Αυτο που σκεφτομαι ειναι πως, αφου οι κυβερνησεις ολων των κρατων του πλανητη χρωστανε, καποιος αλλος εξουσιαζει τον κοσμο. Το ερωτημα ειναι: Ποιος..?
-->> UPDATE 28/2/2010-->> Το βρηκα! Αυτοι μας κυβερνουν:
Με την ανάδειξη του ΠΟΕ και των δύο άλλων κακών αδελφών του, σε κυρίαρχη δύναμη, τα κράτη υποδουλώθηκαν στις οικονομικές αγορές και δεν είναι πια ελεύθερα να επιλέξουν δική τους ανεξάρτητη πολιτική, τέτοια που συμφέρει τους λαούς και το περιβάλλον. Οι λαοί, όλου του πλανήτη, ένας – ένας χωριστά και διασπασμένα, αφού δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεννόησης, αλλά και καμία ιδεολογία συνένωσης τους, έχουν βγει εντελώς εκτός πεδίου δράσης. Η ψήφος του λαού, αυτή η ψευδαίσθηση παρέμβασης στην εξουσία, δεν έχει πια αξία. Οι αποφάσεις γι αυτόν και χωρίς αυτόν έχουν ληφθεί αλλού. Το κοινοβούλιο της χώρας του έχει καταντήσει ένα θέατρο με ηθοποιούς μικρά αστεία ανθρωπάκια.
Έτσι, ότι δεν κατάφερε ο Χίτλερ με τον πόλεμο, κατάφεραν οι τρείς αυτές αδελφές, υπηρέτες αλλά και ηγέτες (Führer) του παγκόσμιου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.
Αυτή η άλωση των εθνικών κρατών μέσω του εμπορίου και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου πρέπει να ολοκληρωθεί με κάθε θυσία! Αυτό το τέλος της ιστορίας ονειρεύεται ο κάθε λακές επιστήμονας οικονομολόγος, αλλά και πολλοί κομπραδόροι διανοούμενοι για την ανθρωπότητα! Οι λαοί πρέπει να ξεχάσουν ότι είναι κυρίαρχοι στο κράτος που ζουν και ακόμα περισσότερο στο ίδιο τους το σπίτι. Οι κυβερνήσεις χάνουν κάθε οικονομικό εργαλείο στήριξης της εγχώριας οικονομίας τους, όπως π.χ. ήταν παλιότερα η επιβολή δασμών ή ακόμα και η υποτίμηση του εγχωρίου νομίσματος, προκειμένου να καταστήσουν τα εμπορεύματα τους ανταγωνιστικά.
Δεν υπάρχει πια εθνική οικονομία, αλλά παγκόσμια.
Αυτή είναι με λίγα λόγια η παγκοσμιοποίηση και όποιος νομίζει ότι παγκοσμιοποίηση είναι η πολυπολιτισμικότητα που κραυγάζει ο κάθε πικραμένος είναι βαθειά νυχτωμένος.
ολοκληρο το αρθρο εδω-->> http://ange-ta.blogspot.com/2010/02/blog-post_15.html
-->> Update, 23 Feb 2010
Οφειλω να ενημερωσω το πληθος των αναγνωστων/τριων του blog μου για τα σχολια που ελαβα σε σχετικο ερωτημα, το οποιον εθεσα εις παραπλήσιον θεμα στο buzz:
Παρουσιαση θεματος και ερωτημα:
"Η ελληνική κυβέρνηση χειρίζεται μέχρι στιγμής καλά το πρόβλημα, λέει ο Ντανιέλ Κοέν, αναγνωρίζει όμως ότι πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα" Μπορειτε να μου εξηγησετε τι συμβαινει τελικα; Ευχαριστω :))
Σχόλια:
από zoutiri πριν 16 ώρες (#) 0
"ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους οικονομολόγους, ο Ντανιέλ Κοέν."
περιεργο που εινι τοσο σημαντικος αλλα δεν τον ξερω. Αλλα οχι, τελικα δεν ειναι περιεργο, ο ανθρωπος δεν φαινεται να ειναι και κανα τερας κλασης Laffont ή Tirole. Βαρεθηκα τις απληροφορητες υπερβολες της Ελευθεροτυπιας, ειλικρινα.
από Rodia πριν 13 ώρες (#) 0
zoutiri.. παρακαλω, εξηγησε μου τι συμβαινει τελικα, εσυ που ξερεις :)
(με απλα λογακια, ε)
από zoutiri πριν 13 ώρες (#) 0
με ποιο ακριβως ζητημα καλε ροδια? με τα ομολογα μας συγκεκριμενα? με την οικονομια μας?
από Rodia πριν 13 ώρες (#) 0
Μη το κοβεις κομματακια.. Γενικα πες.. εμεις οι αμαθεις ασχετοι με οικονομικα, κλπ, εχουμε πελαγωσει λεμε...
από Rodia πριν 13 ώρες (#) 0
Αυτο που μπορω να αρθρωσω ειναι: «αφου οι κυβερνησεις ολων των κρατων του πλανητη χρωστανε, καποιος αλλος εξουσιαζει τον κοσμο. Το ερωτημα ειναι: Ποιος..?
Αυτο ειναι το ζουμι, Αυτον ψαχνουμε: ΑΥΤΟΝ.
Αυτον που κατεχει το χρημα του πλανητη. Αυτον που μπορει να μας αγορασει. Αυτον που μπορει να μας κυβερνησει. Αυτον που πιθανοτατα μας κυβερνα ηδη. Ποιος ειναι επιτελους;»
από Rodia πριν 13 ώρες (#) +1
Το να αλληλοβριζονται και να απαξιωνουν αλληλους οι οικονομολογοι, δεν μας φωτιζει καθολου. :)
από zoutiri πριν 12 ώρες (#) 0
Ειναι λιγο τεραστιο το θεμα ρε Ροδια, ριξε ισως μια ματια στα κειμενα μας περι κρισης
Τοσο στο μπαζ, οσο και στο βλογ μας παντως οι οικονομολογοι συμφωνουν 95%. Με καποιους ιστορικους και αλλους μαϊντανους διαφωνουμε, μην με συγχιζεις...
Δεν σημαινει αυτο οτι ξερουμε και εντελως τι ακριβως συμβαινει και ποιες ειναι οι καλυτερες λυσεις, αλλα τουλαχιστον ξερουμε τι δεν συνιστα λυση (πχ μια χρεοκοπια).
"αφου οι κυβερνησεις ολων των κρατων του πλανητη χρωστανε, καποιος αλλος εξουσιαζει τον κοσμο. Το ερωτημα ειναι: Ποιος..? "
Εμεις! Και ας αφησουμε προς στιγμην την Ελλαδα, της οποιας τα συνταξιοδοτικα ταμεια κανουν μυστηριες τοποθετησεις και οι πολιτες δεν κανουν αλλη αποταμιευση. Στον δυτικο κοσμο οι εισφορες και αποταμιευσεις επενδυονται σε μετοχες και ομολογα (ας πουμε εγω ειχα 15% του συνταξιοδοτικου μου σε ευρωπαϊκα ομολογα).
Και μην κοιτας τι λενε για τραπεζες και λοιπες επαναστατικες παμφλετολογιες. Οι τραπεζες συχνα αγοραζουν τα ομολογα για ασφαλιστικα και επενδυτικα ταμεια, ενω στον βαθμο που τα κρατανε και παλι στο αποταμιευτικο κοινο ανηκουν (που κατεχει τις μετοχες των τραπεζων).
Ουτε βεβαια ειναι αληθεια οτι οι πλουσιοι κατεχουν τα ομολογα των φτωχων. Ο πιθανοτατα μεγαλυτερος κατοχος αμερικανικων ομολογων (της πλουσιοτερης μεγαλης χωρας) ειναι η Τραπεζα της Κινας (μιας απο τις φτωχοτερες μεγαλες χωρες). η διαφορα δεν ειναι μεταξυ πλουσιων και μη, αλλα αποταμιευτων και μη.
από Rodia πριν 12 ώρες (#) 0
«η διαφορα δεν ειναι μεταξυ πλουσιων και μη, αλλα αποταμιευτων και μη.»
δλδ.. υπαρχει συλλογικη παγκοσμια σκιωδης κυβερνηση αποταμιευτων;.. που την εκπροσωπει ΠΟΙΟΣ..?
από Rodia πριν 12 ώρες (#) 0
Δεν αναφερομαι αποκλειστικα στη κριση.. Η κριση ειναι (γνωμη μου) η Λυδια λιθος που απεκαλυψε το προβλημα (ή το γεγονος) της εξωκυβερνητικης κυριαρχιας.. Κανω λαθος;
από zoutiri πριν 12 ώρες (#) 0
πρωτη απαντηση: κανεις. Οι αγορες ειναι απροσωπες, με εκατονταδες εκατομμυρια παιχτες.
δευτερη απαντηση: ενιοτε οι κυβερνησεις των αποταμιευτων, πχ η Κινα εχει αυτην την στιγμη μεγαλο μοχλο πιεσης των ΗΠΑ, που ειναι σχετικα ανισχυρος μονο λογω του γεγονοτος οτι αν η Κινα αρχιζε να ξεπουλα αμερικανικα χρεογραφα θα εχανε πρωτη η ιδια λογω της πτωσης στην αξια του αποθεματος της.
Στην περιπτωση μας μαλλον η πρωτη απαντηση ειναι πιο χρησιμη. Οι δανειστες μας ειναι μυριαδες, το θεμα τωρα δεν ειναι οτι προσπαθουμε να διαπραγματευτουμε με αυτους, αυτοι μας ξεγραψαν. Προσπαθουμε να διαπραγματευτουμε με συγκεκριμενες κυβερνησεις να μας δανεισουν κανα φραγκο, γιατι οι αγορες απλα δεν τρελαινονται με την ιδεα. Σκοπος μας? Αντι να κανουμε τις αναγκαιες περικοπες, να συνεχισουμε με ΠΕΛΩΡΙΑ (αν και πτωτικα) ελειμματα.
από ad1951 πριν 3 ώρες (#) +1
Ας πούμε οτι το χρήμα είναι λίγο σα τη γλώσσα. Απαραίτητο για τον καθένα, αλλά όχι εύκολο να ελεγχθει από ένα, ή λίγα, κέντρα. Μπορεί ο Μπαμπινιωτης να έχει κάποια μεγαλύτερη εξουσία στη χρήση της γλώσσας απ' ότι εγώ, αλλά δεν θα έλεγα οτι κυβερνά την έκφραση μου. Και μπορεί η μπαζοπαρέα να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στη γλώσσα από τους οικοδόμους, αλλά δεν ασκει ιδιαίτερη εξουσία πάνω τους *με τη στενή έννοια της ε εξουσίας*. Ασκεί, ενδεχομένως ιδεολογική επιρροή, μικρή ή μεγάλη -- αλλά όχι εξουσία.
Οπου, μετα τη προσεκτικη αναγνωση, εξακολουθω να κολυμπω στην αγνοια.. κανενα συμπερασμα δεν καταφερα να βγαλω.. Μια διαπιστωση μοναχα: Η "επιστημη" της Οικονομίας ουδεμία σχέση εχει με τη λογικη! Είναι η μοναδικη που μπορει να προσθεσει κάστανα με ροδάκινα, να κανει το ασπρο μαύρο, να μας διαβεβαιωσει ότι 2+2=1.459.352.739.841,578953209875462 ακριβώς! :)
-->> και ολιγον απο zalmoxis
zalmoxis λέει:
Φεβρουαρίου 3, 2010 σε 10:53 μμ
Οι κερδοσκόποι δεν θα επιτίθεντο στην Ελλάδα, αν η τελευταία φρόντιζε να μην παράγει χρέη. Το δημόσιο χρέος της χώρας είναι πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ και με τάσεις ανοδικές. Αν προστεθούν τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες (πάνω από ένα ΑΕΠ, δηλ. πάνω από 250 δισ ευρώ) τα χρέη στο εμπόριο (οι μεταχρονολογημένες επιταγές οι οποίες συνιστούν δανεισμό άρα σχηματίζουν χρέος είναι πάνω από 300 δισ. ευρώ) και προστεθούν ακόμη τα κρυφά χρέη σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, κ.λπ. συν το χρέος των Ε.Δ. τότε το χρέος της Ελλάδας είναι σχεδόν 1 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ!
Πώς σχηματίστηκε; ¨Οταν ο νεόπλουτος ο Ελληνάρας καταχρεώνεται για να αποκτήσει 4×4, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το πώς…
Υπ΄αυτό το πρίσμα, ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ. Οι Έλληνερς δεν κάνουν την δική τους.
Για το ευρώ: Αν δεν ήμασταν στην ευρωζώνη, σήμερα θα βγαίναμε να βαράμε κατσαρόλες έξω από τις τράπεζες που θα είχαν παγώσει τις (σε υποτιμημένη δραχμή) καταθέσεις μας…
Rodia λέει:
Φεβρουαρίου 23, 2010 σε 12:47 μμ
Ολοι παραγουν χρεη, οπως αποκαλυφθηκε, αλλα εμεις καναμε… υπερπαραγωγή! :)
..ταμαχιαρηδες γαρ..
(δεν φοβομαστε τη.. δουλεια!)
15 σχόλια:
Σε ποιον χρωστανε ολες οι κυβερνησεις Ροδια μου; Ποιος εχει τα λεφτα; Και πως τα μαζεψε απο αυτους που τωρα χρωστανε;
Αυτο ειναι το ζουμι, Αυτον ψαχνουμε: ΑΥΤΟΝ.
Αυτον που κατεχει το χρημα του πλανητη. Αυτον που μπορει να μας αγορασει. Αυτον που μπορει να μας κυβερνησει. Αυτον που πιθανοτατα μας κυβερνα ηδη. Ποιος ειναι επιτελους;
Το ίδιο το Χρέος. Γιος της Απληστίας και του Συμφέροντος, εγγονός της Ιδιοτέλειας και δίδυμος αδελφός της Περιουσίας.
Σωστή η ερώτηση. Χαίρομαι, γιατί αρχίζω να βλέπω πολύ πολύ κόσμο να κάνει τις σωστές ερωτήσεις, πλέον.
Γιατί, αυτό είναι που λείπει.
Πότμος, σωστη ερωτηση λες.. αλλα η απαντηξις χαωδης! :))) Κατι σε πιο χειροπιαστο υπαρχει;..
Πόσο πιό απλή να την κάμω, ο έρμος! Τό' πα λιγουλάκι μυθολογικά, να αποφύγω την οικονομικοπολιτική ανάλυση.
Άντε και σε ανιμέισον ανιμέισον.
Κοινώς, όποιος ανακατεύεται με την... υπεραξία, τον τρών' τα χρέη...
Νομίζω τα λεφτά τα έχει η Κίνα. και σύντομα θα έχει όλο τον κόσμο στα πόδια της.
Μάνα, τα λεφτά *έχουν* την Κίνα, όχι το αντίστροφο...
όποιος έχει ρευστότητα.
Εχεις ρευστό; Δανείζεις και είσαι μάγκας.
Μετά, ο δανειζόμενος έχει ρευστότητα και τη χάνει ο δανειστής. Είναι πολύ παροδικό φαινόμενο η ρευστότητα για πει κανείς ότι συνιστά παράγοντα εξουσίας.
Βοηθάει στην απάντηση αν ληφθεί υπ' όψιν ότι το χρήμα δεν υπάρχει, άρα δεν το κατέχει κανείς.
..νομιζω οτι τελικα το συμπερασμα ειναι πως η διεθνης οικονομια ειναι κατι τι σχεδον τυχαιο.. σαν λαχνος.. λειτουργει καπως σαν χρηματιστηριο και η καθε χωρα ειναι περιπου σαν μια.. μετοχη!
..και.. κατα τα φαινομενα, η μετοχη Ελλαδα ειναι τωρα στα κατω της..
Παλιότερα ήξερα ότι υπήρχαν διάφορες τάσεις στην οικονομική ανάλυση, όπως και διάφορες στόφες οικονομολόγων π.χ άλλο ο Αγγελόπουλος, άλλο ο Ξ.Ζολώτας. Πως γίνεται και στο ιντερνέτ μας προκύπτουν μόνο Ζολώτες ...μυστήριο πράμα!
την καλημέρα μου απ' την ομιχλώδη και υγρή Δράμα
Ναι όμως ο δανειζόμενος χρειάζεται τη ρευστότητα πχ για να αγοράσει καταναλωτικά αγαθά. Μετά δουλεύει για σενα για να ξεπληρώσει το δάνειο. Αυτός και πολλοί άλλοι. Μετά εσύ (ο δανειστής αράζεις και περιμένεις τους άλλους να σου γεμίσουν τις τσέπες.
Και αν δανείζεις μόνο σε αξιόπιστα άτομα την έκανες λαχείο... Ειδικά αν τους πετύχεις σε μεγάλη ανάγκη τους κοπανάς και ένα τρελό επιτόκιο και φτύνουν αίμα.
Αυτό δεν κάνουν οι τράπεζες και οι τοκογλύφοι; Δανείζουν αέρα αφού μπορεί να μην φτάνουν οι καταθέσεις όλων των πελατών τους να καλύψουν όσα δίνουν με δάνεια και μετά περιμένουν. "Καταναλωτική πίστη" νομίζω είναι ο όρος. Πιστέυει ο καταθέτης ότι οποιαδήποτε στιγμή πάει να σηκώσει τα χρήματα του από την τράπεζα θα είναι εκεί, και αυτό ισχύει γενικά εκτός από τη στιγμή που θα πάνε ΟΛΟΙ οι καταθέτες να σηκώσουν τα χρήματα τους οπότε θα φάνε πόρτα. Αυτό λέγεται κατάρευση καταναλωτικής πίστης υποθέτω.
Αν όλες οι χώρες βαρέσουν μαζι μια στάση πληρωμών προς τους δανειστές τους και μια χρεωκοπία θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα.
Καληνυχτα @0comments.. :) Ονειρα γλυκα, χωρις δρακουλες και... οικονομολογους!!!
(σε οποιοδηποτε στιλ, εννοειται)
Νικολα, αδιαβαστο σε τσακωσα! Δεν ειπαμε πως το χρημα ειναι ιδεα; Ολα τα δαση του Αμαζονιου να κοπουν, δε φτανουν να τυπωσουν το χρημα που -λενε...- οτι υπαρχει στο κοσμο. Αερας κοπανιστος ειναι.. χαρτια.. ομολογα.. αλλα σημερα ουτε καν χαρτια.. κατι αριθμοι σε πισια χρηματιστων ειναι! :))
Καμία αντίρρηση. Δεν θα με χάλαγαν μερικά μηδενικά πίσω από τη μονάδα του ονλάιν λογαριασμού μου...
Δημοσίευση σχολίου