Σελίδες

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Jean-Baptiste-Andre Godin ~ Familistere ~ Ουτοπία..?

Αλλο ένα σημαντικό ποστ, που ανέσυρα απο το παλιό Mixer: Για τον Jean-Baptiste-Andre Godin και το δημιούργημά του, το Familistere, μπορείτε να βρείτε μπόλικο υλικό: στη διαδικτυακή εγκυκλοπαιδεια: wikipedia.org εδώ: encyclopedia.jrank.org εδώ: answers.com εδώ: 1911encyclopedia.org εδώ: familistere.com εικόνες εδώ: images εδώ η πηγή έμπνευσης, το Phalanstère (1834) του Francois Marie Charles Fourier (1772-1837) albums φωτογραφιών για το familistere de guise: mylpat.canalblog.com Ψάξτε: °°°mon univers a moi °°°vous y trouverez de tout et n'importe quoi °°°familistere de guise °°°Diaporama Το google δίνει 10.300 αποτελέσματα για "andre godin familistere", που σημαίνει ότι αρκετός κόσμος ενδιαφέρεται, άρα μπορώ να υποθέσω ότι: Ο ουτοπικός σοσιαλισμός ζει και εμπνέει ακόμα, καθώς φαίνεται... ______________________________ ΣΗΜ.1. Αφορμή για να ψάξω το θέμα στο διαδίκτυο έλαβα από το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ: Ιερό ξεσπίτωμα στους Αρκούς , που το διάβασα και έφριξα. ΣΗΜ.2. Ο σημαντικός αυτός Ανθρωπος σκέφτηκε πού θα παίζουν τα παιδιά όταν βρέχει και έφτιαξε τα κτίρια των κατοικιών με εσωτερικές σκεπαστές αυλές, ώστε να μπορούν να παίζουν εκεί μέσα, προφυλαγμένα από τη βροχή και το κρύο. ΣΗΜ.3. Οχι, δεν ήταν αρχιτέκτονας, μόνο ένας οραματιστής-ουτοπιστής ήταν, που δεν σκεφτόταν μόνο τον εαυτό του και πώς θα "κονομήσει". ΣΗΜ.4. Δυστυχώς, το έργο του απαξιώθηκε μετά το θάνατό του, με πρώτο θύμα τον Πρότυπο Παιδικό Σταθμό. Τα κτίρια είναι σήμερα κοινά συγκροτήματα κατοικιών, όπου γίνονται αγοραπωλησίες των διαμερισμάτων.
Συμπλήρωση σημερινή: Πόσο απανθρωπιστήκαμε μέσα σε 200 χρόνια; Τόσο ώστε να χαρίζουν οι έλληνες εφοπλιστές 110 μοτοσυκλέτες στην πυροσβεστική (πηγη: www.ethnos.gr - τιτλος αρθρου "Δωρεά εφοπλιστών στο Πυροσβεστικό Σώμα") και δεν βρέθηκε ένας δημοσιογράφος να τους ρωτήσει πόσο είναι το ποσό του φόρου που γλιτώνουν συνολικά, ή έστω, πόσο είναι το ποσοστό της δαπάνης για την αγορά των μοτοσυκλετών επί του ποσού που δεν πληρώνουν στο ελληνικό κράτος.

3 σχόλια:

Seagull είπε...

Για τη σημερινή συμπλήρωση: Δεν ξέρω εάν είναι σωστό να μεμφόμαστε και να κατηγορούμε τους πάντες για τα πάντα, έτσι δεν είναι; Εννοώ ότι ακόμα κι αν τα κίνητρά τους είναι να μειώσουν τη φορολογία τους, δεν βλάπτει το να προσφέρουν κάτι στο κοινωνικό σύνολο.

Rodia είπε...

Στεφανε, νομιζω οτι δεν ειναι κινητρο, επειδη φορολογουνται (αν φορολογουνται, δλδ) αλλού, σε άλλο τόπο, έξω απο τη χωρα μας εχουν τα συμφεροντα τους.. Απλως ειναι μια κινηση για ξεκαρφωμα -ετσι το βλεπω. να πει ο κοσμος, δλδ, α ωραια, να που εδωσαν κατι τις.

Θα προτιμουσα π.χ. να χορηγουσαν παραστασεις στο Μεγαρο Μουσικης -λεμε τωρα- ή όπου αλλού για δωρεαν προσέλευση των συνταξιουχων, των φοιτητων, των ανεργων, κλπ. Οπως γινοταν στην αρχαια εποχη.
Τι να το κανω αυτο το "χορηγια της κρατικης τιβι" οταν το φοιτητικο εισιτηριο κοστιζει το λιγοτερο 10 €.. βαλε και ναυλα και ταξι για τη νυχτα που δεν εχει συγκοινωνια... Πού τα βρισκει ο φτωχος κοσμακης αυτα τα χρηματα;

Θα μπορουσαν να χορηγησουν ενα νοσοκομειο, ακομα καλυτερα. Το ΚΑΤ δεν εχει γαζες! Αν ειναι δυνατον...

Τα μηχανακια των πυροσβεστων μας μαραναν; Ασε που εκεινοι που βαζουν τις φωτιες δεν πιανονται και άμα ειναι να τις βαλουν, τπτ δεν τους πιανει -ουτε πυραυλος! :)

Rodia είπε...

συμπλρ. Ειναι σαν αυτο που λενε.. οτι καποιος ειχε αναγκη να φαει και του χαριζαν τσαρουχια.. «τι να τα κανω τα τσαρουχια που πειναω;» ελεγε.. και του απαντουσαν «παρτα τωρα που στα δινουν».. κι απαντησε «δεν θα προλαβω να τα φορεσω» και ρωτησαν «γιατι;» και ειπε «γιατί απο την πεινα θα παω στον αγύριστο!»