Σελίδες

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Κυριαρχική ισότητα

Η διπλωματική πρακτική βασίζεται σε έναν αυστηρό και αναντικατάστατο κανόνα της διπλωματίας, στον κανόνα ότι όλα τα κράτη είναι εξίσου κυρίαρχα. Ολα τα κράτη είναι ίσα, όλοι οι επικεφαλής κυβερνήσεων είναι ίσοι και όλοι οι πρέσβεις είναι ίσοι. Οι εθνικές σημαίες τοποθετούνται κατά αλφαβητική σειρά, και όχι με βάση των αριθμό πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει το κράτος που συμβολίζουν. Στη σειρά προβαδίσματος, ο Τζορτζ Γ. Μπους βρισκόταν (το 2006) στην 83η θέση στον κόσμο, μετά την Γκλόρια Μασαπάγκαλ-Αρόγιο των Φιλιππίνων, που ανέλαβε την εξουσία λίγες ώρες πριν από αυτόν. Αλίμονο, οι ΗΠΑ είναι καταδικασμένες να καταπατούν καθημερινά αυτό τον κανόνα.

Οταν επισκέπτεται την Ελλάδα ένας Αμερικανός πρόεδρος, η Αθήνα καθηλώνεται από μια πλήρη στάση των πάντων. Εκτός από το επίσημο δείπνο με τον Ελληνα πρόεδρο και τις συναντήσεις εργασίας με τον πρωθυπουργό, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο, στην ελίτ των επιχειρηματιών και θα συναντήσει μια επιλεγμένη ομάδα εκδοτών και προβεβλημένων δημοσιογράφων. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών αναβάλλουν τα πάντα για να τον ακολουθούν κατά πόδας, ακόμη και στην περιοδεία του στην Ακρόπολη, και ο αρχιεπίσκοπος και ανταγωνιστές μεγιστάνες της ναυτιλίας θα παρακαλούν με ευπρέπεια για μια πρόσκληση στο κλειστό δείπνο που θα δοθεί στην πρεσβευτική κατοικία.

Οταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλει να πραγματοποιήσει τη δική του ανταποδοτική επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, η ελληνική πρεσβεία θα εξαργυρώσει τα ρουσφέτια δεκαετιών ώστε να στριμωχτεί μια σαρανταπεντάλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο ανάμεσα στην επίσκεψη μιας χορωδίας βαπτιστών και στην ορεινή ποδηλασία. Ο βουλευτής Μάικ Μπιλιράκης της Φλόριντα θα προσφέρει έναν καφέ με μερικούς υπολογίσιμους Ελληνο-αμερικανούς δωρητές. Συνταξιούχοι διπλωμάτες και μια χούφτα λομπίστες, μέλη του προσωπικού του Κογκρέσου και Βαλκάνιοι διπλωμάτες θα παρακολουθήσουν μια ομιλία στην έδρα ενός «think-tank» της Ουάσιγκτον. Οταν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός ποζάρουν για τις τηλεοπτικές κάμερες μπροστά στον Λευκό Οίκο, ούτε ένας Αμερικανός δημοσιογράφος θα δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις. Και, φανταστείτε, η Ελλάδα είναι μια χώρα για την οποία οι Αμερικανοί τρέφουν θερμά αισθήματα.

κλπ κλπ κλπ

-->> από το βιβλίο "Μαθήματα Διπλωματίας" του John Brady Kiesling, μετάφραση Αριάδνη Αλαβάνου, εκδ. οίκος Α.Α.ΛΙΒΑΝΗ (σελ. 165-166)

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Διπλωματία; Μύθος...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Περίμενες κάτι διαφορετικό; Και πότε Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε στη Γαλλική Εθοσυνέλευση;