Ενας άψογος πολιτικός λόγος, γεμάτος όμορφες λέξεις και ασάφειες, όπως όλοι οι πολιτικοί λόγοι. Απολαύστε τον. Τα δικά μου σχόλια (ίσως και σχόλια που τριγυρνούσαν στον εγκέφαλο του ομιλητή χωρίς να φτάνουν στην άκρη της γλώσσας) σε στιλ (italic), μέσα σε παρενθέσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός κύριος Κώστας Καραμανλής.
(Ορθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι λαοί της Ευρωπαϊκής Eνωσης βρίσκονται και πάλι μπροστά σ' ένα νέο σταυροδρόμι. (όλο σταυροδρόμια, βρε παιδί μου, Ευρώπη είναι αυτό ή μπακλαβάς;) Τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο παγκόσμιο περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, τα ενεργειακά ζητήματα, (πες πες, θα το χάψουν το παραμύθι) οι αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, (καλά, με αεροπλάνα μετακινούνται οι αγορές και οι αγοραστές, γνωστό αυτό, είναι μεγάλες οι αποστάσεις) η ακρίβεια, (συγκινούμαι τώρα) η μετανάστευση, (ξανασυγκινούμαι) οι δημογραφικές εξελίξεις (θα βάλω τα κλάμματα λέμε) απαιτούν διαρκείς προσαρμογές, (πόσες;) απαιτούν προπάντων συστράτευση, συνένωση δυνάμεων, σύνθεση απόψεων. (πώς τα λέει, ποιος τα γράφει μάλλον, φοβερές λέξεις!) Βασικό ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας Ευρώπης που όσο διευρύνεται, τόσο περισσότερο να θωρακίζεται θεσμικά και να ενοποιείται πολιτικά, μιας Ευρώπης που να γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματική, πιο αξιόπιστη, πιο συμμετοχική, πιο ισχυρή στο σύγχρονο κόσμο. ("αποτελεσματική", "αξιόπιστη", "συμμετοχική", "ισχυρή", ωραία επίθετα, πιασάρικα! Για ποιους όμως δεν αποκαλύπτει.)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη είναι ένα ακόμα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. (προς ποια κατεύθυνση ακόμα δεν κατάλαβα, αλλά δεν πειράζει) Η υπογραφή της τον περασμένο Δεκέμβριο σηματοδότησε την ολοκλήρωση μιας μακράς, επίπονης αλλά καθοριστικής διαδικασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. (για το παρόν ούτε λέξη, ε) Η χώρα μας διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες που έγιναν και είμαστε ικανοποιημένοι που μπορέσαμε όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι εταίροι να χαράξουμε το τέλος της εσωστρέφειας, το τέλος της καθήλωσης που είχε επέλθει τα προηγούμενα χρόνια. (πάλι εμείς, οι υπερήφανοι απόγονοι των αρχαίων ΕΛ, πες το, μη ντρέπεσαι)
Η Ελλάδα προσδοκά σήμερα την ταχεία κύρωση της Συνθήκης (την ταχεία ανάρρωση της Ευρώπης, θα πρόσθετα) απ' όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εφαρμογή της. (πόσο θα ζήσουμε, να προλάβουμε να χαρούμε λιγουλάκι) Στόχος είναι να εργαστούμε όλοι μαζί οι λαοί της Ευρώπης με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, (μεγαλύτερη; τρομάζω!) με μεγαλύτερη ταχύτητα (προσοχή στο γκρεμόόόόό) για την αντιμετώπιση των σοβαρών, των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα όλες οι χώρες, όλες οι κοινωνίες της Ευρώπης. (όλες όλες; σίγουρα;)
Είναι γεγονός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη (πάντως από ονοματάκι σκίζει, μεγάλο και βαρύγδουπο) δεν υιοθετεί το σύνολο των επιδιώξεων και των στόχων καμιάς χώρας-μέλους. (κάτι πάει να αποκαλυφθεί, περιμένω με αγωνία) Είναι, άλλωστε, ένας καθαρός πολιτικός συμβιβασμός, μια συμφωνία με βάση τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή των χωρών-μελών της Ενωσης. (τώρα, αυτό είναι καθησυχαστικό ή ανησυχητικό;) Και βέβαια –το ξέρουμε όλοι αυτό- (ποιοι "όλοι"; εγώ π.χ. δεν το ξέρω. Εσείς οι 300 το ξέρετε μάλλον μόνο.. χμ...) δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος, κανένας άλλος δρόμος που να διασφαλίζει την κοινή πορεία. (έτσι που στριμωχτήκαμε...) Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, αυτή είναι η διαδικασία που οδήγησε το ενοποιητικό εγχείρημα στις έως τώρα επιτυχίες. (επιτυχίες όπως ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, ο διαμελισμός της, οι διασπάσεις σαν αλυσιδωτές αντιδράσεις, κάθε χωριό και κρατίδιο, κλπ, αλλά κάποιος πρέπει να τιμωρείται για να παραδειγματίζονται οι άλλοι, έτσι είναι) Αδυναμίες πράγματι μπορεί να υπάρχουν, αναμφίβολα, όμως, η νέα Συνθήκη είναι ένας σημαντικός σταθμός στη διαλεκτική αναζήτηση κοινών τόπων για την Ευρώπη που θέλουμε. (πολύ μπερδεμένη φράση αυτή, άψογος πολιτικός-μπουρδουκλωμένος λόγος που δεν σημαίνει τίποτε απολύτως, άριστα!)
Είναι, μάλιστα, ιδιαίτερης σημασίας (ωραίο κι αυτό: "ιδιαίτερη σημασία", ποιος το σκέφτηκε;) το γεγονός ότι περιλαμβάνει στις διατάξεις της τις βασικότερες ρυθμίσεις της Συνταγματικής Συνθήκης την οποία είχε κυρώσει και η Βουλή των Ελλήνων. Είναι με άλλα λόγια ένα στέρεο βήμα για την έξοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την περίοδο περίσκεψης, ένα αναγκαίο μετά τη διεύρυνση, αλλά και σημαντικό βήμα προόδου. (ναι, δεν αντιλέγω, μόνο που δεν καταλαβαίνω τίποτα. Κάτι σε πιο χειροπιαστό δεν έχει;)
Βασικοί στόχοι της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών πολιτικών, η εύρυθμη, η διαφανέστερη λειτουργία των θεσμών, η μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. (πωπωπω! φοβερές κι αυτές οι λέξεις! "εύρυθμη", "διαφανέστερη", "συμμετοχή των πολιτών", ωραία πάμε, βουρ να υπογράψω ΤΩΡΑ, πού είναι το χαρτί;) Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη εξασφαλίζει ακόμη καλύτερες συνθήκες σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. (όπα μεγάλε, τέτοια θέλουμε! εκτός από τους ομοφυλόφιλους βέβαια, τους γύφτους, τους ανάπηρους, τους μετανάστες, κλπ. Αυτοί να περιμένουν στην ουρά για συμβίωση, κατοικίες, πεζοδρόμια, εργασία, κλπ) Προωθεί ως απαρέγκλιτους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, της ευημερίας των πολιτών. (αχ, αχ, αχ, πεθαίνω λέμε! "απαρέγκλιτοι στόχοι"! ντουγρού για Λισαβώνα! Ολα τα καλά εκεί βρίσκονται, τι καθόμασταν τόσο καιρό;) Επιβεβαιώνει ότι η σύγχρονη Ευρώπη μπορεί και πρέπει να προσεγγίζει ολοένα (άλλο θανατερό αυτό το "ολοένα", μη τα ρίχνεις όλα μαζί, θα υπάρξουν απώλειες!) και περισσότερο τους πολίτες της. Αποδεικνύει ότι οι στόχοι της Ενωσης ξεπερνούν σταδιακά τη νομισματική και την οικονομική ενοποίηση και προσβλέπουν σε πιο στέρεες, πιο πολιτικές βάσεις. (να γεμίσει τον πλανήτη φαντάρους και τα κράτη μοντέρνες φυλακές π.χ.) Δρομολογεί κανόνες, (και κανόνια) δρομολογεί λειτουργίες, που βάζουν την Ενωση στην τροχιά της πολιτικής ενοποίησης. Ενδυναμώνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και καθιστά την Ενωση αποτελεσματικότερη μπροστά στις νέες προκλήσεις. Ενισχύει τη δημοκρατική της νομιμοποίηση και αναβαθμίζει τον κοινοβουλευτισμό. (αυτά τώρα δεν κατάλαβα πώς τα πετυχαίνει, αλλά μια και το λες εσύ κάτι θα ξέρεις... Πιθανότατα με το να μας έχει στο γκεζί 65ωρο τη βδομάδα με μηνιάτικα πείνας, να μη μπορούμε να σύρουμε τα πόδια από την κούραση, έτσι θα μπορούν να αλωνίζουν οι αναβαθμιστές τύπου Βγενόπουλου, κλπ)
Ενδυναμώνεται τόσο ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και η ενεργός συμμετοχή των εθνικών Κοινοβουλίων στην όλη κοινοτική διαδικασία και κυρίως στην ευρωπαϊκή νομοθετική λειτουργία. (άλλο ένα μυστήριο: πώς θα συμβεί αυτό με τη συγκέντρωση της εξουσίας σε ένα πρόσωπο, όπως προβλέπεται;) Ανατίθεται στα εθνικά Κοινοβούλια ένας σημαντικά αναβαθμισμένος ρόλος. (μπα μπα μπα, μένω έκπληκτη!) Θεσμοθετείται η συνεργασία τους με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (μέχρι τώρα έκαναν του κεφαλιού τους βλέπεις) Καθιερώνεται το δικαίωμά τους να ενημερώνονται απ' ευθείας από τα κοινοτικά όργανα, χωρίς τη διαμεσολάβηση των Κυβερνήσεων. (αφού οι κυβερνήσεις μπαίνουν στο μούσκιο, πώς ενδυναμώνεται ο ρόλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου; Αρα, καταργούνται οι τοπικές κυβερνήσεις. Αυτό είναι το μόνο που μου αρέσει. Πολύ. Σπίτια σας παιδιά, να κάνουμε και οικονομία 300 μισθά.)
Εγκαθιδρύονται μηχανισμοί για τον έλεγχο των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας. Παρέχεται στα εθνικά Κοινοβούλια η δυνατότητα να προβάλλουν αντιρρήσεις για τη συμβατότητα μιας νομοθετικής πρότασης με την αρχή της επικουρικότητας. (αχ, αυτή η επικουρικότητα! Πάλι τα ρέστα μου!) Ενισχύεται έτσι ο δημοκρατικός χαρακτήρας της Ενωσης. (Ο δικτατορικός χαρακτήρας ήθελε να πει, αλλά μπερδεύτηκε μάλλον) Διευρύνεται η νομιμοποίηση της λειτουργίας της. (κάτι άλλο προβλέπω να διευρυνθεί, αλλά δεν είναι της παρούσης)
Είναι, μάλιστα, εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι προωθείται παράλληλα η ενσωμάτωση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ως νομικά δεσμευτικού κειμένου. (κάτι σαν τη Χάρτα του Ρήγα; ή πρόκειται για τα δικαιώματα της καρέτα-καρέτα;) Και αυτό είναι μια σημαντική κατάκτηση δημοκρατίας για την Ευρώπη του κοινού μέλλοντος, μια κατάκτηση που φέρνει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της. (οι πολίτες όμως μάλλον θα βρεθούν μακριά νυχτωμένοι έτσι όπως πάει το πράγμα)
Σημαντική εξέλιξη ακόμα συνιστά η θεσμοθέτηση μόνιμου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι μια ουσιαστική καινοτομία που έρχεται να ενισχύσει την ενιαία εικόνα της Ενωσης και να συμβάλει στην αποτελεσματικότητά της. (θα έχουμε το δικό μας Μπους! πέστο να ψηλώσω 10 πόντους!)
Σημαντική, όμως, είναι και η καθιέρωση μόνιμης Προεδρίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με την υιοθέτηση του θεσμού του Υπατου Εκπροσώπου. (ωραίοι τίτλοι πάντως, ε; Νέα Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σα να λέμε) Και αυτό, διότι ανοίγει καινούργιους δρόμους στο στόχο μας για μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ενωσης. Ο Υπατος Εκπρόσωπος θα έχει στη διάθεσή του ένα νέο κοινοτικό όργανο, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, που και αυτή θα συμβάλει δημιουργικά στην άσκηση μιας πιο συνεκτικής, πιο κοινής εξωτερικής πολιτικής. (σίγουρα, το πρώτο που θα κάνει είναι να συρματοπλέξει τα σύνορα -όταν τα καθορίσει- μη πλακώσουν τίποτα πεινάλες αφρικανοί και ασιάτες, τους οποίους θα φροντίσει να εξαφανίσει από προσώπου γης, σιγά σιγά και με το μαλακό, με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις δλδ)
Υπογραμμίζω, ακόμη, την αναγνώριση νομικής προσωπικότητας της Ενωσης, την απλοποίηση των διαδικασιών στη λήψη των αποφάσεων, την επέκταση των περιπτώσεων στις οποίες εφαρμόζεται η αρχή της ειδικής πλειοψηφίας. (άλλη μια ωραία και περίπλοκη φράση χωρίς νόημα, όπως όλες οι προηγούμενες άλλωστε)
Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υποστηρίζει τόσο την ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητας όσο και το σεβασμό των ιδιαίτερων συμφερόντων (ποιος θα καθορίσει τα συμφέροντά μας; εμείς αποκλείεται!) των χωρών-μελών της Ενωσης. Εχουμε στη διάθεσή μας όλες τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες (ΙΚΑ, ΤΣΑ, ΤΣΜΕΔΕ, κλπ) για να προασπίζουμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Είμαστε στον κεντρικό πυρήνα (του ηφαιστείου) της Ενωσης. Είμαστε ενεργοί συμμέτοχοι στην επιδίωξη στενότερης συνεργασίας για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ευρώπη είναι το παρόν, είναι το μέλλον για όλους τους λαούς της και βέβαια για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Ελληνες. (να αρχίζω να αισθάνομαι μογγόλα από τώρα ή είναι νωρίς;) Η ισότιμη συμμετοχή μας στην ένωση των κρατών και των λαών της Ευρώπης συνέβαλε καθοριστικά στην κατοχύρωση της δημοκρατίας, της πολιτικής σταθερότητας, του ομαλού πολιτικού βίου. (μπα, μάλλον κάπου αλλού ζω...) Η φωνή της πατρίδας μας ενισχύθηκε. Η παρουσία μας στον άμεσο γεωγραφικό περίγυρο, αλλά και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι ενισχύθηκε και μάλιστα σημαντικά. (μα τι λέει; ακούει αυτά που λέει;) Μετέχουμε ισότιμα στη διαμόρφωση και τη λήψη αποφάσεων (για το κόστος του γάλατος π.χ. και των ζυμαρικών) που αφορούν ολόκληρη την ήπειρό μας. Υπερασπιζόμαστε πιο αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια, την ειρήνη, την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. (εδώ, πρέπει να συνυπολογίσουμε τις επιθυμίες των γειτόνων μας και αναρωτιέμαι αν θα μειωθεί το κόστος των εξοπλισμών ή αν θα το μετακυλίσουμε πληρώνοντας τα ίδια στη δύναμη κρούσης του ΝΑΤΟ) Εχουμε σημαντική οικονομική συνδρομή για τη δημιουργία μεγάλων έργων υποδομής και τη στήριξη του αγροτικού κόσμου. (τις προσλήψεις των δικών μας παιδιών, τις τσέπες των κομματαρχών μας, κλπ) Εχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, αλλά και να αξιοποιούμε καλύτερα τις ευκαιρίες που διαγράφονται στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. (ίσα και σας φάγαμε κινέζοι, ινδοί, βραζιλιάνοι, κλπ)
Με άλλα λόγια, η Ευρώπη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι δύναμη και μάλιστα δύναμη για όλα τα μέλη της -αυτή είναι η πραγματικότητα- για τη δημοκρατία, την πολιτική ομαλότητα, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ειρήνη. (θέλω να μάθω όχι μόνο τα "άλλα λόγια", αλλά και τα αληθινά λόγια)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) (σιγά που δεν θα χειροκροτούσαν, σάμπως τι καταλαβαίνουν κι αυτοί οι καημένοι; ό,τι τους λένε καταλαβαίνουν. με τρεις δουλειές για να τα βγάζουν πέρα, πού να βρουν χρόνο και υπομονή να διαβάσουν τη Συνθήκη;)
Είναι δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη, είναι δύναμη για την περιφερειακή και κοινωνική σύγκλιση, για την πρόοδο κάθε χώρας-μέλους της. Είναι δύναμη απέναντι στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις και βεβαίως στις δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες. (ωραία, είναι δύναμη, πάρα κάτω. Πόσο δυνατά χαστούκια δίνει π.χ. στους συνταξιούχους που διαδηλώνουν; Πιο δυνατά από τα ΕΜΑΚ; πες να έχω μια κλίμακα σύγκρισης)
Εμείς θέλουμε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. (όλοι θέλουν να ολοκληρώσουν στα κανάλια, ας ολοκληρώσει και η Ευρώπη) Θέλουμε την Ευρώπη να δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Θέλουμε την Ευρώπη να είναι πιο πολιτική, να λειτουργεί περισσότερο δημοκρατικά και αλληλέγγυα. Να δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική της διάσταση. Θέλουμε την Ευρώπη να αφουγκράζεται τις ανησυχίες, τις αγωνίες, τις προσδοκίες όλων των πολιτών της. (καλά, εμείς θέλουμε, αλλά το τι θελουμε εμείς έχει κάποια σημασία;)
Για όλους αυτούς τους λόγους οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα θέλαμε (θα θέλαμε λέει...) πολύ περισσότερα (ουουου, πολύ πολύ περισσότερα, δεν υπάρχει αμφιβολία) απ' όσα διασφαλίζονται με τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, τη Συνθήκη της Λισσαβώνας. (αφού θα θέλαμε πρισσότερα, γιατί την ψηφίσαμε; ε;) Πιστεύουμε ωστόσο -και πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας- (για να ακούσω...) ότι τα βήματα που γίνονται με τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, όσο και εάν δεν είναι επαρκή για εμάς τουλάχιστον, πάντως είναι ιδιαίτερα σημαντικά. (αν αυτή είναι η αλήθεια, σεβαστή, σαφέστατη πρόταση, ήξεις αφίξεις!) Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε πολλά σε ολόκληρη την ήπειρό μας και μπορεί να δώσει ακόμη περισσότερα στα χρόνια που έρχονται. Πιστεύουμε ότι τα κράτη, οι λαοί της Ενωσης, οι λαοί της Ευρώπης μπορούμε να βρεθούμε πιο κοντά. (πόσο κοντά; Μπορεί η Ελλάδα π.χ. να πάει στη Μασσαλία που έχει και θάλασσα;)
Ολοι μαζί να χτίσουμε την Ευρώπη των ενεργών πολιτών, των πολιτών που αποκτούν ουσιαστικό λόγο στις αποφάσεις της Ενωσης, των πολιτών που συνειδητοποιούν ότι το ευρωπαϊκό όραμα αφορά την πρόοδο όλων και συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της κοινής πορείας. (μα τόσο ωραία λόγια... πώς να μη συμφωνήσει κανείς;)
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι μόνο κοινότητα κοινών συμφερόντων. Είναι πρωτίστως –και θέλω να το τονίσω- κοινότητα αξιών και ιδεών με επίκεντρο τον πολίτη, τις σύγχρονες ανάγκες του, τα αιτήματά του. (καλά τώρα, το ζουμί βρίσκεται στην προηγούμενη πρόταση, αυτή με τα συμφέροντα, μη κρυβόμαστε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατάντησε μια Κοινότητα Κοινών Συμφερόντων. τελεία και παύλα) Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη είναι ο δρόμος για να έρθουν οι πολίτες της Ενωσης πιο κοντά στην ευρωπαϊκή ιδέα, πιο κοντά στη δομή και τη λειτουργία των θεσμών της, πιο κοντά στις αποφάσεις που λαμβάνονται από αποτελεσματικούς θεσμούς με αντιπροσωπευτικότητα, με δημοκρατικότητα. Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη είναι ο ρεαλιστικός δρόμος για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, δρόμος για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον, δρόμος αλληλεγγύης, δρόμος σταθερότητας, δρόμος συλλογικής προόδου για όλους τους λαούς της Ευρώπης, δρόμος που πάνω από όλα υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων. ("αντιπροσωπευτικότητα", δημοκρατικότητα", "μέλλον", "ρεαλιστικός δρόμος", αλληλεγγύη", "σταθερότητα", "πρόοδος", ωραίες λέξεις, για τούτο μάλλον και το παρατεταμένο χειροκρότημα που ακολουθεί)
(Όρθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)
-->> http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=syne080611ap.txt
-->> Μετά την καταμέτρηση των ψήφων -->>
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το αποτέλεσμα της διεξαχθείσης ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ψήφισαν συνολικά 292 Βουλευτές.
Υπέρ της κυρώσεως της Συνθήκης, δηλαδή «ΝΑΙ», ψήφισαν 250 Βουλευτές.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Κατά της κυρώσεως της Συνθήκης, δηλαδή «ΟΧΙ», ψήφισαν 42 Βουλευτές.
«ΠΑΡΩΝ» δεν ψήφισε κανείς Βουλευτής. (μάλλον επειδή ήταν απόντες... είχαν αλλού το μυαλό τους...)
Συνεπώς, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας που τροποποιεί τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Eνωση, τη Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ορισμένες συναφείς πράξεις» έγινε δεκτό κατ' αρχήν, κατ' άρθρο και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία (...)
-->> Η απορία μου είναι η εξής: Αφού είμαστε ώριμοι να ψηφίζουμε, από τα 18 κιόλας, γιατί δεν είμαστε ώριμοι να ενημερωνόμαστε; Γιατί όλα γίνονται "για μένα χωρίς εμένα"; Γιατί ειδικά ο έλληνας πολίτης απαξιώνεται τόσο πολύ από την κάθε εξουσία; Μετά την ψήφιση της Συνθήκης αυτής, θα αλλάξει κάτι, π.χ. θα ωριμάσουμε επιτέλους; Θα έχουμε γνώμη; Αν είναι να συνεχιστεί το ίδιο βιολί, να φεύγουμε; Αυτό θέλουν; Ποιος θα αγοράσει τη χώρα; Πόσο πουλιέται η Ελλάδα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός κύριος Κώστας Καραμανλής.
(Ορθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι λαοί της Ευρωπαϊκής Eνωσης βρίσκονται και πάλι μπροστά σ' ένα νέο σταυροδρόμι. (όλο σταυροδρόμια, βρε παιδί μου, Ευρώπη είναι αυτό ή μπακλαβάς;) Τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο παγκόσμιο περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, τα ενεργειακά ζητήματα, (πες πες, θα το χάψουν το παραμύθι) οι αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, (καλά, με αεροπλάνα μετακινούνται οι αγορές και οι αγοραστές, γνωστό αυτό, είναι μεγάλες οι αποστάσεις) η ακρίβεια, (συγκινούμαι τώρα) η μετανάστευση, (ξανασυγκινούμαι) οι δημογραφικές εξελίξεις (θα βάλω τα κλάμματα λέμε) απαιτούν διαρκείς προσαρμογές, (πόσες;) απαιτούν προπάντων συστράτευση, συνένωση δυνάμεων, σύνθεση απόψεων. (πώς τα λέει, ποιος τα γράφει μάλλον, φοβερές λέξεις!) Βασικό ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας Ευρώπης που όσο διευρύνεται, τόσο περισσότερο να θωρακίζεται θεσμικά και να ενοποιείται πολιτικά, μιας Ευρώπης που να γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματική, πιο αξιόπιστη, πιο συμμετοχική, πιο ισχυρή στο σύγχρονο κόσμο. ("αποτελεσματική", "αξιόπιστη", "συμμετοχική", "ισχυρή", ωραία επίθετα, πιασάρικα! Για ποιους όμως δεν αποκαλύπτει.)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη είναι ένα ακόμα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. (προς ποια κατεύθυνση ακόμα δεν κατάλαβα, αλλά δεν πειράζει) Η υπογραφή της τον περασμένο Δεκέμβριο σηματοδότησε την ολοκλήρωση μιας μακράς, επίπονης αλλά καθοριστικής διαδικασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. (για το παρόν ούτε λέξη, ε) Η χώρα μας διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες που έγιναν και είμαστε ικανοποιημένοι που μπορέσαμε όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι εταίροι να χαράξουμε το τέλος της εσωστρέφειας, το τέλος της καθήλωσης που είχε επέλθει τα προηγούμενα χρόνια. (πάλι εμείς, οι υπερήφανοι απόγονοι των αρχαίων ΕΛ, πες το, μη ντρέπεσαι)
Η Ελλάδα προσδοκά σήμερα την ταχεία κύρωση της Συνθήκης (την ταχεία ανάρρωση της Ευρώπης, θα πρόσθετα) απ' όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εφαρμογή της. (πόσο θα ζήσουμε, να προλάβουμε να χαρούμε λιγουλάκι) Στόχος είναι να εργαστούμε όλοι μαζί οι λαοί της Ευρώπης με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, (μεγαλύτερη; τρομάζω!) με μεγαλύτερη ταχύτητα (προσοχή στο γκρεμόόόόό) για την αντιμετώπιση των σοβαρών, των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα όλες οι χώρες, όλες οι κοινωνίες της Ευρώπης. (όλες όλες; σίγουρα;)
Είναι γεγονός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη (πάντως από ονοματάκι σκίζει, μεγάλο και βαρύγδουπο) δεν υιοθετεί το σύνολο των επιδιώξεων και των στόχων καμιάς χώρας-μέλους. (κάτι πάει να αποκαλυφθεί, περιμένω με αγωνία) Είναι, άλλωστε, ένας καθαρός πολιτικός συμβιβασμός, μια συμφωνία με βάση τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή των χωρών-μελών της Ενωσης. (τώρα, αυτό είναι καθησυχαστικό ή ανησυχητικό;) Και βέβαια –το ξέρουμε όλοι αυτό- (ποιοι "όλοι"; εγώ π.χ. δεν το ξέρω. Εσείς οι 300 το ξέρετε μάλλον μόνο.. χμ...) δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος, κανένας άλλος δρόμος που να διασφαλίζει την κοινή πορεία. (έτσι που στριμωχτήκαμε...) Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, αυτή είναι η διαδικασία που οδήγησε το ενοποιητικό εγχείρημα στις έως τώρα επιτυχίες. (επιτυχίες όπως ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, ο διαμελισμός της, οι διασπάσεις σαν αλυσιδωτές αντιδράσεις, κάθε χωριό και κρατίδιο, κλπ, αλλά κάποιος πρέπει να τιμωρείται για να παραδειγματίζονται οι άλλοι, έτσι είναι) Αδυναμίες πράγματι μπορεί να υπάρχουν, αναμφίβολα, όμως, η νέα Συνθήκη είναι ένας σημαντικός σταθμός στη διαλεκτική αναζήτηση κοινών τόπων για την Ευρώπη που θέλουμε. (πολύ μπερδεμένη φράση αυτή, άψογος πολιτικός-μπουρδουκλωμένος λόγος που δεν σημαίνει τίποτε απολύτως, άριστα!)
Είναι, μάλιστα, ιδιαίτερης σημασίας (ωραίο κι αυτό: "ιδιαίτερη σημασία", ποιος το σκέφτηκε;) το γεγονός ότι περιλαμβάνει στις διατάξεις της τις βασικότερες ρυθμίσεις της Συνταγματικής Συνθήκης την οποία είχε κυρώσει και η Βουλή των Ελλήνων. Είναι με άλλα λόγια ένα στέρεο βήμα για την έξοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την περίοδο περίσκεψης, ένα αναγκαίο μετά τη διεύρυνση, αλλά και σημαντικό βήμα προόδου. (ναι, δεν αντιλέγω, μόνο που δεν καταλαβαίνω τίποτα. Κάτι σε πιο χειροπιαστό δεν έχει;)
Βασικοί στόχοι της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών πολιτικών, η εύρυθμη, η διαφανέστερη λειτουργία των θεσμών, η μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. (πωπωπω! φοβερές κι αυτές οι λέξεις! "εύρυθμη", "διαφανέστερη", "συμμετοχή των πολιτών", ωραία πάμε, βουρ να υπογράψω ΤΩΡΑ, πού είναι το χαρτί;) Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη εξασφαλίζει ακόμη καλύτερες συνθήκες σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. (όπα μεγάλε, τέτοια θέλουμε! εκτός από τους ομοφυλόφιλους βέβαια, τους γύφτους, τους ανάπηρους, τους μετανάστες, κλπ. Αυτοί να περιμένουν στην ουρά για συμβίωση, κατοικίες, πεζοδρόμια, εργασία, κλπ) Προωθεί ως απαρέγκλιτους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, της ευημερίας των πολιτών. (αχ, αχ, αχ, πεθαίνω λέμε! "απαρέγκλιτοι στόχοι"! ντουγρού για Λισαβώνα! Ολα τα καλά εκεί βρίσκονται, τι καθόμασταν τόσο καιρό;) Επιβεβαιώνει ότι η σύγχρονη Ευρώπη μπορεί και πρέπει να προσεγγίζει ολοένα (άλλο θανατερό αυτό το "ολοένα", μη τα ρίχνεις όλα μαζί, θα υπάρξουν απώλειες!) και περισσότερο τους πολίτες της. Αποδεικνύει ότι οι στόχοι της Ενωσης ξεπερνούν σταδιακά τη νομισματική και την οικονομική ενοποίηση και προσβλέπουν σε πιο στέρεες, πιο πολιτικές βάσεις. (να γεμίσει τον πλανήτη φαντάρους και τα κράτη μοντέρνες φυλακές π.χ.) Δρομολογεί κανόνες, (και κανόνια) δρομολογεί λειτουργίες, που βάζουν την Ενωση στην τροχιά της πολιτικής ενοποίησης. Ενδυναμώνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και καθιστά την Ενωση αποτελεσματικότερη μπροστά στις νέες προκλήσεις. Ενισχύει τη δημοκρατική της νομιμοποίηση και αναβαθμίζει τον κοινοβουλευτισμό. (αυτά τώρα δεν κατάλαβα πώς τα πετυχαίνει, αλλά μια και το λες εσύ κάτι θα ξέρεις... Πιθανότατα με το να μας έχει στο γκεζί 65ωρο τη βδομάδα με μηνιάτικα πείνας, να μη μπορούμε να σύρουμε τα πόδια από την κούραση, έτσι θα μπορούν να αλωνίζουν οι αναβαθμιστές τύπου Βγενόπουλου, κλπ)
Ενδυναμώνεται τόσο ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και η ενεργός συμμετοχή των εθνικών Κοινοβουλίων στην όλη κοινοτική διαδικασία και κυρίως στην ευρωπαϊκή νομοθετική λειτουργία. (άλλο ένα μυστήριο: πώς θα συμβεί αυτό με τη συγκέντρωση της εξουσίας σε ένα πρόσωπο, όπως προβλέπεται;) Ανατίθεται στα εθνικά Κοινοβούλια ένας σημαντικά αναβαθμισμένος ρόλος. (μπα μπα μπα, μένω έκπληκτη!) Θεσμοθετείται η συνεργασία τους με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (μέχρι τώρα έκαναν του κεφαλιού τους βλέπεις) Καθιερώνεται το δικαίωμά τους να ενημερώνονται απ' ευθείας από τα κοινοτικά όργανα, χωρίς τη διαμεσολάβηση των Κυβερνήσεων. (αφού οι κυβερνήσεις μπαίνουν στο μούσκιο, πώς ενδυναμώνεται ο ρόλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου; Αρα, καταργούνται οι τοπικές κυβερνήσεις. Αυτό είναι το μόνο που μου αρέσει. Πολύ. Σπίτια σας παιδιά, να κάνουμε και οικονομία 300 μισθά.)
Εγκαθιδρύονται μηχανισμοί για τον έλεγχο των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας. Παρέχεται στα εθνικά Κοινοβούλια η δυνατότητα να προβάλλουν αντιρρήσεις για τη συμβατότητα μιας νομοθετικής πρότασης με την αρχή της επικουρικότητας. (αχ, αυτή η επικουρικότητα! Πάλι τα ρέστα μου!) Ενισχύεται έτσι ο δημοκρατικός χαρακτήρας της Ενωσης. (Ο δικτατορικός χαρακτήρας ήθελε να πει, αλλά μπερδεύτηκε μάλλον) Διευρύνεται η νομιμοποίηση της λειτουργίας της. (κάτι άλλο προβλέπω να διευρυνθεί, αλλά δεν είναι της παρούσης)
Είναι, μάλιστα, εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι προωθείται παράλληλα η ενσωμάτωση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ως νομικά δεσμευτικού κειμένου. (κάτι σαν τη Χάρτα του Ρήγα; ή πρόκειται για τα δικαιώματα της καρέτα-καρέτα;) Και αυτό είναι μια σημαντική κατάκτηση δημοκρατίας για την Ευρώπη του κοινού μέλλοντος, μια κατάκτηση που φέρνει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της. (οι πολίτες όμως μάλλον θα βρεθούν μακριά νυχτωμένοι έτσι όπως πάει το πράγμα)
Σημαντική εξέλιξη ακόμα συνιστά η θεσμοθέτηση μόνιμου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι μια ουσιαστική καινοτομία που έρχεται να ενισχύσει την ενιαία εικόνα της Ενωσης και να συμβάλει στην αποτελεσματικότητά της. (θα έχουμε το δικό μας Μπους! πέστο να ψηλώσω 10 πόντους!)
Σημαντική, όμως, είναι και η καθιέρωση μόνιμης Προεδρίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με την υιοθέτηση του θεσμού του Υπατου Εκπροσώπου. (ωραίοι τίτλοι πάντως, ε; Νέα Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σα να λέμε) Και αυτό, διότι ανοίγει καινούργιους δρόμους στο στόχο μας για μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ενωσης. Ο Υπατος Εκπρόσωπος θα έχει στη διάθεσή του ένα νέο κοινοτικό όργανο, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, που και αυτή θα συμβάλει δημιουργικά στην άσκηση μιας πιο συνεκτικής, πιο κοινής εξωτερικής πολιτικής. (σίγουρα, το πρώτο που θα κάνει είναι να συρματοπλέξει τα σύνορα -όταν τα καθορίσει- μη πλακώσουν τίποτα πεινάλες αφρικανοί και ασιάτες, τους οποίους θα φροντίσει να εξαφανίσει από προσώπου γης, σιγά σιγά και με το μαλακό, με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις δλδ)
Υπογραμμίζω, ακόμη, την αναγνώριση νομικής προσωπικότητας της Ενωσης, την απλοποίηση των διαδικασιών στη λήψη των αποφάσεων, την επέκταση των περιπτώσεων στις οποίες εφαρμόζεται η αρχή της ειδικής πλειοψηφίας. (άλλη μια ωραία και περίπλοκη φράση χωρίς νόημα, όπως όλες οι προηγούμενες άλλωστε)
Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υποστηρίζει τόσο την ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητας όσο και το σεβασμό των ιδιαίτερων συμφερόντων (ποιος θα καθορίσει τα συμφέροντά μας; εμείς αποκλείεται!) των χωρών-μελών της Ενωσης. Εχουμε στη διάθεσή μας όλες τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες (ΙΚΑ, ΤΣΑ, ΤΣΜΕΔΕ, κλπ) για να προασπίζουμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Είμαστε στον κεντρικό πυρήνα (του ηφαιστείου) της Ενωσης. Είμαστε ενεργοί συμμέτοχοι στην επιδίωξη στενότερης συνεργασίας για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ευρώπη είναι το παρόν, είναι το μέλλον για όλους τους λαούς της και βέβαια για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Ελληνες. (να αρχίζω να αισθάνομαι μογγόλα από τώρα ή είναι νωρίς;) Η ισότιμη συμμετοχή μας στην ένωση των κρατών και των λαών της Ευρώπης συνέβαλε καθοριστικά στην κατοχύρωση της δημοκρατίας, της πολιτικής σταθερότητας, του ομαλού πολιτικού βίου. (μπα, μάλλον κάπου αλλού ζω...) Η φωνή της πατρίδας μας ενισχύθηκε. Η παρουσία μας στον άμεσο γεωγραφικό περίγυρο, αλλά και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι ενισχύθηκε και μάλιστα σημαντικά. (μα τι λέει; ακούει αυτά που λέει;) Μετέχουμε ισότιμα στη διαμόρφωση και τη λήψη αποφάσεων (για το κόστος του γάλατος π.χ. και των ζυμαρικών) που αφορούν ολόκληρη την ήπειρό μας. Υπερασπιζόμαστε πιο αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια, την ειρήνη, την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. (εδώ, πρέπει να συνυπολογίσουμε τις επιθυμίες των γειτόνων μας και αναρωτιέμαι αν θα μειωθεί το κόστος των εξοπλισμών ή αν θα το μετακυλίσουμε πληρώνοντας τα ίδια στη δύναμη κρούσης του ΝΑΤΟ) Εχουμε σημαντική οικονομική συνδρομή για τη δημιουργία μεγάλων έργων υποδομής και τη στήριξη του αγροτικού κόσμου. (τις προσλήψεις των δικών μας παιδιών, τις τσέπες των κομματαρχών μας, κλπ) Εχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, αλλά και να αξιοποιούμε καλύτερα τις ευκαιρίες που διαγράφονται στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. (ίσα και σας φάγαμε κινέζοι, ινδοί, βραζιλιάνοι, κλπ)
Με άλλα λόγια, η Ευρώπη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι δύναμη και μάλιστα δύναμη για όλα τα μέλη της -αυτή είναι η πραγματικότητα- για τη δημοκρατία, την πολιτική ομαλότητα, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ειρήνη. (θέλω να μάθω όχι μόνο τα "άλλα λόγια", αλλά και τα αληθινά λόγια)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) (σιγά που δεν θα χειροκροτούσαν, σάμπως τι καταλαβαίνουν κι αυτοί οι καημένοι; ό,τι τους λένε καταλαβαίνουν. με τρεις δουλειές για να τα βγάζουν πέρα, πού να βρουν χρόνο και υπομονή να διαβάσουν τη Συνθήκη;)
Είναι δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη, είναι δύναμη για την περιφερειακή και κοινωνική σύγκλιση, για την πρόοδο κάθε χώρας-μέλους της. Είναι δύναμη απέναντι στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις και βεβαίως στις δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες. (ωραία, είναι δύναμη, πάρα κάτω. Πόσο δυνατά χαστούκια δίνει π.χ. στους συνταξιούχους που διαδηλώνουν; Πιο δυνατά από τα ΕΜΑΚ; πες να έχω μια κλίμακα σύγκρισης)
Εμείς θέλουμε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. (όλοι θέλουν να ολοκληρώσουν στα κανάλια, ας ολοκληρώσει και η Ευρώπη) Θέλουμε την Ευρώπη να δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Θέλουμε την Ευρώπη να είναι πιο πολιτική, να λειτουργεί περισσότερο δημοκρατικά και αλληλέγγυα. Να δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική της διάσταση. Θέλουμε την Ευρώπη να αφουγκράζεται τις ανησυχίες, τις αγωνίες, τις προσδοκίες όλων των πολιτών της. (καλά, εμείς θέλουμε, αλλά το τι θελουμε εμείς έχει κάποια σημασία;)
Για όλους αυτούς τους λόγους οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα θέλαμε (θα θέλαμε λέει...) πολύ περισσότερα (ουουου, πολύ πολύ περισσότερα, δεν υπάρχει αμφιβολία) απ' όσα διασφαλίζονται με τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, τη Συνθήκη της Λισσαβώνας. (αφού θα θέλαμε πρισσότερα, γιατί την ψηφίσαμε; ε;) Πιστεύουμε ωστόσο -και πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας- (για να ακούσω...) ότι τα βήματα που γίνονται με τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, όσο και εάν δεν είναι επαρκή για εμάς τουλάχιστον, πάντως είναι ιδιαίτερα σημαντικά. (αν αυτή είναι η αλήθεια, σεβαστή, σαφέστατη πρόταση, ήξεις αφίξεις!) Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε πολλά σε ολόκληρη την ήπειρό μας και μπορεί να δώσει ακόμη περισσότερα στα χρόνια που έρχονται. Πιστεύουμε ότι τα κράτη, οι λαοί της Ενωσης, οι λαοί της Ευρώπης μπορούμε να βρεθούμε πιο κοντά. (πόσο κοντά; Μπορεί η Ελλάδα π.χ. να πάει στη Μασσαλία που έχει και θάλασσα;)
Ολοι μαζί να χτίσουμε την Ευρώπη των ενεργών πολιτών, των πολιτών που αποκτούν ουσιαστικό λόγο στις αποφάσεις της Ενωσης, των πολιτών που συνειδητοποιούν ότι το ευρωπαϊκό όραμα αφορά την πρόοδο όλων και συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της κοινής πορείας. (μα τόσο ωραία λόγια... πώς να μη συμφωνήσει κανείς;)
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι μόνο κοινότητα κοινών συμφερόντων. Είναι πρωτίστως –και θέλω να το τονίσω- κοινότητα αξιών και ιδεών με επίκεντρο τον πολίτη, τις σύγχρονες ανάγκες του, τα αιτήματά του. (καλά τώρα, το ζουμί βρίσκεται στην προηγούμενη πρόταση, αυτή με τα συμφέροντα, μη κρυβόμαστε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατάντησε μια Κοινότητα Κοινών Συμφερόντων. τελεία και παύλα) Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη είναι ο δρόμος για να έρθουν οι πολίτες της Ενωσης πιο κοντά στην ευρωπαϊκή ιδέα, πιο κοντά στη δομή και τη λειτουργία των θεσμών της, πιο κοντά στις αποφάσεις που λαμβάνονται από αποτελεσματικούς θεσμούς με αντιπροσωπευτικότητα, με δημοκρατικότητα. Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη είναι ο ρεαλιστικός δρόμος για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, δρόμος για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον, δρόμος αλληλεγγύης, δρόμος σταθερότητας, δρόμος συλλογικής προόδου για όλους τους λαούς της Ευρώπης, δρόμος που πάνω από όλα υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων. ("αντιπροσωπευτικότητα", δημοκρατικότητα", "μέλλον", "ρεαλιστικός δρόμος", αλληλεγγύη", "σταθερότητα", "πρόοδος", ωραίες λέξεις, για τούτο μάλλον και το παρατεταμένο χειροκρότημα που ακολουθεί)
(Όρθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)
-->> http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=syne080611ap.txt
-->> Μετά την καταμέτρηση των ψήφων -->>
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το αποτέλεσμα της διεξαχθείσης ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ψήφισαν συνολικά 292 Βουλευτές.
Υπέρ της κυρώσεως της Συνθήκης, δηλαδή «ΝΑΙ», ψήφισαν 250 Βουλευτές.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Κατά της κυρώσεως της Συνθήκης, δηλαδή «ΟΧΙ», ψήφισαν 42 Βουλευτές.
«ΠΑΡΩΝ» δεν ψήφισε κανείς Βουλευτής. (μάλλον επειδή ήταν απόντες... είχαν αλλού το μυαλό τους...)
Συνεπώς, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας που τροποποιεί τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Eνωση, τη Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ορισμένες συναφείς πράξεις» έγινε δεκτό κατ' αρχήν, κατ' άρθρο και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία (...)
-->> Η απορία μου είναι η εξής: Αφού είμαστε ώριμοι να ψηφίζουμε, από τα 18 κιόλας, γιατί δεν είμαστε ώριμοι να ενημερωνόμαστε; Γιατί όλα γίνονται "για μένα χωρίς εμένα"; Γιατί ειδικά ο έλληνας πολίτης απαξιώνεται τόσο πολύ από την κάθε εξουσία; Μετά την ψήφιση της Συνθήκης αυτής, θα αλλάξει κάτι, π.χ. θα ωριμάσουμε επιτέλους; Θα έχουμε γνώμη; Αν είναι να συνεχιστεί το ίδιο βιολί, να φεύγουμε; Αυτό θέλουν; Ποιος θα αγοράσει τη χώρα; Πόσο πουλιέται η Ελλάδα;
4 σχόλια:
Μην ξεχνάς ότι κάποιοι άλλοι είπαν νέτα-σκέτα ΟΧΙ, αλλά η γκλαμουρομαφία τούς το ξανάφερε γκανγκστερικά από την πίσω πόρτα.
Μάς δουλεύουνε όλοι όλους, και μεις καθόμαστε και χειροκροτάμε κι από πάνω!
Ρωτάς: Μετά την ψήφιση της Συνθήκης αυτής, θα αλλάξει κάτι;
Βεβαίως και θα αλλάξει. Θα μειωθούν οι τιμές, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί, η διαφθορά θα παταχθεί, το χρηματιστήριο θα ανέβει κατακόρυφα, οι κοινωνικές ανισότητες θα πάψουν να υφίσταται, το Μακεδονικό θα λυθεί, η Κύπρος θα επανενωθεί, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα τρώνε με χρυσά κουτάλια.
Μετά από όλα αυτά, θα σηκωθούμε απ' τον ύπνο. ;)
Μόλις πριν από λίγο άκουσα για το ΟΧΙ της Ιρλανδίας. Για να δούμε τώρα, πόσο θα ωφεληθούμε όλοι μαζί με τους ανυπότακτους ιρλανδούς. Δεν θα το παζαρέψουν λιγουλάκι; Δεν θα καλυτερέψει τπτ; Δεν θα σφίξουν μερικοί κ@@οι επιχειρηματιών; Για να δούμε...
(εμείς, κοτούλες, ως είθισται, τι να πω)
Συμπληρ. Αυτό που ακούστηκε, ότι τάχα φέρανε το θέμα στη Βουλή βιαστικά, μήπως επηρεάσουν τη ψήφο των ιρλανδών, δεν μοιάζει και τόσο εξωπραγματικό! Εδώ ταιριάζει και η παροιμία περί λογαριασμού χωρίς τον ξενοδόχο. ;)
Δημοσίευση σχολίου