Σελίδες

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Προσωπικό ασφαλείας στα αρχαία μνημεία και ΕΛΛΑΔΑ-ΜΟΥΣΕΙΟ


Με αφορμή το ποστ του Μπαμπάκη με τίτλο Πρώτη φορά στο Βράχο, βρήκα την ευκαιρία να εκφράσω δημόσια μια παλιά μου ιδέα/επιθυμία: Να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας στα αρχαία μνημεία.

Είναι απαράδεκτο να κλείνουν οι αρχαιολογικοί χώροι στη διάρκεια απεργίας, λες και είναι τσιφλίκι του κάθε διαμαρτυρόμενου υπαλλήλου. Είναι σαν να κλείνει ένα νοσκομείο επειδή απεργούν οι γιατροί ή οι νοσοκόμοι. Σαν να κλείνει το ρεύμα σε ολόκληρη τη χώρα όταν απεργούν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ. κλπ κλπ

Οχι μονάχα επειδή δυσφημίζεται η χώρα μας (η δυσφήμιση μπορεί να αποτελεί και μέσο πίεσης των απεργών, υποθέτω) όταν φτάνουν άνθρωποι από τα πέρατα του κόσμου για να δουν π.χ. την Ακροπολη ή τις Μυκήνες, αλλά επειδή ένας αρχαιολογικός χώρος είναι η μοναδική επαφή μας με αυτό που μας ενώνει συλλογικά: την προέλευση, την ιστορία μας.

Χωρίς μια, τουλάχιστον, επίσκεψη το χρόνο στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής μας, να μυρίσουμε την ευωδιά της πέτρας και του μάρμαρου, να νιώσουμε τη ζεστασιά της ατμόσφαιρας του χώρου, είναι σαν να έχουμε παραπετάξει τη γιαγιά μας σε ένα οίκο ευγηρίας και να την ξεχάσαμε. Ιστορία δεν είναι ένα βιβλίο, η Ιστορία είναι μια πραγματικότητα, κάτι υπαρκτό, ένα εφαλτήριο για μελλοντική δημιουργία, μια απαραίτητη βάση για το χτίσιμο του μέλλοντός μας.

Λέμε συχνά ότι είμαστε ένας λαός δίχως μνήμη, ξεχνούμε εύκολα δηλαδή, και σε αυτή την έλλειψη οφείλεται η κακοδαιμονία μας. Ενας λόγος παραπάνω λοιπόν, να γίνουν οι αρχαιολογικοί μας χώροι ζωντανοί χώροι και όχι να παραμένουν νεκροταφεία με εισιτήριο και η επίσκεψη σε αυτούς να εξαρτάται από τις διαθέσεις του καθε καντηλανάφτη!

Α! Η είσοδος στους ντόπιους να είναι δωρεάν ΠΑΝΤΟΤΕ. Ας υπάρχει εισιτήριο μόνο για τους τουρίστες, αν και για τούτο έχω ένσταση: Τόσα έχουν πληρώσει διεθνείς οργανισμοί για αποκαταστάσεις μνημείων, τόσους φόρους πληρώνουμε, δεν φτάνουν;

-->> το πρόβλημα των αρχαιολογικών χώρων είναι τεράστιο. Υπάρχει πρόβλημα φύλαξης. Το προσωπικό είναι ανεπαρκές. Πολλά αρχαία μένουν θαμένα, πολλές ανασκαφές δεν γίνονται, επειδή δεν υπάρχει τρόπος να αναδειχτούν και -κυρίως!- να φυλαχτούν από αρχαιοκάπηλους, κλπ.

-->> στο πρόβλημα αυτό χρειάζεται να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας, να βρεθεί λύση. Ετσι κι αλλιώς, ενα μουσείο είναι ολόκληρη η χώρα... οπότε:

-->> η δική μου πρόταση είναι ΝΑ ΚΗΡΥΧΤΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΕΙΟ! Με τον τρόπο αυτό, α] γλιτώνουμε από το θέμα της αρχαιοκαπηλείας, μεταφέροντας την ευθύνη φύλαξής του σε παγκόσμια κλίμακα και β] αυξάνουμε κατακόρυφα την επισκεψιμότητα της χώρας μας.

-->> φυσικά, και άλλες χώρες μπορούν να διεκδικήσουν αυτό το χαρακτηρισμό, όπως π.χ. η Αίγυπτος με τις πυραμίδες της, η Κίνα με τα δικά της φοβερά μνημεία, η Ινδία, κλπ. Μένει να βρεθεί μια ισορροπία στο διεθνή χάρτη...

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Ξεχνάς πως η διεθνής τάση είναι να ξεχαστεί η ιστορία και τα μνημεία να υπάρχουν μόνο για "εμπορική" εκμετάλλευση.

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν ούτε το προσωπικό ασφαλείας είναι απαραίτητο, ούτε και όλα τα υπόλοιπα...

Υπό άλλου είδους πρίσματα βέβαια (που κι εγώ επικροτώ), όλα αυτά θα ήταν ενδιαφέροντα...

Αλλά πρέπει ν' αλλάξουμε γυαλιά πρώτα απ' ότι κατάλαβες :)

Rodia είπε...

Οχι, δεν το ξεχνώ!
Ακριβως, επειδή το υποπτεύομαι -τρεχουν οι ενδείξεις και οι αποδείξεις- κάνω αυτές τις προτάσεις. :)

Ektoras είπε...

Κατα πρώτον συμφωνώ απόλυτα με τον Darthiir the Abban
Κατά δεύτερον, όσο προχωρούσα και διάβαζα την ανάρτησή σου αγαπητή μου Ροδιά, τόσο τα σχόλια μου περίσσευαν μιας και κάλυψες πλήρως το θέμα και επίσης ξέρεις πόσο μου αρέσουν ιδέες του τύπου "να κηρυχτεί όλη η Ελλάδα διεθνές μουσείο" καθόλου ουτοπιστικό, άκρως ρεαλιστικό θα έλεγα μιας και όπου και αν σκάψει κανείς, αρχαία θα βρεί!

HELIASTER είπε...

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο της Ελλάδας ούτε αποσβένετε,ούτε ρευστοποιήτε ούτε καν θαυμάζετε , για χάρη ακόμα μιά φορα των συντεχνιών και της προσπάθειας εκμετάλλευσης αυτών από τους πολιτικούς.Και βέβαια τα μνημεία πρέπει να επισκέπτοντε δωρεάν από τους Έλληνες,και έχεις δίκιο και στα υπόλοιπα,αλλά ακόμα πιο σημανικό θα ήταν να ξεπεράστεί το τραστ των αρχαιολόγων,να αλλάξει η ανόητη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων και να μπορούν να ιδρύονται σύλλογοι και να γίνονται με αυστηρη εποπτεία και όχι με καθαρη γραφειοκρατία ιδιωτικές ανασκαφές μπας και μιά μέρα αναδειχτει ο αρχαιολογικός μας πλούτος και να επιτραπεί και το κέρδος εννοώ έσοδα από την έκθεση και δημοσίευση βιβλίων και φωτογραφιών από τις ανακαλύψεις στους ιδιώτες (π.χ.Ευαγγέλιο του Ιούδα).Εδώ με την καπήλευση του ονόματος του ελληνικού λαού γίνοντε τα μεγαλύτερα εγκλήματα προσπαθώντας τάχα να υπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον θάβωνται όλα.Θέλετε να δείτε τα έσοδα που έχει η Ελλάδα απ`τις αρχαιότητες?Θα κουφαθείται απ`την μηδαμηνότητα τους.Αντίθετα με τα έξοδα..Χρειάζονται αλλαγή νοοτροπίας..