Σελίδες

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

τσιτάτα από το Jungle Report

Μου άρεσαν και τα γράφω μη τα ξεχάσω. Γράφτηκαν στο κυρίως ποστ και στα σχόλια εδώ:-->>
http://jungle-report.blogspot.com/2008/08/citius-altius-fortius-2008.html

τίτλος: Citius Altius Fortius 2008

από τον
SKY

Οι ντόπες και τα μαντζούνια δεν είναι τίποτα παραπάνω από απεικόνιση της διαφθοράς και της έλλειψης ήθους που υπάρχει.

Κάπου πρέπει να διοχετεύεται η μιζέρια για να μη γίνει οργή. Πρώτοι οι Ρωμαίοι το διδάξανε.

Μερικές φορές και σε πολύτιμα πράγματα, η ζωντανή μνήμη που ακολουθεί τον φυσικό θάνατο τους είναι το πολυτιμότερο απόσταγμα τους...

Δεν μπορείς να αντιπαραθέτεις την διαδικασία πολεμικής προπαρασκευής με την αέναη πορεία μίας κοινωνίας στην αναζήτηση της πολιτικής της διάρθρωσης και δομής. Αυτό είναι ύβρις, όχι μόνο για τη δημοκρατία αλλά και για την πολιτική σκέψη γενικότερα.

Η διαπλοκή αθλητισμού και πολιτικής (και επιχειρήσεων) αποτελεί ένα μηχανισμό εξημέρωσης.

Η αγέλη (διάβαζε όχλος) ήταν πάντα η πολυτιμότερη μονάδα στην εργαλειοθήκη των εξουσιών.


από τον
A chinstrap named Tango

Ας μην ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός είναι συχνά υποκατάστατο και πρόβα τζενεράλε πολέμου. Τα φάρμακα που θα αυξήσουν τις επιδόσεις του αθλητή στην είρήνη θα είναι τα φάρμακα που θα αυξήσουν τις επιδόσεις του στρατιώτη στον πόλεμο.


Α! επέστρεψε και ο κ. Πόλσεμαν. Καλό χειμώνα Κάρολε!:)

.

20 σχόλια:

SKY είπε...

Ax Ροδιά μας, η παράθεση των συμπερασμάτων μας, μοιάζει σαν παράθεση λόγου σοφίας, μόνο που ... δεν είναι. Απλά συμπεράσματα είναι αλλά με το πασιφανές ταλέντο σου να εντοπίζεις την κύρια πρόταση του κειμένου, μου φαίνεται πως ξαναέγραψες όλο το κείμενο συμπυκνωμένο σε μερικές μόνο παραγράφους.

Rodia είπε...

Αυτό με την εξημέρωση μου άρεσε και σκέφτομαι ότι χρειάζεται να γραφτεί κάτι για το... εξημέρωμα της αγέλης! "καλά ξημερώματα", που λένε :)
(ή είναι ήδη γραμμένο?)

SKY είπε...

@Rodia
Όλα τα θέματα του Jungle Report, ασχολούνται με τους μηχανισμούς εξημέρωσης και δημιουργίας βαρύθυμων ιδιωτών που αντιδρούν με τα ανακλαστικά τους, δίχως να σκέπτονται. Το ξέρεις.

Αν τώρα εννοείς, αν είναι γραμμένος κάπου, ο αναφερθείς "αφορισμός", είναι συμπέρασμα και προϊον του Jungle (ΧΕΧΕΧΕ), καθώς και όσων βάζουν το μυαλό τους να σκεφτεί παραπέρα απ' ότι του δείχνουν.

ange-ta είπε...

Γράφεις: Η αγέλη (διάβαζε όχλος) ήταν πάντα η πολυτιμότερη μονάδα στην εργαλειοθήκη των εξουσιών.

Μύθος, μεγάλος μύθος!

Εγω θα έλεγα:
Οι επιστήμονες ήταν πάντα η πολυτιμότερη μονάδα στην εργαλειοθήκη των εξουσιών.

Rodia είπε...

~~ange-ta, ο SKY το γράφει και'γώ συμφωνώ :)
Για τεκμηρίωσε αυτό που λες για τους επιστήμονες... Γιατί είναι περισσότερο πολύτιμοι από τον/την όχλο/αγέλη στην εξουσία;

SKY είπε...

@Ange-ta
Αν εννοείτε τους εξωνημένους, χρηματόδουλους "επιστήμονες", αυτοί ήδη έχουν εκπέσει του προσδιορισμού τους ως "επιστήμονες".

Το ίδιο ισχύει και για τους εξωνημένους -"αγοραστούς"- δήθεν στοχαστές, διανοουμένους, δημοσιογράφους, λαοπλάνους πάσης φύσεως και λοιπά όντα της καθημερινής μας ζούγκλας.

Όλοι αυτοί που αναλαμβάνουν το ρόλο του "διαφωτιστή" και "ηγέτη" των όχλων, όπου γης.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Και η ηρωίνη ανακαλύφθηκε επίσης λόγω του πρώτου παγκοσμίου πολέμου σαν ισχυρό παυσίπονο για τα κομμένα πόδια. Ο όρος αγέλη σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μου μελέτες δεν ισχύει πλέον.Α-γέλη, α στερητικό στη γέλη, εντελώς ξεπερασμένο σήμερα που ο κάθε ηλίθιος βάζει λίγο τζέλ στο μαλλί και βγαίνει έξω καμαρώνοντας ότι είναι κάποιος.

ange-ta είπε...

@ Ροδιά,
γιατι τα κυριότερα εργαλεία της εξουσίας σήμερα είναι οι επιστημονες και όχι το ανώνυμο πλήθος!

Απλό είναι.

Θα έκανε ο Χίτλερ πόλεμο χωρίς αυτούς;
Τα Νταχάου γιατρούς είχαν που κάνανε πειράματα, πάνω σε ανθρώπους.
Στους Ο. Αγώνες, γιατροί και γενετιστές μηχανικοί εφευρίσκουν όλο και περισσότερες χημικές ουσίες για να μην ανιχνεύονται απο τους ελέγχους. Με την βοήθεια και την υποστήριξη τους οι αθλητές είναι τέρατα απάνθρωπα.
Τα μεγαλύτερα μυαλά του 20 αιώνα κατασκεύασαν την ατομική βόμβα.
"κάναμε τη δουλειά του διαβόλου" θα γράψει αμέσως μετά τη ρηψη της βόμβας στη Χιροσίμα ο Οππενχάϊμερ.

Σήμερα, επικρατεί περισσότερο απο οποιαδήποτε άλλη εποχή η δικτατορία των επιστημόνων. Προσπάθησε να πεις κάτι εναντίον των μεταλλαγμένων και θα δεις τι θα ακούσεις.

Και για να μη πολυλογώ, δες τι γράφει

Ο Martin Riss (φυσικός επιστήμονας, απο τους μεγάλους) στο εκπληκτικό βιβλίο του « η τελευταία μας ώρας » αναλύοντας την τραγελαφική έξαρση των εξοπλισμών, κατά την εποχή του ψυχρού πολέμου, (που επανέρχεται δριμύτερη και 100 φορές πιο επικίνδυνη) αναφέρει με πολύ σοφία τα λόγια του Solly Zuckerman (επί χρόνια επιστημονικός σύμβουλος της Βρεττανικής κυβέρνησης):

Τελικά η αιτία της άφρονης κούρσας της Overkill Capacity δεν ήταν ιδέα των στρατιωτικών, αλλα των επιστημόνων και τεχνικών.
Τεχνικοί ήταν αυτοί που δημιούργησαν έναν νέο μέλλον με τους φόβους τους, όχι γιατί είχαν κάποιο όραμα για το πώς θα έπρεπε να εξελιχτεί ο κόσμος, αλλά γιατί το είδαν σαν ένα μέρος της δουλειά τους.

@ sky,

μακάρι αυτοί που λες να ήταν η εξαίρεση!
πολύ φοβάμαι ότι είναι ο κανόνας!

κονόμα και ότι βρέξει ας κατεβάσει!

Rodia είπε...

Ναι, βρε συ ange-ta, αλλά μόνοι τους τα καταφέρνουν όλα αυτά τα κακά; Αν ο όχλος δεν χειροκροτούσε το Χίτλερ στις τεράστιες πλατείες (ενώ νωρίτερα τον γιουχάιζε στα μπαρ) θα γινόταν πόλεμος με όλα τα τρομερά επακόλουθα;
Αν δεν λούφαζαν στην ΕΣΣΔ και αν αντιστεκόντουσαν στη θηριωδία του Στάλιν, θα έφτανε εκεί που έφτασε το διαβρωμένο από τα μέσα σύστημα;
Τολμούν να ξυπνήσουν στην αμερική και να πάψουν να βλέπουν το αμερικανικό όνειρο της "ελεύθερης επιλογής" και των "ίσων ευκαιριών"; -κάτι που μεταφυτεύεται και εδώ με επιτυχία...

Υποχείρια είναι οι αγέλες -οι άνθρωποι που ομαδόν αρνούνται να σκεφτούν- και αυτό εξυπηρετεί την εξουσία, τους κάνει εργαλείο στα χέρια της, με τη βοήθεια των επιστημόνων (εντος ή εκτός εισαγωγικών) εν γνώσει ή και εν αγνοία τους πολλές φορές.
Λίγα τσιτάτα/ρητά π.χ. ψυχολόγων ή/και οικονομολόγων, κλπ (ζώντων και νεκρών) παρερμηνεύτηκαν ως τώρα και διοχετεύτηκαν καταλλήλως από ΜΜΕ και διάφορους μαϊντανούς της σοφίας;

Rodia είπε...

~~ΚΥΠ, κάπου διάβασα ότι η ηρωίνη χρησιμοποιήθηκε ως υποκαταστατο της (εθιστικής) μορφίνης, όπως περίπου χρησιμοποιείται σήμερα η μεθαδόνη.
Τα πόδια στο Β' πόλεμο τα έκοβαν με γερή κατανάλωση οινοπνεύματος. Δεν πονούν τα παληκάρια. :(

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Ροδιά, για τον Α παγκόσμιο αναφερόμουν, δεν αποκλείω την περίπτωση που αναφέρεις, αλλά από τη χρήση στους ήρωες προέκυψε και το όνομα της.

ange-ta είπε...

Εχεις πέρα για πέρα δίκιο,
Ετσι τα σκέφτομαι και γω, και ρίχνω μεγαλίτερη ευθυνη σ αυτούς που ήξεραν και ξέρουν τι κάνουν και μικρότερη στον όχλο.

ange-ta είπε...

ηρωϊνη απο το ήρωας?

ενδιαφέρον!!!

Ανώνυμος είπε...

Η διανοητική ικανότητα που μπορεί να οδηγήσει στα επιστημονικά επιτεύγματα είναι κάτι εντελώς άσχετο με το ήθος. Ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, που μετάνιωσε πικρά για τη συμβολή του στο σχεδιασμό της ατομικής βόμβας ήταν εξίσου καλός επιστήμονας με τον ψυχοπαθητικό Τέλλερ που είχε διακαή πόθο την καταστροφή της Σοβιετίας.
Τα επιστημονικά επιτεύγματα και η γνώση είναι από μόνα τους ουδέτερα και ο/η/το ange-ta είναι εντελώς λάθος όταν λέει ότι ο επιστήμονας είναι το μεγαλύτερο όπλο του εξουσιαστή. Αντιθέτως ο εξουσιαστής φοβάται και θέλει να ελέγξει τον επιστήμονα και την πρόσβαση στην επιστημονική γνώση, γιατί η επιστημονική γνώση ΔΕΝ μπορεί να πάρει το μέρος κανενός. Δεν πα να'σαι πιστός ή άπιστος, βασιλιάς ή δούλος, πλούσιος ή φτωχός, αμα πέσεις από τον γκρεμό με 9.81m/sec^2 θα επιταχυνθείς.

Το μεγαλύτερο όπλο του εξουσιαστή είναι το μυαλό του εξουσιαζόμενου, όπως παρατήρησε ο Στήβεν Μπίκο, και ο σκοπός των εξουσιαστών είναι να ελέγχουν το μυαλό των υπηκόων. Ο σημαντικότερος μηχανισμός είναι η καθήλωση των υπηκόων ψυχολογικά στο στάδιο του παιδιού και του υποταγμένου μέλους της αγέλης. Η θρησκεία ("δουλοι του κυρίου","τέκνα θεού") και ο χυδαίος πατριωτισμός της σημαίας, της παρέλασης και των πέντε λεπτών μίσους καταργούν κάθε έννοια ατομικότητας, ιδιωτικότητας και αυτονομίας. Οπως είπε σωστότατα ο Sky, ο μελετητής που θα θέσει πάνω απο την επιστημονική αλήθεια και αντικειμενικότητα τις θρησκευτικές, κοινωνικές και εθνικιστικές ιδεοληψίες - για να μην πούμε τα συμφέροντα των κάθε λογής εξουσιαστών, δεν είναι επιστήμονας.
Και, για να κάνω ρελάνς, όσοι συκοφαντούν την επιστήμη και τον ορθολογισμό, ρίχνουν νερό στο αυλάκι των κάθε λογής φασισμών και ολοκληρωτισμών, καθώς το μόνο όπλο ενάντιά τους είναι η αντικειμενικότητα και η ψύχραιμη, λογική θεώρηση - ο ορθολογισμός δηλαδη.

Rodia είπε...

~~A chinstrap named Tango, ευχαριστώ για την επίσκεψη και για το ακριβέστατο σχόλιο. :)
Εμένα με ενοχλεί επίσης η απενοχοποίηση του "λαού", -του όχλου ή της αγέλης- που με αυτό τον τρόπο χαϊδεύεται από την κάθε εξουσία και γίνεται έτσι ικανός για τα χειρότερα εγκλήματα εναντίον (οξύμωρο!) του ίδιου και των συμφερόντων του!
Λέγεται και διαδίδεται ευρύτατα, κάτω από συναισθηματική φόρτιση συνήθως, ότι δεν μπορεί να υπάρχει συλλογική ευθύνη. Αναφέρω σχετικά την περίπτωση της διάπραξης ενός ειδεχθούς εγκλήματος (όπως π.χ. η περίπτωση Αλεξ στη Βέρροια) όπου ο στενός κοινωνικός περίγυρος, αν και κρίνεται συνένοχος από την κοινή λογική, σχίζει τα ιμάτιά του διακηρύσσοντας την αθωότητα της τοπικής κοινωνίας και οριοθετεί αυστηρά την ευθύνη και την ενοχή στους φυσικούς αυτουργούς.
Μια κοινωνία που υποθάλπει εγκληματικές συμπεριφορές, δεν μπορεί να είναι εντελώς αμέτοχη στη διάπραξή τους από ένα ή περισσότερους φυσικούς αυτουργούς.
Δεν είναι έντιμο και ηθικό (παλιές λέξεις που κοντεύουν να χάσουν και αυτές τη σημασία τους) όταν πάσχει ο κοινωνικός ιστός να κλείνουμε τα μάτια. Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, το κυνήγι του χρήματος με κάθε μέσο, κλπ κλπ, είναι κοινωνικές ασθένειες και η ίασή τους από την ίδια την κοινωνία μπορεί να προέλθει, αν η ίδια η κοινωνία το επιθυμεί.
Η κοινωνία, είτε λέγεται "λαός" είτε "αγέλη" είτε "όχλος", δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Το αντίθετο μάλιστα. Εμείς που την αποτελούμε, εμείς εκλέγουμε τους εξουσιαστές μας, εμείς τους ανεχόμαστε, εμείς επικροτούμε τις αποφάσεις τους. Εμείς κοιμόμαστε και πρέπει να ξυπνήσουμε πριν είναι αργά.
...κλπ κλπ κλπ...

Rodia είπε...

~~ΚΥΠ, απλώς συμπλήρωσα το σχόλιό σου. :)
Τα γεγονότα του Α' πολέμου, τα έχω ξεσκονίσει αρκετά ικανοποιητικά μέχρι τώρα. Η άποψη ότι ο Β' πόλεμος είναι συνέχεια του Α' παγκόσμιου (ονομάζεται και "Μεγάλος Πόλεμος") δηλαδή Ενας Πόλεμος είναι με ένα μικρό διάλλειμμα και όχι δυο ξεχωριστοί, με βρίσκει σχεδόν σύμφωνη.

ange-ta είπε...

@ A chinstrap named Tango,

Κάποτε η Ουνέσκο ανέθεσε στον Ε. Μorin, να γράψει πως βλέπει την παιδεία του μέλλοντος.

Ο Morin έγραψε ενα μικρό εγχειρίδιο 150 σελίδων.

Εκει μιλάει για τον ορθολογισμό και την ορθολογικοποίηση του ορθολογισμού, που είναι το ίδιο με τον δογματισμό!

Η φράση σου: "γιατί η επιστημονική γνώση ΔΕΝ μπορεί να πάρει το μέρος κανενός" είναι ενα είδος δογματος που δεν ανταποκρίνεται ούτε σε επιστημολογία, ούτε σε αυτά που εννοούμε ως έρευνα και τεχνολογία, που προφανώς προφανέστατα, είναι στρατευμένα.

Αλλά, ακόμα και οι σοβαροί επιστημονες, αποδέχονται το γεγονός ότι η επιστημη κάνει λάθη, (αυτο πια και αν είναι μια μπανάλ αλήθεια), επομένως, ναι μεν μας είπες ότι κάθε υλικό σώμα θα πέσει με την επιτάχυνση της βαρύτητας, αλλά πάλι ξέχασες να γράψεις, όταν μιλάμε για ένα γκρεμό που είναι στη γη! (για να μη πω το άλλο, να πέσει με αλεξίπτωτο και να μην πάθει τίποτα)
Ομως, για να πάω το πράγμα πιο μακρυά, ποιός καλός επιστημονας πιστεύει σήμερα ότι είναι κάτοχος της αλήθειας, όταν παίζει με αντικείμενα που δεν ξέρει, η ακόμα ορθότερα που ξέρει ότι δεν ξέρει και που εντούτοις συνεχίζει να παίζει γιατι σκέφτεται τα λεφτά που θα βάλει στο ταμείο του;;

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη:
Ποιός ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας σήμερα, η αγέλη που είναι ανίκανη να πάει οποιαδήποτε απόφαση; ή αυτοί που παίρνουν αποφάσεις; Διότι αγαπητέ μου, το 98% αυτών που αποφασίζουν επιστημονες είναι και μάλλον αριστούχοι απόφοιτοι ελίτ σχολείων, τύπου Χαρβαρντ κλπ.

Λχ. η Δρ οφ σάιενσ Αγγέλα Μέρκελ, δεν παίρνει μέτρα κατά της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, γιατι η βιομηχανία της το απαγορεύει.

Rodia είπε...

Σχολιάζω μόνο τα περί αύξησης της θερμοκρασίας, που νομίζω ότι είναι φούμαρα. Αλλη μια (τρομολαγνική?) προσπάθεια ελέγχου μέσα από τη διάδοση ενός φόβου.

ange-ta είπε...

@ ροδιά,
κάνε μια εξερεύνηση με το google earth, ρίξε μια ματια στη Γρηλανδία και θα δεις, ότι μονο τρομολαγνία δεν είναι.
Αυτο είναι το δράμα σήμερα, περνάμε την αλήθεια σαν ψεμμα και το ψέμμα σαν αλήθεια.

Seagull είπε...

Καλή σου μέρα!
Όπως γνωρίζεις ήδη δημιούργησα ένα blog, με την ονομασία "Κλέφτρα Κίσσα" (http://kleftrakissa.blogspot.com/), στο οποίο "εκθέτω" κείμενα άλλων bloggers, που τους τα έχω "κλέψει".
Περισσότερα, μπορείς να βρεις και να διαβάσεις στην πρώτη μου ανάρτηση:
http://kleftrakissa.blogspot.com/2008/09/blog-post_30.html
Επειδή μεταξύ των αναρτήσεων που έχω κλέψει περιλαμβάνονται και
δικές σου, θεώρησα σκόπιμο να σε ενημερώσω σχετικώς, ώστε αν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση για την "κλοπή" αυτή να με ενημερώσεις και να κατεβάσω τις σχετικές αναρτήσεις μου.

Ευχαριστώ
Seagull
http://seagullstefanos.blogspot.com/

Υ.Γ. Αφήνω σχετικό σχόλιο κάτω από κάθε πρωτότυπη ανάρτηση, για ευνόητους λόγους