση μέσα σε δύο-δυόμισι ώρες. Το κάναμε με τηλεδιάσκεψη, γιατί δεν ήμασταν στο ίδιο μέρος, ήταν 9 Αυγούστου. Για πρώτη φορά, μετά την ίδρυση της Ε.Κ.Τ., αποφασίσαμε να παρέχουμε απεριόριστη ρευστότητα με σταθερό επιτόκιο, δηλαδή με το δικό μας σταθερό επιτόκιο.


..........................

Το σύστημα έμοιαζε να σώθηκε και το εύκολο χρήμα, η εύκολη πίστωση, άρχισε πάλι να πετάει στον αέρα. Ομως, ένα χρόνο αργότερα, το Σεπτέμβρη του 2008, η χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers σπέρνει πάλι πανικό!

Ζαν-Κλωντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας:

Εχουμε μια σοβαρή και άμεση απειλή να επέλθει μεγάλη ύφεση στο σύνολο των βιομηχανικών χωρών και σε παγκόσμιο επίπεδο και εκείνη τη στιγμή λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις, ειδικότερα στον τομέα της χρηματοδότησης και της δραστηριοποίησης της οικονομίας. Εχουμε και την πτώση των εσόδων σε πολλές χώρες, γιατί η οικονομία καταρρέει. Εκείνη τη στιγμή λοιπόν, αρχίζει να επιβαρύνεται η δημοσιονομική κατάσταση στο σύνολο των βιομηχανιών χωρών και λιγότερο στις αναδυόμενες χώρες, που κατάφεραν πολύ καλά να προστατευτούν απο αυτή την κρίση. Οι βιομηχανικές χώρες έχουν πρόβλημα.


..........................

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ενα πρόβλημα που μπορεί να αποβεί μοιραίο για το ευρώ, αν η Ευρώπη δεν παρέμβει άμεσα. Αυτό πιστεύει ο Ζωρζ Σόρος, χρηματιστής με πολλούς ακροατές, που φημίζεται για την περιουσία που έκανε ποντάροντας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Ενα βράδυ του Μαρτίου 2009, στο Βερολίνο, σε ιδιωτικό σαλόνι ξενοδοχείου, καλεί σε δείπνο το γερμανό υφυπουργό οικονομικών και μερικούς σημαντικούς βουλευτές. Εχει κάτι σημαντικό να τους πει.
«Η τραπεζική και οικονομική κρίση θα προκαλέσουν υπερχρέωση του δημοσίου, αυτή θα είναι η επόμενη κρίση. Οι αγορές θα καταλάβουν γρήγορα ότι η ευρωζώνη είναι ακυβέρνητη και ότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών. Συνεπώς, θα ξεφορτωθούν το χρέος των χωρών που βρίσκονται σε δυσκολία, πράγμα που θα εμποδίζει αυτές τις χώρες να δανείζονται στις αγορές. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί επειγόντως ένας ευρωπαϊκός οίκος, που θα στηρίζει αυτές τις χώρες και θα προστατεύει την ευρωζώνη από τις αγορές.»

Ομως, οι συνομιλητές του τον κοιτάζουν χωρίς να καταλαβαίνουν και το δείπνο τελειώνει χωρίς ο Ζωρζ Σόρος να καταφέρει να τους πείσει. Υπάρχει όμως το ελληνικό πρόβλημα και τα γεγονότα σύντομα θα τον δικαιώσουν.

Περαστικός από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, λέει:

Το ελληνικό πρόβλημα οφείλεται στο ότι, με λογιστικούς όρους, η Ελλάδα έχασε το 1/4 των οικονομικών επιδόσεών της. Το πρόβλημα οφείλεται και στο γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις άφησαν το έλλειμμα και το χρέος τους να κυλούν. Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας υποχώρησε κατά 25 μονάδες, αφότου μπήκε στο ευρώ.

Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, πρώην υπουργός οικονομικών της Ιταλίας, ένας από τους δημιουργούς του ευρώ:

Το ενιαίο νόμισμα έλυσε ένα ζήτημα που ήταν: πώς να λειτουργήσει η ενιαία αγορά; Χωρίς ενιαίο νόμισμα, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ομως, άνοιξε μια νέα προβληματική: εκείνη της συνοχής των οικονομικών πολιτικών και των δυναμικών ανταγωνιστικότητας. Υποτιμήσαμε τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν την ημέρα όπου, για παρατεταμένη περίοδο, μια χώρα θα έπαυε να ανταποκρίνεται στους περιορισμούς του ευρώ. Στο βάθος, η κρίση των subprimes* προκάλεσε μια νευρικότητα στις αγορές, η οποια εκφράστηκε στην περίπτωση της Ελλάδας και δυνητικά σε άλλες χώρες.

* subprimes: στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου


..........................

Μετά τη δημιουργία του ευρώ, τα επιτόκια έμειναν πολύ χαμηλά για δέκα χρόνια. Τα χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν για σύναψη περισσοτέρων δανείων, πράγμα που ισχύει για τους ιδιώτες, ισχύει για τις επιχειρήσεις, ισχύει και για τα κράτη.

Ζαν-Κλωντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας:

Εκείνη την εποχή, η Ε.Κ.Τ. δεν ήταν πολύ ικανοποιημένη με το γεγονός ότι το παγκόσμιο σύνθημα για τις βιομηχανικές χώρες ήταν «ενθαρρύνετε, ενθαρρύνετε, ενθαρρύνετε», «ξοδέψτε, ξοδέψτε, ξοδέψτε», «δραστηριοποιήστε, δραστηριοποιήστε, δραστηριοποιήστε», είχε γίνει για μια ακόμη φορά παγκόσμια συνταγή. Λέγαμε: «Προσοχή, κάποιες χώρες έχουν περιθώρια ελιγμών, κάποιες άλλες δεν έχουν καθόλου περιθώρια ελιγμών και κάποιες άλλες χώρες πάλι, όχι μόνο δεν έχουν καθόλου περιθώρια ελιγμών, αλλά αντιθέτως, οφείλουν να επανακτήσουν τον έλεγχο των δημοδιονομικών τους».


..........................

Η κρίση που ξεκίνησε το 2007 φούσκωσε τα χρέη της ευρωζώνης. Αυξήθηκαν κατά 30% και σήμερα φτάνουν τα 9,5 τρισ. ευρώ! Τα ελλείμματα και οι τόκοι τρέχουν, κάθε λεπτό προστίθενται δισεκατομμύρια.

Πατρίκ Σωβέ, οικονομικός αναλυτής, BNP-Paribas:

Εμείς έχουμε ομάδες οικονομολόγων που ερευνούν, βγάζουν πορίσματα και μας τα παρουσιάζουν. Εχουμε ομάδες που χαράσσουν στρατηγικές, σύμφωνα με όσα γνωρίζουν για τις αγορές. Προσπαθούμε να σχηματίσουμε εκτενή και σοβαρή εικόνα για κάθε θέμα. Ανησυχούσαμε για το ελληνικό χρέος εδώ και πολλά χρόνια. Για διάφορους λόγους, ήταν υπό στενή παρακολούθηση. Τελοσπάντων, ήταν ένα θέμα με σχετική δημοσιότητα. Οταν τα προβλήματα οξύνθηκαν στα τέλη του 2009, όταν η Ε.Κ.Τ. εξήγησε στην Ελλάδα ότι πρέπει να κοιτάξει πιο σοβαρά το χρέος και όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ασχολήθηκαν πιο σοβαρά με το θέμα, όλοι επικεντρώθηκαν σε αυτό το θέμα, όλοι εργάστηκαν, όλοι κατάλαβαν ότι υπήρχε πρόβλημα, που ίσως είχε γίνει δυσβάσταχτο.

_____________________
ΣΗΜ. Οσο συνεχίζει το βίντεο, τόσο πιο ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό γίνεται.
Θερμότατες ευχαριστίες στον Χρήστο Κουτούλα που το μετέφρασε και το ανέβασε. Καιρός να μαθαίνουμε μερικά πράγματα που απποκρύπτουν ή/και συσκοτίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ.

1 σχόλιο:

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Μπράβο σου!
καλά τι έκανες?
κάθισες και έγραψς όλοι τις υπότιτλοι?
(βγάλε όμως το σωλήνα καιβάλε το YouTubι)