Σελίδες

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Πωλούνται Ανθρωποι: Τιμές προσιτές, Ευκολίες συζητήσιμες

Αναρωτιέμαι αν αυτό που συμβαίνει με τη μεθόδευση προς το κλείσιμο των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης έχει καποια σχέση με το θέμα των φυλακών. Γιατί, πού θα καταλήξουν οι άνθρωποι με παραβατική ή απλά "παράξενη" συμπεριφορά; Πού αλλού εκτός από τη φυλακή;

Αυξάνοντας (τεχνητά) τον αριθμό των φυλακισμένων, το αίτημα για νέα κτίρια φυλακών θα προβάλλει επιτακτικά, το κράτος θα αδυνατεί να τα βγάλει πέρα στη συντήρησή τους, οπότε οδεύουμε ολοταχώς στην ιδιωτικοποίηση των φυλακών αλά ΗΠΑ, όπου οι "επιχειρηματίες" που θα τις αναλάβουν θα έχουν τζάμπα δούλους να εργάζονται χωρίς απεργίες, κλπ "αντιεπιχειρηματικές" συμπεριφορές.

Προφητεύω κακά; Προτείνω να το δούμε και από αυτή τη σκοπιά, απλά.

Mου είχε κάνει εντύπωση το άρθρο του Greek Rider με τίτλο «Φυλακισμένοι στις ΗΠΑ ώρα μηδέν». Είχα παρακολουθήσει παλιότερα κάποιο ντοκυμαντέρ (δεν θυμάμαι τίνος και πού) όπου αναφερόταν η εκμετάλλευση των φυλακισμένων στις ΗΠΑ από "επιχειρηματίες" που είχαν αναλάβει τη διαχείριση κάποιων φυλακών, είχαν "αγοράσει" κατά κάποιο τρόπο τις φυλακές -φυσικά, με το έμψυχο περιεχόμενό τους. Τότε, δεν είχα δώσει αρκετή σημασία, διαφορετικά θα είχα κρατήσει τα σχετικά στοιχεία. Εκεί αναφερόταν ρητά πόσο "συμφέρει" τις ΗΠΑ η ιδιωτικοποίηση των φυλακών! Με ένα σμπάρο πετυχαίνονται πολλά τρυγόνια: η εξοικονόμηση πόρων από το κράτος, μια και παύει να ξοδεύει για τους φυλακισμένους, το κέρδος του επιχειρηματία που έχει σκλάβους να δουλεύουν τζάμπα και χωρίς δικαίωμα απεργίας, κλπ.

Πριν από λίγες μέρες, διάβασα το άρθρο της Ελευθεροτυπίας με τίτλο «Βροντές Παπούλια για τις φυλακές», όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας για τα προβλήματα όλων των φυλακών της χώρας, είπε στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την οποία υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο:

«Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Είναι κύριο θέμα η ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος. Να υπάρξουν νέες φυλακές, για να αποσυμφορηθεί αυτή η κατάσταση»

Αυτή η λεξούλα "νέες" πυροδότησε τη σκέψη μου και ανέβασα ένα σχετικό ποστ εδώ

Σήμερα, διαβάζω στην Καθημερινή το άρθρο με τίτλο «Συνάντηση Παπούλια-Χατζηγάκη για τις φυλακές» και ο νους μου παίρνει φωτιά με αυτά που λέει ο κ. Σωτ. Χατζηγάκης:

«είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε ριζοσπαστικά μέτρα, τα οποία θα εξαθρωπίζουν και θα αντιμετωπίζουν το δύσκολο κόσμο των ναρκωτικών με ένα ανθρώπινο πρόσωπο».

Ποιος μπορεί να με διαβεβαιώσει -εξασφαλίζοντας παράλληλα την αξιοπιστία του με σίγουρο τρόπο- ότι το σενάριο δεν θα εξελιχθεί στα εξής μέρη:

1. Χτίσιμο νέων φυλακών
2. Σταδιακό κλείσιμο όλων των Μ.Ψ/Κ.Α.
3. Συγχώνευση ή "ενσωμάτωση" των Μονάδων Ψ/Κ Αποκατάστασης με τις φυλακές

Λαβαίνοντας υπόψη ότι ήδη τα διαφημιζόμενα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων έχουν μεταλλαχθεί σε οργανικά τμήματα εντός των φυλακών -μόνο ένα γνωρίζω να υπάρχει στη Χίο με χωρητικότητα 300 ατόμων περίπου- τι είναι αυτό που θα εμπόδιζε τηνπροέκταση της φαντασίας μου στη μελλοντική δυνατότητα για "συνολική λύση" των προβλημάτων; Με αυτή, θα είχαμε το λαμπρό(!?) αποτέλεσμα του εγκλεισμού/περιορισμού σε φυλακές όλων των ανθρώπων που συμπεριφέρονται "παράξενα", των ξένων, των κοινωνικώς αποβλήτων, των ναρκοεθισμένων, των "απροσάρμοστων", κλπ κλπ, και άντε μετά να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας...

Αναρωτιέμαι ακόμα, έτσι που τρέχει το πράγμα, ποιος θα μείνει απέξω τελικά...

-->> Δείτε το σχετικό μπλογκ με τα σχετικά προβλήματα: "ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ"

-->> Για πληρέστερη ενημέρωση (χάρη στον inlovewithlife) του τι ακριβώς συμβαίνει στις φυλακές, δείτε τους επόμενους συνδέσμους:

61% αποχή από το συσίτιο -->> Ελ. Τύπος
Γύρω 5000 οι ολικοι απεργοί πείνας -->> Ελευθεροτυπία
17 κρατούμενοι ράβουν το στόμα τους -->> TRIKALA

Στοιχεία :

Φάκελος Φυλακές
-->> Ελευθεροτυπία
-->> Καθημερινή
-->> To keli

Τελευταία νέα :

-->> από Καθημερινή (ολίγον παραπληροφόρηση?)
Οι εισηγήσεις του ΚΕΣΦ προς τον Υπουργό -->> Ναυτεμπορική

Υποστήριξη από Φορείς :

Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας -->> Έθνος
-->> Διεθνής Αμνηστία

Σε νομικό επίπεδο :

Δεν αφήνουν τον Συνήγορο του Πολίτη να μπεί στο άβατο! δείτε και πορίσματα που τα έχει στην κεντρική του σελίδα.
Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με εκθέσεις καταπέλτη

-->> Τι άλλο θέλετε; Αυτό που θέλω εγώ είναι ΙΣΧΥΡΗ ΠΑΙΔΕΙΑ και ΣΧΟΛΕΙΑ
ΣΧΟΛΕΙΑ και ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ και ΟΧΙ ΦΥΛΑΚΕΣ. Διαφωνεί κανείς;


2 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Είναι φοβερό πώς η κοινωνία μας παράγει με τόσο υψηλούς ρυθμούς ανθρώπους ως ελαττωματικά προιόντα.

Αν ζούσε σήμερα ο Νικολαίδης (ο σκηνοθέτης) θα έκοβε τις φλέβες του.

Το ιδιωτικό κέρδος έχει ξεπεράσει τα όρια, γι' αυτό έχει κάνει τους πλούσιους υπερπλούσιους.

Rodia είπε...

Το πιο φοβερό είναι ότι τα πλέον "ελαττωματικά προϊόντα" κυκλοφορούν ελεύθερα!:)

..άσε.. εκείνος έφυγε νωρίς.. και κρίμα..

Αναρωτιέμαι πόσο αυτό το κέρδος είναι πραγματικό ή φανταστικό. Εχω την εντύπωση ότι μας δουλεύουν χοντρά.