Σελίδες

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ολίγον από παλιά συνέντευξη του Eric Rouleau


«Οταν οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στο πετρέλαιο, όπως στο Ιράκ, το Ιράν και τη Λιβύη, δημιουργούν έλλειμμα στην παραγωγή. Αρα, αυξάνουν έμμεσα την τιμή του πετρελαίου. Στην πετρελαϊκή κρίση του καλοκαιριού (σ.σ. μαλλον για το 1979 πρόκειται) πολύ λίγοι παρατήρησαν ότι μπλοκαρίστηκε το πετρέλαιο του Ιράκ, του Ιράν και της Λιβύης.
Αν δεν υπήρχαν κυρώσεις, δεν θα είχαμε πρόβλημα. Αρα, μπορούν να αυξήσουν το πετρέλαιο. Μπορούν και να το μειώσουν. Οι ΗΠΑ το καθορίζουν.

Επιπλέον, ορίζουν την τιμή του για όλες τις βιομηχανικές χώρες. Τα κράτη εξαρτώνται από την τιμή του πετρελαίου. Οι ΗΠΑ το λένε καθαρά: "Πουλάμε πετρέλαιο στα 25 δολλάρια". Γιατί στα 25; Αυτή η τιμή τους βολεύει. Οι αμερικανοί παραγωγοί δεν μπορούν να παράγουν πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή. Πρέπει λοιπόν να πληρώνουμε 25 δολλάρια. Αν ανέβει στα 35 δολλάρια, δυσανασχετούν και το ρίχνουν. Αν πέσει στα 10 δολλάρια, κανουν τα πάντα για να ανέβει. Οι οικονομίες μας εξαρτώνται από το πετρέλαιο, που ελέγχουν οι ΗΠΑ.

Ας πάρουμε το ευρώ. Το ευρώ έπεσε πολύ κι επενέβησαν οι ΗΠΑ για να ανέβει. Οχι πολύ, βέβαια, αφού βασιλιάς είναι το δολλάριο. Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο, είναι και το δολλάριο. Θέλουν κι ένα μικρό πρίγκηπα, το ευρώ. Το ευρώ δεν πρέπει να είναι αδύναμο, διότι δημιουργεί αρνητικές συνέπειες στην οικονομία των ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, το ευρώ θα είναι ισχυρό όταν το θελήσουν οι ΗΠΑ. Αν οι ΗΠΑ μας εγκαταλείψουν, το ευρώ θα πέσει κι άλλο. Βλέπεις, είναι μια μεγάλη δύναμη, δεν είναι άμεση ηγεμοσία.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της Σοβιετικής Ενωσης και των ΗΠΑ. Η ΕΣΣΔ επέβαλε με τη βία κομμουνιστικά καθεστώτα. Οι ΗΠΑ είχαν ένα στρατόπεδο στη Δύση, αλλά δεν επέβαλαν τίποτα. Ολα γίνονταν με αμοιβαία συνέναιση. Είναι μια πιο ισχυρή ηγεμονία, γιατί όταν παρήκμασε η ΕΣΣΔ τα άλλα καθεστώτα διαλύθηκαν. Υπάρχει λοιπόν ο θαυμασμός, η κυριαρχούσα ιδεολογία, αλλά και το δολλάριο, το πετρέλαιο, τα κοινά συμφέροντα.

Αρα, δεν θέλουμε να χωριστούμε από τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει ενότητα, όσο οι παραγωγικές ισχυρές χώρες, η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, κλπ, αποδέχονται την πολιτκή των ΗΠΑ. Θα γίνει όπως στο Κόσοβο, θα ακολουθούμε την πολιτική των ΗΠΑ, γιατί η Ευρώπη δεν έχει δική της πολιτική, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική.
________________________
ΣΗΜ.1. Eric Rouleau: Γάλλος δημοσιογράφος, πρώην πρέσβης της Γαλλίας στην Άγκυρα
ΣΗΜ.2. Αυτά ειπώθηκαν πριν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
ΣΗΜ.3. Η συνέντευξη αυτή μεταδόθηκε από το κανάλι της ΝΕΤ στις 18/6/2010, ενώ το copyright κατείχε η ΝΕΤ από το 2001, όπως αναφέρεται μετά τους τίτλους τέλους της εκπομπής.
ΣΗΜ.4. Επειδή βρήκα βιντεοσκοπημένο μόνο αυτό το κομμάτι απο τη συνέντευξη, δεν γνωρίζω σε ποια εκπομπή ανήκει.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι το κακό, ότι η Ευρώπη δεν έχει δικιά της πολιτική. Είναι υποχείριο των ΗΠΑ. Κι εμείς ελπίζουμε για καλύτερες μέρες. Άμα δε δώσουν τα αμερικανάκια το ΟΚ, άσπρη μέρα δε βλέπουμε...

Rodia είπε...

Ετσι ακριβώς. Δυστυχως.