Σελίδες

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

άλλο η ορδή και άλλο η πορδή

συνεκδοχικά:
όταν μία λέξη χρησιμοποιείται όχι κυριολεκτικά αλλά σαν σχήμα λόγου, στη θέση μιας άλλης με την οποία, όμως, είναι άμεσα σχετική και:
1. είναι γενικότερη από αυτήν, π.χ. η λέξη γη χρησιμοποιείται συνεκδοχικά αντί της λέξης χώμα
2. αποτελεί τμήμα ή μικρότερο μέρος αυτής, π.χ. οι λέξεις τιμόνι ή ρόδα χρησιμοποιούνται συνεκδοχικά αντί της λέξης αυτοκίνητο
3. είναι το όργανο της ενέργειας, π.χ. η λέξη νυστέρι χρησιμοποιείται συνεκδοχικά αντί της λέξης εγχείρηση
4. είναι η ενέργεια στην οποία χρησιμοποιείται το όργανο

Σημειώσεις:
λέμε ότι μια λέξη έχει συνεκδοχικά και μία δεύτερη σημασία όταν είναι σχετική με το αντικείμενο ή την έννοια που αντικαθιστά ενώ λέμε ότι μία λέξη χρησιμοποιείται μεταφορικά όταν δεν είναι άμεσα σχετική. π.χ. οι λέξεις τιμόνι ή ρόδα συνεκδοχικά σημαίνουν και το αυτοκίνητο ενώ η λέξη βόδι χρησιμοποιείται μεταφορικά και για να δηλώσει έναν βλάκα.-->> https://el.wiktionary.org/wiki/συνεκδοχικά
η λέξη "ορδή" σημαίνει:
1. άτακτο πλήθος πολεμιστών, που βιαιοπραγεί, λεηλατεί και καταστρέφει τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται: πχ. οι ορδές των εχθρών.
2. συνεκδοχικά: μεγάλο πλήθος ανθρώπων που συγκεντρώνεται σε ένα σημείο.-->> https://el.wiktionary.org/wiki/ορδή
και δεν καταλαβαίνω αυτό το "συνεκδοχικά" πώς ταιριάζει στη συγκεκριμμένη περίπτωση. Το μεγάλο (=πλεονασμός, γιατί το πλήθος είναι ήδη μεγάλο!) πλήθος ανθρώπων με την άγρια ορδή, προερχόμενη λέξη από τη Χρυσή Ορδή (Μογγολικά: Алтан Орд, Ρωσικά: Золотая Орда) που είναι ένας περιληπτικός ιστορικός όρος, ο οποίος περιγράφει τα μογγολικά και τουρκικά φύλα που εισέβαλαν μέσω του Καυκάσου στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη κατά τις πρώτες δεκαετίες του 13ου αιώνα (Μογγολική Εισβολή), καταλύοντας τη Βουλγαρία του Βόλγα και το Κράτος των Ρως.

Η ονομασία Χρυσή Ορδή επινοήθηκε κατά τη σύγχρονη εποχή (όπως π.χ. ο όρος Βυζαντινή Αυτοκρατορία) - η πρώτη γραπτή αναφορά σε αυτήν γίνεται μόλις το 17ο αιώνα. Οι ίδιοι οι κάτοικοί του φαίνεται πως αποκαλούσαν το κράτος τους Ουλούς Ζούτσι (Γη του Ζούτσι, του πρωτότοκου γιου του Τζένγκις Χαν), ή Χανάτο των Κιπτσάκ (από ένα αρχαίο τουρκικό φύλο που κατοικούσε στην περιοχή). Είναι επίσης περιληπτικός όρος, αφού δεν περιγράφει ένα συγκεκριμένο έθνος, αλλά μία πανσπερμία νομαδικών φύλων με κοινή μογγολική και τουρκική καταγωγή που τέθηκαν υπό κοινή ηγεσία. Το μείγμα αυτό αναφέρεται συχνά και ως Τάταροι, από την αρχαία μογγολική φυλή Τατά. Αυτή η ονομασία έχει επιβιώσει στους αιώνες, χαρακτηρίζοντας τους τουρκομογγολικής καταγωγής κατοίκους της περιοχής του ποταμού Βόλγα. κλπ κλπ-->> https://el.wikipedia.org/wiki/Χρυσή_Ορδή

-----------------
ΣΗΜ.1. Ολα αυτά τα παραθέτω επειδή μας πρήξαν τα κανάλια με τη διαρκή αναφορά των δημοσιοπαρουσιαστών σε "ορδές προσφύγων και μεταναστών" και επειδή θέλω να πιστεύω στα μάτια και τα αυτιά μου, που πιστοποιούν ποιος/οί αποτελούν ορδή βαρβάρων: Οχι πάντως οι ταλαίπωροι κυνηγημένοι άνθρωποι.
ΣΗΜ.2. Συμπέρασμα αβίαστο είναι ότι η λέξη "ορδή" χρησιμοποιείται από ανθρώπους που (δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν) γνωρίζουν Ιστορία,  έτσι ώστε να προβληθεί η αρνητική χροιά των προσφυγικών ρευμάτων, να θεωρηθούν κατακτητές οι φτωχοί και αδύναμοι άνθρωποι, που έγιναν φτωχοί και αδύναμοι (και) εξαιτίας δικών μας (των δυτικών γενικά, όχι των ελλήνων) ενεργειών, όπως οι πόλεμοι διαρκείας στις χώρες της Μ. Ανατολής, οι οικονομικοί αποκλεισμοί, κλπ. Τι άραγε περίμεναν εκείνοι οι "ηγέτες" που προκάλεσαν (και συνεχίζουν να προκαλούν) τη φρίκη; Η Γερμανία εξακολουθεί να εξάγει όπλα στην Τουρκία π.χ., για να μη θυμίσω το πρώτο τραπέζι πίστα στην καταστροφή του Ιράκ. κλπ κλπ (δεν γράφω άλλα, τα ξέρεις)

Δεν υπάρχουν σχόλια: