Σελίδες

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

οι αντιρατσιστές

Ψάχνομαι τον τελευταιο καιρο, μη τυχον και ο ρατσισμος εχει παρεισφρύσει μέσα μου στα κρυφά και στα μουλωχτά και δεν σηκώνω παντιέρες ούτε λιστάρω πόσους φίλους εβραίους έχω και πόσους μαύρους και πόσους νοτιασιάτες και πόσους κίτρινους και πόσους ινδούς. Γιατί; Επειδή ακούω/διαβαζω να ξεσπαθώνουν τόσοι πολλοί συμπολίτες μου στο διαδίκτυο εναντίον του ρατσισμού. Τι τους έπιασε τεσπα; Μύγα τους ετσίμπησε στα ξαφνικα; Εκεί όπου εσκεφτόμουν το λοιπόν, τσαφ! ένας σπινθήρας μνήμης άδραξε το μυαλό μου και θυμηθηκα πόσο αντιδικτατορικοί ήταν -αμέσως μετα τη πτώση της χουντας- κάτι γειτονάκια μου καταδοτάκια, που είχαν στείλει κόσμο και κοσμάκη στα νησιά για παραθερισμό, ακόμα και το γαλατά μας στείλανε και τα είδα μια μέρα στο γαλατάδικο να κουμαντέρνουν το ορφανό απο ιδιοκτήτη μαγαζί. Ετσι. Τόσο καλά. Αναρωτιέμαι το λοιπόν, τί τάχατες έχουνε να κερδίσουν για να κόπτονται τόσο, μη και τους πει κανείς ρατσίσταρους του κερατά, αλλά πάλι... μήπως τρέφουν αισθήματα αγνά και τους παρεξήγησα; Λέμε τώρα...

6 σχόλια:

pølsemannen είπε...

Πρόκειται για οσφυοκαμψία με μετάταση :-Ρ.

Σίγουρα πολλοί "ξεφωνημένοι" αντιρατσιστές έχουν άλλη ατζέντα από αυτή που παρουσιάζουν. Όχι τους απασχολούν οι σκούροι ιδιαίτερα, μπορεί να τους σιχαίνονται, μπορεί και όχι. αλλά... (μαιευτική μέθοδος, ακούω προτάσεις, εγώ ρίχνω π.χ. αποσταθεροποίηση κάποιων κοινωνιών).

Rodia είπε...

Ωραιος ο ιατρικος ορος Καρολε! :)
Ξες τι ακουσα το μεσημερι; Οτι στα Παρισια του φωτος ετοιμαζουν καταργηση/ποινικοποιηση της μπουρκας, κλπ, (καλυψη του κεφαλιου κυριως) με νομο. Τωρα, λεει, που ειναι μοναχα 2.000, λεει, γιατι οταν, λεει, γινουν 50.000 και 60.000 ποιος θα μπορει να πει κιχ, λεει...
..κατα τα αλλα, ειμεθα δημοκραται, ανεξιθρησκοι, φωτισμενοι λαοι, ευρωπαϊκοι και δε συμμαζευεται..
(και δεν δυναμεθα να μεταδωσωμεν τον ατιμον τον πολιτισμον με το καλο, αλλα μοναχα με την ραβδον) -λεω.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κάποιες λέξεις έχουν χρωματιστεί πολύ άσχημα στις μνήμες μας. Έτσι, η λέξη δεξιά, ο φιλελευθερισμός, ο ρατσιστής είναι έννοιες που κάποιοι τις αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι.

DPurpler είπε...

Εγώ έψχω διαπιστώσει το αντίθετο. Πολλοί απομακρύνονται από την σφόδρα αντιρατσιστική στάση (να μπούνε όλοι, πράσινη κάρτα σε όλους) σε μία στάση πιο περισυλλογής ας πούμε.

Ίσως σε αυτό βοηθά και η εμπειρία από ξένες χώρες με μεγαλύτερη ιστορία από εμάς σε μουσουλμάνους, που αποδυκνείεται πόσο δύσκολα ενσωματώνονται στις δυτικές κοινωνίες.

περιούσιος είπε...

Το θέμα γι' αυτούς τους αντιρατσιστές, που αναφέρεις, ειναι να δειχνουν προς τα έξω, ότι είναι φιλάνθρωποι και σπλαχνικοί με τους μετανάστες. Αρκεί να τους δεις, πως θα αντιδράσουν, όταν διαπιστώσουν, ότι το πρόσωπο, που συαναστρέφονται, είναι αλλοδαπός και, μάλιστα, προερχόμενος από τρίτη χώρα (εκτός Ε.Ε., δηλαδή).
Παρηγοριά για μένα είναι τα νέα παιδιά, αυτά, δηλαδή, που πήγαν σχολείο με παιδιά μεταναστών, τα γνώρισαν καλύτερα από εμάς και τα έχουν, σε σημαντικό βαθμό, αποδεχθεί.

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύπλοκο και περίπλοκο το θέμα της μετανάστευσης, έχω άποψη αλλά θα μου έπαιρνε πολύ χώρο, ίσως μια ολόκληρη ανάρτηση.

Θα πω ένα, δίχως να θεωρηθώ ρατσιστής, δεν νομίζω η όλη μου πορεία αυτά τα χρόνια να έχει δείξει αυτό, μάλλον το αντίθετο.

Εκτός λοιπόν από λόγια ας περάσουν σε έργα οι κύριοι που και λεφτά έχουν και τόση αγάπη για τους όντως ταλαιπωρημένους λαθρομετανάστες των φαναριών π.χ.
Οι τσίπρες, λαζόπουλοι, κανέλληδες κλ.π κλ.π άνετα, και να σου πω μόνο για αυτούς τους τρεις, έχουν κάτι σπιταρώνες και τόσα χρήματα που ο καθένας τους μπορεί να φιλιοξενήσει μόνιμα 20 και 30. Ακόμα ακόμα, μπορούν να φτιάξουν ξενώνες με όλα τα κομφόρ να φιλοξενηθούν όλοι ( το κκε ο συριζα, το πασόκ )

Ερώτησις: Γιατί δεν το πράττουν; από λόγια τζάμπα ξέρω και 'γω...