Σελίδες

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Ιστορικό ηχητικό ντοκουμέντο 1986: Κατάληψη ραδιοσταθμού στον αέρα!

Στις 30 Μαρτίου 1986, ενώ ο ραδιοσταθμός "Κανάλι 15" εξέπεμπε, εισαγγελέας και αστυνομία [θυμάται κανείς τον κ. Αρκουδέα;] κατέλαβαν το σταθμό -στεγαζόμενο μέσα στο σπίτι δημοσιογράφου- και κατέσχεσαν τα μηχανήματα.

Το "Κανάλι 15" ήταν ο πρώτος μη πειρατικός ελεύθερος ραδιοσταθμός της χώρα μας, «η πρώτη συγκροτημένη προσπαθεια απελευθέρωσης του μέσου», όπως γράφει ο συντάκτης του σχετικού άρθρου Αποστόλης Καπαρουδάκης.

Η πρώτη [και μοναδική; Ισως, δεν ξέρω] περίπτωση κρατικής βίας και αυθαιρεσίας που καταγραφηκε... ζωντανά!


Μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες εδώ, καθώς και να ακούσετε ή/και να κατεβάσετε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο! Αρκεί να σας πω ότι ακούγονται δηλώσεις από τις φωνές σημαντικών προσώπων της εποχής, δημοσιογράφων κυρίως, του συγγραφέα Κώστα Ταχτσή στο τέλος της εκπομπής, κλπ κλπ. Πατείστε τους συνδέσμους.

Μια παράγραφος αυτούσια από την ανάρτηση:
Το Κανάλι 15, βγήκε στον αέρα στις 30 Μαρτίου του 1986. Μετά την επέμβαση του εισαγγελέα στη συγκεκριμένη εκπομπή, 17 πολίτες διώχθηκαν ποινικά. Επρόκειτο, σύμφωνα με αναφορές που χρήζουν περαιτέρω διασταύρωσης** για τους Ρούσσο Κούνδουρο, Κώστα Ταχτσή, Γιάννη Τζαννετάκο, Φαίδωνα Βεγλέρη, Λεωνίδα Κόσκο, Αλέξανδρο Γιώτη, Στέλιο Κούλογλου, Περικλή Βασιλόπουλο, Άκη Κοσώνα, Ευάγγελο Αραμπατζή, Μπήλιω Τσουκαλά, Τηλέμαχο Μαράτο, Σπύρος Μάνδρο και Λευτέρη Κουσούλη. Η δίκη έγινε στις 18/1/1988 και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

_____________________________
-->> Για πολλά χρόνια, θυμάμαι, άκουγα P.G.K. (πιτζικέι το λέγαμε!) και δεν ξέρω τι να απέγινε αυτός ο σταθμός που μετέδιδε φοβερή μουσική... Πειρατικός φυσικά, αλλά σταθμός με ποιότητα. Μια πράξη αντίστασης -με ραδιοπομπούς σε ταράτσες και στούντιο σε υπνοδωμάτια- έκαναν όλα τα παιδιά τότε, ήδη από τη δεκαετία του '60, ανοίγοντας τα μάτια μας (τρόπος του λέγεις "μάτια", τα αυτιά μας άνοιγαν!!) και το δρόμο προς το ελεύθερο ραδιόφωνο και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.

-->> Τότε, πιστεύαμε ότι οι ιδιώτες θα συναγωνίζονταν ώστε να αναμεταδίδουν ειδήσεις και να παράγουν προγράμματα υψηλής ποιότητας, πολύ καλύτερα δλδ από τα κρατικά ΜΜΕ, πράγμα που δεν έγινε δυστυχώς... Σήμερα συναγωνίζονται ποιος θα παράγει περισσότερο σκουπίδι και σαβούρα. Αυτά.

11 σχόλια:

kopria είπε...

Τελικά αποδεικνύεται ότι το σκουπίδι και εύκολο είναι και δυστηχώς αποδεκτό.

Rodia είπε...

Το άκουσες Πολύκαρπε; Φοβερό δεν είναι;
Α, θέλω να σε ρωτήσω κάτι τι: ένα σενάριο έχει ειδικό τρόπο γραφής;

kopria είπε...

Ναι εχει ειδικό τρόπο γραφής
Υπάρχει κάποια τυποποίηση.
Ας πούμε κάθε σελίδα είναι περίπου 1 λεπτό γύρισμα.
Μετά πριν τους διαλόγους υπάρχει μια περιγραφή του χώρου που συμβαίνει η δράση κλπ.
΄Θα βρεις στο διαδίκτυο αν ψάξεις ...
άπου έχω και ένα καλό βιβλιο.Να κοιτάξω να το βρω να σου πω τίτλο.
Βάλε στο google script format και θα δεις κάμποσα όπως πχ
http://www.scriptfrenzy.org/howtoformatascreenplay

kopria είπε...

το δυστηχως πάνω είναι δυστυχώς.
Δυστυχώς κάνω και το συγγραφέα :-P

kopria είπε...

και την ίδια επο΄χή είχα φτιάξει και γω έναν πειρατικό. Βέβαια με ακούγαν μόνο στο κουκάκι, και όχι όλο LOL, και απαξιούσαν να με πιάσουν :))))

Rodia είπε...

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες:)
..όσο για τη συγγραφή, πόσοι λογιώτατοι υπήρξαν συγγραφείς; Το να δημιουργείς εικόνες δεν έχει καμιά σχέση με την ορθογραφία. Γράφε εσύ και μη προβληματίζεσαι, υπάρχουν οι διορθωτές. Ανεργοι να μείνουν οι άνθρωποι; !!!

enteka είπε...

πραγματικά σπουδαίο. το άκουσα ολόκληρο το απόγευμα, μέσω buzz, και ήθελα να το γράψω εδώ. πραγματικός θησαυρός για την ιστορία των ΜΜΕ.

:)

Rodia είπε...

~~entekaράκι μου, ευχαριστώ για τη προτίμηση. :)
Πραγματικά Α-ΠΙΣ-ΤΕΥ-ΤΟ να διασωθεί τέτοιο κελεπούρι.
Δεν έρχεσαι να κάνεις καμμιά εκπομπούλα κι εσύ; Ολος ο καλός ο κόσμος βρεθήκαμε εκεί μέσα. GGLolita, Alepou, Oneiros, ANemos, Dark Angel, Dealsend, Nikan, Black Perl, κλπ κλπ, ακόμα και tovytio μας έκανε την τιμή! Ολοι με φοβερές εκπομπές λέμε. ;)

kopria είπε...

Ροδιά το βιβλίο που σου έλεγα: Θανάσης Σκρουμπέλος Πως γράφεται το σενάριο
Μαριοσ Ρετσίλας Εισαγωγή στη θεωρία του Μοντάζ Νεκουπάζ Εκδοτικός όμιλοσ "ΙΩΝ" Εκδόσεις "Ελλην"
ISBN 960-286-237-8

Rodia είπε...

Ευχαριστώ Πολύκαρπε :) Θα το βρω οπωσδήποτε.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Επειδή με αυτά που τραβάμε ξεχνάμε αυτά που τραβήξαμε δεν πρέπει να χάνονται αυτά. Απίστευτο που υπάρχουν!

Λέτε να αποκτήσουμε μνήμη ως λαός, τώρα που μας δίνει την ευκαιρία η τεχνολογία;

Μπράβο Rodia για τις επιλογές σου. Σε παρακολουθούμε στενά, με την καλή έννοια :)