Σελίδες

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Ομερτά, η "ηθική" που εκπνέει χάρη στο διαδίκτυο;


Ο όρος ομερτά (ιταλικά Omertà) είναι άγνωστης προελεύσεως. Απαντάται στις περιοχές Σικελία, Καλαβρία και Απουλία, όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία παρανόμων οργανώσεων (Μαφία). Ο όρος αποδίδεται με την έννοια της μη συνεργασίας με τις αρχές. Στην πραγματικότητα είναι ο Νόμος της σιωπής, που η παραβίασή του πρέπει να τιμωρηθεί με θάνατο. Σε συνάρτηση με το νόμο της σιωπής είναι και η σικελική παροιμία «όποιος δεν ακούει, δε βλέπει και δε μιλάει, ζει εκατό χρόνια».
Δες και εδώ-->> omertà -> ομερτά, κώδικας σιωπής, νόμος της σιωπής, συνωμοσία σιωπής

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες, πολιτιστικοί παράγοντες, πνευματικοί ταγοί, θρησκευτικοί άρχοντες, όλοι αυτοί -χωρίς σειρά προτεραιότητας- συνδέονται με μυστικούς τρόπους, τέτοιους ώστε να "κρατά" ο ένας τον άλλον (ή να "κρατιέται" ο ένας από τον άλλο) με τη μέθοδο του εκβιαστή: «αν κάνεις κάτι που δεν θέλω, θα σε εκθέσω».. σε ψηφοφόρους, πελάτες, Ε.Ε., κλπ κλπ.

Υποπτεύομαι ότι το σχοινί (ή αλυσίδα) που συνδέει αυτό το συρφετό είναι φτιαγμένο από (άρρωστο) σεξουαλικό υλικό. Από μια νοσηρή αντίληψη του σεξ, δλδ.
Τελευταίως, περνά από το νου μου η ιδέα ότι αυτά τα δεσμά της εγχώριας Ομερτά -του «Νόμου της Σιωπής»- όπου νά'ναι σπάνε. Χάρη στο διαδίκτυο και την ελεύθερη διάδοση της πληροφορίας. Δυστυχώς για την Ομερτά και ευτυχέστατα για το πόπολο.

6 σχόλια:

Χρονοστιβάδα είπε...

Μάλλον από δυο υλικά -εξίσου άρρωστα- είναι φτιαγμένο, Ροδιά μου... σεξ και χρήμα. Στο σχοινί του εκβιασμού, το ένα έχει στην άκρη του το άλλο.

Rodia είπε...

Γεια σου Χρονοστιβάδα :)
Μάλλον δεν κατάλαβες το νόημα και δεν μπορώ να το γράψω πιο... αναλυτικά!
Οχι, δεν είναι το χρήμα, αποδείχτηκε κιόλας αυτό: κούνησε κανείς τους (ισχυρούς πολιτικά ή/και θρησκευτικά) διαπλεκόμενους με χρήμα από τη θέση τους;

Χρονοστιβάδα είπε...

Να 'μαι και πάλι :-)
Ασφαλώς και δε μπορώ να γνωρίζω τι είχες στο μυαλό σου (... κι εφόσον δε μπορείς να το αναλύσεις, δε θα μάθω ποτέ) :-) Όμως, καμία περίπτωση σεξουαλικού εκβιασμού απ' όσες είδαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας -στην Ελλάδα και αλλού- και μπόρεσα να φέρω στο δικό μου, δεν ήταν ασύνδετη με το χρήμα. Ας το τοποθετήσουμε λοιπόν, στη "σφαίρα των απολαύσεων" -υλικών και σαρκικών- για να αλληλοκατανοηθούμε :-)

Μαύρος Γάτος είπε...

¨Εχω ακούσει πολλά, αλλά δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία σου Μαρίνα μου - η Ομερτά σπαει μόνο εκ των έξω, και "έξω"... δεν υπάρχει...

πολλά φιλιά

Rodia είπε...

Λεω, Μίλτο μου, μήπως βοηθήσει η ανωνυμία στο διαδίκτυο...

φιλιά επίσης :)

Μαύρος Γάτος είπε...

Ποιά ανωνυμία στο διαδίκτυο;;;

Πάει αυτή....


http://mavrosgatos.blogspot.com/2009/06/blog-post_30.html