Σελίδες

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Πού καπνίζουν στην Ε.Ε.


Είτε πλήρως είτε με εξαιρέσεις εφαρμόζονται στην Ε.Ε. οι αντικαπνιστικοί νόμοι. (μεταφορά απο εδώ)

Πολλές χώρες έχουν εξοβελίσει τον καπνό από τους κλειστούς δημόσιους χώρους, ενώ άλλες κλείνουν ακόμη το μάτι στους θεριακλήδες, προκειμένου να υπάρχει κίνηση στα μπαρ.

Στην Ισπανία, ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται από 1.1.2006 αλλά με πολλές εξαιρέσεις. Τα μπαρ διαχωρίζονται σε καπνιζόντων και μη, αλλά η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από 1.2.2011 θα εφαρμοστεί η πλήρης απαγόρευση με εξαίρεση τις φυλακές και τα ψυχιατρεία.

Στην Ελβετία σε ομοσπονδιακό επίπεδο έχουν υιοθετηθεί αντικαπνιστικά μέτρα, αλλά σε πολλά καντόνια επιτρέπεται το κάπνισμα σε ειδικά σχεδιασμένους χώρους, ενώ σε άλλα συνεχίζεται χωρίς περιορισμούς.

Η Γαλλία εισήγαγε νόμο τον Φεβρουάριο του 2007 για τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, ενώ τον Ιανουάριο του 2008 τα μέτρα επεκτάθηκαν και στα εστιατόρια και τα μπαρ. Ωστόσο, μπορούν να δημιουργηθούν κλειστοί χώροι μόνο για κάπνισμα, οι οποίοι πρέπει να διαθέτουν ειδικό εξαερισμό.

Στην Αυστρία από το 2009 τα μπαρ και τα ποτοπωλεία πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 50% του χώρου τους στους μη καπνιστές. Σε καταστήματα κάτω των 50 τ.μ. οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι καπνιζόντων ή όχι. Στα μπαρ μέχρι 80 τ.μ. ο επιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να τα μετατρέψει πλήρως σε καπνιζόντων.

Στην Αγγλία, το κάπνισμα απαγορεύεται πλήρως σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα μπαρ και τα εστιατόρια.
______________________
ΣΗΜ. Λέω να μετακομίσω κατά Αυστρία μεριά...

1 σχόλιο:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το θέμα είναι ότι εκεί που υπάρχει διαχωρισμός καπνιζόντων και μη, το τηρούν κι όχι όπως γίνεται εδώ. Ωστόσο, οι διαχωρισμοί αυτοί προέκυψαν επειδή οι απόλυτες απαγορεύσεις δεβ έβρισκαν αντίκρυσμα. Θυμίζω ότι στο Μόναχο ο εκεί μητροπολιτικός Δήμος υποχρεώθηκε να προσλάβει 50% προσωπικό για την καθαριότητα των πάρκων που είχαν γεμίσει από τσιγάρα και μπύρες...