Σελίδες

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Τα μπλοκα των αγροτων

Για πείτε μου, σεις που γνωρίζετε: έχουν άραγε οι αγρότες άλλη εναλλακτική λύση απο το ξύπνημα της κοινωνίας, να συνδράμει ωστε να λυθούν τα προβλήματά τους;

Για πείτε μου και το άλλο: έχουν οι κυβερνήσεις άλλη εναλλακτική λύση απο το να αφήνουν να εξελλίσσονται αντιπαλότητες μεταξύ ομάδων πολιτών, ώστε να προωθούν τα άνομα νομοθετήματά τους σε βάρος όλων μας;

Ε; δεν άκουσα... απάντησε κανείς;

("διαίρει και βασίλευε" το λεγαν παλια αυτο το κόλπο)

17 σχόλια:

DPurpler είπε...

Ροδιά μου,

Αντί να υφαίνουμε σενάρια, να δούμε λιγάκι τα στοιχεία;

Και αν κάποιοι χρήσουν επιδότησης, δεν είναι η γενιά (ας πούμε) των 700 ευρώ, ή οι νεο-άνεργοι και είναι οι αγρότες;!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το θέμα δεν είναι το ξύπνημα της κοινωνίας, αλλά επί της ουσίας το πώς θα βγάλουμε επιτέλους ένα σωστό προγραμματισμό με μακροχρονια πνοή.

Unknown είπε...

Εξαρτάται απ' το τί εξυπηρετεί ο καθένας...

kopria είπε...

Το πρόβλημα με του αγρότες ξεκινά με την επικράτηση του αστικού-βιομηχανικού περιβάλλοντος.
Τα βιομηχανικά προϊόντα και οι υπηρεσίες έφτασαν γρήγορα να ξεπεράσουν σε τιμές τα αγροτικά προϊόντα. Υπήρξαν από τον προ-προηγούμενο κινητοποιήσεις για την εξομοίωση των τιμών (μην ξεχνάμε ότι τα αγροτικά με τα κτηνοτροφικά και την αλιεία είναι η βάση της επιβίωσής μας).
Η κινητοποίηση που επέτυχε τότε ήταν το σταμάτημα της τροφοδοσίας των πόλεων. Αφού έμειναν χωρίς φαγητό αποφασίστηκαν μέτρα για την εξομοίωση των τιμών.
Το ρόλο αυτόπαίζουν καιοι επιδοτήσεις.
Οι υπηρεσίες διανομής(κοινώς μεσάζοντές) δεν είναι εύκολο να χτυπηθούν αφού το σύστημα πλέον είναι καλά δεμένο στην αστική δομή και οι αγρότες είναι εκτός των κέντρων αποφάσεων.

Βεβαίως έχουν τεράστια ευθύνη κακοδιαχείρισης κονδυλίων, κοντοφθαλμία επιλογής καλλιεργειών κλπ
ΑΛΛΑ οι τότε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έδωσαν απίστευτη παιδεία στο τσέπωμα, στο βόλεμα και στον φιλοτομαρισμό.

Rodia είπε...

~~DPurpler, ετσι ακριβως, γιατι αλλιως θα πεινασουμε!

~~Δειμε, η κοινωνια θα πιεσει ωστε να λυθουν τα προβληματα... Αμα κοιμαται, πως θα το πετυχει; Οσο για προγραμματισμο, σιγουρα πρεπει να γινει, το προβλημα ομως επείγει: οι ανθρωποι δεν εχουν λεφτα να σπειρουν.

~~Καμηλιερη, εμενα με εξυπηρετει να... τρεφομαι!

Rodia είπε...

Πολυκαρπε, ολα σωστα. Η πληγη των μεσαζόντων ειναι παλια, απο τη περιοδο των καπνων, κλπ κλπ, εχουμε δει και παλιες ελληνικες ταινιες με το θεμα. Η πολιτεια απουσιαζει απο αδυναμια ή απο αδιαφορια; Καποιοι "τρωνε" -υποθετω- απο αυτο το μακαβριο πανηγυρι και καποτε πρεπει να τελειωνει αυτη η ιστορια.

DPurpler είπε...

Ε όχι και θα πεινάσουμε! Ξέρεις βέβαια, ότι μεγάλο μέρος των τροφίμων που διακινούνται είναι ήδη εισαγόμενα, έτσι;

Και πόσες φορές δεν μας έχουν επιστρέψει τα δικά μας εξαγόμενα επειδή βρέθηκαν γεμάτα φυτοφάρμακα ή βαρέα μέταλλα (!!!)

Για αυτά, μούγκα στην στρούγκα οι φίλοι μας οι αγρότες. Αντίθετα, βαρέσαν αν θυμάσαι τον παπαΓιάννη του Ασωπού γιατί βγήκε και μίλησε για την ρύπανση και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή...

Rodia είπε...

~~DPurpler, ολα καλα, αλλα καλυτερο θα ηταν να παλευουμε ολοι οι πολιτες μαζι, ετσι δεν ειναι; Οι αγροτες, ως μελη μιας εξαχρειωμενης κοινωνιας (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) εμαθαν τα κολπα. Εδω θα μπορουσα να γραψω δεκα σελιδες, αλλα νομιζω ειναι γνωστα τα πραγματα.
Θυμαμαι το παπα Γιαννη, χαρα στο κουραγιο του! Τσαγανο, οχι αστεια.
Το πραγμα ειναι μπερδεμενο και ειναι καιρος να διορθωθει γιατι σε λιγο δε θα υπαρχει πια καιρος. Απο καπου πρεπει να ξεκινησουμε... Ας δωσουμε τα εφοδια να σπειρουν οι αγροτες, αλλα με τροπο ωστε να ξερουν οτι παρακολουθουνται και οτι δεν εχουν περιθωριο για αλλα ασκοπα τερτιπια.
Ειχα ζησει παλιοτερα (1995) τις κινητοποιησεις και μπορω να καταλαβω και τις δυο πλευρες...

..και.. βρες μου ενα τροπο διαμαρτυριας πιο ευστοχο: αυτο που κανουν ειναι τουλαχιστον... δοκιμασμενο! :Ρ

Rodia είπε...

Α! και να βοηθηθουν να ξεφυγουν απο τους μεσαζοντες. Να διακινουν οι ιδιοι τα προϊοντα τους. Δεν ξερουν ομως, δεν ενδιαφερονται να μαθουν κιολας, ο αγροτης ειναι σαν μικρο παιδι, ειναι η εργασια της γης που τον διαμορφωνει ετσι.
Μηπως ειναι καιρος να αποκτησουμε μορφωμενους αγροτες;;;;;; (πολλα ερωτηματικα)

DPurpler είπε...

ΜΑ, αυτόν τον σκοπό είχαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Εκεί να δεις επιδοτήσεις που φαγώθηκαν.

Και όλοι μαζί που αναφέρεις... ουτοπικό μου φαίνεται. Όσοι έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν σε ισχυρές ομάδες πίεσης, διεκδικούν και συνήθως λόγω πολιτικού κόστους κερδίζουν αυτά που απαιτούν, ανεξάρτηα από το δίκαιο, το λογικό, το κοινωνικά σωστό. Βλέπε αγρότες, βλέπε λιμενεργάτες, βλέπε ΟΤΕ και Ολυμπιακή...

Το θέμα είναι (νομίζω εγώ) να μπορούμε να αναλύουμε κάθε κατάσταση πέρα από ιδεοληψίες (πχ: αριστερά; υπέρ των αγροτών, υπέρ των δυναμικών κινητοποιήσεων και της "ανυπακοής").

Δεν έχει δίκιο "εξ ορισμού" σε ο,τι ζητάει ο αγρότης! Πως να το κάνουμε δηλαδή; Για αυτό στο πρώτο - πρώτο σχόλιό μου ανέφερα "να δούμε τα στοιχεία".

Και επίσης, προτεραιότητες! Θα το μάθουμε ποτέ αυτό;

Rodia είπε...

Εχμ.. εχεις δικιο...
Θυμηθηκα τους αγροτες των Μεγάρων που οργανωθηκαν να ερθουν να συμμετασχουν στο Πολυτεχνειο το '73, μονο που δεν προλαβαν να κανουν και πολλα... Δες το φιλμ (σε στιλ ντοκυμαντερ) ΜΕΓΑΡΑ του Σταμπουλοπουλου. Φοβερο ντοκουμεντο.

Rodia είπε...

Λαθος: του Τσεμπεροπολου ειναι. Συγγνωμη. Πληροφοριες εδω-->>
http://www.ecofilms.gr/popup2005gr.asp?Year=2008&reqid=TR-01

Greek Rider είπε...

Είναι ξεκάθαρο ότι απαιτούν τη μια ομάδα πολιτών να στρέφεται απέναντι στην άλλη. Αυτά είναι θέματα που έχει αναλύσει και τα έχει στοιχειοθετήσει θεωρητικά ο Χάγιεκ....

Η έννοια της Αλληλεγγύης έχει πάει περίπατο. Χωρίς όμως αλληλεγγύη ο κάθε ένας χτυπάει τον άλλο μέχρι την τελική αλληλοεξόντωση..

Rodia είπε...

Greek Rider, δωσε σε παρακαλω τίτλο, κλπ, με ενδιαφερει πολυ να διαβασω κατι τι σχετικο. :)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μα, Ροδιά μου, σήμερα δεν έχουν λεφτά. Αύριο θα κερδίσουν με τις κινητοποιήσεις... Για μεθαύριο θα περιμένουμε να δούμε αν θα βρέξει ή αν θα χιονίσει; Γιατί δηλαδή να μην ξέρουμε όλο την επόμενη εβδομάδα;

Rodia είπε...

Δειμε, ψηφιζουμε ανθρωπους (κυβερνησεις) να σιαξιουν προγραμμα. Το ότι τους ξαναματαψηφιζουμε κι ας μη το σιαχνουν, ε, μαλλον δικο μας λαθος ειναι, δεν αντιλεγω.
Ο αγροτης, ενα προγραμμα γνωριζει: ποτε σπερνει και πότε θεριζει. Για να το υλοποιησει, χρειαζεται χρηματα για σπορο. Το αν ο σπορος σημερα ειναι μιας χρησης, αυτο ειναι πολιτικη επιλογη, Μονσαντο, κλπ, ξερεις. Το αν τα χρηματα απο τα προϊοντα που πουλαει δεν του φτανουν, κι αυτο σε πολιτικες οφειλεται.
Ετσι οπως παει το πραγμα θα φτασουμε να θελουμε αγροτες οικονομολογους, αγροτες λογιστες, αγροτες πλασιέ, αγροτες χημικους, αγροτες επιστημονες γενικα... Αλλη ειναι η δουλεια του αγροτη. Για τουτα τα μπερδεματα τα αγροτόπαιδα αφησαν το τσαπί και πιασαν αλλα εργαλεια: νυστερια, τανάλιες, μολυβια, κομπιουτερς, κλπ κλπ

Greek Rider είπε...

Rodia αναφέρομαι στο Σύνταγμα της Ελευθερίας.