Σελίδες

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Λόγος Παράλογος


To Παράλογο μάς την έχει στημένη σε κάθε γωνία. Ο Λόγος παράγει το Παράλογο ή απλώς το αναγνωρίζει; Αν το αναγνωρίζει, γιατί δεν το απομονώνει, παρά, αντιθέτως, το διαδίδει ως Λογικό; Οποιος δεν μιλά παράλογα, δεν γράφει παράλογα, δεν εκφράζει το Παράλογο με κάποιο τρόπο και μέσο, παραλογίζεται από μέσα του και αυτό είναι επικίνδυνο, επειδή ουδείς -ούτε καν ο ίδιος- γνωρίζει τα όρια του παραλογισμού του.
Εκείνος που διαδίδει με κάθε τρόπο και μέσον τον παραλογισμό του, είναι άραγε πράγματι έρμαιο του Παράλογου ή επιδιώκει να απομονώσει σε μια έντεχνα κατασκευασμένη φυλακή όσους νομίζει (ή πιστεύει ή θεωρεί) πως είναι ανταγωνιστές του;
Μήπως, δηλαδή, η πάλη μεταξύ Λόγου και Παραλόγου δεν είναι πλέον μια εσωτερική μάχη με τον εαυτό, αλλά έχει περάσει σε κοινωνικό επίπεδο, όπου οι εαυτοί εν γνώσει τους αποκαλύπτονται και παρασύρουν ο ένας τον άλλο -πρόσωπα ή/και ομάδες μικρές αλλά και μεγάλες- σε μια απελευθερωτική εκφραστικώς δίνη ή μήπως σχεδιάζουν οι εαυτοί (ερήμην των εαυτών τους!) ένα σχέδιο ευρείας... παραλογοποίησης;
Με δυο λόγια, ο Παραλογισμός είναι ασθένεια κολλητική;

6 σχόλια:

nkarakasis είπε...

ουυ ναι..

mindstripper είπε...

Πολύ ωραίο ποστ!

Λοιπόν, εμένα το συμπέρασμά μου είναι ότι ο Παραλογισμός δεν είναι ασθένεια κολλητική, εκτός αν υπάρχει στον πιθανώς υποψήφιο "ασθενή" ως κυρίαρχο, το χρωμόσωμα του Λόγου των Άλλων. Σ' αυτή την περίπτωση το πιο πιθανόν είναι το εν λόγω χρωμόσωμα να πνίξει το υπολειπόμενο χρωμόσωμα του Λόγου εις Εαυτόν (αν αυτό υπάρχει βεβαίως, γίνονται και μεταλλάξεις από καιρό σε καιρό, ως γνωστόν).

Όπως και να έχει όμως, ομολογώ ότι όταν μυρίζομαι Λόγο των Άλλων/ Παραλογισμό, και παρ' ότι είμαι σίγουρη ότι αυτός δεν με ακουμπάει, καλού-κακού βάζω την όπισθεν και όπου φύγει-φύγει.

Φιλιά πολλά Ροδιά μου!

ellinaki είπε...

Δεν έχω απάντηση στο κατά τ'αλλα εύστοχο ερώτημά σου. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι ο παραλογισμός βρίσκεται πίσω από κάθε γωνιά για να σπάει τα νεύρα στους λογικούς.

πρκλς είπε...

Μεγάλο μπέρδεμα... πάντοτε κάποιος θα λέει "οδηγούσα κι έτρεχαν δίπλα μου τα πεύκα" κι ο άλλος θα του λέει "μα αυτό είναι παράλογο".
Έχω σταματήσει να προσπαθώ να το καταλάβω -έχουν δίκιο και οι δύο.

0comments είπε...

Μου είναι αδύνατο να κάτσω κάτω από τέταρτο στο μπλογκ σου. Κολλάω άσχημα!! Είναι λογικό αυτό;

για το λογικό και το παράλογο η απάντηση είναι μόνο μία: dipende!!

όσο για το αν είναι κολλητικό. Ναι είναι! Αλλά είναι συχνά ιάσιμο.

Φιλιά!!!!!!

Rodia είπε...

Γεια σας παιδια! :)
Χαίρομαι παρα πολυ που σας βλεπω.. ευχαριστω για την επισκεψη και τα σχολια.. αλλα δεν ξερω τι να απαντησω μερικες φορες...
Ξαναδιαβαζω ενα βιβλιο αυτες τις μερες και βρισκω εκει μεσα μερικες απαντησεις, αλλα δεν ξερω και παλι πώς να τις εκθεσω. Οταν το ειχα πρωτοδιαβασει (πριν πολλα χρονια) ειχα σχηματισει αρνητικη εντυπωση για το συγγραφεα.. κι ελεγα μεσα μου "μα, όλους τους ανθρωπους τους θεωρει τρελλους;".. Σημερα καταλαβαινω επιτελους πως οι κατηγοριες, όπου τοποθετει τις διαφορες εκφανσεις της ανθρωπινης προσωπικοτητας, ειναι -νομιζω- πολυ ευστοχες!