Σελίδες

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Οι αγροτες απο τη Κρητη ενημερωνουν εκδηλωνοντας την οργη τους:
Τις τελευταίες μέρες ο αγροτικός κόσμος της χώρας βρίσκεται για μια ακόμη φορά στους δρόμους διεκδικώντας το αυτονόητο, την επιβίωση του.

Οι εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, με την συναίνεση και ανοχή των ηγεσιών των αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων (ΠΑΣΕΓΕΣ – ΓΕΣΑΣΕ), έχουν οδηγήσει τον αγροτικό τομέα της χώρας στην εξαθλίωση και τον αφανισμό.

Αλήθεια που βρίσκονται τώρα οι πράσινοι αγροτοπατέρες του νησιού, οι πράσινοι δήμαρχοι, νομάρχες, βουλευτές; Καλυτέρεψαν τόσο πολύ οι συνθήκες στην γεωργία και δεν χρειάζεται να αγωνιστούμε πια; Πέρυσι άλλα μας έλεγαν!

Τριάντα περίπου χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. η ελληνική γεωργία βρίσκεται σε πλήρη απαξίωση. Το γεωργικό εισόδημα συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο, μειώνεται η απασχόληση, οι τιμές των αγροτικών εφοδίων εκτινάσσονται στα ύψη, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής και ελάττωσης του όγκου και της αξίας της παραγωγής. Η γεωργική παραγωγή της χώρας βρίσκεται υπό των έλεγχο μεγάλων μονοπωλιακών συγκροτημάτων στο επίπεδο της προμήθειας γεωργικών εφοδίων, σημαντικός δε είναι ο έλεγχος και η δημιουργία καρτέλ στο πεδίο εμπορίας και λιανικής πώλησης ορισμένων γεωργικοκτηνοτροφικών προϊόντων (γαλακτομικά, δημητριακά κ.λ.π).

Στο κοινωνικό επίπεδο εντείνεται η εγκατάλειψη και τα χωριά μας ερημώνουν. Η γεωργική δραστηριότητα αιώνων εγκαταλείπεται και η ύπαιθρος οδηγείται σε μαρασμό.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Απαιτούνται άμεσα και ριζοσπαστικά μέτρα. Πρέπει οι αγρότες να παραμερίσουν τους διάφορους «προστάτες» τους και να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Διεκδικούμε άμεσα:

  • Νέα σχέδια για την αγροτική ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών της αγροτικής οικονομίας
  • Αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη γεωργία
  • Στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων
  • Μέτρα για τον περιορισμό της ψαλίδας τιμών αγροτικών προϊόντων μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή
  • Ειδικά μέτρα ανακούφισης των αγροτών και κτηνοτρόφων από τα χρέη και τις αυθαιρεσίες της Αγροτικής Τράπεζας
  • Άμεσα κατώτερες εγγυημένες τιμές των αγροτικών προϊόντων που να διασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Για το λάδι μας αυτό πρέπει να είναι τα 3 ευρώ

  • Κύριοι της κυβέρνησης, το «δεν υπάρχει σάλιο» για τους αγρότες και τους εργαζόμενους της χώρας (για κάποιους υπάρχουν 28 δις ευρώ), θα γυρίσει επάνω σας σαν ποτάμι που θα παρασύρει εσάς και τις πολιτικές σας!

    Ο μόνος δρόμος για να πάρουμε αυτά που μας ανήκουν είναι η συνεχής πάλη και ο αγώνας.

    Αυτά που μας ανήκουν δεν τα χαρίζουμε σε κανένα!

    Δεν υπάρχουν σχόλια: