Σελίδες

Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Πότε γνώρισα τη Μύκονο

Τη γνώρισα τότε που ο Πέτρος -ο γνωστός πελεκάνος- και ο Γιάννης Γαλάτης έβαζαν τα δυνατά τους να την κάνουν διάσημη στα πέρατα της οικουμένης, να προσκαλέσουν κόσμο και κοσμάκη να στηρίξει οικονομικά αυτό το φτωχό ξερονήσι των ανέμων. Εκτοτε, η Μύκονος πλούτιζε και αναπτυσσόταν. Οχι όμως μονάχα η Μύκονος, αλλά και οι σούπερ ντούπερ μαγαζάδες που πλακώσαν στο νησί εκφράζοντας (και επιβάλλοντας) νοοτροπίες "άλλες", διαφορετικές από την παραδοσιακή φιλοξενία των κατοίκων, οι οποίοι αλλοτριώθηκαν στο μεταξύ και αναζητούσαν και αυτοί όλο και περισσότερο χρήμα.

Σήμερα το βραδάκι στις 8:00, στην πλατεία της Μαντούς, οι μυκονιάτες διαμαρτύρονται λευκά. Για το νέο παιδί που δεν χάθηκε, αλλά δολοφονήθηκε από ένα μπράβο σεκιουριτά του bar TROPICANA.

Ισως, αν οι ντόπιοι δεν ξεπούλαγαν τόσο εύκολα το βιος τους και δεν επέτρεπαν τη "σταδιοδρομία" των ευκαιριατζήδων στο νησί τους, ίσως ο νεαρός αυστραλός σήμερα να έκανε ξένοιαστος το μπανάκι του στην Ψαρού, στο Παραντάιζ ή και στο σούπερ Παραντάιζ... Πόσο όμορφα ήταν τότε που τα ήξερα, με ψάθινες ομπρέλες στην παραλία και χωρίς μπαρ.

Νομίζω ότι η ανοχή των ντόπιων, που δεν υπεράσπισαν το νησί τους αλλά αφέθηκαν στον εύκολο πλουτισμό, έχει και αυτή το φταίξιμό της. Οχι μόνο εκείνοι που παραμένουν και ξεχάσαν το νόημα της λέξης "φιλοξενία", αλλά και εκείνοι που έφυγαν, που εγκατέλειψαν ή ξεπούλησαν τον τόπο τους -πώς να το κάνουμε;- φταίνε καμπόσο. Οσοι μένουν και αγωνίζονται, έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα. Ισα παιδιά! Κρατάτε γερά! θα βουλιάξει το νησί...

Αναμνήσεις από το συρτάρι, από την προτελευταία μου επίσκεψη στο νησί, εδώ:-->>
http://rodiat.blogspot.com/2006/02/blog-post_08.html

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν έγραφε:

Mykonias express their grief and wrath for the murder of Doujon Jammit

ίσως θα ήταν άξιο προβολής.

Τώρα απλώς προβάλλεται μια υποκρισία.

Ανώνυμος είπε...

Θα εκφράσουν τη «λύπη» τους και για πέρυσι, ή «μετά την απομάκρυνσιν εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται»;

http://www.watoday.com.au/national/revealed-second-greek-island-bashing-20080803-3p4j.html?page=-1

Rodia είπε...

~~ Stazybο Hοrn, ας μη το βλέπεις τόσο σκληρά. Υπάρχει και η "άλλη" Μύκονος, αυτή που επιμένει να υπάρχει παρά την επιμονή των εισβολέων. Οι ντόπιοι που δεν προσκύνησαν τον κατακτητή εργολάβο, τον κατακτητή ιδιοκτήτη μπαρ, κλπ, κλπ.
Αρκεί μια βόλτα κατά το Μάρτη, για να συναντήσει ο επισκέπτης το άρωμα του νησιού χωρίς τα τεχνητά ψιμύθια.

Η Μύκονος δεν είναι παρά ένα Θριάσιο της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού.

..ποιος θέλει τα βιομηχανικά απόβλητα στον τόπο του;..

Αν φύγουν και οι τελευταίοι κάτοικοι που (όσο μπορούν) αντιστέκονται, τότε ναι, θα έχεις δίκιο να επιτίθεσαι ακόμα και πιο σκληρά.

Rodia είπε...

Νομίζω δλδ ότι χρειάζονται συμπαράσταση οι ντόπιοι και όχι κατσάδιασμα σε τέτοιες στιγμές. Μήπως τα καταφέρουν να ευαισθητοποιήσουν το κράτος να πάψει να χαϊδεύει τους ενσκήψαντες ως λαίλαπα ισχυρούς και να σώσουν ό,τι μπορεί ακόμα να σωθεί από το νησί τους.

Rodia είπε...

σμπλρ. Παλιά, για ένα μπαλκόνι πέρναγε ο ιδιοκτήτης τα σαράντα κύματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και σήμερα χτίζονται χιλιάδες τετραγωνικά χωρίς άδειες ή με άδειες εκ των άνω (αυτές με τα παραθυράκια)

Φίλος που έχει σπίτι στο νησί, το έχει νοικιασμένο εδώ και 20 χρόνια περίπου και δεν έχει (ξανα)πατήσει το πόδι του εκεί πέρα. Εχει φρίξει ο άνθρωπος λέμε. Οσοι παραμένουν, ειναι -σχετικό αυτό- ήρωες.

ange-ta είπε...

Κάποια νησιά ροδιά μου, δεν ΘΕΛΟΥΝ να έχουν αλλα έσοδα πλην του τουρισμού.

Αυτη η νοοτροπία είναι θάνατος γι αυτά τα νησιά. Οχι μόνο δολοφονίες, τραμπουκισμοί, υπόκοσμος, ναρκωτικά και ότι άλλο πάει μαζί με νυχτερινή ζωή!
Δεν υπάρχουν παιδιά στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, και αυτο τα λέει όλα.

ANemos είπε...

Κι όμως! Υπάρχουν παιδιά στη Μύκονο. Και μάνες και πατεράδες υπάρχουν. Και γέροντες και γερόντισσες. Που όταν φεύγει το μέγα πλήθος γυρίζουν δεκαετίες πίσω με όλα τα καλά και τα κακά τους. Κι άνθρωποι που αγωνιούν υπάρχουν. Και η "Μυκονιάτικη" υπάρχει, η εφημερίδα των μυκονιατών. Και τη Μέλπω την Αξιώτη τιμούν και παραμύθια διαβάζουν και πολιτισμό προσπαθούν να στήσουν. Για να γκρεμιστεί τον επόμενο Αύγουστο.
Γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν στο νησί τους βλέποντάς το, αδύναμοι, να βουλιάζει και να βουλιάζει και να βουλιάζει...

Rodia είπε...

"Αυτό που χρειάζονται οι ντόπιοι είναι συμπαράσταση και όχι κατσάδιασμα σε τέτοιες στιγμές. Μήπως τα καταφέρουν να ευαισθητοποιήσουν το κράτος να πάψει να χαϊδεύει τους ενσκήψαντες ως λαίλαπα ισχυρούς και να σώσουν ό,τι μπορεί ακόμα να σωθεί από το νησί τους. Τώρα βλέπουν καθαρά τί σημαίνει άναρχη βιομηχανική τουριστική ανάπτυξη.
Η (κάθε) βιομηχανική ανάπτυξη όμως, δεν φέρνει μόνο χρήμα... Δυστυχώς, οι φόνοι και τα "ατυχήματα" είναι τα βιομηχανικά απόβλητα της βαριάς τουριστικής βιομηχανίας. Ποιος θέλει τα απόβλητα στον τόπο του; Οπότε, ας έχουμε το νου μας.
Δεν αρκεί η διαφήμιση για ήσυχες διακοπές και ξεκούραση στη Μύκονο. Το πιο σημαντικό είναι να απομονώνονται και να διώχνονται από το νησί όσοι δυσφημίζουν τον τόπο με τα καμώματά τους."

..όπως γράφω στο επόμενο ποστ..

ange-ta είπε...

@ aneme,
αμα υπάρχουν παιδιά υπάρχει και μέλλον!!

Κρίμα που δεν τα έχω δει, παροτι δεν πάω ποτέ μα ποτε στα μπάρ. Με ιστιοπλοϊκό εχω επισκεφτει τη Μύκονο, παρα πολλές φορές.

Σκέφτομαι και με τα ακριβά εισητηρια, ότι η κατάσταση θα έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη.

Σ ευχαριστώ που με διόρθωσες, γιατι πάντα έψαχνα να βρώ παιδιά.

Rodia είπε...

~~ange-ta, η Μύκονος είναι ένα ξερονήσι, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος εκτός από τον τουρισμό. Λίγο ψαράκι, θάλασσα και μπόλικος αέρας, ο "καρεκλάτος" αν έχεις ακουστά, επειδή σηκώνει καρέκλες!
Οι ντόπιοι κάτοικοι δεν εχουν καμιά σχέση με τους ξενόφερτους "επιχειρηματίες". Οπως τα γράφει ο ΑΝεμος.

..το ζουμι είναι ότι το κράτος στηρίζει (με νόμους και ολιγωρίες) τους ξένους "εισβολείς" και όχι το ντόπιο πληθυσμό..

Rodia είπε...

-->> για να δει ο επισκέπτης παιδιά, αρκεί να πάει στο νησί το χειμώνα. Ποιος γονιός με τα μυαλά στο κεφάλι του θα άφηνε τα παιδιά του να κυκλοφορούν σε αυτό τον πανζουρλισμό που επικρατεί το καλοκαίρι; Λέω να (ξανα)πάω και'γώ κατά το Μάρτη.

Ανώνυμος είπε...

1. Η φράση Mykonians express their sorrow ακούγεται εξαιρετικά γελοία και κοινότυπη στα αυτιά οποιουδήποτε αγγλόφωνου· όμοια με την έκφραση λύπης από προέδρους για παράπλευρες απώλειες στο παρελθόν, για παράδειγμα, ή με αυτή του σταθμάρχη γιατί καθυστερεί το τραίνο...

2. Η περιγραφή με τη λέξη loss μιας άνανδρης σκληρής δολοφονίας επίσης προκαλεί γέλιο, παρότι, ναι,δεν υπάρχει τελεσίδικη ετυμηγορία (κι όταν υπάρξει, ενημερώστε με)

3. Το να μεταφέρουμε την ευθύνη σε τρίτους και στο κράτος, ξαναπές με σκληρό, είναι εξίσου άνανδρο με την «μαγκιά» που έλαβε χώρα.

4. Τα ίδια σκατά, και χειρότερα, ζούμε καθημερινά στην Κρήτη από το πρωί ως το βράδυ. Δεν φταίει ούτε το κράτος, ούτε οι άλλοι, ούτε οι «ξένοι»...

Απ' όταν μάθαμε τις μαζώξεις, περίσσεψε η σιωπή. Η οποία είναι η μόνη που αρμόζει στην περίπτωση.

Το πλέον εξωφρενικό δε είναι ότι για το κράτος και τους επιχειρηματίες -πόσοι συμμετείχαν άραγε στο κάλεσμα;- το θέμα αντιμετωπίστηκε ως υπόθεση που πλήττει τον... τουρισμό, και εκεί επικεντρώνονται από προχτές οι επίσημες ενέργειες. Σαν την υπόθεση με τα παιδάκια που πήγαν από μονοξείδιο του άνθρακα στην Κέρκυρα, για να μην ξεχνιόμαστε.

Rodia είπε...

Δεν διαφωνώ ριζικά με όσα γράφεις.
Είναι τρομαχτικά πράγματα αυτά που συμβαίνουν στα νησιά μας, δεν μπορώ όμως να τα χρεώσω στο ντόπιο πληθυσμό εξ ολοκλήρου. Δυσανάλογος αριθμός τουριστών -ιδίως στα νησιά της μόδας των Κυκλάδων- και χαλαρή αστυνόμευση.
Στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα παρατράγουδα, δεδομένης της οπλοφορίας των περήφανων κατοίκων. Κινδύνεψα μια χρονιά μαζί με την παρέα μου και ξέρω... Κλάσαμε μαλλί, που λένε.
Τρομάζω πάντως και στην ιδέα ιδιωτικής ένοπλης αστυνομίας ως "λύση"... Μόλις προχτές εγκρίθηκε/ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο.
Το φονικό στο Βούρβουλο της Σαντορίνης, ποια αστυνομία θα μπορούσε να το αποτρέψει;

..τα απόβλητα της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, του τουρισμού, είναι πολύ επικίνδυνα..
(και αντιμετωπίζονται επιπόλαια)

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για την γενικότερη συμμετοχή στη συζήτηση. Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια ακόμα και τα πικρόχολα, που φαντ άζομαι προέρχονται από συνειδητούς πολίτες, που έχουν λύσει ή τουλάχιστον έχουν συμμετάσχει στη λύση των προβλημάτων του δικού τους τόπου ...γειτονιάς... πολυκατοικίας.
Πιστέψτε με -όσο και αν σας φαίνεται παράξενο- KAI η περδικούλα μας το λέει KAI γράμματα γνωρίζουμε KAI ευαισθησίες έχουμε, αλλά το θεριό δεν "παίζεται".
Θα ακούσετε πολλά τις επόμενες μέρες και σας θέλουμε ειλικρινά κοντά μας γιατί πάνω απ' όλα η Μύκονος είναι ένα μικρό νησί που έρχεστε όλοι και περνάτε καλά κι αυτός είναι ο λόγος που επανέρχεστε. Και βέβαια επειδή σε ένα τόπο μαζικού τουρισμού δεν μπορούν όλοι να είναι ευχαριστημένοι λυπούμαστε που δεν μπορούμε να είμαστε πάντα καλοί.

Όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι μας βλέπετε σαν τόπο διακοπών.
Εμείς όμως δεν έχουμε μόνο την όψη του τόπου διακοπών να βάλουμε σε καλή πορεία, έχουμε και την καθημερινότητά μας με τα άπειρα προβλήματα για τα οποία δεν θα ήθελα να σας κουράσω.

Και ναι όσο και να φαίνεται αυτό παράξενο ΚΑΙ παιδιά έχουμε ΚΑΙ γονείς ΚΑΙ φίλους ΚΑΙ κοινωνικό ιστό... τραυματισμένο ίσως, αλλά στέκει εκεί με τη νησιώτικη περηφάνεια και τις δυσκολίες του, με την εργατικότητά του και την έλλειψη υποδομών και συνθηκών που αρμόζουν σε άλλες ευνομούμενες πολιτείες.
Σημειώστε και τούτο αγαπητοί φίλοι, όσα γνωρίζετε από την Αγωγή του πολίτου, οι στοιχειώδεις κατακτήσεις της δημοκρατίας, στη Μύκονο του 2008 είναι ακόμα το ζητούμενο!

Rodia είπε...

~~ karvouna:
Η βαριά βιομηχανία του τουρισμού δεν έχει μόνο χρήμα, έχει και επικίνδυνα απόβλητα. Χρειάζεται σχέδιο για τη διαχειρισή τους. Μη το βάζετε κάτω, κρατείστε το κουράγιο σας!
Ευχαριστώ Δημήτρη για το σχόλιο :)
Καλό είναι να λέγονται και να ξαναλέγονται μερικά πράγματα, ασχέτως αν θεωρούνται αυτονόητα.