Σελίδες

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η Οικονομία είναι επιστήμη ή θρησκεία;


Η Οικονομία είναι Επιστήμη, με Ε κεφαλαίο. Βασικά και ατράνταχτα επιστημονικά επιχειρήματα, με τα οποία πείθει:

1. Ετσι κάνουν όλοι.
2. Δεν γίνεται αλλιώς.

Το αν όλοι όσοι λαοί έπεσαν στην παγίδα των επιχειρημάτων της ή άκουσαν τους ηγέτες τους (που έπεσαν στην παγίδα των επιχειρημάτων της) και πέσαν στο γκρεμό, αυτό γιατί να αναγκάσει το δικό μας λαό να πέσει και αυτός στο γκρεμό; Εστω κι αν οι ηγέτες μας έπεσαν στην παγίδα των επιχειρημάτων της επιστήμης αυτής, γιατί δεν δοκιμάζουμε κάτι άλλο; Κάθε επιστήμη -άλλωστε, αυτο είναι ο ορισμός της Επιστήμης- δοκιμάζει και ξαναδοκιμάζει, πειραματίζεται, πώς το λένε! Δεν αφήνεται στις δάφνες της, δεν εφησυχάζει. Διαφορετικά, να τα κλείσουμε τα διάφορα εργαστήρια, αφού τώρα το βρήκαμε το... φάρμακο! Το φάρμακο που θα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, δηλαδή.

Δεν γίνεται αλλιώς... Μπα; Υπάρχει κιόλας ΚΑΜΑ-ΣΟΥΤΡΑ με τις οικονομικές στάσεις; Τις εξαντλήσαμε όλες; Πότε προλάβαμε;

Πέρα απο πλάκα, το δεύτερο επιχείρημα, καταρρίπτεται από μόνο του. Οταν λές και προσπαθείς να πείσεις ότι η οικονομία είναι επιστήμη, είναι αδύνατον να μη "γίνεται αλλιώς", επειδή ακριβώς ο ρόλος κάθε επιστήμης είναι να διερευνά και να πειραματίζεται και να αφήνει στη άκρη τα αποτυχημενα πειράματα.

Οταν η εγχείριση πετυχαίνει αλλά ο ασθενής πεθαίνει, είναι επιτυχημένο πείραμα μόνο όταν υπάρχει αδιαφορία για τη ζωή και "παίζουμε το γιατρό" για διασκέδαση. Μια εγχείριση σκοπό έχει την ίαση του ασθενή και όχι το θάνατό του, οπότε, σε περίπτωση επανάληψης της εγχείρισης σε άλλο ασθενή, φροντίζουμε να μην επέλθει θάνατος -τουλάχιστον- έχοντας πρόθεση την ίαση και όχι την.. δια βίου συνεχιζόμενη και επιδεινούμενη ασθένεια.

Νομίζω ότι είναι αρκετή η αυτοακύρωση της οικονομίας ως επιστήμης, δεν χρειάζεται να παραθέσω και δικά μου επιχειρήματα, φτάνουν τα δικά της! Βέβαια, οι διάφοροι επιστήμονες οικονομολόγοι θα αραδιάσουν ένα σωρό αριθμούς και ποσοστά, για να σε πείσουν ότι έχουν δίκιο, καλέ/ή μου αναγνώστη/τρια, αλλά μη μασάς. Αντιστάσου στην ύπνωση, μην αφεθείς να σε ζαλίσουν οι αριθμοί και τα ποσοστά που κουνούν μπροστά στα μάτια σου -με πλήρη διαφάνεια- οι μαθητευόμενοι μάγοι, και βάλε το μυαλό σου να σκεφτεί. Οσο παραμένει ξυπνητό. Το ότι οι ηγεσίες πιάνονται στον ύπνο, σημαίνει ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα και ή δεν είναι ηγεσίες σοφές και αντάξιες των λαών που κυβερνούν ή απλώς τρέφουν συμφέροντα κάτω από τα καθαρά τους χέρια. Ας μην αφεθείς λοιπόν να σε οδηγήσουν στο γκρεμό!

Μετά από αυτά τα ολίγα, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η οικονομία είναι Θρησκεία και αυτά (το 1 και το 2) είναι τα βασικά της δόγματα, γιατί δόγματα έχουν οι θρησκείες, δεν χρειάζεται να αποδείξουν π.χ. την ύπαρξη του Θεού, των αγγέλων, κλπ. Η μοναδική μου απορία είναι πότε πρόλαβε να αποκτήσει τόσο πολλους προφήτες!

6 σχόλια:

Vagelford είπε...

Να σε ρωτήσω βρε Ροδιά. Άκουσα καλά ή μου φάνηκε, ότι ψάχνουν να χαρακτηρίσουν ένα μέρος του χρέους ως ειδεχθές;

Rodia είπε...

Ιδέα δεν έχω! Αν το ψάχνουν, μπορει να αρχίζουν να.. ξυπνάνε... Μακαρι.

pølsemannen είπε...

+Ευλόγησον+

Rodia είπε...

Μόνο +ευλόγησον+ ..?
+ευλόγησον+15473% και βάλε!

Sophia Kollia είπε...

Καλό!! Μα κάτι άλλο θα είναι! Δεν μπορεί να είναι τόσο βλάκες!

Rodia είπε...

Βλάκες δεν είναι, ημιμαθείς είναι. Τόσο, ώστε να περνούν όλους τους άλλους για βλάκες! :)
(αυτά είναι τα κακά της ημιμάθειας)