Σελίδες

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

13. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ (Death of the First Bank)


To 1811, μια πρόταση νόμου κατατέθηκε στο Κογκρέσο, για την ανανέωση της Σύμβασης της Τράπεζας των ΗΠΑ. Η δημόσια συζήτηση προέκυψε “καυτή” και τα μέλη του νομοθετικού σώματος από την Πενσυλβάνια και την Βιρτζίνια κατέθεσαν ψηφίσματα που απαιτούσαν από το Κογκρέσο να “σκοτώσει” την Τράπεζα.
 
Σύσσωμος ο Τύπος της εποχής επιτέθηκε ανοιχτά στην Τράπεζα, αποκαλώντας την “μια μεγάλη απάτη”, “αρπακτικό όρνεο”, “οχιά” και “κόμπρα”. Μακάρι να είχαμε ξανά ανεξάρτητο Τύπο στην Αμερική!
 
Ενα μέλος του Κογκρέσου, ονόματι Π. Μπ. Πόρτερ, επιτέθηκε στην Τράπεζα από το βήμα του Κογκρέσου, προειδοποιώντας προφητικά ότι αν ανανεωνόταν η Σύμβαση της Τράπεζας, το Κογκρέσο “θα είχε τοποθετήσει στο στήθος του Συντάγματος μια οχιά, που κάποια μέρα θα δάγκωνε στην καρδιά τις ελευθερίες αυτής της χώρας.”
 
Το μέλλον φαινόταν δυσοίωνο για την Τράπεζα. Κάποιοι συγγραφείς αναφέρουν ότι ο Νάθαν Ρόθτσιλντ προειδοποίησε (!!!) ότι οι ΗΠΑ θα βρεθούν μπλεγμένες στον πιο καταστροφικό πόλεμο αν δεν ανανεωνόταν η Σύμβαση της Τράπεζας.
Αλλά αυτή η δήλωση δεν ήταν αρκετή. Οταν καθάρισε η ατμόσφαιρα, η πρόταση νόμου για την ανανέωση της Σύμβασης έχασε για μία μόλις ψήφο στη Βουλή και βρέθηκε σε αδιέξοδο (ισοπαλία) στη Γερουσία. 
 
Τέταρτος Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τζέιμς Μάντισον και βρισκόταν στη θέση του, στο λευκό Οίκο. Θυμηθείτε ότι ο Μάντισον ήταν ένας “αφοσιωμένος” αντίπαλος της Τράπεζας.
 
Ο Αντιπρόεδρός του, Τζορτζ Κλίντον, έσπασε την ισοπαλία στη Γερουσία και έστειλε την Τράπεζα στη λήθη. 
 
Μέσα σε πέντε μήνες, όπως είχε προαναγγείλει ο Ρόθτσιλντ, η Αγγλία επιτέθηκε στις ΗΠΑ και ξεκίνησε ο πόλεμος του 1812. Οι Βρετανοί όμως ήταν απασχολημένοι ακόμα πολεμώντας τον Ναπολέοντα και ο πόλεμος τελείωσε -κατόπιν συμφωνίας- με ισοπαλία το 1814. 
 
Αν και οι Αργυραμοιβοί βρέθηκαν πρόσκαιρα στο καναβάτσο, κάθε άλλο παρά είχαν ηττηθεί. Τους πήρε μόλις δύο χρόνια για να εμφανίσουν μια τέταρτη ιδιωτική Κεντρική Τράπεζα και αυτή ήταν μεγαλύτερη και ισχυρότερη από ποτέ. 
 
(από περίπου 52’:16’’ μέχρι το 54’:21’’)

Δεν υπάρχουν σχόλια: