Σελίδες

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Η δύναμη της Εκκλησίας στην Ελλάδα


«Η δύναμη της Εκκλησίας στην Ελλάδα είναι γνωστή» μου είπε η φίλη μου η Χαριτίνη και δεν μπόρεσα να διαφωνησω.
- Τι σημαίνει αυτό Χαριτίνη;
- Σημαίνει ότι δεν μπορούν οι πολιτικοί και το κράτος να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Εκκλησίας και...
- Και να ελέγχουν τα οικονομικά της, θες να πεις;
- Ε, ναι! Ξέρεις τι έργο παραγει η Εκκλησια; Ορφανοτροφεία, γηροκομεία...
- Και όλοι αυτοί οι φτωχοί που κυκλοφορούν τι ειναι;
- Ε, δεν μπορεί να τους βοηθήσει όλους!
- Ξέρω, μόνο τους υποταγμένους χριστιανούς βοηθάει, αυτούς που της δουλεύουν ή που διαβεβαιωνουν ότι θα εργαστούν για χάρη της...
- Οχι μόνο! Βοηθάει και μετανάστες, και μουσουλμάνους...
- Που βαφτίζονται!
- Επιτέλους, πού το πας; Να μη βαφτιστούν; Να μη σωθούν οι ψυχές τους;
- Τα σώματά τους σώζονται τουλάχιστον; Τους δίνει κάνα ξεροκόμματο;
- Είσαι απαράδεκτη πια! Η Εκκλησία διαθέτει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
- Για να ταΐζει και να συντηρεί μερικους χαραμοφάηδες, όχι για να παράγει έργο!
- Τι εννοείς "να παράγει έργο";
- Να σιαξει ένα έργο, βρε παιδί μου, όπου να δουλέψει κόσμος, ένα κάτι που να ωφελήσει τον τόπο, κάτι τι δημιουργικό τεσπα...
- Τα ιδρύματα δεν είναι έργο;

Σε αυτό το σημείο, η Χαριτίνη τα πήρε κανονικά, επειδή η ίδια τρεχει σε εκκλησιαστικά ιδρύματα και κανει δωρεές ρουχισμό και στρωσίδια που μαζεύει απο τη γειτονιά -ό,τι έχει καθενας για δώσιμο (ή για πέταμα, το ίδιο κάνει) ό,τι γεμίζει τα ντουλάπια, ό,τι περισσεύει, στη Χαριτίνη το δίνει.

Οταν της εξήγησα τι εννοώ, να κάνει δλδ η Εκκλησία κάνα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας π.χ. από τον ήλιο ή απο τον αέρα, να χρηματοδοτήσει καμμιά ομαδα νέων να σιάξουν τπτ ηλεκτρονικά προγράμματα, κλπ, με κοίταξε με γουρλωμένα μάτια και μου απάντησε:

- Αυτά δεν είναι δουλεια της Εκκλησίας! Αυτά είναι έργα του διαβόλου!

Αν προσπαθούσα να εξηγήσω τι εστί ηλιακή ενέργεια και τι εστί διαδίκτυο και σε ποια εποχή ζούμε, θα έχανα το χρόνο μου. Ετσι, άφησα τη Χαριτίνη στη ψευδαίσθησή της ότι με αποστόμωσε -δεν ξεχνώ πως η γνωριμία και η φιλία μας ξεκινά απο τα παιδικά μας χρόνια, τότε που εκείνη ήταν που ξεστράβωνε εμένα- και γύρισα τη κουβέντα στο εγγονάκι που απέκτησε πρόσφατα. Οχι δικό της, εγγονάκι της εξαδέλφης της, γιατι η Χαριτίνη δόθηκε ψυχή τε και σώματι στη στήριξη των συνανθρώπων μας. Μόνο που διάλεξε το λάθος στρατόπεδο.

Πραγματικά, ώρες ώρες δεν μπορώ να καταλαβω πώς στρίβει ετσι το μυαλό των ανθρώπων και, όταν πρόκειται για ένα τόσο κοντινό μου άνθρωπο, στενοχωριέμαι πολύ. Επειδή τρομάζω στο ενδεχόμενο να μου στρίψει και μένα; Ισως...

22 σχόλια:

Πλάτων Πισατίδης είπε...

Να προσέχεις τις στροφές!

lakis είπε...

Προσεκτικά. Μην την πάθεις κι εσύ...

Sophia είπε...

Το χειρότερο με την εκκλησία είναι ο τρόπος που εκμεταλλεύεται την δυναμική των ανθρώπων γύρω μας. Αλλά, τί λέω.. με τόσους αιώνες προπόνησης, γίνεται να μην κάνει καλά τουλάχιστον αυτό το πράγμα??

Nicholas είπε...

Η Χαριτίνη, δεν έχει διαφορά από τους υπερσυντηρητικούς Αμερικάνους που πιστεύουν ότι ο Θεός, έφτιαξε τον κόσμο σε 6 μέρες και ο Δαρβίνος και η θεωρία της εξέλιξης είναι έργο επίσης του Διαβόλου. Σκοταδισμός τύπου μεσαίωνα. Άστα να πάνε.

Rodia είπε...

Αυτό που νομίζω είναι πως πρόκειται για ζήτημα δομής του ανθρώπινου εγκεφάλου. Επειδή γνωρίζω τη Χαριτίνη πολλά χρόνια και γνωρίζω τη πορεία του μυαλού της και μπορώ να φανταστώ πώς -ίσως και πότε- έγινε αυτή η στροφή, δεν μου κανει και τόσο εντύπωση. Απλά, δέχομαι το γεγονός.
Δέχομαι δλδ ότι υπάρχουν άνθρωποι (μάλλον είναι και οι περισσότεροι) που "σκέφτονται" έτσι, δλδ... δεν σκέφτονται! Λειτουργούν με γνώμονα κάτι άλλο εκτός από τη λογική σκέψη. Ούτε με το συναίσθημα, μπορώ να πω, γιατί η Χαριτίνη είναι ψυχρή σαν πάγος. Προσπαθεί να μάθει την αγάπη, να νοιώσει αγάπη, με κάθε τρόπο. Για τον πλησίον, για τα ζώα, για τη τέχνη... Αλλά δεν το κατορθώνει.
Τελικά, η αγάπη διδάσκεται, αυτό το πόρισμα βγάζω. Σε πολύ μικρή ηλικία.
(θα μπορούσα να συνεχίζω επάπειρον)

Zaphod είπε...

Δεν ειναι "αισθημα" ή απουσία λογικής. Είναι απλά....βιολογική παρενέργεια!


Απαξ και προγραμματισεις εναν εγκεφαλο (ειδικα και ιδιαιτερα στην παιδικη ηλικια) μετά λειτουργεί αυτόνομα και βρίσκει και μερικες και γαμω-τις-αιτιολογησεις για οτι κανει

Unknown είπε...

Κοίτα, αν και η φίλη σου έχει πει κατά καιρούς πολλά φαιδρά απ' ότι θυμάμαι, η δουλειά της εκκλησίας είναι η αρωγή και όχι η επιχειρηματική δραστηριότητα.
Μέσα στη φαυλότητά της, συγκριτικά με τους άλλους φορείς και θεσμούς, είναι «οσία»…

Rodia είπε...

Πρόεδρε, έτσι είναι. Βιολογικό είναι το θέμα. Παρεμποδίζεται η ανάπτυξη του συναισθηματικού κέντρου του εγκεφάλου, αυτού που έρχεται κατευθείαν απο τους παλιους προγονους του είδους. Η υπέρμετρη αναπτυξη του κεντρου του Λόγου, γίνεται σε βάρος του κέντρου του Συναισθήματος. Είναι δύσκολη δουλειά να ισορροπούν αυτά τα δυο.
Συναίσθημα δεν είναι η κλάψα, βεβαίως, αλλά η ικανότητα να "βλέπουμε" και να νοιώθουμε πέρα από τα φαινόμενα.

Rodia είπε...

Καμηλιέρη, εκπλήσσομαι! Τι κάνει δλδ η Εκκλησία όταν νοικιαζει θεατρα, πολυκατοικίες, χτήματα, ακινητη περιουσια γενικα; Δεν είναι επιχειρηματική δραστηριότητα αυτά;
Οταν δλδ είναι επιχειρηματίας_ιδιοκτήτης, είναι καλύτερα απο ενα δημιουργικό επιχειρηματία;

Unknown είπε...

Μην κολλάς σ' αυτό που θες να βγάλεις.
Η εκκλησία δεν πρέπει να ασχολείται με επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εξ ου και ούτε αυτά που προτείνεις (μονάδες, θέσεις εργασίας κοκ) αλλά ούτε και όσα ήδη κάνει πρέπει να κάνει.
Συνεχίζει πάντως με όσα κάνει, να είναι ένας από τους πιό αθώους "οργανσμούς"

Tyler Durden είπε...

μακάριοι οι πτωχοί το πνεύματι διότι αυτοί την στηρίζουν

ellinaki είπε...

Η Χαριτίνη ψηφίζει...

(Με γειες το νέο λουκ!)

FrapDigo είπε...

Πέρα από το γεγονός ότι η ξερή και άγονη φιλανθρωπία είναι ένα (όμορφα περιτυλιγμένο) μέσο διατήρησης της εξαθλίωσης και ταυτόχρονα ευνουχισμού της διάθεσης για αυτάρκεια του ατόμου..

Ο Χριστός δεν ήταν που είπε ότι αν στον φτωχό δώσεις ένα ψάρι, την επόμενη μέρα θα ζητιανεύει πάλι, ενώ αν του μάθεις να ψαρεύει θα σταθεί στα πόδια του;

Ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος. Νομίζω, αγαπητή Rodia, πως αν το εξηγήσεις έτσι στην φίλη σου, ίσως να το καταλάβει. Ίσως να της έρθει και μια ιδέα ότι η θρησκεία που αυτοαποκαλείται "Χριστιανική", μόνο σύμφωνη με όσα είπε ο Χριστός.

Ας αλλάξουν τουλάχιστον όνομα, πχ "Τραγοπαπιστές", "Εκκλησία της Υποκρισίας" κλπ

Την καλησπέρα μου! :)

Rodia είπε...

FrapDigo, ωραια και περιεκτικα τα γραφεις, μόνο που για το ψάρι μίλησε ο Κομφούκιος!:)
Ο Χριστός έκανε χιλιάδες τα λίγα ψάρια και τα λίγα ψωμιά και τα μοίρασε στους ακροατες του στην επι του Ορους ομιλία, οι οποίοι, σημειωτέον, δεν ήταν καν πιστοί. Μετά, πίστεψαν μερικοί.
Ισως, εκεί βασιζόμενοι οι σημερινοί ιεράρχες να θελουν να υπερκαζαντιζουν οι ίδιοι, παρεξηγώντας τη διδασκαλία. Μακάρι να έδιναν μερικά, έστω στους πιστους του. Μακάρι να δίναν στη χώρα που τους φιλοξενεί τόσα χρόνια τον τόπο της. Γιατί, περί αυτού πρόκειται: πάνω απο το μισό μας έδαφος ανηκει στην Εκκλησια. Με φιρμάνια σουλτάνων!!!

Rodia είπε...

Με δυο λόγια, απο τους οθωμανούς ελευθερωθήκαμε, από τους παπάδες ποιος θα μας ελευθερώσει; Αυτό είναι το ζητούμενο.:ΡΡ

~~ellinaki, δεν σε ξεχασα. Ψηφίζει, φυσικά. Αν σου πω τι ψηφίζει, τότε θα κουφαθείτε όλοι! ;)

Ολα στο πλαισιο της αντιφασης που δερνει το μυαλο του ανθρωπου...

Βλαχοκυριλές είπε...

Aς τα αυτά Ροδιά, δεν σε φοβάμαι καθόλου! :-) Με 'γεια τα ωραία χρώματα.

Nicholas είπε...

πες μας
πες μας
πες μας
πες μας
πες μας
πες μας
πες μας
κουφα ειναι τα (παρα)πολιτικά που ακούμε καθημερινά.
Θέλουν όλοι λάκο, πίσσα, πούπουλα και στο τέλος ένα σπίρτο.
(αν η πίσσα δεν πάρει με την πρώτη, συστήνω γκαζάκια ή βενζίνη. Στα Εξάρχεια έχει πέραση.

Zaphod είπε...

εεεεεεε μηπως ψηφιζει ΚΚΕ;;

Rodia είπε...

~~Βλαχοκυριλέ μου, ούτε'γώ με φοβάμαι! ;)

~~Νικόλα, απάντησε ο Πρόεδρος του Γαλαξία!

~~Πρόεδρε, εχμ.. δεν ειναι και τόσο κουφό τελικά, ε;

Zaphod είπε...

H σφυρια στον εγκεφαλο ειναι ιδιοτητα!!

:ΡΡ

(οπως λεει και ο ποιητης: τοσο χριστιανοι και τοσο κομμουνιστες δεν το χωραει ο νους του ανθρωπου)

Nicholas είπε...

Μα οι κομουνισταί (sic) δεν είναι άθεοι; Ή εν πάση περιπτώσει δεν είναι κατά της θρησκείας;

Ανώνυμος είπε...

Καταρχάς όντως δεν είναι δουλειά της εκκλησίας να ασχολείται με σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, μου ακούγεται λίγο τραβηγμένο – ούτε βέβαια και με ξενοδοχεία κλπ.

Είναι όμως δουλειά της να ασχολείται με την φτώχια και την αδικία - από ότι μας λένε τουλάχιστον - κι όχι να τρώνε τα λεφτά των πιστών (και όχι μόνο). Έχουν κάνει την πίστη επιχείρηση κι απλά κάνουν 2 φιλανθρωπίες για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Όμως όποιος θέλει/έχει ανάγκη να πιστέψει πιάνεται από το κάθε "ψίχουλο" καλής θέλησης που του ρίχνει η εκκλησία και κλείνει λιγάκι τα μάτια σ'όλα τα εγκλήματα που κάνει... Δεν έχει σχέση με το αν του έχει στρίψει λιγάκι κάποιου ή όχι, έχει να κάνει με το πόσο πρόθυμος είναι να εθελοτυφλήσει και να εκλογικεύσει παράλογες καταστάσεις – και με τόση πλύση εγκεφάλου δεν είναι και πολύ δύσκολο.