Ο τιτλος παραπειστικος. Απλως, αποδελτιωνω εδω περα μερικα ενδιαφεροντα πραγματακια που εμαθα/ακουσα:
1. Χρεος* ΗΠΑ = 300% του ΑΕΠ
2. Χρεος Ηνωμ. Βασιλειου = 400% του ΑΕΠ
3. Χρεος Ιαπωνιας = 200% του ΑΕΠ
4. Χρεος Ελλαδας = 161% του ΑΕΠ
Ακουσα οτι η Γαλλια και η Ελλαδα εχουν το ιδιο ποσοστο δημοσιων υπαλληλων επι του συνολικου πληθυσμου της χωρας, δηλδ. περι το 17%. Η Γαλλια ομως διαθετει για πληρωμες των δημ. υπαλληλων της το 25% του ΑΕΠ ενω η Ελλαδα μολις το 11% του ΑΕΠ.
Ακουσα επίσης οτι η Γερμανια το 2009 παρουσιασε πτωση του εισοδηματος περι το 5%
Τι σημαινουν ολα αυτα; Οτι μας δουλευουν ψιλο γαζι και πως τα περι κρισης που πληττει τη χωρα μας ειναι φουμαρα και αερας κοπανιστος. Απλως, υπαρχει εμφανης προθεση κερδοσκοπιας σε βαρος του ευρωπαϊκου νομισματος και οι κερδοσκοποι βρηκαν την Ελλαδα ξεφραγο αμπελι και κανουν τα κολπακια τους. Μια λυση θα ηταν η προσωρινη υποτιμηση του ευρω -ενας πληθωρισμος δεν ειναι παντοτε κατι τι κακο, χρειαζεται μερικες φορες, ακουσα να λεγεται- αλλα η Συνθηκη του Μααστριχτ και το Συμφωνο Σταθεροτητας εμποδιζουν αυτο τον ελαστικο οικονομικως ελιγμο. Το ευρω πρεπει να ειναι σταθερο. Ω, της αλαζονιας και ω, της ουτοπιας! Τοσες πολλες χωρες με τοσο διαφορετικες οικονομικες καταστασεις ειναι εξαιρετικα δυσκολο να ταιριαξουν στο κοινο νομισμα...
Ακουσα οτι και ο πολεμος εναντιον του Ιρακ δεν ειναι ασχετος με το κερδοσκοπικο αυτο παιχνιδι, επειδη ο Σανταμ δεχοταν πληρωμη για το πετρελαιο του σε ευρω και σε δολλαρια σε αναλογια μισα μισα, φιφτυ φιφτυ που λενε, και αυτο συνταραξε τους αμερικανους -και τις χωρες που βασιζαν την οικονομια τους στο δολλαριο- και με τον πολεμο και αφανισμο/ελεγχο του Ιρακ θελησαν να ενισχυσουν το δολλαριο, σε βαρος του ευρω βεβαια.
Το οτι κατηγορειται η χωρα μας, με προθεση τιμωριας κιολας, εμενα μου δειχνει πως συμβαινει κατι τι σαν διεθνες οικονομικο πειραμα, στην αρενα του οικονομικου πολεμου -εννοειται. Οπως πρωτοδοκιμασαν τις εμπρηστικες βομβες ναπαλμ και τις σφαιρες ντουμ ντουμ στον εμφυλιο για να χρησιμοποιησουν αυτα τα οπλα πολυ αργοτερα στο Βιετναμ, ετσι και σημερα πρωτοδοκιμαζουν το οικονομικο οπλοστασιο στη ραχη μας, επειδη μαλλον εχουν καταλαβει οτι εμεις... αντεχουμε!
Ακουσα και άλλα πολλα, θα επανελθω ομως αργοτερα. Οικονομολογος δεν ειμαι, ουτε εχω και καμμια εφεση στα οικονομικα, βλεπω ομως τους αριθμους και αυτοι δεν ειναι εναντιον μας, μαλλον σε καλυτερη θεση απο τις λεγομενες ισχυρες χωρες ειμαστε.
-->> ok, πεσαμε με τα μουτρα στα δανεια (εκτος απο εμενα και μερικους ακομα!) και δανειζομαστε λες και δε θα τα επιστρεψουμε ποτε αυτα τα λεφτα -πεσαμε στο παιχνιδι των τραπεζων, η αληθεια ειναι- και αμα δανειζεται κανεις υπερπολλαπλασια απο αυτα που κερδιζει μπαταρει το καραβι. Δεν το ξεραμε; Το μαθαμε. Η πλακα ειναι οτι αλλες χωρες επεσαν πιο βαθεια απο μας στο λακκο με τα δανεια (βλ. ΗΠΑ π.χ.) και για αυτες δε γινεται καμια κουβεντα...
-->> η γιαγια μου ελεγε μια ωραια παροιμια: «να απλωνεις τα ποδια ισαμε κει που φτανει το παπλωμα»
-->> βεβαια, μια λυση θα ηταν να αυξανονται αναλογως και οι απολαβες των δανειοληπτων, αλλα αυτο ακριβως ειναι το παιχνιδακι, ο πολεμος μεταξυ κρατων και τραπεζων. Οι τραπεζες θελουν πληθωρισμο για να κερδοσκοπησουν και δινουν δανεια με τη σεσουλα, τα κρατη θελουν σταθεροτητα και κρατουν το νομισμα με τα δοντια και τη "λιτοτητα", κλπ κλπ. Κανω λαθος; Διορθωστε με! :)
_______________________
* όπου "Χρεος" νοειται χρεος δημοσιου και ιδιωτικου τομεα μαζι
Α! ακουσα και οτι η Ντόυτσεμπανκ μπηκε και αυτη στο χορο των εις βαρος μας κερδοσκοπων... Η τραπεζα που υποτιθεται οτι στηριζει τα ελληνικα ομολογα. Ειναι να μη τρελλαινεται κανεις;
1 σχόλιο:
Είμαστε μικροί (ανίσχυροι πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά) και μας έχουν ψοφήσει στην σφαλιάρα, πιο πολλές και από τον Tζανετάκο έχουμε φάει.
Τώρα, αναφορικά με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στην Φράντζα, με είπε ο Ναπολέων ότι έχουν ορθολογικότερη και αποτελεσματικότερη κατανομή ειδικοτήτων. Όχι όπως στο Xέλλας που στα νοσοκομεία π.χ. υπάρχει έλλειψη νοσηλευτών και πληθώρα θυρωρών.
Όσο για τις HΠA από το 1970τόσο επί Nίξον που αποσύνδεσαν το δολάριο από τον χρυσό, τυπώνουν χαρτούρα όσο τους γουστάρει (εξ ου και το χρέος στους Kινέζοι, που μια μέρα θα τους φάνε τα συκώτια να μου το θυμηθείς).
Άλλωστε το μόνο αντίκρυσμα που έχει το χρήμα πλέον (όπως έχεις γράψει παλαιότερα) είναι "το καθαρό κούτελο στην λαχαναγορά ναούμ" και η ισχύς του εκδότη.
Γι αυτό και το ντόλαρ ήτο πιο γκλάμουρους από το Xελλένικ Nτράχμα.
Tώρα αν ο "Λάκης" ο Έλλην πάει και μου παίρνει Kαγιέν με δανεικά τι να τον κάνω ε; Aυτοί που τις παίρνουν με μαύρα λεφτά τσιφτιά τους (με την κακή έννοια).
Δημοσίευση σχολίου