Σελίδες

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

η Βιωσιμότητα του Χρέους και άλλα παραμύθια


Αναρωτήθηκες άραγε, καλέ/ή μου φίλε/η, γιατί όλοι κόπτονται περί της "βιωσιμότητας" του χρέους; Σκέφτηκες τί εστί "βιωσιμότητα" και γιατί το επάρατο χρέος, αντί να εξοφληθεί να πάει στα κομμάτια πρέπει να γίνει βιώσιμο; Βιώσιμος, που σημαίνει "δυνάμενος να ζήσει", "άξιος να ζήσει" και "βιωσιμότητα" που σημαίνει την ικανότητα ενός ζώντος οργανισμού να συνεχίσει τη ζωή του, να παραμένει ζωντανός.

Μεταφορικά, το λέμε και για μια κυβέρνηση, π.χ. "βιώσιμη κυβέρνηση". Οταν μια κυβέρνηση ακροβατεί ή/και σέρνεται, αλλά δεν πέφτει, είναι απλώς μια βιώσιμη κυβέρνηση. Ετσι και το χρέος είναι βιώσιμο όταν εξακολουθεί να υπάρχει, αν και θα μπορούσε να εξοφληθεί ή/και να καταργηθεί, να πάψει υφιστάμενο δηλαδή. Εδώ μας έχουν λοιπόν οι κύριοι εταίροι και φίλοι μας της Ενωμενης Ευρώπης και της Ζώνης του Ευρώ. Θέλουν να χρωστάμε στον αιώνα τον άπαντα, αυτά που έχουμε ήδη ξεπληρώσει και με το παραπάνω και αν διαφωνεί κάποιος ας τα λογαριάσει τεσπα να μας τα τρίψει στη μούρη τα χρέη.

Μέχρι να γίνει ο λογαριασμός και ο συμψηφισμός (γιατί έχουμε να λαβαίνουμε κιόλας, δεν χρωστάμε μονάχα) τότε να δεχτώ να δώσω και τα νταντελένια πετσετάκια του καναπέ για να ξοφλήσω. Δεν μας λένε όμως, όλα είναι επτασφράγιστα μυστικά στους οικονομικούς κύκλους της βιωσιμότητας, της επιλεκτικότητας, της ελεγχόμενης επιμήκυνσης. Ενας χορός λέξεων γύρω από την απαγορευμένη λέξη "χρεοκοπία", την οποία ο κ. Τρισέ δεν θέλει να ακούει, λες και θα σβηστεί από τα λεξικά αν πάψει να αναπαράγεται ηχητικά.

Για την ώρα, δες προσεκτικά ένα βίδεον που εξηγεί μερικά πραγματάκια. Βρισκόταν απο πέρσι το Σεπτέμβρη στο διαδίκτυο, αλλά μόλις πριν απο λίγο το ανακάλυψα.

Η ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ [Greek subtitle]



http://youtu.be/WJIgcs1hTnQ

Μετά, μπορείς να κάνει μια επανάληψη της σειράς 5 επεισοδίων του Money As Debt, πάλι με ελληνικούς υπότιτλους. Χρειάζεται λίγο περισσότερος εγκεφαλικός κόπος για να μπει κανείς στα δαιδαλώδη μονοπάτια της σκέψης των ασπόνδυλων, αλλά αξίζει τον κόπο να μαθουμε τον τρόπο με τον οποίο το χρήμα βασίζεται σήμερα στο χρέος.

Μόνο οι φτωχοί και οι αδύναμοι πληρώνουν, οι μεγάλοι και δυνατοί χρωστούν! Εδώ ακριβώς κρύβεται και το μυστικό της ελληνικής οικονομίας: είναι αδιανόητο να συναγωνίζεται μια μικρούτσικη χώρα (σαν την Ελλαδίτσα μας) μια κοτζάμ υπερδύναμη στα χρέη! Κρατάμε ένα φοβερό όπλο, που προσπαθούμε να απασφαλίσουμε. Βλακεία; Ξεπούλημα; Πες το όπως θες.
(συνεχίζεται όταν εχω κεφια)

3 σχόλια:

pølsemannen είπε...

"Θέλουν να χρωστάμε στον αιώνα τον άπαντα"

Έλα γεια σου.

Αν δεν χρωστάς πώς θα σου λένε τι να κάνεις;

Tryphon Odin είπε...

το collateral debt obligation είναι μια ενυπόθηκη υποχρέωση έναντι χρέους, η έννοια της βιωσιμότητας του χρέους σχετίζεται με ένα κλάσμα debt-to-GDP ratio. το σχέδιο Marshall που συζητιέται μάλλον μας γυρίζει 60 και πλέον χρόνια πίσω, η γενιά του πολυτεχνίου μάλλον περισσότερο κακό μας έκανε, παρά καλό...παλινδρομήσαμε πιο πίσω και από την χούντα και από το 1960 που τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου είχαν επιτόκιο όσο και το σημερινό 4,60% (όσο δανείστηκε πριν μερικές μέρες το ελληνικό δημόσιο)

the elf at bay είπε...

Ξεπούλημα.