Σελίδες

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Γιατι η γυναίκα εργάζεται;


Κατά καιρούς, πολλές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών κρατών επεδίωξαν -μετά τους πολέμους, όπου ήταν απαραίτητη ως εργατικό δυναμικό στα μετόπισθεν- την επιστροφή της γυναίκας στο σπίτι. Ευτυχώς, η γυναίκα συνεχίζει να εργάζεται.

Για σκεφτείτε, τι θα γινόταν, ιδίως σήμερα που τα πράγματα μας έχουν στριμώξει στη γωνία, να μην εργαζόμασταν κιόλας! Τωρα εργαζόμαστε άντρες και γυναίκες σε δυο και τρεις δουλειές ο καθένας και δεν μπορούμε να φέρουμε βόλτα ΜΙΑ οικογένεια.

Κάπου πάσχει το σύστημα. Γιατί δεν το αντιλαμβάνεται κανείς;

Το σύστημα, λοιπόν, το βλέπω σαν ένα δοχείο γεμάτο νερό που το ανακατεύει ένα κουτάλι. Το νερό πάει πέρα-δωθε, κάμποσο απο αυτό εξατμίζεται, αλλά, ουσιαστικά, τίποτα δεν αλλάζει. Σήμερα, απλώς το κουτάλι ανακατεύει σαν τρελό, με κίνδυνο να σπάσει το δοχείο. Οσο και να ανακατευτεί το νερό, πάλι όλο το ίδιο νερό θα ανακατεύεται -μεταξύ μας τα μοιραζουμε όλα, δλδ, και για να αλλάξει κάτι τι προς κάποια κατεύθυνση (δεν ξερω αν θα ειναι καλυτερα ή χειρότερα, πάντως θα είναι αλλοιώτικα) θα πρέπει ή να μπεί φρέσκο νερό (ιδέες, κλπ) ή να φύγει το κουτάλι ή να.. σπάσει το δοχείο! -Αμήν και πότε.
___________________________
ποστ αφιερωμα στην "Ημερα της γυναικας", παρόλο που μου δίνει στα νεύρα, ως άλλος ένα δυϊσμός!

6 σχόλια:

gr76 είπε...

η γυναικα στην προ βιομηχανικη εποχη παντα εργαζοταν στην οικογενειακη αγροτικη επιχειρηση ή βιοτεχνια.
μπορει να μην λαμβανε μισθο και να μην ειχε καποια αμεση νομικη κατοχυρωση περα απο την ατυπη επιρροη στον πατερα, συζυγο ή αδερφο αλλα αυτο δεν μειωνε τον ρολο της στην παραγωγη. μονο στις αστικες δυτικες οικονομιες των δυο προηγουμενων αιωνων μπορεσαν οι γυναικες των μεσων κοινωνικων στρωματων να ζησουν μια ζωη περιορισμενη σε γαλλικα και πιανο προετοιμαζομενες για την ανατροφη τις επομενης γενιας. αυτο το συντομο διαλειμμα δεν μπορουσε να κρατησει για πολυ. δεν συνεφερε την οικονομικη μεγενθυνση ουτε και τα κερδη του κεφαλαιου. το περιεργο ειναι οτι οι γυναικες επιδιωξαν και οι ιδιες την σκλαβια της μισθωτης εργασιας θεωρωντας οτι η χειραφετηση τους θα ερθει μονο με την οικονομικη τους ανεξαρτησια. δυστυχως περα απο την νομικη προστασια, στα πλαισια καθε γαμου αναπτυσεται και μια ισορροπια ισχυος (μερικες φορες και με παιδια που παιζουν τον ρολο σφαιρων επιρροης), που αν δεν καλυφθει απο ενα περισευμα αγαπης οδηγει σε ψυχροπολεμικες καταστασεις ή και ανοιχτες συγκρουσεις (διαζυγια).
δυστυχως λυση σαυτο το αδιεξοδο δεν φαινεται στον οριζοντα ομως πιστευω οτι ειναι χρησιμο να αναρωτηθουμε αν το συνολικα αυξανομενο(;) οικογενειακο εισοδημα δεν οδηγει σε πληθωρισμο βασικα αγαθα πεπερασμενης φυσησ οπως ειναι η γη για κατοικια.
γρηγορησ

Rodia είπε...

Ωραια ολα, Γρηγορη, αλλα δεν καταλαβαινω γιατι ειναι περισσοτερο σκλαβια η μισθωτη εργασια απο τα καταναγκαστικα εργα(!) κατω απο τη μποτα του αφεντικου συγγενη. Στο τελος τελος, εχει τη δυνατοτητα να φυγει απο ενα κακο εργοδοτη ή να διαλεξει εργασια, ενω στο σπιτι ή στην οικογενειακη επιχειρηση.. αστα βραστα!

Σχετικα με παιδια και διαζυγια, νομιζω οτι σημερα τα πραγματα εχουν παρει καλυτερη τροπη στα νεα ζευγαρια, οπου ο αλληλοσεβασμος δειχνει να κατεχει σημαντικη θεση, σε βαρος του εγωϊσμου που πρυτανευε παλιοτερα.

gr76 είπε...

δεν ειναι καλυτερη η μια απο την αλλη, απλα το σημειωσα ως παρατηρηση οπισθοδρομησης στην προηγουμενη κατασταση, για προβληματισμο. μακαρι να ειχα λυση για αυτο η αναλογα κοινωνικα ζητηματα.
γρηγορης

Unknown είπε...

Το ότι το σύστημα πάσχει είναι δεδομένο, αλλά το ότι αν δεν εργαζόταν η γυναίκα σήμερα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα από οικονομικής πλευράς είναι μύθος. Γιατί απλά αν βγάλεις το 30-40% του εργατικού δυναμικού που είναι οι γυναίκες, αμέσως-αμέσως έχεις αντί 18% ανεργίας, 18% ζήτηση εργασίας! Επίσης έχεις περισσότερο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, γιατί οι άντρες και οι γυναίκες μοιράζονται τις δουλειές εντός κι εκτός οικογενείας την ίδια ώρα, με αποτέλεσμα να τους μένει περισσότερος χρόνος.
Η εργασία της γυναίκας, με τις σημερινές πεποιθήσεις της ανθρωπότητας (και μόνο) ωφελεί τη γυναίκα για πολλούς άλλους λόγου, την ανθρώπινη ζωή όμως μάλλον την βλάπτει…
Χάος, άντε να τα συμβιβάσεις…

HELIASTER είπε...

Πριν την μαζική είσοδο στηνεργασία τψν γυναικών είχε ήδη συντελεστει η βιομηχανική επανάσταση.Ο βιομηχανικός άρρεν εργάτης δούλευε 14 με 16 ώρες το 24ωρο.Το σύστημα δεν θα άφηνε απέξω τον μισό ενεργό πληθυσμό,έτσι δημιουργήται το φεμινστικό κίνημα το οποίο διεκδικεί την χειραφέτηση της γυναίκας μέσα από ...την εργασία βάζωντας το τυράκι της ψήφου.Ταυτόχρονα όλα τα ακροδεξιά και αριστερά κόμματα εισάγουν και θεσμοθετούν το 8ωρο,γιατί συμφέρουν καλύτερα δύο εργάτες να δουλεύουν από 8 ώρες όντας πιο αποδοτικοί και πιο ξεκούραστοι από έναν που δουλεύει 16 ώρες..Τώρα που το σύστημα εξελίσσεται συνεχώς θα δουλεύουμε όλοι από 16 ώρες και θα χαιρώμαστε την "χειραφέτησή" μας.Εχοντας δυαλύσει την οικογενειακή συνοχή και ενισχύωντας τον ατομικό εγωισμό,αλλά και καλλιεργώντας εσκεμμένα ανταγωνιστικά μοντέλα μεταξύ των πάντων μπορεί το σύστημα να επιβάλλεται ατομικά στον καθένα δημιουργώντας του την αυταπάτη της ανεξαρτησίας του και δίνωντας ευκολομάσητα επιχειρήματα περί της ηθικής ανωτερότητας του έναντι του αντιπάλου..Έτσι όλοι και καταπιεστές και καταπιεζόμενοι μπαίνουν στην διαδικασία των απενοχοποιητικών και ενοχοποιητικών συνδρόμων που χρειάζεται ώστε να χωρίζουν τα τσανάκια τους και να αγνοούν ...την μέση οδό...Και με αυτό το σύστημα σε άλλο επίπεδο φθάσαμε σε αυτήν την κοινωνία του φθόνου που αν και έχουμε την επίφαση της επιλογής κάνουμε πάντα αυτό που θέλουν αυτοί χωρίς καμμιά ελπίδα αλλαγής...Για αυτό ζούμε σήμερα το "Αmerican beauty" σε όλο του το μεγαλείο..Δείτε ξεκάθαρα το πρότυπο του SEX and the city και θα καταλάβετε γιατί είμαστε προοροσμένοι να ζήσουμε την κοινωνία του ενός.Ακόμα και η αποτυχί της Ελλάδας έχει να κάνει με την ανάπτυξη του εγωισμού μέσα από τα εκπαιδευτικά πρότυπα καθώς και του φθόνου του ενός έναντι στον άλλον που δεν έχει μάθει να αποδέχεται την διαφορετικότητα του αλλά να την κατακρίνει...Έτσι θα είμαστε δεμένοι σε μανιχαιστικά διλήμματα του τύπου Ολυμπιακός Παναθηναικός,Αριστερά δεξια,κοκκινο μαύρο,φεμινσμός φαλλοκρατισμός,όπου όσο θα σκοτώνονται οι μαλάκες οδηγούμενοι στην πόλωση των θέσεων δεν θα έχουν καιρό να καταλάβουν τι τους περιμένει..Φανταστείται ότι τα πρώτα κόμματα στην ελλάδα λέγονταν Αγγλικό,γαλλικό,ρωσικό...Επίσης ότι όλη η Ελλάδα είναι μια συντεχνιακή γιάφκα όπου ο καθένας υπερασπίζει΄αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της γιάφκας του και όποιος απέξω πέσει στην ανάγκη τους τον απομυζούν...Και αυτό ισχύει για όλους...Η οικογένεια προυποθέτει αλτρουισμό ,καθώς και η πρόοδος ενός λαού πράγμα που είναι το μοναδικό στοιχείο που δεν προβάλλεται από το "lifestyle" του σήμερα...

Rodia είπε...

HELIASTER, respect.
//Η οικογένεια προυποθέτει αλτρουισμό ,καθώς και η πρόοδος ενός λαού πράγμα που είναι το μοναδικό στοιχείο που δεν προβάλλεται από το "lifestyle" του σήμερα...//