Σελίδες

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Η χαμένη δεκαετία του '80


Θυμάμαι τις μέρες πριν τις εκλογές του 1981, εκείνες που εκτίναξαν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Κυκλοφορούσε ένας τρόμος στα σαλόνια και στα γραφεία των παλιών εξουσιαστών, ότι ο Αντρέας θα τα κάνει όλα λίμπα, θα διαλύσει το γραφειοκρατικό κράτος και θα σιάξει ένα νέο μοντέλο (η πρώτη "πασοκική" λέξη) και χαιρόμουν αφάνταστα -από μέσα μου, φυσικά, για να μαθαίνω όσα περισσότερα μπορούσα.

Ηρθε το ΠΑΣΟΚ, χαρές μεγάλες στα πλήθη που το ψήφισαν για το προεκλογικό του ευρηματικό σλόγκαν "ΑΛΛΑΓΗ", περιμέναμε με τη ψυχή στο στόμα που λένε. Περιμέναμε αυτή την Αλλαγή, αλλά αλλαγή δεν βλέπαμε. Σε λίγο, την είδαμε, βέβαια, αλλά δεν ήταν η Αλλαγή που περιμεναμε, δεν ήταν αλλαγή θεσμών, εκσυγχρονισμός νοοτροπιών, κλπ, ήταν απλώς μια αλλαγή των χεριών που κρατούσαν τα κουτάλια της εξουσίας, αλλαγή των προσώπων που "έτρωγαν" στον ίδιο ρυθμό των προηγούμενων -μη γραψω και.. με περισσοτερη όρεξη, δλδ, πιο λιμασμενα!

Στην εφορία μου, το πράγμα ήταν ολοφάνερο. Νέα πρόσωπα, ορμητικά, θρασύτατα μερικές φορές, είχαν αντικαταστήσει ή επισκοπούσαν τους παλιούς διευθυντάδες και τμηματάρχες. Μερικά εργαζόντουσαν αποτελεσματικά, μερικά ήταν αραχτά και παρατηρούσαν αν εργάζονται οι άλλοι. Στα υπουργεία συνέβαινε το ίδιο. Νέοι ανθρωποι παντού, άλλοι ορεξάτοι για δουλειά και άλλοι ορεξάτοι για... κάρφωμα! Εξ ού και το προσωνύμιο "πρασινοφρουροί", που σημαίνει τεμπαλχανάδες χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη και καρφιά των συναδέλφων τους. Ιντριγκα στην ίντριγκα λέμε. Αρκετοί ανταμείφθηκαν με θέσεις Νομάρχη, Δήμαρχου, κλπ, μη χαθει η ράτσα.

(παρένθεση) Ευτυχώς, δεν υπήρξα δημόσιος υπάληλος, είχα τη δουλειά μου και με αυτή πορεύτηκα στο βίο. Μάθαινα ομως απο φίλους και γνωστούς τί γινόταν.(κλείνει η παρένθεση)

Τότε, εκείνη τη δεκαετία, συνέβη η Μεγάλη Μεταστροφή του πολίτη από έλληνα σε.. ελληναρά! Μάλιστα. Τότε βγήκαν στην επιφάνεια όλα τα κουσούρια της ράτσας, με εμπροσθοφυλακή τη τεμπελιά, τη σπιουνιά, τη προχειρότητα (αυτο που λέμε "αρπακόλλα) και τη ρεμούλα -όποιος προλάβει να αρπάξει, θέση, χρήμα, κλπ.

Αν είχες φίλο πασόκο, τη βόλευες μια χαρά, αν ήσουν γραμμένος σε καμμιά τοπική, ακόμα καλύτερα. Ξεπατίκωσαν στο άψε σβύσε όλα τα κακά χούγια των προηγούμενων δεκαετιών και νόμιζαν (πίστευαν ευλαβικά μάλλον) ότι αυτό σημαίνει "αλλαγή". Αρχισαν να διορίζουν αφειδώς τα "δικά μας" παιδιά, τα πράσινα! Ηταν πολύ σημαντικό να είσαι "δικός", να ανήκεις στο κόμμα, διαφορετικά ήσουν ψιλοχαμένος. Αυτό άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία του έλληνα και, από ριψοκίνδυνος και φιλόδοξος επενδυτής ονείρων ζωής, έγινε βολεψιματίας ζήτουλας μιας θέσης στο δημόσιο. Εχω ξαναγράψει κάπου πόση εντύπωση μου είχε κάνει η απάντηση μιας κοπελίτσας απόφοιτης Λυκείου, όταν τη ρώτησα τι σχέδια έχει για το μέλλον και μου απάντησε «να διοριστώ στο δημόσιο»! Ετσι, ξερά, να διοριστεί, χωρίς να έχει (ή να θέλει να) σπουδάσει κάτι, χωρίς τίποτα: να διοριστεί. Ο μπαμπάς της είχε τη ΔΕΛΤΑ της γειτονιάς, που λένε, γαλακτοπωλείο δλδ, και ανήκε στη τοπικη οργάνωση. Το ότι επί δικτατορίας ήταν ο χαφιές της γειτονιάς -όπως συνηθιζόταν παλιά να είναι οι γαλατάδες, θυρωροί και οι περιπτεράδες, όχι όλοι, γενικά μιλάμε- καθόλου δεν είχε εμποδίσει τη νέα του δράση...

Μέσα στην αφέλεια που με δέρνει παιδιόθεν, πίστεψα και'γώ ότι κάτι μεγάλο και καλό κυοφορείται για τον τόπο, και -θυμάμαι- έστελνα με το τσουβάλι "εκδηλώσεις ενδιαφεροντος" για έργα που προκηρύσσονταν. Πρέπει να είχα στείλει πάνω από 250, όταν κατάλαβα επιτέλους ότι δεν είχα καμμιά ελπίδα αν δεν ανήκα, έστω σε μια τοπική, οπότε σταμάτησα να στέλνω να χαλάω και χρήματα στα ταχυδρομικά τέλη, και περιορίστηκα στα δικά μου. Αφού δεν με θέλαν μία, δεν τους ήθελα δέκα! (αυτο ειναι ρητό της γιαγιάς μου)

Με το δικό μου μικρό παραδειγματάκι, δίνω να καταλάβεις, καλέ/ή μου αναγνώστη/τρια, τί συνεβαινε σε ενα τομέα ώστε να μπορέσεις να προεκτείνεις και σε άλλους τομείς της κοινωνικής και εργασιακής σφαίρας στη χώρα μας.

Ο Αντρέας είχε αφήσει χαλαρά πολλές πρωτοβουλίες στους υπουργούς του και άστραφτε και βρόνταγε μοναχα όταν το παραξήλωναν(!) πράγμα που σημαίνει πως όλοι διαγκωνίζονταν γύρω του, ποιος θα είναι πιο αρεστός στον Πρόεδρο και -ίσως, αλλά μπορεί να μην είναι κι έτσι- ίσως να μην έπαιρναν χαμπάρι τι γινόταν παρακάτω. Ετσι, κάποιες ομάδες (αφελών και αγνών πατριωτών, προσώπων χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες προβολής) από τις πρώτες που είχαν υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ να ανέβει στο θώκο της εξουσίας, διαγράφτηκαν στο πιτς φιτίλι με συνοπτικές διαδικασίες και οι άνθρωποι απλώς πήγαν σπίτια τους. Ετσι είναι. Στα "υψηλά" κλιμάκια ανέρχονται πάντα οι φελλοί και δεν ξερω αν αυτό θα μπορέσει κάποτε να αλλάξει -ίσως σήμερα που έχουν σφίξει τα πράγματα και μακάρι.

Πάντως, σε γενικές γραμμές, τα πράγματα δείχναν πως είναι δυνατό να ισορροπήσουν, έτσι περιμέναμε την επόμενη περίοδο να δούμε φως... και τότε έπεσαν τα πάμπερς του Κοσκωτά! Σκάνδαλο από τα λίγα, που αποκαλύφθηκε τί έπαιζε στ' αλήθεια, μόνο που διέκοψε τον ρουν της Ιστορίας με την έλευση του... αρχιερέα Μητσοτάκη! Αυτό ήταν το άδοξο τέλος μιας νικηφόρας πορείας, που ίσως, αν συνεχιζόταν, να μην είχαμε σήμερα τα γνωστά προβλήματα. Η μεταμητσοτάκειος πασοκική περίοδος είναι άλλο θέμα και δεν εξετάζεται εδώ.


Ρεζουμέ με δυο λόγια: Εχω την αίσθηση ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια παρόμοια θέση, σαν να ξεκινά η δεκαετια του '80 ξανά. Μόνο που τότε υπήρχε μπόλικη ελπίδα και όραμα για ένα καλύτερο αύριο, ασχέτως αν διαψεύστηκε. Τότε, ο κόσμος περίμενε τα δώρα της κοινωνίας του καταναλωτισμού. Σήμερα, πρέπει να κανει στροφή 180 μοιρών και να πάψει να καταναλώνει, να ξαναγνωρίσει το Μέτρον το Αριστον. Τη φειδώ, που σημαίνει οικονομία, αυτοσυγκράτηση. Πώς να το μάθει αυτό όμως ένα παιδί με δυο και τρία κινητά στις τσέπες;

Η εικόνα της Φτώχειας που βροντά τη πόρτα μας είναι πολύ άγρια και, προσωπικά, δεν θα ήθελα να γυρίσω στη μεταπολεμική εποχή που δεχόμουν ως δώρο γενεθλίων ένα πακετάκι βούτυρο ή μια σακκουλίτσα με δέκα καραμέλες και το παλτό μου ήταν ραμμένο από μια κουβέρτα της RAF -ωραίο χρώμα! Αν δεν το πάρει καθένας μας ως υπόθεση προσωπική το θέμα, δεν μας βλέπω να τη γλυτώνουμε φτηνά, η Φτώχεια θα τη ρίξει τη πόρτα...

Μια τελευταία σκέψη: Αφού δεν μπορεί το κράτος να φορολογήσει τους έχοντες, ας τους διώξει απο δω πια! Να μη κλέβουν άλλο. Να δημεύσει τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά τους στοιχεία και να τα κάνει τόπους διαμονής π.χ. πλουσίων τουριστών -ενα παραδειγα δινω. ΤΕΛΟΣ για σήμερα.
_____________________
UPDATE -->> ενα ωραιο σχολιο, που πετυχα στο blog arkoudos.com -->>

Lorel :

ναι ρε...

σοβαρά τώρα, δεν είναι όλοι αδιάφοροι. απλά ίσως δεν ξέρουν πως να αλλάξουν.


17 σχόλια:

kopria είπε...

Ωραία τα λες για την εποχή, αν και ήμουν μικρός τότε έχω αποκομίσει την αίσθηση ότι κάπως έτσι ήταν τα πράγματ.
Μετά την διάψευση της ελπίδας έρχεται ο κυνισμός...

Sophia Kollia είπε...

Το ένιωσα το μίσος των πρασινοφρουρών αν και ήμουν πολύ μικρή και δνε καταλάβαινα ακριβως το γιατί..Το πιστεύεις ότι ακόμα έχουν παρωπίδες και δεν καταλαβαίνουν τίποτα! Τρομέρο.
Καλή μέρα

Rodia είπε...

Πολυκαρπε, ευχαριστω :)

Rodia είπε...

Σοφια, δεν νομιζω οτι προκειται για μισος.. Απλως, μπηκαν μερικοι ακαταλληλοι ανθρωποι σε θεσεις κλειδια.. ανθρωποι που δεν ειχαν τα προσοντα να διαχειριστουν την εξουσια που τους δοθηκε στο πιατο. :)

nikiplos είπε...

Αγαπητή μας Ροδιά,
συμφωνώ σε όλα όσα αναφέρεις... Πρόλαβα κι εγώ μιαν εκδοχή της φτώχιας καθώς μεγάλωσα σε μια μη καταναλωτική δεκαετία εκείνη του 70 που για την ελληνική επαρχία ήταν αρκετά στενή από οικονομική άποψη.

Πριν βγω έξω, πίστευα πως απλά μας διαφεύγουν πράγματα στην Ελλάδα ένεκα άγνοιας. Μάλιστα είχα την αφέλεια να μεταθέτω την άγνοια και στους πιο πάνω, τους "λαϊκούς" πολιτικούς ας πούμε... Έχοντας ζήσει κάποια χρόνια έξω στις πόλεις που εδώ και 50 χρόνια "εκπαιδεύονται" οι πολιτικοί μας και περνούν την καθημερινότητα των νιάτων τους (ξεχειμάζουν το έλεγε ο παππούς μου), σήμερα πλέον δεν έχω αυταπάτες. Δεν τίθεται ζήτημα άγνοιας.( Ένας πολιτικός που έχει ζήσει 5 χρόνια στο Παρίσι, δεν μπορεί να αγνοεί τι σημαίνει πόλη φιλική στους κατοίκους της, πόπολο απηλαγμένο απο τους "νταβατζήδες". Εκτός κι αν είναι ιατρικώς ηλίθιος)
Γνωρίζω σήμερα ότι απλά δεν ενδιαφέρονται να μας βελτιώσουν και να μας μορφώσουν. Ίσως για να καλύψουν και τη δική τους ανεπάρκεια... Πιστεύω μέσα μου πως όλοι αυτοί ξυπνούν κάθε πρωΐ και με το που μας βλέπουν βγάζουν σπυράκια... Οι εκ δεξιών για τη λαϊκάντζα μας και οι εξ ευωνύμων για το γεγονός ότι δεν είμαστε τέλος πάντων σκανδιναυοί, γάλλοι ή μαχητικοί αγγλοσάξωνες, όπως οι συμφοιτητές τους...
Αντίθετα (όπως και η Ελληνική εκκλησία) πάντοτε αγκαλίαζαν με θέρμη δυό κατηγορίες ελλήνων. Τους πλούσιους και τους Αδώνιδες/Αφροδίτες...

Δεν μπορώ να ερμηνεύσω διαφορετικά το γεγονός, ότι αυτή η χώρα αντιπαθεί τους πολίτες της... σταθερά και εξακολουθητικά εδώ και πολλά χρόνια...

Αγησίας είπε...

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, τότε δεν λέγαμε "η Δέλτα" αλλά "η ΕΒΓΑ" της γειτονιάς. Μόνο αυτήν την ένσταση έχω ....

Rodia είπε...

Αγησία, αυτο το πρόσεξα πολύ :) Ηταν η εποχη που διαφημιζοταν η "ΔΕΛΤΑ της γειτονιας"!! Ειχαμε και ΕΒΓΑ, βεβαιως...

Rodia είπε...

nikiplos, εσυ περιμενε λιγακι ακομα.. ;)

sissa ben dahir είπε...

Το σημερινό σου ποστ και εκείνο που είχες γράψει για την 21η Απριλίου, με κάνουν να εκτιμώ τη πραγματιστική και συναισθηματική σου ματιά πάνω σε γεγονότα που μας άφησαν σημάδια. ΄Ταιριάζει αρκετά αυτή η ματιά με τη δική μου πάνω στα ίδια γεγονότα.

Rodia είπε...

sissa, όταν πνιγομαι ολο γραφω και κατι... Οταν δεν παει αλλο, που λενε. Μη ξεχνιομαστε! :)

Νοσφεράτος είπε...

Αγαπητη Ροδια
Τωρα μολις διαβασα την αναρτηση σου ..Ε ΝΑΙ


Ετσι ακριβώς ηταν και πολύ χειροτερα στην δεκαετια του 80
Βεβαια εγω θυμαμαι και την δεκαετια του 70 και δεν μιλώ για την Χουντα αλλά την εποχή του ΚΑραμανλή του θειου που ηταν και πολύ χειροτερα και για να μπει καποιος στο Δημοσιο επρεπε να εξαγοράσει τη θεση με λίρες απο τους Δεξιαρες
Το Καλό με την δεκαετία του 80
ηταν οτι βγηκε στην επιφανεια και το αλλο μισο του ελληνικου πληθυσμου Αυτόι που ησαν απογονοι των Εαμιτων και που μεχρι τοτε θεωρουνατν μιασματα και πολιτες τριτης κατηγοριας απο τους γονους των συνεργατων των Γερμανων Ναζηδων ...

Το κακό με την δεκαετια του 80 ηταν οτι αυτο το παραπεταμένο μισο απεδειχθη οχι πολύ καλυτεροαπο τους απληστους και Παραδοπιστους Χουντοδεξιαρες .. Τους συναγωνιστηκε στην απληστια ..


Και ειχαμε και το τελος της δεκαετιας ..Και τον εξωραισμό του Μητσοτακαρου απο διαφορους αγιογραφους ..Και την συγκυβερνηση ..


Και εκεινη τηνναληστου Μνημης Κυβερνηση Μητσοτακη Σαμαρα και λοιπων αγιων που την λεηλατησαν και παρεδωσε την χωρα για πρωτη φορά στις νεοσυστατες νεοφιλελευθερες συμμοριες και απο την αλλη εφτασε και ως την Αγρια δολοφονια Τεμπονέρα

Μετα ακολουθησε Παλι το Πασόκ ..Για να μη τα πολυλέμε Η Ελλας Ξεσαλωσε επι Σημιτη και Χρηματιστηριαζαν ολοι ασυστολως
Και ... Ολυμπιακοι Και δωστου ΙσΧυρη Ελλάδα και πυροτεχνηματα και Ξεσαλωμα .. Και μετα ο Καρμανλής Το ΤζΟυνιορ με τους απληστους και επιπλεον εντελώς ανικανους και ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ νεοΔεξιαρες που ησαν και κομπλεξικοι και ΑΧΡΗΣΤΟΙ απο πάνω ..Κααι δωστου ταξιδια και λουσα η καθε ΚΑΡΑΚΑΤΙΝΑΡΑ δεξια με βαμένο μαλι και ο καθε Χοντρομαγκας Δεξιος και Κρυφο δεξιος
ΚΑΙ ΔΩΣΤΟΥ ΤΖΑΜΠΑ συχνοτητες σε καναλια και να τα παιχνιδακια με δημοσιογραφους και δωστου δυσφημηση για τηνΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και δωστου εντελώς περιεργγα κειμενα στα Μπλογκια οπου θεωρηθηκε ο ..ο Εμφυλιος λεει ξεκινησε απο το 43 και οι καυμενοι οι ταγματασφαλήτες αναγκαστηκαν λεει απο τους κομμουνιστες να γινουν ταγματασφαλήτεςκαι αλλα τετοια εμετικά ..


Και να το 2008 και οΔεκεμβρης και σκοτωσαν το Παιδί ..
Και να το σκανδαλο με τις υποκλοπέςκαι η αυτοκτονια και να τα Βατοπεδια και οι Φωτιες και ο Ρουσοπουλας και ο Βουλγαρακης και μη κοιτας που τωρα ο Σαμαρας κανει την παπια ..
Και για ολα αυτά φυλακή πηγε μόνο η κ Τσεκου ..
Και τωρα οι Δεξιαρες και κυριως οι Κρυφοδεξιαρες που ειναι και οι χειροτεροι θελουν παλι να μας πεισουν οτι για ολα φταιει ο ΓΑΠ και οτι ο Σαμαρας ειναι γλυκουλης και καλός και δεν εχει καμμια σχεση με τον Κραμανλή αλλά απο την αλλη το να ζηταει ο ΓΑΠ εξετεαστική ειναι λεει το ακρον αωτον κααι ακους εκει να ζηταει εξεταστική και αλλα τετοια εμετικά και ξεδιαντροπα .. Μαυρη προπαγάνδα δηλαδή Ροδια μου αντις να βαλουνε την Ουρα στα σκελια και να ντραπουνε λιγακι ολα αυτά τα... που εχουνε φερει τον τοπο στο ΑΜΗΝ .

Rodia είπε...

nikiplos, γραφεις "αυτή η χώρα αντιπαθεί τους πολίτες της" και ειναι μια πραγματικοτητα που προβληματιζει και μενα... Αν ισχυει δλδ αυτο, ή αν οι πολιτες αδιαφορουν/με για τη χωρα τους/μας, τον πανεμορφο ευλογημενο τοπο που μας δωριστηκε για μονιμη διαμονη, και κανουν/με παν δυνατον να τον καταστρεφουμε οι ιδιοι -καθενας χωριστα, αλλα και ψηφιζοντας τα πιο ακαταλληλα προσωπα να τον διαχειριζονται...

Rodia είπε...

Νοσφερατε, χαθηκε η τσιπα να τη βρουν αυτοι; Αυτοι ειναι ξεδιαντροποι καλε μου :)

..ποσο αληθινο το ρητο του Αριστοτελη (κι ασε το γερμαναρα να λεει!) ότι "η εξουσια διαφθειρει"..

Μου ειναι αδυνατο να φανταστω πως ολοι τους ειχαν "κακες" προθεσεις εξαρχης.

Νοσφεράτος είπε...

''Ο δρομος για την κολαση ειναι στρωμένος με καλες προθεσεις ''

Αλα εμενα δε μου φαινεται να ειχαν και πολύ καλές προθεσεις τα διαφορα λαμογια ..
Ιδιως κεινα που ξεσαλωσαν στο πλιατσικο μετα τις Φωτιες του 2007 και με τη χωρα κατακαμμένη ...

Rodia είπε...

εχμ.. αυτο το "μαθηματακι" το πηραν απο το Μπαροζο, που εκανε τα ιδια και χειροτερα στη Πορτογαλια -για ευνοητους λογους...

Α.Α.Τ. είπε...

Αγαπητή Rodia, πολύ καλά τα περιγράφεις για την εποχή (ίσως κάποτε να πρέπει να περιγραφούν και παλιότερες αναμνήσεις για να τις γευθούν και οι νεότεροι - π.χ. ήμουν παιδάκι αλλά σαν τώρα θυμάμαι γεγονότα του 60').

Πότε θα ξεφύγουμε από αυτή τη "στενωπό"; [λέξη που χρησιμοποιούσε και ο ΑΓΠ]

Νομίζω ποτέ.
Δεν χάθηκε μόνο η δεκαετία του '80. Χάθηκαν και οι επόμενες όπως θα χαθούν και αρκετές από αυτές που έρχονται.

Είμαστε καλά "μαντρωμένοι" με τα χρέη της χώρας (και των νοικοκυριών).
Η εξουσία δε, θα είναι πάντα η εξουσία των "αρεστών".
Και ας μην ελπίζουμε σε μαζικές αντιδράσεις και τέτοια (η πείρα λέει ότι ακόμα και αν δεν είναι καθοδηγούμενες, στο τέλος έτσι καταλήγουν).
Και επειδή έχουμε φτάσει στο σημείο "ο σώζων εαυτόν σωθήτω", ας φροντίσει τουλάχιστον ο καθένας μας να φέρεται αξιοπρεπώς (ό,τι έχει μείνει από αυτό) και βλέπουμε - διότι το επόμενο στάδιο/σενάριο δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι.

Rodia είπε...

A.A.T., Ευχαριστω :))

ο ΑΝεμος απαντα εύστοχα σχετικα με τις μαζικες αντιδρασεις:

Δεν φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα...
...χωρίς εμένα.

Φοβάμαι που όλα αυτά θα γίνουν χωρίς εσένα.
Χωρίς να κάνεις τίποτα για να σταθείς όρθιος.
Χωρίς να αντιδράς.
Χωρίς να μιλάς.

Φοβάμαι τα πρόβατα περισσότερο από τους λύκους. Οταν βελάζουν αμέριμνα...


-->> http://naftilos.blogspot.com/2010/03/blog-post_03.html