Σελίδες

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

οι εκλογές σαν SUDOKU


Μοιάζουν πολύ αυτά τα δυο!
Είναι προβλήματα που λύνονται με τον ίδιο τρόπο. Ενας καλός λύτης SUDOKU (όπως η αφεντιά μου, ας πούμε!) ξέρει ότι δεν αρκεί να ψάχνει τη θέση όπου ταιριάζει ένας αριθμός, αλλά χρειάζεται (στα δύσκολα) να αποκλείσει τις θέσεις όπου δεν ταιριάζει.
Στις εκλογές συμβαίνει το ίδιο. Δεν αρκεί να ψηφίζει κανείς το κόμμα που θέλει να κερδίσει. Υπάρχει και τρόπος να αποκλείσει το κόμμα που δεν επιθυμεί να βγει στην εξουσία ή που επιθυμεί να μειώσει τη δύναμή του. Φυσικά, αυτό δεν το πετυχαίνει με την αποχή, αλλά με το αντίπαλον δέος: ψηφίζοντας ένα ανθυποκομματίδιο!
Εχω αναφερθεί σε ποστ και σε σχόλια κατά καιρούς για το θέμα, πράγμα που μου δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσω τον όρο "ανθυποκομματίδιο"!®
Οποιος δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα και πολυδιαφημιζόμενα κόμματα, ας το ελέγξει και ας το δοκιμάσει... μπορεί να του αρέσει!
Η δική μου εμπειρία είναι ένα βαθύ ξαλάφρωμα όταν βγαίνω από το παραβάν.

-->> ίσως χρειάζεται να μάθουμε να ψηφίζουμε και "μικρούς". Πολύ μικρούς. Με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνουμε τους "μεγάλους" και η ψήφος μας (σύμφωνα με το σύστημα που ισχύει) αποκτά δύναμη, μια και μοιράζεται εξίσου και σε κόμματα "εξουσίας" αλλά και στα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα που διεκδικούν ένα μερίδιο από αυτή, και μάλιστα στηρίζει αποτελεσματικότερα από το να ψηφίζαμε το ίδιο το μικρότερο κόμμα. Για σκεφτείτε το...
-->> μια σκέψη εκθέτω μαζί με την εμπειρία μου, δεν επιθυμώ να επηρρεάσω κανένα, ούτε και σένα μοναδικέ/ή μου αναγνώστη/τρια :)


16 σχόλια:

kopria είπε...

λογική προσέγγιση...

Sophia είπε...

Το άλλο κακό βέβαια είναι, πως και αυτοί που βγαίνουνε παίζουνε εξίσου SUDOKU (με τραγικά ποσοστά αποτυχίας) με εμάς!!!
;-Ρ

Rodia είπε...

Πολύκαρπε, έτσι νομίζω.. :)

Rodia είπε...

Σοφάκι, λες να τους κόβει τόσο; Αν ήξεραν να παιζουν sudoku θα ξεραν και πώς να μοιράσουν δυο γαϊδουριών άχυρα, που λεει κι η παροιμια..! :)

Unknown είπε...

Πάνω κάτω...
Αρκεί το ανθυποκομματίδιο να πάρει πάνω από 3%. Μην ξεχνάμε ντε και τους κανόνες του παιγνιδιού! (λέγε με εκλογικό νόμο)

Rodia είπε...

Μπα.. και 100 ψήφους να παρει, καλά ειναι! :)
(με τη λογικη μου)

Sophia είπε...

Για αυτό είπα με τραγικά ποσοστά αποτυχίας.. Αν ξέρανε, δεν θα μας πείραζε (και τόσο...)
;-Ρ

Rodia είπε...

Ισως και να ειναι για καλο που δεν ξερουνε.. Τωρα υπαρχει μια περιπτωση να ξεκουνηθουνε -νομιζω δλδ
Αν ξερανε καλα... Ποιος ξερει.. αλλά πάλι, μπορεί να κανουν δοκιμες "στου κασιδη το κεφαλι"!!
πολύ μου κολλάνε οι παροιμιες σημερα ;)

Unknown είπε...

Αν είχαμε απλή αναλογική θα είχες απόλυτο δίκιο. Τώρα, η πράξη είναι πως για να αλλάξει η σύσταση της βουλής θες 3% αλλιώς και 22*2,9%=63,8 να έχεις και το υπόλοιπο 27,2% να ψηφίσει με την ίδια αναλογία με τη σημερινή τα 5 κόμματα, πάλι ακριβώς την ίδια σύνθεση 5κομμαικης βουλής θα έχεις!

Παράλογο;
Μα υπάρχει ούτως ή άλλως λογικός νόμος;;;; :)))

Rodia είπε...

Μπορει να εχεις παλι 5κομματικη Βουλη, αλλα τα ποσοστα των *μικρων* θα ειναι αυξημενα σε σχεση με τα μεγαλα. Επειδη οι ψηφοι των πολυυυυυ μικρων θα πανε και στα μεγαλα και στα *μικρα*, διαφορετικα, τα περισσεουμενα των *μικρων* θα πανε κατευθειαν στα μεγαλα!
Αρα, καλο ειναι να υπαρχουν πολλα που δεν συμπληρωνουν το 3% στο παρατσακ -ετσι νομιζω.

Rodia είπε...

διευκρ. συμπλ.-->> γιατι απο το περισσευμα τους θα παρουν *ολοι*!!!

Unknown είπε...

Οπότε εξήγησέ μου, αν η ΝΔ έχει πάλι 151 έδρες, και οι άλλοι 4 149, τί θα αλλάξει στην πράξη (γιατί περί πράξης μιλάμε, στις θεωρίες μπορούμε να ωραιολογούμε) που το 63% του εκλογικού σώματος απέδειξε ότι δεν τους θέλει;
Γιατί αυτό που βλέπω είναι πως το αποτέλεσμα θα έιναι ακριβώς το ίδιο με το να έχουμε 63% αποχή.
Το πρόβλημα δεν είναι οι ιδέες μας και πως εμείς τις ερμηνεύουμε, αλλά, καλώς ή κακώς, πως ερμηνεύει ο νόμος που ισχύει αυτές τις ιδέες μας.

Rodia είπε...

Αρα, το ζουμί είναι να ψηφίζουμε αυτό που επιθυμούμε χωρίς υπολογισμούς διαφορετικού τύπου και ό,τι βγάλει η κάλπη! Θα εχουμε και τη συνειδηση μας ήσυχη. Ελα ομως που δε βρισκουμε αυτο που θελουμε ακριβως.. Αν δεν υπαρχει αυτο, τι κανουμε; Μηπως χρειαζεται περισσοτερη δραστηριοποιηση στο εξης, ωστε να νοιωθουμε πραγματικα καποιο πολιτικο χωρο *δικο* μας; Να τον συνδιαμορφωνουμε δλδ.. Αυτο μονο σε πολύ μικρά κόμματα μπορεί ακόμα να συμβαινει. Κανω λαθος;

-->> πώς να σου εξηγήσω τα... ανεξηγητα;
-->> αλλη μια λυση, εν όψει επομενων βουλευτικων εκλογων, ειναι να κατεβουμε ΟΛΟΙ στους δρομους απαιτωντας ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ και συνεργασιες κομματων.. και.. και...
τουλάχιστον να ελπιζουμε στις μεθεπομενες..

anepidoti είπε...

τόκανα κι αυτό και τί....πάντως εγώ δεν θέλω να δώσω σε κανέναν, μα κανέναν ψήφο...και κυρίως στους δυο πανομοιοτυπους μεγάλους...ανατριχιάζω με την πρεμιέρα στις 8...
μόνο σαν...ενεσούλα λειτούργησε το σκεπτικό σου...είπα, να, υπάρχουν λίγοι ακόμη άστεγοι!

Unknown είπε...

Εγώ πάλι πιστεύω πως και μπορούμε να εφαρμόσουμε την ιδέα σου (άλλωστε αυτό εφάρμοσα και στις προηγούμενες εκλογές!), αλλά και να την βάλουμε στα μέρα του εκλογικού νόμου και όχι του δικού μας σκεπτικού.
Και μάλιστα οι πολιτικοί μας έδωσαν ένα πολύ καλό εργαλείο!
Δημοσκοπήσεις μέχρι την τελευταία μέρα ήθελαν!
Άρα, αν θέλουμε να υπολογίσουμε πως θα επηρεάσουμε το πολιτικό σκηνικό μπορούμε να μην ρίξουμε ψήφο σε όποιον να ‘ναι, αλλά τουλάχιστον να υπολογίσουμε ποιοι έχουν δυναμική να βγάλουν περί τα 3% και να ασχοληθούμε με αυτούς ώστε όντως να πονέσει το αποτέλεσμα. «Επανάσταση» χωρίς αντίκρισμα είναι σαν να μην έγινε…

Γιατί αν και 2,9&*22 δεν αλλάζει τη βουλή.
3%*7 (ή και παραπάνω) θα πονέσει τα έδρανα

Φυσικά και το να πετροβολούμε τη βουλη νυχθημερών μέχρι να ψηφίσουν απλή αναλογική δεν είν' κακή ιδέα...

john savvopoulos είπε...

Τροφή για σκέψη το κείμενο