Σελίδες

Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017

15. Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΗΠΑ (Second Bank of the U.S.)

 
Ενα μόνο χρόνο μετά την μάχη του Βατερλό και την εικαζόμενη ανάληψη της εξουσίας της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας από τους Ρόθτσιλντ, το Αμερικανικό Κοινοβούλιο ψήφισε ένα νομοσχέδιο που επέτρεπε ακόμα μία ιδιωτική Κεντρική Τράπεζα. 
 
Η Τράπεζα ονομάστηκε “Η Δεύτερη Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών”. Το σχέδιο της νέας Τράπεζας ήταν αντίγραφο των προηγουμένων κεντρικών Τραπεζών. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ήταν κάτοχος του 20% των μετοχών.
 
Φυσικά, το ομοσπονδιακό μερίδιο πληρώθηκε από το Υπουργείο των Οικονομικών στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας. Στη συνέχεια, μέσω του μαγικού τρόπου κλασματικού δανεισμού αποθεματικών, μεταφέρθηκε σε δάνεια σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι στη συνέχεια αγόρασαν το υπόλοιπο 80% των μετοχών της Τράπεζας.
 
Οπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, οι μεγαλύτεροι μέτοχοι δεν έγιναν γνωστοί. Είναι όμως γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος, περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των μετοχών, πουλήθηκε σε μη Αμερικανούς.
 
Οπως ένας παρατηρητής το έθεσε:
  • “Δεν υπάρχει καμία απολύτως υπερβολή, αν πεις ότι η Δεύτερη Τράπεζα των ΗΠΑ ήταν τόσο βαθειά ριζωμένη στην Βρετανία όσο ήταν στην Αμερική.”
Το 1816 λοιπόν, μερικοί συντάκτες ανέφεραν ότι οι Ρόθτσιλντς είχαν πάρει τον έλεγχο της Τράπεζας της Αγγλίας και υποστήριζαν επίσης την νέα ιδιωτική κεντρική Τράπεζα στην Αμερική. 
 
(από περίπου 1:00’:28’’ μέχρι το 1:01’:47’’)

Δεν υπάρχουν σχόλια: