Σελίδες

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

απο τον ΟΗΕ στο ΔΝΤ


Το τέλος του ψυχρού πολέμου και όλα τα απελευθερωτικά κινήματα που το συνόδεψαν άνοιξαν πολλούς νέους δρόμους ταυτόχρονα, που θα έδιναν λύση στα περισσότερα προβλήματά μας.

Πριν τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών, η διεθνής κοινότητα ήταν μια αφηρημένη ιδέα. Με την ίδρυση της διεθνούς οργάνωσης, αυτή η ιδέα έγινε πραγματικότητα. Ηταν ένα γιγάντιο άλμα για την πολιτική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ομως, ο αληθινός σκοπός θα γίνει εμφανής όταν τα κράτη θα σταματήσουν να καταφεύγουν σε απειλές και στη χρήση βίας μεταξύ τους, όταν θα διευθετηθούν τα ζητήματα με πνεύμα δικαιοσύνης και λογικής.

Η αληθινή σημασία του Οργανισμού θα φανεί όταν ο άνθρωπος θα πάψει να φοβάται την πυρηνική καταστροφή, όταν οι λαοί του κόσμου δεν θα βυθίζονται στην απελπισία που επιφέρει η φτώχεια και η άγνοια.

Το φως της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που εκπέμπουν τα Ηνωμένα Εθνη, είναι ένα φως για όλους τους λαούς του κόσμου. με τη στήριξη όλων μπορούμε να μετατρέψουμε τις αποτυχίες σε επιτυχίες. Με αφοσίωση και ένθερμη υποστήριξη, που τόσο ανάγκη έχουν οι σκοποί του Οργανισμού, τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να γίνουν η κινητήρια δύναμη της διεθνούς συνείδησης που τόσο χρειάζεται ο κόσμος μας.


Τα δε έφη Javier Pérez de Cuéllar, γεν. γραμματέας του ΟΗΕ 1981-1991
______________________
ΣΗΜ.1. ο ΟΗΕ ξκινησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, με πολλή ελπίδα, με τον πρώτο γεν. γραμματέα του -τον νορβηγό Trygve Halvdan Lie, 1946-1952. Δεύτερος γεν. γραμματέας, ο Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjold, που δεν τελείωσε τη θητεία του, μια και σκοτώθηκε σε ένα αμφιλεγόμενο αεροπορικό δυστύχημα κοντά στη Νότια Ροδεσία -τώρα Ζάμπια. Ηταν η εποχή που η Κατάγκα έβραζε, του αξέχαστου αγωνιστή Λουμούμπα, κλπ, τότε που παρουσιάστηκαν στη δημόσια σκηνή τα πρώτα σκιρτήματα για ελεύθερα αφρικανικά κράτη. Μετά, άρχισε να χαλά η μαγιονέζα. Ολο και βαθύτερα ο ΟΗΕ θα υποκλίνεται προς τα αφεντικά του κτιρίου που τον στεγάζει. Οι γεν. γραμματείς, πάντως, κράτησαν όσο μπορούσαν τα προσχήματα ώστε να διατηρούν την ελπίδα στον κόσμο. Δεν βγήκε κανένας μέχρι τώρα να αποκαλύψει ανοιχτά τα εμπόδια που μπαίνουν κάθε τρεις και λίγο στον κουτσουρεμένο του ρόλο. Τα ξέρουμε αυτά, δεν τα ξέρουμε;

ΣΗΜ.2. σήμερα, νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια διεύρυνση του ρόλου του ΟΗΕ, να μπορέσει να εκπληρώσει το βασικό του ρόλο, που δεν είναι αυτός που υποβάλλουν και εγκρίνουν οι ΗΠΑ. Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ. Η φτώχεια είναι ο παρών φόβος και όχι τα πυρηνικά. Η τρομολαγνεία βρήκε άλλους τρόπους να εκφράζεται -πιο άμεσους, πιο κοντά μας και για τούτο πιο αποτελεσματικά- και το ΔΝΤ δεν είναι ο άη Γιώργης, είναι ο Δράκος!

(σκέφτομαι πολλά, αλλά θέλω να τα σκεφτώ καλύτερα)

4 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα διαφωνήσω. Από την αρχή ο ΟΗΕ ήταν μία ένωση των υπερενισχυμένων κρατών-νικητών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Από μόνο του δικαίωμα veto μόνο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ιδίως στους 5 μόνιμους. Έτσι, από την αρχή όλα ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένα στην εξέλιξή τους.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και το ρόλο των ΗΠΑ και πόσες φορές άσκησαν veto εν αντιθέσει με άλλες χώρες. Και πόσες φορές υποχώρησαν όλοι μπροστά στα συμφέροντα μιας μεγάλης δύναμης (πχ κανείς δεν είπε τίποτα στη βρετανική επίθεση στην Αργεντινή για τα νησιά Φώκλαντ ή στις απελευθερωτικές συγκρούσεις Αλγερινών και Γάλλων κτλ).

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι Rodia, ο ΟΗΕ να λειτουργούσε έτσι όπως έπρεπε να λειτουργεί. Γιατί μερικές φορές δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Κι όλοι κάνουν την πάπια μπροστά στις ΗΠΑ, όπως λέει και ο δείμος του πολίτη.

Rodia είπε...

Βρε παιδια, το γραφω καθαρα: «σήμερα, νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια διεύρυνση του ρόλου του ΟΗΕ, να μπορέσει να εκπληρώσει το βασικό του ρόλο, που δεν είναι αυτός που υποβάλλουν και εγκρίνουν οι ΗΠΑ.»

αλλα δεν προτεινω νεο Οργανισμο, επειδη θα παρει χρονο να ξεκινησει κι αλλο τοσο χρονο μεχρι να μαθουμε τι καπνο φουμαρει.. Δεν συμφωνειτε δλδ με διεύρυνση του ΟΗΕ; Δεν βλεπετε οτι το ΔΝΤ θελει να παρει τη θεση του; μπρρρρρ

Τι αντιπροτεινετε;

Ανώνυμος είπε...

Rodia, απλώς σχολιάζουμε το γεγονός ότι ο ΟΗΕ είναι στην πραγματικότητα υποχείριο των μεγάλων δυνάμεων. Νομίζω ότι αυτή θα είναι και η μοίρα οποιουδήποτε άλλου οργανισμού, αν δεν τηρηθούν τα λεγόμενα του Javier Perez de Cuellar.
"Ομως, ο αληθινός σκοπός θα γίνει εμφανής όταν τα κράτη θα σταματήσουν να καταφεύγουν σε απειλές και στη χρήση βίας μεταξύ τους, όταν θα διευθετηθούν τα ζητήματα με πνεύμα δικαιοσύνης και λογικής."
Κι όσο τα αμερικανάκια κρατάνε τις μπόμπες τους έτοιμες για χρήση, και τα κοράκια που χειρίζονται την παγκόσμια οικονομία νομίζεις ότι κάτι μπορεί να αλλάξει; Μακάρι δηλαδή, αλλά κατά την άποψή μου, είναι πολύ δύσκολο.