Σελίδες

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Ο καθηγητής κ. Γιώργος Κασιμάτης για τη Δανειακή Σύμβαση -1/3


Μάθετε τα πάντα για τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα: στο www.radio9.gr
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης αναλύει παράγραφο προς παράγραφο τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα πέρυσι τον Μάιο και τη δένει χειροπόδαρα...
Μεταξύ άλλων, μ' αυτή τη δανειακή σύμβαση η Ελλάδα παραιτήθηκε ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ και ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ από κάθε ασυλία που της παρείχε η εθνική της κυριαρχία.
Ποιος την υπέγραψε;
Ποιος τη συνέταξε;
Τι άλλο προβλέπει;

Απομαγνητοφώνηση του πρώτου video, που ανέβηκε από το Radio9gr στις 12 Μαΐου 2011 στο youtube:

Δημ/φος: Μετά την υπογραφή αυτής της Δανειακής Σύμβασης, η Ελλάδα παραμένει ανεξάρτητο κράτος;
Γ.Κασιμάτης: Νομίζω ότι, όπως θα δούμε και παρακάτω, η Ελλάδα πλέον δεν είναι ανεξάρτητη με βάση αυτή τη Σύμβαση. Και όχι μόνο δεν είναι ανεξάρτητη στην εξωτερικη πολιτική, διότι της δεσμεύεται η εθνική κυριαρχία, αλλά και στην οικονομική πολιτική λόγω της δέσμευσης της εθνικής περιουσίας.
Δημ/φος: Ο Γιώργος Κασιμάτης είναι εκ των κορυφαίων καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου της χώρας. Διετέλεσε πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Συνταγματικού Δικαίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου και, βέβαια, υπήρξε διευθυντής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού και νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού από το 1981 ως το 1988. Ο άνθρωπος έχει διαβάσει κι έχει διαβάσει δανειακές συμβάσεις. Σαν και τη δική μας όμως, καμμία.
Εσείς, αφού την έχετε διαβάσει και την έχετε αναλύσει, θα την υπογράφατε αυτή τη Δανειακή Σύμβαση;
Γ.Κασιμάτης: Εγώ έχω πει ότι, όταν είδα τον όρο της παραίτησης από την εθνική κυριαρχία, τον πρώτον όρο που είδα, δεν πίστευα στα μάτια μου, διότι δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.. τέτοιος όρος δεν έχει μπει ποτέ σε διεθνή σύμβαση.. και έχω πει επανειλλημμένως ότι ένας τέτοιος όρος δεν υπογράφεται ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο.
Δημ/φος: Κατ' αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εδώ κι ένα χρόνο, στην Ελλάδα ζούμε μια εικονική πραγματικότητα. Ολοι μιλάμε για το Μνημόνιο. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι, και κατ' επέκταση όλοι, μιλάμε για το Μνημόνιο: το Μνημόνιο είναι καλό, το Μνημόνιο είναι κακό, το Μνημόνιο είναι αναγκαίο... Μα το Μνημόνιο είναι ένα δευτερεύουσας σημασίας κείμενο, που απλά περιέχει τους όρους εφαρμογής της Δανειακής Σύμβασης. Προσέξτε το: η Δανειακή Σύμβαση δένει την Ελλάδα χειροπόδαρα, η Δανειακή Σύμβαση περιλαμβανει όλες τις υποχωρήσεις και τις δεσμεύσεις της χώρας, η Δανειακή Σύμβαση είναι διαφορετικό κείμενο από αυτό του Μνημονίου. Κι ενώ το Μνημόνιο -μέρος του Μνημονίου, συγκεκριμένα- πήγε στη Βουλή και ψηφίστηκε κι έγινε Νόμος του Κράτους, το κείμενο της Δανειακής Σύμβασης, το μείζον, έχει μείνει στο σκοτάδι. «Μα», θα ρωτήσει κάποιος, «πώς τέθηκε σε ισχύ αν δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή;» Γιατί λίγες μέρες μετά την υπογραφή αυτών των συμβάσεων...
Γ.Κασιμάτης: Εδημοσιεύθηκε ένας νέος Νόμος -ο 3547- τον οποίο κανείς δεν τον αναφέρει, και ο οποίος έδωσε την εξουσιοδότηση στον υπουργό οικονομικών να υπογράφει για την Ελλάδα.. αυτό επικρίθηκε σε μεγάλη έκταση.. δεν αναφέρει όμως κανείς ότι είχε και μια άλλη διάταξη, η οποία παραβίαζε το πολίτευμα της Ελλάδος. παραβίαζε, δηλαδή, το εξής: ορίζει ο 3547 ότι δεν απαιτείται κύρωση των συμβάσεων από την Βουλή. Ηρθε δηλαδή ένας απλός νόμος να καταργήσει το Σύνταγμα.
Δημ/φος: Γίνεται αυτό από τη...;
Γ.Κασιμάτης: Οχι, είναι αντισυνταγματικό, βέβαια.
Δημ/φος: Ο νόμος, να καταργήσει το Σύνταγμα...;
Γ.Κασιμάτης: Είναι πρωτοφανές αυτό: να έρθει νόμος και ρητές διατάξεις του Συντάγματος και του Διεθνούς Δικαίου.. γιατί πρέπει να σας πω ότι το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλει και αυτό να επικυρωθούν οι συμβάσεις από το αρμόδιο όργανο του Κράτους, που σε μας είναι η Βουλή.
Δημ/φος: Μάλιστα.. Αρα, εγώ ο κακοπροαίρετος, θα συμπεράνω από αυτά που μας λέτε ότι για κάποιο λόγο ήθελαν να μη διαβάσει ο πολυς κόσμος.. μάλλον η ολομέλεια της Βουλής να μην ενημερωθεί για το κείμενο της Σύμβασης της Δανειακής διευκόλυνσης...
Γ.Κασιμάτης: Ακριβώς. Αυτό είναι μία μεθόδευση, σε συνεννόηση προφανώς, όπως βγαίνει από τα στοιχεία της όλης ιστορίας αυτού του πράγματος, σε συνεννόηση της κυβέρνησης με τους δεκαέξι δανειστές μας και με το ΔΝΤ, ότι.. να το κάνουμε έτσι που να νομίζει μεν κανείς ότι πέρασε από τη Βουλή, αλλά δεν θα περάσει και δεν θα το ξέρει κανείς το τί γίνεται.
Δημ/φος: Μάλιστα..
Γ.Κασιμάτης: Και αυτή τη γραμμή, δυστυχώς, την έχουν δώσει προφανώς και στα μεγάλα ΜΜΕ, διότι μέχρι σήμερα κανένα Μέσο δεν θέλησε να πει ούτε καν το όνομα της Σύμβασης δανειοδότησης.. της Δανειακής διευκόλυνσης, που δένει την Ελλάδα χειροπόδαρα. Αναφέρουν όλοι "Μνημόνιο". Οτι υπάρχει αυτή η Σύμβαση, δεν το ξέρει ο ελληνικός λαός.
Δημ/φος: Οι βουλευτές μας.. Θεωρείτε δηλαδή, ότι το μεγάλο μέρος των ελλήνων βουλευτών μας δεν την έχει διαβάσει.
Γ.Κασιμάτης: Εγώ πιστεύω ότι, ενώ είχε κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή -εκεί την βρήκα κι εγώ- το μεγαλύτερο μέρος, από ότι έχω διαπιστώσει με προσωπικές συζητήσεις, δεν την έχει διαβάσει. Και όχι μόνο αυτό.. και υπουργοί πιστεύω ότι δεν την έχουν διαβάσει.
Δημ/φος: Και υπουργοί δεν την έχουν διαβάσει!
Γ.Κασιμάτης: Και υπουργοί δεν την έχουν διαβάσει.. όχι..
Δημ/φος: Να τη δούμε αναλυτικά.. Αλλά, πριν τη δούμε..
Γ.Κασιμάτης: Αλλά εάν την έχουν διαβάσει και δεν μιλάνε, είναι βέβαια -ξέρω'γώ- συνένοχοι 100%.. Τώρα, εάν δεν την έχουν διαβάσει, είναι μια αμέλεια πάλι απαράδεκτη.
Δημ/φος: Αρα, τα θέματά μας είναι δύο: κατ' αρχάς τί λέει η Δανειακή Σύμβαση και κατά δεύτερο γιατί δεν την έχουμε μάθει. Ο Γιώργος Κασιμάτης είναι ίσως ο πρώτος έλληνας πολίτης που αναζήτησε τη Σύμβαση Δανειακής διευκόλυνσης, όπως λέγεται.
Γ.Κασιμάτης: Οταν είδα στην εφημερίδα -ήμουν σε διακοπές στα Κύθηρα, στο νησί μου- είδα για την στήριξη αυτή της Ευρώπης, λέω κάποια σύμβαση διεθνής θα πρέπει να έχει υπογραφεί. Ηρθα στην Αθήνα λοιπόν, και απευθύνθηκα στον φυσικό φορέα αυτών των συμβάσεων των διεθνών: στο υπουργείο Εξωτερικών.
Δημ/φος: Α, δεν ξέρατε πού να ψάξετε κι εσείς.. είστε ο πρώτος έλληνας που λέει "κατσε να δω τι λέει αυτή η σύμβαση"..
Γ.Κασιμάτης: Ναι, ναι.. Επήγα λοιπόν.. τηλεφώνησα στην αρμόδια Διεύθυνση που έχει τις διεθνείς συμβάσεις της χώρας με ξένα κράτη και λέω «κύριε διευθυντά, θα ήθελα να έχω ένα αντίγραφο των συμβάσεων δανείου που υπόγραψε η Ελλάδα», κ.τ.λ. Μου λέει «κύριε Κασιμάτη, δυστυχώς δεν έχουμε εμείς τίποτα, διότι εμείς έχουμε παρακαμφθεί. Δεν υπάρχει στο υπουργείο Εξωτερικών κανένα κείμενο, ούτε έχω δει κανένα κείμενο». Ε, έκλεισα το τηλέφωνο.. Λέω, πού αλλού να ψάξω;.. Σκέφθηκα: λογικώς, θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή.. και επήγα στο τμήμα Εντύπων της Βουλής και ρώτησα.. λέω «Θέλω το έντυπο του Μνημονίου», έτσι το είπα. Λέει «ευχαρίστως» και μου δίνει το Νόμο 3845, που είναι αυτό το άνευ νομικής δεσμεύσεως επισυνημμένο κομμάτι -κομμάτι!- του Μνημονίου. Τους είπα λοιπόν ότι εγώ δεν θέλω αυτό, αυτό τό'χω, το είδα στις εφημερίδες και το ξέρω. Θέλω αυτά που υπέγραψε η κυβέρνηση.. κάπου πρέπει να υπάρχουν τα κείμενα υπογραφών, κάπου πρέπει να έπεσαν υπογραφές και από τις δεκαέξι χώρες.. Ε, με χαμόγελο μου λέει «καταλαβαίνω τί θέλετε» και λέει «περιμένετε» και επήγε στο αρχείο της αρμόδιας Επιτροπής και μου έφερε το πακέτο του κυρωτικού Νόμου με όλη τη Σύμβαση στ' αγγλικά και στα ελληνικά κι έτσι επληροφορήθηκα αυτό το πράγμα.
Δημ/φος: Ερώτηση: δεν θά'πρεπε να έχει τυπωμένο.. Δηλαδή, θέλω απο τους έλληνες βουλευτές να είχαν την ίδια αγωνία με τον Κασιμάτη και να είχαν πάει στο ίδιο γκισσέ, να πουν στην υπάλληλο «φέρε μου εκτυπωμένο το κείμενο της Δανειακής Σύμβασης»..
Γ.Κασιμάτης: Βέβαια.. Εγώ θά'λεγα..
Δημ/φος: Δεν το είχε ζητήσει κανείς πριν απο σας το κείμενο;..
Γ.Κασιμάτης: Πιστεύω όχι. Αλλά εγώ θα έλεγα ακόμα περισσότερα.. ότι θα έπρεπε αμέσως, απο την επομένη των συμβασεων, θα έπρεπε να υπάρχει ερώτηση στη Βουλή από τα κόμματα -ή αξίωση από τα κόμματα- επίσημη: «κύριοι, να μοιραστεί η Σύμβαση».
Δημ/φος: Να έρθει στην Ολομέλεια.
Γ.Κασιμάτης: Ναι.. ή έστω να μη το λέγαν έτσι αν δεν θέλανε να γίνει.. αλλά να μας μοιράσετε να δούμε τί υπογράψατε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: