Σελίδες

Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές

Η Νίνα που επαναστατεί, η Λία που πεθαίνει, ο Σωτήρης που ερωτεύεται, ο Σιντ που ακροβατεί, το μαύρο πουλί που μιλάει. Τα πρόσωπα κινούνται ακτινωτά, αποκλίνουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Ομως ανεπαίσθητα μπλέκονται. Μέσα από την λυσσασμένη αναζήτηση της αγάπης, την διάψευση, την αποδοχή και την προδοσία, τα κομματάκια του παζλ παίρνουν την θέση τους. Τα όρια σβήνουν, οι ιστορίες γίνονται μία ιστορία συγκλονιστική, ανεπανάληπτη μέσα στην καθημερινότητά της. Ενας κόσμος αστείος και οδυνηρός, βίαιος και τρυφερός, περπατάει «ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές» και χαιρετάει τον αιώνα.
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος το νέο μυθιστόρημα της Έρσης Σωτηροπούλου, με τίτλο Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές. Ένα έργο που σηματοδοτεί μια στροφή στη λογοτεχνική καριέρα της συγγραφέως.
Πρόκειται για μια ιστορία συναρπαστική, οδυνηρή, διανθισμένη με χιούμορ και μελαγχολία, μια ιστορία στο τέλος του αιώνα μας.
Ένα πολυφωνικό σύμπαν κατοικημένο από καθημερινούς ήρωες, βγαλμένους κατευθείαν από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και παγιδευμένους στη σκιά μιας μυστηριώδους απειλής.
Ένα ψηφιδωτό που στοιχειοθετείται από ιστορίες μοναξιάς, βίαιης επιθυμίας και αγωνιώδους αναζήτησης για προσωπική φωνή και επιβεβαίωση.
Η Λία που αργοπεθαίνει, ο θολωμένος Σωτήρης που ανακαλύπτει τον έρωτα, ο Σιντ που σχοινοβατεί αμέτοχος, η επαναστατημένη Νίνα κι ένα μαύρο, άσχημο πουλί που μιλάει, είναι οι πρωταγωνιστές του Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές.
Πρόσωπα που κινούνται ακτινωτά, αποκλίνοντας σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Αργά ή γρήγορα, όμως, θα συναντηθούν έχοντας μοναδικό στόχο την λυσσασμένη διεκδίκηση της αγάπης.
Τα κομματάκια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους, οι ιστορίες γίνονται συγκοινωνούντα δοχεία, ο έρωτας φέρνει τη διάψευσή του, η φιλία την προδοσία της.
Μέσα από μια αφήγηση τεμαχισμένη και κινηματογραφική, με γρήγορους ρυθμούς και περιπαιχτική διάθεση, αλλά και με μια τρυφερή και ανθρώπινη ματιά, η Έρση Σωτηροπούλου μας δίνει ένα μοντέρνο, οραματικό μυθιστόρημα για την αποχαλίνωση του σύγχρονου κόσμου.

-->>Η περιληψη απο το ηλεκτρονικο βιβλιοπωλειο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ


Στο ζουμι τωρα: ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ τιμηθηκε με ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ και βραβειο απο το περιοδοκο "ΔΙΑΒΑΖΩ". ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ σταλθηκε το 2003 απο το Υπ. Πολιτισμου σε πολλες βιβλιοθηκες -μεταξυ αυτων και σε 29 σχολικες. ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ μηνυθηκε απο τον κ. Κ. Πλευρη ως ακαταλληλο αναγνωσμα.

Εκανε λοιπον αιτηση ασφαλιστικων μετρων και βρεθηκε ενας δικαστης ονοματι Δημητριος Γαβαλας να διαταξει την προσωπινη αποσυρση του βιβλιου με το σκεπτικο (γραμμενο σε 5 πυκνογραμμενες χειρογραφες σελιδες) οτι περιεχει πορνογραφικα και χυδαια κειμενα. Παραλληλα, στο ιδιο σκεπτικο, επιτιθεται στην Κρατικη Λογοτεχνικη Επιτροπη που το βραβευσε, αναλυει τις αποψεις του περι παιδαγωγικης, περι λογοκρισιας, καθως και περι εκπτωσης του θεσμου της οικογενειας, αναφεροντας οτι μπορουμε να δινουμε και σφαλιαρες στα παιδια μας.


Μετα απο το "μαθημα" του κ. δικαστου, τα λεγομενα του κ. Πλευρη, ο οποιος επιχαιρει και περιμενει την οριστικη αποσυρση του βιβλιου, ειναι αναμενομενα - απλες οδοντοκρεμες δηλαδη:
Κ. ΠΛΕΥΡΗΣ (ακριβης απομαγνητοφωνηση απο το δελτιο ειδησεων της ΕΤ1, προ ολιγου)-->>

«Ειναι αισχρο, εχει σεξουαλικες διηγησεις διεστραμμενων προσωπων, εχει ερωτες με ψυγεια, αναφερεται σε μαστουρες, αναφερεται σε δικεφαλα πεη και ειναι προστυχολόγον.»



-->> η γνωμη μου: Καλυτερη διαφημιση για το "Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές" δεν μπορουσε να γινει, μα την αληθεια! ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΙ ΠΟΣΟ τον κ. Πλευρη να υποβαλλει αγωγη;
[με ξερετε, τωρα θα με μαθετε πως εκφραζομαι;]

19 σχόλια:

cyrus είπε...

Ιδού και το σχετικό άρθρο της Ελευθεροτυπίας.

Αυτές οι ανοησίες εμπεριέχουν πάντοτε μια ισχυρή δόση ειρωνείας: να χρησιμοποιεί, ας πούμε, τη λέξη "προστυχολόγο" ο συγγραφέας του πιο πρόστυχου βιβλίου που έχει εκδοθεί τα τελευταία χρόνια -- ξέρεις, αυτό το αηδιαστικό έκτρωμα περί Εβραίων...

Rodia είπε...

Το ειδα το αρθρο, μολις πριν λιγο στο buzz.
Αυτο που με ανησυχει ειναι η σταση ορισμενων δικαστων.
Ισως επειδη θελουν να κρατουν "ισες αποστασεις"..; Υπαρχουν ισες αποστασεις μεταξυ θυτων και θυματων; τι να υποθεσει κανεις... ΦΡΙΚΗ

ανεστης είπε...

Δικέφαλα πέη;
Άντε ρε, το κατάλαβα, για τους Μπαοκτζήδες λέει... ή μήπως για την ΑΕΚ;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ρε συ το έμαθα. Και άντε χέσε τον ακροδεξιό τύπο. τι να πω για το δικαστή; Για το δε σκεπτικό του; Μιλάε εδώ έχουμε να κάνουμε μα κανονική ιερά εξέταση. Και η ιδέα περί πορνογραφίας και ότι τα παιδιά δεν πρέπει να τα διδάδσκονται; (και μετά μιλάμε για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση).

Rodia είπε...

Εμενα παντως με εξιταρησαν οι ερωτες με τα ψυγεια. Απαιχτο!

cyrus είπε...

Δείμε, ο ακατονόμαστος δεν είναι ο μόνος ακροδεξιός σ' αυτό τον τόπο.

Εξάλλου, τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν μόνο το "Λόλα, να ένα μήλο" και το "πάτερ ημών" -- αλλιώς θα κυλιστούν στο βούρκο της αμαρτωλής και ακόρεστης ακολασίας και θα λένε "ρε μαλάκα, κοίτα έναν imac, γαμάω, μιλάμε"...

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο για την ανάρτηση Ροδιά μου, το κράξιμο ακόμη και το ευγενικό κάνει πάντα καλό σε συνειδήσεις.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Αν εξαιρέσεις ότι συμφωνώ απολύτως με την παρατήρησή σου πως αυτό θα αποτελέσει τη καλύτερη διαφήμιση για το βιβλίο – ποιος είπε οτι οι φασίστες είναι έξυπνοι – κάτι τέτοια πρέπει να μας θυμίζουν πως δεν έχει κριθεί ακόμα αν θα καταντήσουμε ένα απολυταρχικό θεοκρατικό καθεστώς.

Αυτά να τα βλέπουν όσοι βρίσκουν τον Kαρατζαφέρη χαριτωμένο και ετοιμόλογο και εφυή και διάφορα άλλα αδιανόητα που ακούω από διάφορους υπεράνω πολιτικής …

Kαι στη Γερμανία βρεθήκαμε σε μια χώρα που συνεισέφερε στη παγκόσμια κουλτούρα να καίγονται βουνά τα βιβλία.

Αλλά γιατί να πάμε μακριά;

Ποιός θυμάτε τον Ψωμιάδη, τον εκλεγμένο με συντριπτική πλειοψηφία;

http://demasamere.blogspot.com/2007/03/blog-post_12.html

Rodia είπε...

Αχ, κυριε Ροΐδη μου, γιατι νομιζω οτι γραφω καυστικα;
..ευγενικο, ε.. χμ... κατι πρεπει να κανω γι αυτο!

Rodia είπε...

Δ_Μ_Ρ, μηπως ηθελες να γραψεις οτι δεν εχει κριθει αν και ποτε θα εξελθουμε απο το θεοκρατικο καθεστως;
..περι Πανικα, τι να πω, ειναι ΤΟ φαινομενο ο ανθρωπος. Εκφραζει τη βαθεια και πλερια(!!!) αντιφατικοτητα των ΕΛ..

Ανώνυμος είπε...

"-->> η γνωμη μου: Καλυτερη διαφημιση για το "Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές" δεν μπορουσε να γινει, μα την αληθεια! ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΙ ΠΟΣΟ τον κ. Πλευρη να υποβαλλει αγωγη;..."
------------------

Α , γειά σου !!!
Σήμερα το πρωί διάβασα γι αυτή την ιστορία στου Ροΐδη και ακριβώς αυτό θέλησα να του γράψω σαν σχόλιο . Μια αναπάντεχη απότομη δουλειά με απασχόλησε και όταν μετα από ώρα ξαναγύρισα στο πληκτρολόγιο , ξεχάστηκα και συνέχισα σε άλλα "ταξίδια" (ιστολόγια) ... Βρέθηκα εδώ και ... να , βλέπω την πρώτη μου σκέψη ... γραμμένη από εσένα .
Ήδη το έχω παραγγείλει τηλεφωνικά (την έχουμε αυτή τηην πολυτέλεια εδώ στην επαρχία) και θα μου το φέρουν το βιβλίο στον χώρο της δουλειας ...
Ακόμη θέλω να σου πω , πως στον περίγυρό μου υπάρχουν τουλάχιστον 10-15 άτομα , που αγοράζουν και διαβάζουν βιβλία , που θα τους πρότεινα ...ή που απλά , με βλέπουν να τα διαβάζω ... και το πιο σπουδαίο , οι περισσότεροι , είναι γονείς μικρών παιδιών , έξυπνοι , σύγχρονοι , προοδευτικοί .
Δε πα να ... βρωμάει η ... "μούχλα' ;... Εμείς μπορούμε απλά , να ... ανοίξουμε τα παράθυρα ...

Rodia είπε...

Καπου εγραψα Silia, οτι τα παιδια χρειαζονται φως και αερα, οπως τα λουλουδια... Ενημερωση δηλαδη και ελευθερια. Ολα τα αλλα -λογοκρισια, ελεγχος, στριμωγμα, κλπ- στραγγαλιζουν και διαστρεφουν την αναπτυξη τους.
Η προστασια ειναι διακριτικη πραξη και οχι καταπιεστικη.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έτσι, είναι φίλε, cyrusgeo. Μ¨ονο τη Λόλα και τίποτε άλλο.

Seagull είπε...

Ξεκίνησα να γράψω ένα σχόλιο (και) στη δική σου την ανάρτηση αυτή, όπως και σε άλλων που ασχολούνται με το ίδιο θέμα. Καθώς, όμως, διαπίστωσα πως το σχόλιό μου γινόταν ιδιαίτερα μακροσκελές και ουσιαστικά «αυτονομήθηκε», αποφάσισα, τελικά, να το αναρτήσω στο δικό μου ιστολόγιο, ως ιδιαίτερη ανάρτηση. Εν γνώσει, λοιπόν, του ότι δεν είναι και τόσο «κομψό» εκ μέρους μου να παραπέμπω σε δικές μου αναρτήσει, επίτρεψέ μου να το κάνω:
http://seagullstefanos.blogspot.com/2008/04/blog-post_19.html
Αν, παρ’ ελπίδα, κακίζεις και διαφωνείς με αυτή μου τη συμπεριφορά, ειλικρινά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να διαγράψεις το παρόν σχόλιό μου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σ’ ευχαριστώ που έγινε και η δική σου η ανάρτηση, αφορμή για να σκεφτώ, να προβληματιστώ και να καταλήξω(;) στο προαναφερθέν δικό μου κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

Το βιβλίο μπορεί να είναι υπέροχο, μοναδικό και ανεπανάληπτο.

Έχει βραβευτεί? Καμία αντίρρηση!

Και το 'Δύο φορές Έλληνας' του Μένη Κουμανταρέα έχει βραβευτεί.

Να το βάλουμε κι αυτό στις σχολικές βιβλιοθήκες?

Λέτε να βοηθήσει τα παιδιά, αυτές τις νεαρές και ευαίσθητες προσωπικότητες ν'αναπτυχθούν πνευματικά?

Ας κυκλοφορεί...
Όχι όμως στα σχολεία.

Ανώνυμος είπε...

KALA EXETE XASEI TO MYALO SAS? PROSTYXIES SE VIVLIO GIA PAIDAKIA? TOSO POLY KSEPESAME? GRAFTE OTI THELETE ALLA MHN PLASARETE VRAVEYVMENO STA PAIDIA ENA XYDAIO PORNOGRAFIMA!

KOINWNIA THS DEKARAS

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ... ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΨΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ; ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ; ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΟΝΝΕΑ ΤΟΤΕ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ!!!

Ανώνυμος είπε...

η απορία μου εξακολουθεί: πώς μπορεί κανείς να κάνει έρωτα με ψυγείο ;;; ;;;