Σελίδες

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

τα φτηνά χέρια δημιουργούν πολιτισμό

1.
η αρχαία πόλη των Αθηνών είχε δούλους. Η απόκτηση δούλων ήταν αφορμή για πόλεμο. Οι αιχμάλωτοι πολέμου γινόντουσαν δούλοι του νικητή.
2.
η αρχαία Ρώμη είχε και δούλους και μισθοφόρους. Η κατάκτηση εδαφών απέφερε μπόλικο ανθρώπινο δυναμικό ως κέρδος.
3.
η βυζαντινή αυτοκρατορία είχε δουλοπάροικους, μισθοφόρους, μοναχούς, δορυφορικά έθνη/κράτη που πρόσφεραν φτηνά χέρια και χρήμα.
4.
η οθωμανική αυτοκρατορία βασίστηκε στη δομή του Βυζαντίου και στη φορολογία των κατακτημένων περιοχών.
5.
οι μοντέρνες αυτοκρατορίες (Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, κλπ) με κτήσεις σε Αφρική κυρίως αλλά και σε Ασία, στήριξαν τη δύναμή τους στα φτηνά χέρια των υπόδουλων περιοχών (αποικιών). Μετά την κατάργηση της δουλείας, άρχισε η πτώση τους. Δεν άντεξαν για πολύ.
6.
οι ΗΠΑ ακολούθησαν την πεπατημένη οδό: σκλάβοι, μισθοφόροι, εξαρτημένα έθνη/κράτη.
7.
η ΕΣΣΔ έπεσε και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα φτηνά χέρια των λαών που "προστάτευε" να της δουλεύουν σχεδόν τζάμπα. Σήμερα, αυτά τα χέρια (και πολλά σώματα ολόκληρα) μπήκαν στην "ελεύθερη αγορά εργασίας" και εργάζονται "αξιοπρεπως".
8.
η Ασία δεν μένει έξω από το παιχνίδι αυτό. Στην Ινδία υπήρχαν οι μαχαραγιάδες που στηριζόντουσαν στα φτηνά χέρια των υποτακτικών τους, μέχρι που τα βούτηξαν οι άγγλοι, κι όταν έφυγαν αυτοί η χώρα βρίσκεται ακόμα σε σχετική οικονομική διάλυση.
9.
η Κίνα τώρα ξυπνάει από βαθύ λήθαργο. Εχει πάάάρα πολλά φτηνά χέρια και δεν ξέρει τι να πρωτοκάνει με αυτά!
10.
η Ιαπωνία έχει κατοίκους εξοικειωμένους με τη φτηνή εργασία, οπότε είναι μάλλον η χώρα-έκπληξη που θα παράγει και θα παράγει και θα παράγει γιατί εκεί πέρα η δουλειά είναι απόλαυση...
11.
Συμπλήρωσε, αγαπητέ αναγνώστη, αν γνωρίζεις επιπλέον κάτι. Διόρθωσε κιόλας, δεν είμαι σίγουρη πως τα έγραψα όλα σωστά.

-->> το ζουμί είναι ότι τα χέρια εξακολουθούν να είναι η κινητήρια δύναμη της ανθρώπινης δημιουργίας, χωρίς χέρια λίγα πράγματα γίνονται/παράγονται και η εξέλιξη της τεχνολογίας που θα απελευθέρωνε χρόνο προς ευχαρίστηση του ανθρώπου είναι ένας σύγχρονος μεγάλος μύθος.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην αρχαια Ελλαδα,ο θεσμος της δουλειας ειχε μιαν αλλη εννοια,διαφορετικη απο την σημερινη.Οι δουλοι κατα καποιον τροπο αντιπροσωπευαν την εργατικη ταξη, και βεβαιως ειχαν προνομοια,οχι ομως αυτα των ελευθερων να συμμετεχουν στα κοινα και στα δημοσια πραγματα.Παραδειγμα αποτελει η περιπτωση του δουλου του Σολωνος τον ζ' αιωνα π.Χ.,απο τον οποιον δανειζοταν χρηματα.Η περιουσια του Σολωνος ηταν 1 ταλλαντο, πολυ μεγαλο ποσον,και του δουλου του 300 ταλλαντα.Αλλη περιπτωση ηταν ο Σικκινης,δουλος και παιδαγωγος των παιδιων του Θεμιστοκλη,οπου μετα την ναυμαχια της Σαλαμινος τον αφησε ελευθερο.Υπηρχε μια αλλη διαρθρωση του κοινωνικου τοτε ιστου,τελειως διαφορετικο με το σημερα.Για τις υπολοιπες περιοδους συμφωνω.Ισως αυτη η αποψη περι δουλειας σε απωτερες εποχες προερχεται απο τον μεσαιωνα,οταν εμφανιστηκαν στον χαρτη νεοσυστατες ομαδες βαρβαρων,οπου πλεον η ανθρωπινη υποσταση δεν ειχε καμμια αξια,και η εκμεταλλευση δημιουργησε αυτες τις ανισοτητες μεχρι σημερα.Ειναι καταλοιπα εξαχρειωμενων κοινωνιων.Παντως για τους σημερινους καταπατητες των ανθρωπινων δικαιωματων,οταν οι Αυτοκρατορες της Ρωμης μετα απο νικηφορες μαχες εκαναν θριαμβους,υπηρχε ενας δουλος παντοτε διπλα του,που του υπενθυμιζε οτι η δοξα ειναι εφημερη.Καλο ειναι και τα σημερινα λαμογια να προσλαβουν μερικους,γιατι ξεπερασαν τα ορια.Αυτα προς συμμορφωση.

SKY είπε...

Arbeit macht frei πάντα, το Technik macht frei είναι το παραμυθάκι για να μειώνεται διαρκώς η αγοραία αξία της Arbeit.

SKY είπε...

Με λίγα λόγια, ποιότητα ζωής του αιώνιου Auschwitz που επιφυλάσσει ο άνθρωπος για τον άνθρωπο.

ανεστης είπε...

Μόνο σε ότι αφορά την Ιαπωνία διαφωνώ που ουσιαστικά παροτρύνει πλέον για λιγότερη εργασία και περισσότερες διακοπές. Αλλά σηματοδότησε κι απο νωρίς την μετάβαση του είδους οικονομίας που εξαρτάται απο τη χειρονακτική εργασία σ΄αυτη των holding companies.

Lion είπε...

Καλημερα.
Το δημογραφικο προβλημα ειναι μεγαλος παραγοντας σ' αυτην την ιστορια.
Για παραδειγμα τον καιρο της αποικιοκρατιας οι αγγλοι / γαλλοι ειχαν οικογενειες με 4 και 5 αρσενικα παιδια. Ωραια, ο πρωτοτοκος θα κληρονομουσε την πατρικη περιουσια. Αντε και ο δευτερος, αν η περιουσια ηταν μεγαλη. Οι υπολοιποι αρσενικοι τι θα εκαναν; Τους εστελναν λοιπον στις αποικιες.
Αντιθετα οι οικογενειες στις αποικιες (λογω πεινας και εξαθλιωσης) ειχαν μονο ενα αρσενικο παιδι - και αν. Σε μια πιθανη εξεγερση ρισκαριζαν να χασουν τον συνεχιστη της οικογενειας, την στιγμη που οι οικογενειες των κατακτητων ρισκαριζαν να χασουν εναν σχεδον αχρηστο απογονο.

Σημερα ο συσχετισμος εχει αναστραφει. Σε καθε "πανακριβο" αμερικανο φανταρο στο Ιρακ αντιστοιχου τουλαχιστον 5 "φτηνοι" ιρακινοι. Οι οροι "ακριβος / φτηνος" δεν ειναι δικη μου ρατσιστικη εκτιμηση - σιγουρα εγω δεν σκεφτομαι ετσι. Το ακριβος/φτηνος το εκτιμουν οι ιδιες τους οι οικογενειες πριν τους στειλουν στον πολεμο.

Αυτη η δημογραφικη αντιστροφή σημαινει οτι κανενα δυτικο κρατος δεν μπορει να κρατησει αποικιες για πολυ καιρο. Και χωρις αποικιες (ειτε κρατη-δορυφορους) τερμα και τα φτηνα εργατικα χερια.

Η αναπτυξη της τεχνολογιας ειναι λοιπον μονοδρομος. Δεν εξαρταται απο εμας, ουτε απο καποιες ιδεολογικα / ψυχολογικα βαρυμενες θεωριες συνωμοσιας. Αν τα δυτικα κρατη δεν αναπτυξουν φτηνους μηχανικους σκλαβους, θα πρεπει να μειωσουν δραστικα το βιοτικο τους επιπεδο.

Εκτος αν καταφερουν να μειωσουν τα αρσενικα παιδια στις αναπτυσσομενες χωρες. Το εητζ στην Αφρικη ειναι μια προσπαθεια.

Rodia είπε...

~~Dralion, σκέφτομαι ώρες ωρες τι θα γίνει με χώρες όπου προτιμούνται (από τους γονείς) τα αρσενικά παιδιά, όπως π.χ. η Ινδία. Μπόλικο κρέας για μπόμπες και κανόνια...
Η Ασία μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι.

Rodia είπε...

~~ανεστη, έχεις δίκιο για την Ιαπωνία, για την ώρα φαίνεται η πιο προοδευμένη.

Rodia είπε...

~~SKY, με μπερδεύεις... Για μετάφρασε πληζζζ

Rodia είπε...

~~Ανώνυμε, συμφωνώ. Πώς αλλιώς να ήταν στην αρχαία Ελλάδα, το φωτεινό μας φάρο; Ούτε δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στους δούλους, ούτε τίποτα. Μόνο που δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατό να είχαν οι δούλοι κομπόδεμα. Λάβαιναν μισθό; Αν ναι, αυτό συνέφερε να κάνουν πολέμους για απόκτηση δούλων; Λίγο παράξενο το βρίσκω, νόμιζα ότι η λέξη "δούλος" σημαίνει "τζάμπα εργατικά χέρια".

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Aνακρίβειες λες Ροδιά. Οι δούλοι είχαν κομπόδεμα γερό,επίδομα κωλονοσκόπησης (οταν ανέβαζαν κολώνες σε μέρη όπως η Ακρόπολη)και συνδικαλιστικό όργανο το ΚΚΕ Δ-Λ που μετά κάποοι αποχώρησαν κι έφτιαξαν το Δ-Λ ΚΚΕ.

ange-ta είπε...

Να μην μπλέξουμε με την οικονομική ανάλυση της αρχαίας ελλαδας, που και κατα τον Μαρξ, ΔΕΝ παρήγαγαν οι δούλοι τον πλούτο της κοινωνίας.
Μη με ρωτάς γιατι, γιατι έχω ξεχάσει αυτη την ανάλυση, εξάλλου είναι λεπτομέρεια!

Τα χέρια μας παράγουν ΟΛΕΣ τις αξίες και αυτο έχει σημασία και έχεις απόλυτο δίκιο!!!!

και ο ανέστης έχει εν μέρει δίκιο για την ιαπωνία, αλλά αυτο συνέβη σαν ένα παράδειγμα (σε κάποια αυτοκινητοβιομηχανία, της οποίας τα κέρδη αυξήθηκαν τρομαχτικά) αλλά μετά το σταμάτησαν, το παραμύθι της άνεσης του εργάτη!
οπότε και η ιαπωνία στον ίδιο κανόνα μετράει.

ange-ta είπε...

"δούλος" σημαίνει "τζάμπα εργατικά χέρια".

Ο αφέντης είχε ευθυνη για την υγεία του δούλου τοτε, στις βάρβαρες εποχές. Τους σημερινούς δούλους να κλαίς!!!!!
Που η ζωή τους δεν έχει καμια αξία.

Μην ξεχνάς, ότι και ο μεγαλύτερος παραμυθάς όλων των εποχών ο Αίσωπος, δούλος ήταν.

Και για να μη με παραξηγησεις, δεν εκθιάζω την τότε εποχή, αλλά λέω, ότι σήμερα έχουμε κατρακυλήσει επικίνδυνα πιο χαμηλά!

και όλο πιο χαμηλά!!!

Nicholas είπε...

Στη σύγχρονη εποχή ο δούλος μας ήταν το φτηνό πετρέλαιο.
22 εκ δούλους σύμφωνα με αυτό:

http://nicholas-manie-edge.blogspot.com/2008/06/blog-post_22.html

και φυσικά ας μην παραλείπουμε τις δούλες του trafficking που αποτελεί το επιστέγασμα του σύγχρονου πολιτισμού...

Rodia είπε...

~~ange-ta, μήπως δεν παρήγαγαν οι δούλοι πλούτο στη αρχαία ΕΛλάδα (κατά Μαρξ, όπως γράφεις) επειδή ήταν πλούτος οι ίδιοι;

(τα υπόλοιπα αύριο, νυστάάάάάουουααχχζω)

Unknown είπε...

Α να 'γειά σου

Από αρχαιοτάτων μέχρι και σήμερα, κάθε αυτοκρατορία, είτε κρατική, είτε εταιρική, στη δουλεια στηρίζεται, όπως και να την ονοματίζει

Nicholas είπε...

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=88822664