Σελίδες

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

η άσπρη λέξη της ημέρας - βενζίνη

Θέμα της εβδομάδας: Καιρός για καύσιμα

Πρόκειται για ένα ελαφρύ και εύφλεκτο υγρό που παράγεται από το αργό πετρέλαιο (ή και τεχνητά με διάφορες μεθόδους) και που χρησιμοποιείται βασικά ως καύσιμο, αλλά και στη βιομηχανία για την κατεργασία των υφαντικών ινών, για τις απολιπάνσεις, για την παρασκευή κόλλας με βάση το καουτσούκ κ.ά., καθώς και ως διαλύτης (βενζίνη εκχύλισης, αποκηλίδωσης κτλ.).

Υπάρχουν διάφορα είδη βενζίνης, που όμως δεν έχουν την ίδια σύσταση και την ίδια αξία. Για τη σύγκριση των διάφορων βενζινών χρησιμοποιείται η λεγόμενη κλίμακα οκτανίου. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός οκτανίων της βενζίνης, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοσή της. Για την αύξηση του αριθμού των οκτανίων η βενζίνη υποβάλλεται σε ειδική κατεργασία ή προστίθενται σε αυτήν διάφορες ουσίες (πρόσθετα), που ονομάζονται «αντικροτικά», όπως ο τετρααιθυλιούχος μόλυβδος, στον οποίο οφείλεται και ο όρος «βενζίνη με μόλυβδο». Στις μέρες μας αυτό το πρόσθετο έχει απαγορευτεί από τις σχετικές νομοθεσίες, εξαιτίας των προβλημάτων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και χρησιμοποιούνται πλέον εξελιγμένες αμόλυβδες βενζίνες.

Ωστόσο, για την ώρα, μπορούμε να αρκεστούμε σε κάποιους «έξυπνους» τρόπους για οικονομία στην κατανάλωση βενζίνης, όπως συνιστούν οι «4 Τροχοί» σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στις 30-07-08:

«Είναι προτιμότερο να γεμίζουμε το αυτοκίνητό μας νωρίς το πρωί. Η θερμοκρασία εδάφους είναι χαμηλή κι όλα σχεδόν τα πρατήρια έχουν υπόγειες δεξαμενές, οπότε, όσο πιο κρύο είναι το έδαφος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του καυσίμου. Καλό είναι να μην περιμένουμε να αδειάσει το όχημά μας για να το ανεφοδιάσουμε με καύσιμα, αλλά να το κάνουμε, ενώ η βενζίνη βρίσκεται σε μεσαία επίπεδα. Ο λόγος είναι ότι όσο περισσότερο καύσιμο υπάρχει στο ρεζερβουάρ, τόσο λιγότερος αέρας υπάρχει στο διαθέσιμο χώρο του...»

2 σχόλια:

Alice World είπε...

Αυτό θα το πώ στην μάνα μου που με κοροιδεύει γιατί γεμίζω το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου μολίς πάει λίγο πιο κάτω από την μέση. Ευχαριστώ για την πληροφορία!

Rodia είπε...

Να το γεμίζεις και πρωί πρωί! :))