Σελίδες

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Ο Μέσος Ορος και άλλα παραμύθια


Αυτο που βλεπω ειναι οτι μπηκαμε για τα καλα στο τριπακι των αριθμων και των ποσοστων, ενα χωρο που καταλαβαινουν εκεινοι που χορευουν μεσα σε αυτον. Εμεις, οσοι δλδ, την πάτησαν και παίξαν στο ΧΑΑ, μετα απο υποδείξεις παίξαν, ακουσα με τα αυτια μου -τότε, πριν μερικα χρονακια- το σημερινο πρωθυπουργο να παρακινει να παρει δανεια ο κοσμακης για να παίξει! Κι ο κοσμακης δανειστηκε και έπαιξε και έχασε (λεφτά και σπίτια) και κέρδισαν εκεινοι που γνωριζαν καλα το παιχνιδι, κατι γκολντμαν-ζακς και γκολντεν μπόις κι αλλα λαμογια. Και ο σοφός λαός είναι μαλλον ανοητος και ξεχασιαρης...
Κατα τα άλλα, μαζί τα φάγαΝΕ. Εμεις, ο κοσμακης δλδ, ουτε κοκκαλάκι γλείψαμε, τπτ δεν περισσεψε.. κι απο πάνω ζητάν να φανε κι άλλα, να μας φάνε δλδ, να μας... καταπιουν αμασητους!
Αστε τα ποσοστα, ειναι παραπειστικά, τί ειναι ο Μεσος Ορος που βγαινει αν προσθεσεις την περιουσία του Λατση π.χ. με τη δική σου, ανθρωπάκο; Θα βγει ένα πάμπλουτο(!) νουμερο, αλλα τί είναι τα χιλια ευρά δίπλα στα 6 δις; Εξι μηδενικά διαφορά κι ένα εξάρι! Κι εσύ σκιζεσαι στη δουλεια, ενω ο Λατσης (π.χ. ειπαμε) καθεται και του σερβιρουν στο πιατο τα χαβιαρια και κανει δίαιτα και γυμναστικη να κρατα τη φόρμα του κι εσύ σκελετώνεσαι μέρα με τη μέρα.. νηστεία κι Αγιος ο Θεός.
Ακουσα ότι μια γυναίκα πάει και παίρνει συσσίτειο με την κατσαρόλα της, να μη καταλάβουν τα παιδιά της ότι δεν μαγειρεύει. Ακουσα οτι οι αθηναιοι πολίτες που σιτίζονται στο συσσίτειο του Δήμου αυξήθηκαν κατά 400 άτομα. Μάλιστα. Ακουσα και ότι απολύθηκαν πολλοί άνθρωποι που δουλεύαν στα σκουπίδια κι έχει απομείνει μονάχα ένας να τα σπρώχνει και η χωματερή δουλεύει τις μισές ώρες (αντί 22 ωρες, τωρα ειναι ανοιχτη μόνο 11 ώρες) και για τουτο πλημμύρισε άρωμα σκουπιδίλας η πόλη μας και άκουσα ότι θα απολυθούν και καμμιά 100στή ακόμα μόλις λήξουν οι συμβάσεις τους. Διερωτώμαι, αν οι υπάλληλοι αυτοί είχαν παν/μιακό πτυχίο... Σκατά λέμε.
Και μετά, σου λέει "τεμπέληδες" και "χαραμοφάηδες" είναι ο κοσμάκης, που του κλείσανε τις πόρτες μεθοδευμένα.. σιγά σιγά.. Πάνε τα εργοστάσια, η αείμνηστη Πειραϊκή-Πατραϊκή, ο Θεοχαράκης με τα Νισσάν, τα κλωστήρια, η Γκουντγίαρ, η Ζίμενς τα μάζεψε πριν κάνα χρόνο κι αυτή, οι βιομηχανιες που πηραν επιδοτήσεις για εγκατασταση στη Θράκη πριν μερικα χρονια έφυγαν κι αυτες (αφου καταβρόχθισαν τις επιδοτήσεις, βεβαίως) προς Βουλγαρορουμανια μερια -προς Κίνα πάνε οι καθαρόαιμοι ευρωπαίοι, όχι εμείς οι τριτοκοσμικοί που μας θελουν για γκρουμ και λούστρους. Δεν άκουσα την Ανκελα να το λέει, αλλά πιθανότατα το σκεφτηκε «να πεινασετε, ρε βλαμένα, να καθαρίζετε τη μποτα με τη γλώσσα». Γιατί αυτος ο χαμός; Επειδη ειμαστε τεμπεληδες ή επειδη θέλαν περισσοτερα κερδη οι μουστερήδες; Εδω σε θελω, δε χρειαζεται και πολλή σοφία κύριε λαέ, που είσαι σοφός όσο πατάει η γάτα, τόσο μόνο. Σε δουλεύουνε ψιλό γαζί κι εσύ πλέκεις τα κοπανέλια της γιαγιας σου και στενοχωριεσαι που χανεις κάνα πόντο, στο κάναν το μαγαζί λίμπα και προσέχεις μη στάξ η ουρά του γαϊδάρου, κάπως έτσι για να μη γραψω πιο άγρια πράγματα.
Οι τεμπέληδες και οι χαραμοφάηδες ειναι οι πονηροι που σε τυλιγουν σε μια κόλλα χαρτι και σε πουλάν και σ' αγοράζουν, όχι εσυ Κυριε Λαέ. Με λάμδα κεφαλαίο και Κύριος. Ετσι, που θα πει Κυρίαρχος. Αυτο το ξεχνάς, σε κάνουν να το ξεχνάς, σου φορτώνουν τα δικά τους -ελλατώματα να το πώ; όχι, σκατά θα το πώ!-, όλοι αυτοι οι δηθεν κυριλέ με τις γραββάτες, που τις βγαζουν οταν πάνε σε περιοχές απανθρακωμένες ή σεισμόπληκτες για να μοιάσουν τάχα ταπεινοί και λέτσοι, οπως νομιζουν οτι εισαι εσυ, Κύριε Λαέ μας.. αλλά εσύ ξερεις να ντυνεσαι αρχοντικα και εισαι Κυριος με τα ολα σου, ακομα και με το μπαλωμενο και πεντακαθαρο κοστουμάκι σου, ραμμένο στο ράφτη της γειτονιας και χωρις μαρκα μ' έκαψες απο αυτες που διαφημιζουν. Κύριος δεν γινεσαι άμα ράβεσαι στα Λονδινα και στις Ελβετιες, το κυριλίκι ή τό'χεις ή δεν τό'χεις. Τί να το κάνω, το κυριλικι το αποκτημένο με τη δυναμη του πλουτου; Δώστα όλα, μοίρασέ τα ή χάσ' τα κι έλα μετα να πουλήσεις κυριλίκι.. χαμάλη θα σε στείλουν κι αυτό πολύ θα σου πέσει.
Ακουσα και για τις αεροπορικες εταιρειες, αυτες που θα συναγωνιζ.. ούπς! ανταγωνίζονταν για να εχεις πιο φτηνα εισιτηρια, κι εγιναν οι δύο μία κι έκοψε τα μισα και πάνω δρομολόγια και πουλά τα εισιτήρια μιάμιση φορά πάνω και βάλε, όσο χρήμα λείπει του αφεντικου, αυτουνού του φτωχού ανθρώπου, του καρμίρη με τις τράπεζες (λέγε με Βγενοπουλο) και δεν προβλέπεται να ερθει άλλη εταιρεια, παρ' όλο που άκουσα και κάτι υπουργικες παρόλες για μικρες εταιρειες, λέει, που θα ερθουν να παρουν κομματι απο την πιττα, λέει.. Ποια πίττα παιδιά; Λες και πάμε όλοι με αερόπλανο στα χωριά μας! με το ποδήλατο θα πηγαίνουμε σε λίγο -αν βαστήξουν τα κότσια μας απο την πείνα! Μάλιστα. Θα έγραφα κι άλλα, για μερικες κυρα-Κατινες (δεν μου φταιν οι Κατινες, αλλα ετσι είθισται να λέγεται ένα άσχετο κι απρόσωπο θηλυκο) δημοσιοκαφρίνες, που φαινεται πως μαλλον "ειναι της καταστασεως" και βάψαν το μαλλί (ξανθιές μέσα-έξω πλέον) και ανασκολοπίζουν την ελληνική γλώσσα ασυστολως, φορώντας παλτό καμηλό στο ντάλα καλοκαίρι -σχεδον, δλδ, τροπος του λέγειν καλοκαίρι, επειδη ζέστη κάνει ακομα ευτυχως. Θά 'γραφα και για κατι δημοσιοκαφρους σε στιλ κοτοπουλέ, που τιτιβίζουν "ναι ναι" και "ού ού", αναλόγως με τα κέφια του παχουλού που βρίζει την αντιπολίτευση στα δελτία, όπου τον βγαζουν καθε τρεις και λιγο, μη τυχον ξεχασουμε οτι υπαρχει αντιπολιτευση, που αυτη η κακιστρω μας εφτασε εδω που μας εφτασε και οι κυβερνητικοι δεν φταιν καθολου, εκεινοι τα εκαναν ολα άριστα και τρέχαν τα λεφτά απο τα μπατζάκια μας -σαν ευκοίλια σχεδον- και ειχαν τα νοσοκομεια, την υγεια, τις υπηρεσιες ολες με διαφανεια νοικοκυρεμενες, ειχαν τελειωσει το κτηματολογιο (ψιτ! πού ειναι ο παλιος ΠΕΧΩΔΕς που θα το τελειωνε, τον ξεχασαμε αυτόναν, πήρε εξαφανιζόλ) προσλαμβάναν με αξιοκρατικα κριτήρια, τετοια ωραια, και ηρθαν οι νταβατζηδες και τα κάναν μούτι μεσα σε μια πενταετία. Αμ' αν ήταν όλα τόσο καλά, θα χρειαζόντουσαν πάνω απο 100 χρονια να στραβωσουν, τα πεντε ειναι πολυ λιγα, σταγονα στο ωκεανο που λενε. Φρόντισαν και τους μεταναστες, σιαξαν κεντρα υποδοχης και υπηρεσιες ανθρωπινες και διναν πασαπορτια να φευγουν οι ανθρωποι να πηγαινουν εκει που ηθελαν και ηρθε η ΝουΔου και τα γκρεμισε -άτιμη κενωνια!- και μαζεύτηκε κοσμος (άκουσα οτι δινουν "οδηγιες" οι συνοριακοί, «να πάτε Ομόνοια» λένε στους φουκαρατζίκους) και πάνε Ομόνοια και τους πλακώνουν οι χρυσαυγίτες του καρατζαφύρερ και τους αλλάζουν χρώμα -αν δεν τους τιναξουν τα πεταλα. Τόσο καλά και αγγελικά. Και η αστυνομία κάθεται και κάνει χάζι, τι να μπλέκει τώρα κι αυτή με τα χρυσα τα παληκαρια τα μπρατσωμένα.. Μοναχα κατι παιδακια τσακώνει, 15χρονα, και τα κλεινει μεσα για τρομοκρατες -προφητικές συλλήψεις, που λένε.
Ακουσα κι άλλα πολλά, και τί δεν έχω ακούσει αυτές τις μέρες, όσα δεν άκουσα σε όλη μου τη ζωή ακούω τώρα, και για πράσινη ανάπτυξη άκουσα.. και τα γράφω στα ντιβιντιά να κανω επαναλήψεις. Σήμερα όμως επικεντρώθηκα στο Μέσο Ορο, δεν θα προχωρήσω στην εξωτερική πολιτική ούτε στο καθαυτό Μνημόσυνο της αποθαμένης μας Κυριαρχίας. Κάποια άλλη φορά... Τώρα, αν και σε λίγο ξημερώνει, αγαπητοί/τές μου αναγνώστες/τριες, Καληνύχτα σας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λες και συμφωνώ. Το θέμα όμως είναι ποιός σε ακούει;

Rodia είπε...

Να είσαι καλά, τελευταίε και να έρχεσαι πάντα... πρώτος! :)
(δεν εγραψα ουτε τα μισα απο οσα σκεφτομουν, πόσο μπερδεμενοι ειμαστε...)

Ανώνυμος είπε...

Μπα, οι τελευταίοι γελάνε καλύτερα ;)

Rodia είπε...

Εχεις δικιο! :))
Πάντως, για να απαντησω στο προηγουμενο ερώτημά σου, δεν γραφω για να με ακουνε.. Απλώς, γράφω ό,τι μου κατεβει!