Σελίδες

Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας


-->> Από τις πρώτες μέρες της ζωής του το παιδί έχει μια πρωταρχική ανάγκη να το αναγνωρίζουν και να το σέβονται γι αυτό που είναι πραγματικά κάθε συγκεκριμένη στιγμή.

-->> Οταν λέμε «γι αυτό που είναι πραγματικά κάθε συγκεκριμένη στιγμή», αναφερόμαστε στα συναισθήματα και στις αισθητηριακές αντιλήψεις του παιδιού, καθώς και στον τρόπο που εκφράζονται από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής του.

-->> Μέσα σε μια ατμόσφαιρα σεβασμού και ανεκτικότητας για τα συναισθήματά του, το παιδί -στη φάση του αποχωρισμού- θα μπορέσει προοδευτικά να αποστασιοποιηθεί από τη συμβιωτική σχέση με τη μητέρα του και να κάνει τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση της εξατομίκευσης και της αυτονομίας.

_______________
Από το βιβλίο της Alice Miller "Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας", εκδ. ΡΟΕΣ, το οποίο συνιστώ χωρίς επιφυλάξεις: είναι χρήσιμο να διαβαστεί τουλάχιστον μια φορά!
Δίνει "απαντήσεις" ακόμα και για τη συσσωρευμένη κρατικοκοινωνική βία, σε όποιον εμβαθύνει στα νοήματα και δεν σταθεί στην επιφάνεια του γραπτού, δηλαδή, στον αναγνώστη που θα αφήσει τη φαντασια του να περάσει και πίσω από τις γραμμές...

3 σχόλια:

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Αν ξέραμε πόσο μεγάλη σημασία έχει ο πρώτος χρόνος στην ζωή ενός ανθρώπου για την βιοψυχοκοινωνική θεμελίωση της ύπαρξής του, θα επενδύαμε αφειδώς στους μελλοντικούς γονείς.
Πόσους αχάιδευτους γνωρίσαμε που μας καταδυνάστευσαν, πόσους φοβικούς, πόσους ανθρώπους που επικεντρώνουν το κακό στο πρόσωπο του άλλου…με αιτία συνήθως τις παιδικές εμπειρίες του υποσυνείδητου.
Πολύ καλό βιβλίο…όντως αξίζει να διαβαστεί. Κυρίως γιατί δεν καθηκοντολογεί, απλά εξηγεί σε βάθος.

Sophia είπε...

Α, ωραία, θα κάνω μια μαζική παραγγελία για τους γονείς των παιδιών στο σχολείο, μπας και πάρουν πρέφα και σώσουμε κανένα πιτσιρίκι από την μελλοντική κατάθλιψη και την ψυχασθένεια!!!
(Εμένα πάντως, η φυλακή της παιδικής μου ηλικίας, από την οποία δραπέτευσα με διαστημόπλοιο άμεσα, ήταν το κέντημα!!!)
;-P

ο δείμος του πολίτη είπε...

Υπέροχο μπουκέτο. ό,τι πρέπει για την ανοιξιάτικη αρχιμηνιά.