Σελίδες

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ο Al Bowlly τραγουδά με την ορχήστρα Ray Noble


O Albert Allick 'Al' Bowlly, υπήρξε δημοφιλής βρετανός τραγουδιστής τζαζ (7 Ιανουαρίου 1899 - 17 Απριλίου 1941). Κατά τη διάρκεια της σχετικά σύντομης καριέρας του, τη μαγική δεκαετία του '30, (1927-1941) ηχογράφησε περισσότερους από 1.000 δίσκους. Ο Bowlly γεννήθηκε στη Μοζαμβίκη από γονείς με ελληνική και λιβανέζικη καταγωγή, κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους από Αυστραλία σε Νότια Αφρική. Μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ. Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της από αέρος επίθεσης των ναζί στο Λονδίνο, από έκρηξη νάρκης που έπεσε με αλεξίπτωτο έξω από το διαμέρισμά του στην οδό Jermyn Street.
Διαβάζοντας για τη ζωή του, ακούγοντας ταυτόχρονα τη βελούδινη χροιά της φωνής του και βλέποντας το ευγενικό του πρόσωπο, είναι αδύνατο να μη μαγευτεί κανείς. Πώς άραγε να συναντήθηκαν οι γονείς του; Ισως κάπου στην Αυστραλία, από όπου αποφάσισαν να μετακομίσουν στη Νότια Αφρική. Η γυναίκα έγκυος, γέννησε σε μια στάση του ταξιδιού. Με μπαγκάζια κι ένα μωρό συνέχισαν μέχρι το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου και εγκαταστάθηκαν. Πολίτες του κόσμου, που λένε, στην εποχή της βρετανικής αυτοκρατορίας.
Ο Αλ, μετά από ένα σωρό άσχετες δουλειές -κουρέας, τζόκεϋ, κλπ- συνάντησε τον Edgar Adeler, τραγούδησε στη χορευτική του μπάντα και περιόδευσαν μαζί σε αφρικανικές και ασιατικές χώρες, Ροδεσία, Ινδία, Ινδονησία, κλπ. Κάποια στιγμή, άρχισε να παίρνει στα σοβαρά τη μουσική, διδάχτηκε πιάνο και συνεργάστηκε με μια φιλιππινέζικη μπάντα στο Surabayo. Αφού εργάστηκε σαν μουσικός σε ξενοδοχεία στην Καλκούτα και τη Σιγκαπούτη, στην υπηρεσία του Jimmy Liquime, έφτασε στην Ευρώπη και το 1927 έγραψε τον πρώτο του μουσικό δίσκο -ειρωνεία της τύχης;- στο Βερολίνο. Ετσι, έγινε γνωστός ακόμα και στην πατρίδα της τζαζ, τις ΗΠΑ. Εφτασε κάποτε και στο Λονδίνο και θα συνέχιζε τη λαμπερή του καριέρα, αν δεν τον εξολόθρευε η νάρκη του Χίτλερ. Τί να γράψω τώρα; Πόσο μικρός είναι ο κόσμος; Πόσο αδύνατο είναι να αποφύγει κανείς το πεπρωμένο; Τί; Γράφω μόνο ότι αυτή η μικρή ιστορία είναι ένα μάθημα ζωής και τόλμης.

Ray Noble (17 December 1903 – 3 April 1978) was an English bandleader, composer, arranger and actor. Noble studied music at the Royal Academy of Music and became leader of the HMV Records studio band in 1929. The band, known as the New Mayfair Dance Orchestra, featured members of many of the top hotel orchestras of the day. The most popular vocalist with Noble's studio band was Al Bowlly.

Αρωμα μεσοπόλεμου από τη βελούδινη φωνή του Αλ και το θαμπό ήχο της ορχήστρας του Ρέι, απολαμβάνουμε στα βίντεο με την ευφάνταστη κινηματογραφική επένδυση, που φιλοτέχνησε ο/η terencenunn35 στο youtube:

RAY NOBLE ORCHESTRA (1933): Close Your Eyes - Sung by Al Bowlly

http://youtu.be/ipkoAj8wsSA
==
RAY NOBLE ORCHESTRA (1931): Goodnight Sweetheart - Sung by Al Bowlly

http://youtu.be/uAkGMBVOJyU
==
RAY NOBLE ORCHESTRA (1934): The Very Thought of You - Sung by Al Bowlly

http://youtu.be/OVoN-xmVtNA
==
RAY NOBLE ORCHESTRA (1931): Time On My Hands - Sung by Al Bowlly

http://youtu.be/FoVXGHwx0hs
==
RAY NOBLE ORCHESTRA (1931): Lazy Day - Sung by Al Bowlly

http://youtu.be/HWisrk52zIE
==
RAY NOBLE ORCHESTRA (1933): Maybe ... I Love You Too Much - Sung by Al Bowlly

http://youtu.be/BFbe-UC3rDw
==
RAY NOBLE ORCHESTRA: One Morning in May - Sung by Al Bowlly
http://youtu.be/kkEZdjKet9A
==
RAY NOBLE ORCHESTRA (1932): Here Lies Love - Sung by Al Bowlly
http://youtu.be/yFQ7NF6AYOI
==
RAY NOBLE ORCHESTRA (1931): Guilty - Sung by Al Bowlly
http://youtu.be/gsUVhJ532y8

Δεν υπάρχουν σχόλια: