Σελίδες

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Αντίσταση στην πλημμύρα του άνοου


Στις 5 Σεπτεμβρίου 2011, πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, αντιστασιακός και αγωνιστής εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών.
Μερικά στοιχεία από εδώ:
Μετά την πτώση της δικτατορίας (1974) επιστρέφει στην Ελλάδα και μετέχει στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ως υπουργός Δημοσίων Έργων (24/07/1974-09/10/1974). Παράλληλα αρχίζει ξανά τις παραδόσεις του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα στη πανηγυρική έναρξη των παραδόσεων ξεκίνησε τον λόγο του προς τους φοιτητές με την περίφημη φράση: "Κύριοι, και τώρα συνεχίζουμε από εκεί που μας σταμάτησαν".
Η φράση αυτή προκάλεσε ξέφρενο ενθουσιασμό και συγκίνηση όπου οι ακροατές του όρθιοι επί 15 λεπτά της ώρας τον χειροκροτούσαν, μη μπορώντας και ο ίδιος να κρύψει την συγκίνησή του.

Το τελευταίο ιδιόχειρο σημείωμά του, από εδώ:
«Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτός που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δεν με αφορούν. Τι θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να 'στε όλοι καλά.

Στον τάφο μου να γράψετε: Αντιστάθηκε το 1941-1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967-1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989-1996 στην ηθική σήψη. Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια».

________________________
ΣΗΜ. Αποκρυπτογραφήστε το, αν και νομίζω ότι τα γράφει πεντακάθαρα. Η σειρά μας τώρα, να βρούμε τρόπους να αντισταθούμε στην πλημμύρα της παράνοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: