Σελίδες

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης: η σχέση μεταξύ εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου


Διάβασε σχετικά εδώ και ψάξε να δεις το φιλμ «Ο θυρωρός της νύχτας» - Il portiere di notte - Liliana Cavani - (1974) με τους Dirk Bogarde, Charlotte Rampling, Philippe Leroy, κλπ.

Μικρά αποσπάσματα:

Το πως εξηγείται ψυχοδυναμικά η τόσο «περίεργη» αυτή ψυχική κατάσταση είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Το θύμα περιέρχεται σ' ένα ψυχολογικό στάδιο όπου κυριαρχείται από μια διαρκή και σοβαρή απειλή προς την επιβίωσή του. Οντας σε απομόνωση, μακριά από άλλους ανθρώπους που θα μπορούσαν να του προσφέρουν προστασία, προσπαθεί να αναπληρώσει αυτή του την ανάγκη αναζητώντας την, έστω και ασυνείδητα από τον δράστη. Ειδικά στην περίπτωση που ο δράστης δείχνει κάποια μικρά δείγματα «ευγένειας», το θύμα δένεται με αυτή την θεωρούμενη ώς καλή του πλευρά. Εισχωρεί δε σε μία κατάσταση ασυνείδητης «αποσύνδεσης» από την φυσιολογική αντίληψη της κατάστασης, με αποτέλεσμα να αρνείται να συνειδητοποιήσει την αρνητική πλευρά του δράστη, η οποία προκάλεσε και εξ αρχής όλη αυτή την κατάσταση.
[...]
Μια σχέση εξάρτησης, όπου η κακοποιημένη γυναίκα ζει στην αιχμαλωσία μιας σχέσης, δεχόμενη παθητικά συνεχόμενη απειλή (κάτω από τη σκιά σωματικής ή ψυχολογικής βίας), αναγκαζόμενη να «συμμαχήσει» με τον δράστη, έτσι ώστε να κερδίσει την εύνοιά του και να επιβιώσει, λαμβάνοντας σαν ανέλπιστο δώρο τα μικροσκοπικά δείγματα αγάπης που της επιδεικνύει σποραδικά, που επιβεβαιώνουν την «αγάπη» του και την αποτρέπουν απ' το να ξεφύγει απ΄τον παραλογισμό της σχέσης και να επανέλθει στη πραγματικότητα. Και αυτό είναι ενα φαινόμενο δυστυχώς πολύ πιο συχνό απ’ ότι πιστεύουμε ή απ΄ότι θέλουμε να πιστεύουμε...

Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται και σ' άλλες ομάδες ανθρώπων, όταν υπάρχει σχέση θύτη-θύματος, εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου, όπως:

* Κακοποίηση γυναικών
* Κακοποίηση παιδιών
* Θύματα αιμομιξίας
* Φυλακισμένοι πολέμου
* Μέλη σεχτών
* Σχέσεις που βασίζονται στην άσκηση εξουσίας και το φόβο



http://www.youtube.com/watch?v=hMu1H1qlkTY
__________
ΣΗΜ.1. Τολμώ να υποθέσω ότι τα "μέτρα" τα οποία επιβλήθηκαν και θα συνεχίσουν να επιβάλλονται στους πολίτες της χώρας μας, εγκαθιστούν μεταξύ λαού και κυβέρνησης/τρόικας μια παρόμοια σχέση υποτέλειας λόγω του τρόμου που προκαλούν. Το παλιό τσιτάτο "ο λαός στην εξουσία", που ακούγεται σαν ανέκδοτο σήμερα, σύντομα πρέπει να (ξανα)γίνει πράξη, να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Αρκετά κράτησε αυτό το παιχνίδι της ομηρίας. Ολοι μαζί. Η απομόνωση είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Καλή δύναμη.
ΣΗΜ.2. Είχα γράψει και αυτό, αλλά το είχα ξεχάσει... Ευτυχώς, μου το θύμισε η Κλέφτρα Κίσσα!

9 σχόλια:

Sophia Kollia είπε...

Τώρα εγώ δεν θέλω να σε στεναχωρέσω αλλά αν πάρω δείγμα από τους συμπολήτες μου......την βάψαμε..Είμαστε μόνοι και διασκορπισμένοι..
Καλή Κυριακή..

celin είπε...

rodia,ειναι ακριβως οπως τα λες.Αυτο ζουμε κ τωρα,σε μια αναλογη κλιμακα,εχουμε σκεφτει το ιδιο πραγμα.Το ΣΟΚ ποιυ βιωνουμε με την απειλη χρεωκοπιας κ καταρρευσης,εγκαθιδρυει σχεσεις εξουσιαστη κ εξουσιαζομενου.

Rodia είπε...

Το ζητούμενο είναι να κρατάμε τα μυαλά μας στη θέση τους!
Οπως δείχνει, έχουμε περισσότερο μυαλό, το μόνο που χειαζεται ειναι να το αξιοποιήσουμε.

Σοφία, μίλα όσο μπορείς, άκου και μίλα..

celin, ωραιο ειναι να ξυπνα ο κοσμος!

Nikatsu είπε...

Κανένας δεν μπορεί να σε εξουσιάσει, αν δεν το επιτρέψεις να το κάνει...

Rodia είπε...

Νικο, σωστό!
Ελα όμως που η ψήφος π.χ. εκλαμβάνεται σαν επιλογή εξουσιαστή από τους ψηφοφόρους που θέλουν να εξουσιάζονται...
Το πρόβλημα ξεκινά από την ίδια τη βάση της κοινωνίας. Είναι το πιο εύκολο να μετατίθενται οι ευθύνες, βλέπεις.
(θέμα Παιδείας, θα τό'λεγα παλιότερα)

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια το λέω. 2 στους 10 τελικά γλυτώνουν οι 8 γίνονται για πάντα και ανεπανόρθωτα σκυλιά φανατικά του εξουσιαστή.
Γι αυτό μιλάω πάντα για κρεμάλες και ξεπαστρέματα των εξουσιαστών και των οπαδών τους.(στην επανάσταση) Ευκολα φαίνονται ποιοί είναι.

Ανώνυμος είπε...

By gilletina...

Rodia είπε...

Ελα βρε.. καλύτερα απο τα ξεπαστρέματα δεν θα ήταν μια... ολική αναμόρφωση γονέων; :Ρ

Ανώνυμος είπε...

Ετσι, ετσι στην αναμόρφωση λέμε ναί.
(ουτε ένα τόσο δα ηλεκτροσοκάκι; :P κλάαψ)

Gilletina.