Σελίδες

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Καθαρή Δευτέρα

Καθαρή και όχι "Καθαρά". Απο πού ξεφύτρωσε πάλι αυτό το καθαρευουσιάνικο "-ά"; Τουλάχιστον 60 χρόνια που θυμάμαι, Καθαρή τη λέγαν ολοι γύρω μου: και οι κεφαλονίτες ψηλομύτηδες κόντηδες και οι χωρικοί ρουμελιώτες συγγενείς. Ετσι, "Καθαρή" τη γράφαν τα φύλλα των εφημερίδων -ίσως η "Εστία" να την έγραφε καθαρευουσιάνικα, αλλά αυτή δικαιολογημένα, λόγω αναγνωστικού κοινού και καθαρολαγνείας- έτσι τη λέγαν οι εκφωνητές του ραδιοφώνου, έτσι ο μπακάλης, ο μανάβης, ο φούρναρης, κλπ.
Χτες έπεσε το μάτι μου σε τίτλους προγραμμάτων στη κρατική τιβι, είδα "Καθαρά Δευτέρα" και αναρωτήθηκα μήπως δεν βλέπω καλά!
..τι συμβαίνει παιδιά;..


Μου θυμίζουν όλα αυτα τα βλαχομπαρόκ τον ευγενή νάπτην, όστις θα ερχόταν... την Δεπτέραν! Τι να πω πια και για κείμενα στο κανάλι της Βουλής (διαφημιστικά εκπομπών) όπου γράφεται το λανθασμενο "επισκευθειτε" (σωστο: επισκεφθείτε) που εχω βαρεθει πια να το διορθωνω σε δικτυακους τοπους, παραθετοντας και τους γραμματικους κανονες.
Είναι κι άλλα... Λέτε να αρχίσω να κρατώ αρχείο;
..ώρες ώρες προτιμότερη η λογοκρισία απο την ασυδοτη πληροφορηση.. Ουπς! το παιρνω πισω αμεσως!!!

Τι εγραψα; "αμέσως"; Αλλο καρφί στο αυτί κι αυτό. Ξαναβαφτίστηκε σε "άμεσα" και χάνει το νόημα της η λέξη. Να πιστεψω οτι γινεται και... γλωσσικος πολεμος; Πού είσαι ωρε Κισιντζερ!

6 σχόλια:

Λιακάδα είπε...

Καθαρολαγνεια? χοχοοχ Φοβερη εκφραση!
Καλη Σαρακοστή Ροδια μου! Πέρασα να πω μια καλημερα και ενα μεγαλο ευχαριστώ για την ομορφη μουσικη συλλογή που μας χάρισες, για τουτες τις μερες μέσα από το radiobubble!
Ας μου συγχωρεθει το ανευ αδειας link

Rodia είπε...

Πολυ ωραιο το ποστ με τις αναμνησεις :) Το χαρηκα και δεν χρειαζεται ειδικη αδεια για τους συνδεσμους. Ειναι απαραιτητοι για να επικοινωνουμε, να μαθαινουμε, να μοιραζομαστε... Αυτο θα πει "διαδικτυο"!!!

ps είπε...

Ωραιο!
Τας Σερρας τας εχετε αναλυσει;


ωχ δεν ακουσα radiobubble!
θα επανορθωσω ταχυτατα! (ή ταχυστα;)

Glavkos είπε...

Είναι νοσταλγικοί και ρετρό αυτοί οι βλάμηδες εκει στην Βουλή...(δις)

Rodia είπε...

Τάχιστα, βεβαια! :)
(Sherras και Μι_λεν_Ντεμονζω!)

Βρε μανια με τα νοσταλγικα ρετρο!.. ;)

An-Lu είπε...

Κι όμως! Δεν ήταν ο Κίσιντζερ αλλά ο Ντισραέλι, ο οποίοδ δήλωσε τα αποδοθέντα στον ΧΚ, καμιά 100στή χρονάκια πριν, με την ευκαιρία της "υπόθεσης Πατσίφικο".
Υγιαίνετε ;-)