Σελίδες

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

10. ΤΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (The Constitutional Convention)


Το 1787 οι αρχηγοί των αποικιών συγκεντρώθηκαν στη Φιλαδέλφεια για να αντικαταστήσουν και τροποποιήσουν τα προβληματικά άρθρα της Χάρτας της Ενωσης. Οπως έχει ήδη αναφερθεί, ο Τόμας Τζέφερσον και ο Τζέιμς Μάντισον, αμετάπειστοι και οι δύο, εναντιώνονταν στη δημιουργία μιας ιδιωτικής κεντρικής Τράπεζας, επειδή είχαν αντιληφθεί τα προβλήματα που δημιούργησε η Τράπεζα της Αγγλίας.
Δεν ήθελαν τίποτε από αυτά και, όπως το έθεσε αργότερα ο Τζέφερσον:
  • “Αν ο Αμερικανικός λαός επιτρέψει ποτέ στις ιδιωτικές τράπεζες να ελέγχουν την έκδοση του νομίσματός του, πρώτα με τον πληθωρισμό και ύστερα με τον αποπληθωρισμό, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις που θα αναπτυχθούν γύρω από αυτές θα αποστερήσουν τον λαό από την περιουσία του, μέχρι που τα παιδιά του θα ξυπνήσουν άστεγα σε μια ήπειρο που κατέκτησαν οι πατεράδες τους.”
Κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης πάνω στο μελλοντικό νομισματικό σύστημα, άλλος ένας από τους ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Γκάβενορ Μόρρις, γνώριζε πολύ καλά τα κίνητρα των ιδιοκτητών της Τράπεζας της Βορείου Αμερικής. Ηταν επικεφαλής της Επιτροπής που συνέταξε το τελικό Σχέδιο του Συντάγματος. Ο Γκ. Μόρρις γνώριζε πολύ καλά τα κίνητρα της Τράπεζας.

Μαζί με το παλιό αφεντικό τους, τον Ρόμπερτ Μόρρις, ο Γκάβενορ Μόρρις και ο Αλεξάντερ Χάμιλτον ήταν οι μόνοι που είχαν παρουσιάσει το αρχικό σχέδιο για την Τράπεζα της Βορείου Αμερικής στο ηπειρωτικό Κογκρέσο κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της Επανάστασης.
Σε μια επιστολή που έγραψε στον Τζέιμς Μάντισον στις 2 Ιουλίου 1787, αποκάλυψε τί πραγματικά συνέβαινε:

  • “Οι πλούσιοι θα παλέψουν για την επικράτηση της κυριαρχίας τους και την υποδούλωση των υπολοίπων. Ετσι κάνουν πάντα και έτσι θέλουν να γίνεται… Το αποτέλεσμα εδώ θα είναι το ίδιο με αλλού, αν δεν τους κρατήσουμε (με τη δύναμη) της κυβέρνησης στο αρμόζον γι αυτούς πεδίο δράσης.”
Παρά την αποσκίρτηση του Γκάβενορ Μόρρις από τις τάξεις της Τράπεζας, ο Χάμιλτον, ο Ρόμπερτ Μόρρις και ο Τόμας Γουάιλλινγκ, μαζί με τους ευρωπαίους τραπεζίτες υποστηρικτές τους, δεν επρόκειτο να υποχωρήσουν.
Κατάφεραν να πείσουν το μεγαλύτερο μέρος των αντιπροσώπων στο Συντακτικό Συνέδριο να μην εγκρίνει στο Κογκρέσο τη δυνατότητα να εκδίδει χαρτονόμισμα.

Οι περισσότεροι αντιπρόσωποι παράπαιαν ακόμα από τον τεράστιο πληθωρισμό, που προκάλεσαν τα χαρτονομίσματα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Είχαν ξεχάσει το πόσο καλά είχε δουλέψει το αποικιακό χαρτονόμισμα πριν τον πόλεμο. Η Τράπεζα της Αγγλίας όμως, δεν το είχε ξεχάσει.

Οι Αργυραμοιβοί δεν δεχόντουσαν την πιθανότητα η Αμερική να εκδώσει το δικό της χαρτονόμισμα ξανά. Ετσι, το Σύνταγμα παραμένει σιωπηλό σε αυτό το σημείο. Αυτό το ελάττωμα άφησε την πόρτα ορθάνοιχτη στους Αργυραμοιβούς, ακριβώς όπως το είχαν αυτοί σχεδιάσει.
 

(από περίπου 42’:21’’ μέχρι το 45’:11’’)

Δεν υπάρχουν σχόλια: