Σελίδες

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Αναζητώντας ομόηχες λέξεις...



Με αυτό το ποστ ξεκινά μια έρευνα σε διεθνές πεδίο. Μια έρευνα σημαντική, που πιθανότατα θα συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσων μεταξύ των εθνών της Οικουμένης. Πρώτη λέξη είναι η αγαπημένη λέξη των ελλήνων "μαλάκας", η οποία έχει εκ διαμέτρου αντίθετη σημασία στα μακρινά νησιά των Φιλιππίνων. Ισως επειδή βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετη θέση με τη χώρα μας και το βλέπουν το πράγμα ανάποδα!

Μαλάκας (Malakas) στα φιλιππινέζικα, λοιπόν, είναι ο δυνατός, ο ρωμαλέος -κάπως έτσι. Ο Μαλάκας ήταν κάτι σαν τον Δευκαλίωνα το δικό μας ή σαν τον Αδάμ. Ηταν ο πρωτόπλαστος άνθρωπος (άντρας) των φιλιππινέζων. Είχε γυναίκα του τη Μαγκάντα (Maganda) και ζούσαν ευτυχισμένοι στον παράδεισό τους με τα μπαμπού, όπως φαίνεται καθαρά στην εικόνα. Για φίδι, δεν γνωρίζω.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι αν ένας/μία φιλιππινέζος/α πολίτης/ις αποκαλέσει έναν έλληνα "μαλάκα", θα πρόκειται περί τιμητικής προσφώνησης και ο έλληνας θα πρέπει να ευχαριστήσει τον φιλιππινέζο με θέρμη και όχι να του ρίξει μούντζα.

Απολαύστε και το βιντεάκιον, όπου η επίμαχη λέξη επαναλαμβάνεται συχνότατα χωρίς να κοκκινίζει κανένας καλεσμένος της εκπομπής. Σκέφτομαι ώρες ώρες μήπως αυτός είναι ο λόγος που, πριν από αρκετά χρόνια, οι συμπαθείς φιλιππινέζοι ερχόντουσαν κατά κύματα στη χώρα μας -τη χώρα όπου υπάρχει πλήθος από Malakas. Λές να τρέφαν ελπίδες να συναντήσουν το μυθικό θεό τους;

https://youtu.be/h9Vl_fbRcfM?si=NqDcYq_IazgsQQaE

ΣΗΜ.1. Περισσότερα για τη λέξη και το σχετικό μύθο εδώ
ΣΗΜ.2. στο επόμενο ποστ θα παρουσιάσουμε τη λέξη "κάτσω"
______________________
UPDATE:
Ψάχνοντας για περισσότερες πληροφορίες, πετυχα ακόμα δυο μπλογκ με το ίδιο θέμα! Τι στο καλό πάθαμε; Μας... βάρεσε στο κεφάλι; Εσυ που διαβάζεις, αν πετύχεις και άλλους σαν κι εμάς, ενημέρωσε παρακαλώ! :)
1. Ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου
2. Πολλαπλασιάστε την πραγματικότητα Χ2

.

8 σχόλια:

Άναυδος είπε...

Αχά, ώστε!

Rodia είπε...

με κατι τετοια εμεινες άναυδος, ε;..
Σε καταλαβαινω! :)

Ιστολόγα είπε...

Σκέφτομαι ώρες ώρες μήπως αυτός είναι ο λόγος που, πριν από αρκετά χρόνια, οι συμπαθείς φιλιππινέζοι ερχόντουσαν κατά κύματα στη χώρα μας -τη χώρα όπου υπάρχει πλήθος από Malakas. Λές να τρέφαν ελπίδες να συναντήσουν το μυθικό θεό τους;


:))))) μπορεί και να τον συνάντησαν τελικά, πού ξέρεις...

Rodia είπε...

Ναι.. πού ξέρεις;... ;)

Ανώνυμος είπε...

υπάρχει μυκονιάτικο τυρί μαλάκα ή κάνω λάθος?

Unknown είπε...

Εχει πλάκα ότι μπορεί κι εδώ το νήμα να ακολουθήσει την ίδια πορεία μ'αυτήν στου κυρίου Σαραντάκου...(η μήπως όχι;)Εγώ πάντως ταξιδεύοντας,ξαναβρέθηκα στο ίδιο θέμα...και καθότι νέα στο παιχνίδι αυτό, μ' αρέσει...Ροδιά μού αρέσει το μπλογκ σας και σας εύχομαι ένα καλό βράδυ!

Rodia είπε...

@starkwell, δεν αποκλείεται... ;)
..κάτι εχω ακουσει, νομιζω ομως οτι ειναι γένους θηλυκού, Η μαλάκα, δλδ, και δεν ξερω αν ειναι απο τη Μυκονο..

Rodia είπε...

@marina, καλωσόρισες στο μπλογκοχώριον! :)
Στου Νικου Σαραντάκου γίνεται παντα χαμός!!! Δεν ξερω γιατί, μέλι εχει αυτος ο άνθρωπος φαινεται! :)))