Σελίδες

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Μάνος Χατζηδάκις: περί παιδείας και περί αυτών που δεν μας μοιάζουν


Ο άνθρωπος έχει μέσα του το σπέρμα της συνέχειας και της καταστροφής. Της επιβίωσης και της καταστροφής. Αυτά τα δύο στοιχεία θα παλεύουν πάντα. Οι ίδιοι άνθρωποι θα είναι καταστροφείς και σχεδιαστές. Ομαδικά προχωράει ο άνθρωπος με ισχυρή παιδεία. Αλλά την ισχυρή παιδεία τη θέλουν τα κράτη. Οι κοινωνίες δεν τη θέλουν την ισχυρή παιδεία διότι ανεξαρτοποιεί τα άτομα και γίνονται επικίνδυνα. Συνεπώς, να πάψει ο κόσμος να πιστεύει ότι υπάρχει οποιοδήποτε σύστημα που επιδιώκει την απελευθέρωσή του.

Οταν έρχεται η Πολιτεία και μας περιφρουρεί, από ομάδες που δεν μας μοιάζουν, και καταδιώκει αυτές τις ομάδες αστυνομικά, είναι πιο επικίνδυνο από το να τους άφηνε να υπάρχουν. (...) και είναι λάθος μας να νομίζουμε ότι περιφρουρείται η ελευθερία μας με το να καταδιώκονται άνθρωποι που δεν μας μοιάζουν. Τότε, θά 'ρθει μια δεδομένη στιγμή που και μεις δεν θα μοιάζουμε με κάποιους και θα καταδιωχθούμε. και θά 'χουμε το παρελθόν ότι ανεχθήκαμε τις καταδιώξεις των ατόμων που δεν μας μοιάζουν. Αρα, και μεις σωστά θα καταδιωχθούμε. Μη ξεχνάμε ότι αυτό είναι η αρχή και η βάση του εθνικοσοσιαλισμού και του φασισμού. Δεν κινδυνεύουμε από αυτούς που δεν μας μοιάζουν, κινδυνεύουμε από αυτούς που μας περιφρουρούνε και καταδιώκουν αυτούς που δεν μας μοιάζουν.

Μάνος Χατζηδάκις

-->> ακούστε αυτά (και άλλα) από τη φωνή του, εδώ: -->>
http://www.youtube.com/watch?v=VrTiHX_QhBQ

-->> ο τονισμός ορισμένων λέξεων/φράσεων είναι δικός μου

3 σχόλια:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Προφητικός για την εποχή που τα έλεγε με το κύρος και το σκεπτικισμό της ιδιοφυίας του.

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Μεγάλη προσωπικότητα και πάντα μπροστά και από την εποχή του, αλλά και από την δική μας!!!

Rodia είπε...

Δεν νομίζω ότι τα προφανή είναι προφητείες, παιδιά. Απλά, παίζει ρόλο να τα λέει κάποιος διάσημος. Λαβαίνουν ανάλογη βαρύτητα. Για τούτο τα αναμεταδίδω.

(τα χιλιοειπωμένα)